Zujanje napajanja

poruka: 2
|
čitano: 993
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Zujanje napajanja

Imam Corsair HX620. Napajanje je kupljeno davno kada su ta napajanja bila na jako glasu i kao nesto super mrak u to vrijeme.

Mislim da je to bilo negdje 2008. ili tako nesto (mozda i prije), uglavnom kupljeno je u ADM-u dok su jos bili u onom podrumu na Ferencici.

Znaci, napajanje je davno bilo u cvijetu svoje mladosti.

Najprije je sluzilo u starom kompu, ali kako sam jedno vrijeme bio na laptopu nekih cca. 3 godine nije uopce radilo ili je mozda upaljeno max. 10 puta posto taj desktop nisam uopce koristio.

Prije malo manje od godinu dana sam kupio novi desktop i u njega ubacio to napajanje.

Ubrzo nakon sto sam poceo koristiti novi komp (mozda je bilo i od pocetka, ali nisam skuzio) napajanje je pocelo zujiti i igrama. kako manje vise igram iskljucivo Worl of Tanks u njemu je zujanje napajanja jako primjetno.

Dok nisam i igri sve OK, ali cim se loada garaza (i u samim bitkama) napajanje podje zujati dosta iritantno. Ako alt-tabam iz igre zujanje prestane i cime tabam nazad ponovo podje zujati.

Koliko me sjecanje sluzi u starom kompu nije bilo nikakvoh zujanja.

Ovdje se moze dobro cuti (mozda malo pojacati) kako to zuji. Dok sam snimao koritio sam alt-tab da se cuje kako zuji i igri, a kako kada se taba iz nje.

U pozadini se cuju malo i ostali ventovi, ali mislim da to ne smeta:

http://vocaroo.com/i/s1UamKf0QZO6

Isprobavao sam trpati komp pod load da vidim kako se tamo ponasa i ide ovako:

Prime95 - nikakvog zujanja

Furmark GPU stres test - pojavi se zujanje, ali zacudo slabije nego u WoT

Furmark benchmark 4k - to podje jako zujati ponovo

Zbog cega bi moglo napajanje tako zujati. Iz gornjeg je ocito da zuji pod GPU loadom.

Dobro sam osluskivao i zujanje je definitivno iz napajanja, a ne iz graficke.

Da li je to znak da bi ga lagano trebalo poslati u mirovinu jer definitivno vise nije u cvijetu mladosti?

Dolje na slici se vide i kretanja napona izmjerena sa HWinfo64 nakon sto se vrtio i Furmark i Prime95. Ne znam da li su te fluktuacije normalne, meni se nekako bas ne svidjaju, posebice 12V.

Prva kolona je trenutno stanje, druga minimum, treca maximum, a zadnja average (sto bas i ne znaci puno).

Dakle, zbog cega bi napajanje moglo tako zujati pod GPU loadom i da li mu je mozda vrijeme za mirovinu?

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zujanje napajanja

Trebalo je davno otići u mirovinu budi zadovoljan što je do sad doguralo,skoro sam imao napajanje koje je otišlo u roku od 1,5-2godine.
+12V je kritičan blizu je -5% još dok se tu doda i starenje komponenti i vjerovatno sa razlogom zuji na GPU load

Moj PC  
1 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice