Youtube, torrenti i spor internet

poruka: 12
|
čitano: 7.869
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

Pretražio sam više od 10-ak tema i našao sam nešto slično mom problemu, ali nije bilo razjašnjeno do kraja. Zato otvaram ovu temu.

Naime, zanima me zašto se Youtube (internet općenito) jako uspori kada imam pokrenut torrent? Torrent sam ograničio na 300/5 kbps (download/upload). Maksimalna brzina mi je 490/40 kbps (d/u). Dakle kad malo izračunamo, ostalo je još 190/35 kbps maksimalno, što je dovoljno za ugodno streamanje videa sa youtube-a.
Mene zanima zašto mi se internet (youtube) vuče kao krepana mačka kad ima dovoljan bandwith za sve ostalo pored torrenta? :S Kad je torrent isključen - internet leti.
Ova moja matematike je jednostavna i ima logike, ali možda ne vidim dovoljno da bih izvukao neki suvisli zaključak, zato pitam Vas ovdje na forumu.

Još jedna primjedba: kolegin komp radi bez problema sa uključenim torrentima, a imamo dosta sličnu konfiguraciju, isti ISP. On može igrati i WOW dok skida torrente, dok je kod mene to nemoguća misija :(

Dodatne informacije: problem nije vezan samo za OS i browser jer imam dual boot na kompu - Win 7 i Ubuntu 12.04, obadva sa zadnjim zakrpama i čisti su(nema trojanaca, bho-a i sličnog malware-a). ISP je T-com sa, kako sam primijetio, stabilnom brzinom. U pozadini sam pogasio sve programe koji bi mogli crpiti internetsku vezu.

Toliko od mene.

Pozdrav i UPOMOĆ!

*Dodatak:brzine koje sam naveo su brzine koje mi programi tipa Firefox ili uTorrent prijavljuju; u internet paketu koji imam, T-Com reklamira brzinu od 4 Mbit/s za download i 256 kbit/s za upload. FYI - znam da ima razlike u bit-ima i byte-ovima samo nisam siguran koji su gdje i znam da brzine odgovaraju jedne drugima. :s

I don't belong
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 20:45 (ne0n).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Youtube, torrenti i spor internet
ne0n kaže...

Pozdrav svima!

Pretražio sam više od 10-ak tema i našao sam nešto slično mom problemu, ali nije bilo razjašnjeno do kraja. Zato otvaram ovu temu.

Naime, zanima me zašto se Youtube (internet općenito) jako uspori kada imam pokrenut torrent? Torrent sam ograničio na 300/5 kbps (download/upload). Maksimalna brzina mi je 490/40 kbps (d/u). Dakle kad malo izračunamo, ostalo je još 190/35 kbps maksimalno, što je dovoljno za ugodno streamanje videa sa youtube-a.
Mene zanima zašto mi se internet (youtube) vuče kao krepana mačka kad ima dovoljan bandwith za sve ostalo pored torrenta? :S Kad je torrent isključen - internet leti.
Ova moja matematike je jednostavna i ima logike, ali možda ne vidim dovoljno da bih izvukao neki suvisli zaključak, zato pitam Vas ovdje na forumu.

Još jedna primjedba: kolegin komp radi bez problema sa uključenim torrentima, a imamo dosta sličnu konfiguraciju, isti ISP. On može igrati i WOW dok skida torrente, dok je kod mene to nemoguća misija :(

Dodatne informacije: problem nije vezan samo za OS i browser jer imam dual boot na kompu - Win 7 i Ubuntu 12.04, obadva sa zadnjim zakrpama i čisti su(nema trojanaca, bho-a i sličnog malware-a). ISP je T-com sa, kako sam primijetio, stabilnom brzinom. U pozadini sam pogasio sve programe koji bi mogli crpiti internetsku vezu.

Toliko od mene.

Pozdrav i UPOMOĆ!

Nije.

Say hello to my little friend
13 godina
ne0n kaže...

Pozdrav svima!

Toliko od mene.

Pozdrav i UPOMOĆ!

T-šrot i streamanje = Piši propalo

Za stream treba barem 1-2 mbps, sve manje ne vrijedi ni pokušavati jer izgleda kao da imaš ogromne fps dropove.

A što se tiče WoW-a na njega možeš igrati dok skidaš torrente, meni onda ping bude 100-600 ali se igra normalno, ne osjetim lagg, barek dok sam levelam.

Nema tog pitanja na kojeg ja imam pametan odgovor.
16 godina
neaktivan

Provjeravao sam brzinu, packet dropove i došao do zaključka da imam iznenađujuće kvalitetnu vezu za moju lokaciju - reklamirana brzina jest i moja trenutna, packet dropovi su nula. S obzirom da živim na selu, ne mogu se požaliti, ali problem iz prvog mog posta i dalje stoji.

I don't belong
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Imas li mozda jos jedno racunalo? ili mozda laptop? probaj na jednom pustiti torrent (dakle, isto ga ogranici)... a na drugom racunalu probaj koristiti internet i vidi jel ti radi nromalno...

Npr. kod mene... kada su mi spojena dva racunala na internet (LAN 1 i LAN 2) i kada normalno koristim internet na oba (istovremeno) onda nema problema odnosno moja sestra na drugom, a ja na svojem ali ako stavim torrent ili nesto drugo na upload s tim da ogranicim upload da mi ne bude 100% opterecenje jer ne mozes paralelno uploadati npr. 32 KB/s i imati 490- 500 KB/s...  dakle, limiitiram upload na LAN 1 racunalu na nekih 15-25 KB/s (max mi je 32 KB/s odnosno 256 kbits) i download na nekih 250-300 KB/s... e sad, ako na tom istom racunalu koristim youtube, bug online itd onda mi je konekcija KO KREPANA i to toliko da cak ne mogu niti pingati google-com itd ali upload i dalje normalno radi (ne prekida se), no, ako mi se na LAN 1 racunalu uploada, a ujedno na LAN 2 racunalu koristim internet onda radi normalno.... ne znam zasto je bas tako ali tako je {#}. Znaci, imam slican problem kao i ti pa bi me zbilja zanimalo do cega je....

BTW... kada nista ne radim niti na jednom racunalu onda mi je ping na google.com 17 ms (command prompt aka cmd), a kada na LAN 1 samo stavim da se nesto uploada na 25 KB/s i onda kada pingam na LAN 2 racunalu dobijem opet oko 17 ms ping (17-25 npr... nista puno vise). Program koji koristim za limitiranje downloada i uploada je BWMeter...

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Torrent klijenti otvaraju golem broj konekcija i problem leži u tome. Ponekad je dovoljno imati aktivan torrent koji vuče 10 KB/s i da ti ništa drugo ne radi normalno. Smanji u postavkama torrent klijenta maksimalan broj konekcija i trebao bi osjetiti poboljšanje. Inače, osobno nemam takvih problema otkako sam na svoj SX763 router stavio dd wrt. Ne znam zašto ali sve mi radi apsolutno normalno dok su torrenti aktivni jedino mi na bf3 ping bude nešto veći (recimo sa 40 ode na 60-70). Nemam objašnjenje, pretpostavljam da se dd wrt puno bolje snalazi sa većim brojem konekcija od stock firmware-a.

Freak Show Inc.

0 0 hvala 1
16 godina
Friday kaže...

Torrent klijenti otvaraju golem broj konekcija i problem leži u tome. Ponekad je dovoljno imati aktivan torrent koji vuče 10 KB/s i da ti ništa drugo ne radi normalno. Smanji u postavkama torrent klijenta maksimalan broj konekcija i trebao bi osjetiti poboljšanje. Inače, osobno nemam takvih problema otkako sam na svoj SX763 router stavio dd wrt. Ne znam zašto ali sve mi radi apsolutno normalno dok su torrenti aktivni jedino mi na bf3 ping bude nešto veći (recimo sa 40 ode na 60-70). Nemam objašnjenje, pretpostavljam da se dd wrt puno bolje snalazi sa većim brojem konekcija od stock firmware-a.

Dobro to za torrente, probat cu.... a sto kada uploadam na Rapidgator.net npr.? zasto mi je onda ko krepano.... znaci ovako (kada su svi istovremeno spojeni i koriste net):

1. LAN 1 racunalo uploada (npr. 25-30 KB/s)

2. LAN 2 racunalo surfa (youtube, portali, forumi itd) i radi normalno, mislim, primjeti se da je nesto sporije ali opet nije krepano onosno neki jedva primjete razliku

3. WLAN laptop i WLAN android takoder sve normalno odnosno ista stvar kao i sa LAN 2 racunalom...

Sad mi zbilja nije jasno zasto onda na istom racunalu ne mogu istovremeno uploadati nesto na Rapidgator.net i surfati normalno?

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.10.2012 13:47 (lovac82).
17 godina
odjavljen
lovac82 kaže...
Friday kaže...

Dobro to za torrente, probat cu.... a sto kada uploadam na Rapidgator.net npr.? zasto mi je onda ko krepano.... znaci ovako (kada su svi istovremeno spojeni i koriste net):

1. LAN 1 racunalo uploada (npr. 25-30 KB/s)

2. LAN 2 racunalo surfa (youtube, portali, forumi itd) i radi normalno, mislim, primjeti se da je nesto sporije ali opet nije krepano onosno neki jedva primjete razliku

3. WLAN laptop i WLAN android takoder sve normalno odnosno ista stvar kao i sa LAN 2 racunalom...

Sad mi zbilja nije jasno zasto onda na istom racunalu ne mogu istovremeno uploadati nesto na Rapidgator.net i surfati normalno?

Upload ti je generalno vrlo bitan zbog kontrolnih paketa 8koji se šalju nazad na server da bi se verificirao promet koji je stigao). Ako jedno računalo "zasjedne" na upload ostala neće moći normalno koristiti internet jer upload je bitan i kada "samo" surfaš.

Freak Show Inc.
16 godina

Pa znam da je donekle tako, ali sto mi je ciniti onda? upload limitiram na 15-25 KB/s (max mi je inace 32 KB/s), a download limitiram na 250 KB/s (na svakom racunalu 250 KB/s limit), veza je 4mbit/s i 256 kbit/s. Ako stavim stvari da se upload-aju na jednom racunalu cijeli dan (npr. rapidgator) onda na drugim racunalima/uredajima normalno mogu koristiti internet odnosno youtube itd, samo eto, nesto je sporije ali nije krepano... ugl u ovom slucaju mi ne puca veza odnosno upload nece nikada "stati" ali ako ne stavim limit na upload odnosno ako pustim onih punih 32 KB/s onda mi se zna zaustaviti upload bez obzira na to surfao ja na istom racunalu ili drugom tako da je to i razlog zasto sam limitirao upload i od tada nemam problema s tim da ce mi se upload eventualno zaustaviti jer mi tamo netko u drugoj sobi gleda npr. 720p video na youtube-u (samo ce mu se duze ucitavati).

Znaci, na istom racunalu ne mogu raditi jednu i drugu stvar (uploadat i surfat), a na dva razlicita racunala mogu? nije mi bas posve jasno zasto je to tako jer ovaj rapidgator nije nikakav torrent....

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.10.2012 18:29 (lovac82).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

I ja imam poroblema kad skidam putem torrenta. Kad god mi je pokrenut torrent klijent (ja koristim BitComet) svakih par minuta ne mogu otvoriti niti jednu stranicu uopće. A ako mi se nešto skida preko torrenta u trenutku kada dobivam novu ip adresu (t-com ne daje statičku ip adresu) dođe mi do resetiranja adsl rutera. U biti ne smijem ostaviti skidanje dulje od 23 i nešto sata. Kod oca na njegovom ruteru nema tih problema. Moj ruter je onaj thomson st780wl. Očev je siemens sx 763, a on pak ima problem što svakih par dana izgubi vezu na internet u potpunosti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

jel imaš port forward za torrent?

''how yes no''
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Friday kaže...

Tnx! Mislim da bi to trebalo riješiti moj problem. Pričao sam sa jednim od tehničara/inžinjera iz T-Coma i on je isto spominjao problem sa previše konekcija.

Grow old or die trying
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice