Novi PC se gasi pri opterećenju

poruka: 25
|
čitano: 4.674
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina

Specifikacije:

Ryzen 5 7600x

Asrock x670e Steel legend

32 GB DDR5 @6000 Ghz (G skill - AMD Expo)

Rx 6950 XT Sapphire Nitro

EK AIO 240

Seasonic Focus plus 750W - Be Quiet Straight Power 12 850W

Kada igram neku zahtjevniju igru s nafrljenim detaljima PC se samo ugasi, ne restarta, nema blue screen. U event vieweru nalazi samo onaj generički ID: 6008 unexpected shutdown.

Isto mogu isprovocirati i ako upalim Furmark i CPU burner istovremeno. Zasebno se ne ruši.

Iste igre koje se ruše mogu igrati bez rušenja ako smanjim detalje na minimum...

Temperature u gamingu su oko 70C, i CPU i GPU. Furmark također digne GPU na 72C, a CPU burner digne CPU na maksimalnih 95C.

Pokušao zamijenit napajanje na 850W, makar mislim da bi 750W trebalo biti dosta, ali sam mislio da je neispravno. Nije riješilo problem.

Koliko vidim CPU vuče oko 100W, a GPU do 250W. Mislim da cijeli sistem s 8 ventilatora ne vuče više od 550W.

Softverski nije problem jer je isto s čistom instalacijom windowsa.

Ikakve ideje? Je li moguće da mi jednostavno utičnica u stanu "ne podržava" ovoliko opterećenje, možda su loše instalacije.

Ili moram sad komponentu po komponentu mijenjat, pa što uspije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Novi PC se gasi pri opterećenju
Da izbjegneš eliminaciju loših instalacija kod sebe, uzmi kantu i kod frenda. Pa probaj.

A onda ćeš dalje, eliminirati jedno po jedno .
Moj PC  
2 0 hvala 0
23 mjeseca

Sapphiretech pod minimum navodi 850 vatno napajanje a ja je ne bih ni pomišljao kupovati bez 1000 vatnog s tim gladnim karticama, just saying...

Samarzija kaže...
Da izbjegneš eliminaciju loših instalacija kod sebe, uzmi kantu i kod frenda. Pa probaj.

A onda ćeš dalje, eliminirati jedno po jedno .

Treba naći prijatelja s 850w napajanjem a ni onda nisi siguran u kakvom je stanju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.9.2023 21:59 (notloB).
Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
Kresaux kaže...

Specifikacije:

Ryzen 5 7600x

Asrock x670e Steel legend

32 GB DDR5 @6000 Ghz (G skill - AMD Expo)

Rx 6950 XT Sapphire Nitro

EK AIO 240

Seasonic Focus plus 750W - Be Quiet Straight Power 12 850W

Kada igram neku zahtjevniju igru s nafrljenim detaljima PC se samo ugasi, ne restarta, nema blue screen. U event vieweru nalazi samo onaj generički ID: 6008 unexpected shutdown.

Isto mogu isprovocirati i ako upalim Furmark i CPU burner istovremeno. Zasebno se ne ruši.

Iste igre koje se ruše mogu igrati bez rušenja ako smanjim detalje na minimum...

Temperature u gamingu su oko 70C, i CPU i GPU. Furmark također digne GPU na 72C, a CPU burner digne CPU na maksimalnih 95C.

Pokušao zamijenit napajanje na 850W, makar mislim da bi 750W trebalo biti dosta, ali sam mislio da je neispravno. Nije riješilo problem.

Koliko vidim CPU vuče oko 100W, a GPU do 250W. Mislim da cijeli sistem s 8 ventilatora ne vuče više od 550W.

Softverski nije problem jer je isto s čistom instalacijom windowsa.

Ikakve ideje? Je li moguće da mi jednostavno utičnica u stanu "ne podržava" ovoliko opterećenje, možda su loše instalacije.

Ili moram sad komponentu po komponentu mijenjat, pa što uspije.

Da je softverski bacao bi plavi ekran,ovo je nešto drugo...Koji su windowsi?Probaj isključit XMP ako su uključeni

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.9.2023 22:05 (renato1977).
9 godina
Windows 11.

Probao isključit expo, to nije pomoglo. Mogu još pokušat i onaj Smart Acces Memory ili ReBAR, kak god se zove. Znam da je to bilo uključeno po defaultu jer je full AMD sustav.
Inače je sve stock, nikakvi overclock.

Upravo vrtim i memtest za svaki slučaj.
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.9.2023 22:08 (Kresaux).
12 godina
Odvrti OCCT procesor i grafičku pa vidi jel baca kakav error imaš i test za napajanje tamo. Meni se 7600x rušio na baš tu istu foru na -30 offset na -25 radi super.
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.9.2023 23:18 (mislioc).

0 0 hvala 0
10 godina
Ne bi smjelo biti do napajanja, moje 750w seasonic prime bez problema drži proc koji ide preko 200w i grafu koje ide do 400w u kombiniranom stress testu
...ali nikad ne znaš, može biti napajanje s greškom
9 godina

Odvrtio za CPU i još par testova, pojedinačno nema greške.

Međutim onda sam probao Power test i isti tren mi ugasi PC. Sad bar imam pouzdan način za reproducirati problem :D

Ponavljam, ista stvar s 750W napajanjem i novim 850W napajanjem.

Idući korak probam s kantom do frenda. Ako se i tamo ruši onda razmišljam da uzmem Corsairovo napajanje od 1000W - 1200W koje se u iCue može naštimati na single rail OCP.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.9.2023 23:31 (Kresaux).
10 godina
Ma nema smisla kupovat brontosaur od napajanja samo za probu. Što ako se i na njemu dogodi isto - popušio si lovu za nepotrebno napajanje.

Opet ponavljam, meni sisa 750w drži taj occt stress test bez problema, sa
nešto rastrošnijim komponentama - ne bi smjelo bit do napajanja
23 mjeseca
Kresaux kaže...

Odvrtio za CPU i još par testova, pojedinačno nema greške.

Međutim onda sam probao Power test i isti tren mi ugasi PC. Sad bar imam pouzdan način za reproducirati problem :D

Ponavljam, ista stvar s 750W napajanjem i novim 850W napajanjem.

Idući korak probam s kantom do frenda. Ako se i tamo ruši onda razmišljam da uzmem Corsairovo napajanje od 1000W - 1200W koje se u iCue može naštimati na single rail OCP.

Možda da probaš downvoltati, samo ne znam što bi saznao iz toga, možda barem neće rušiti sistem...

14 godina
Dobar dan,

Ja sam prelaskom na RX6950 prešao na 1000W napajanje. Imao sam iste simptome rušenja sustava. Prvobitno napajanje je bilo Seasonic X650, novo je Bequiet Pure Power 12M 1000W.
8 godina

Ajd odšrafi iliti skini glavu od vodenog sa CPU-a ...

Imam neki osjećaj da je folija ostala na bakru, i zato ima i takve temperature i gasi se ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

Javljam ako će netko s istim problemom čitati ubuduće - problem je bio u preslabom napajanju.

Stiglo mi je Corsairovo 1000W i sada prolazi OCCT power test bez rušenja.

Očito kriva procjena s moje strane, prvo da će mi biti 750W dosta, a onda i 850W.

Stvarno nevjerojatno koliko guta ta 6950XT, iako pokazuje oko 250W valjda ima nekakve spikove zbog kojih se preoptereti rail i okine ocp.

Hvala svima na prijedlozima, znači isti problem i rješenje kao Tvrdipanj 

Moj PC  
2 0 hvala 1
10 godina

baš gledam testove - link

potrošnja je tu negdje s mojoj 3080 12gb, čak i nešto manje, ali dok 3080 ima spajkove do 400w, ova ide preko 600w

14 godina

I dalje ne kužim kako 850W nije bilo dovoljno za tvoju kombinaciju procesora i grafičke.

Meni 650W bez problema drži 5900X + 4070ti.

edit: sada vidim da 6950XT može imati spajkove do 600W...vjerojatno je u tom problem

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.9.2023 14:38 (evincar).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina

Problem kod novih top gpuova su power spikeovi. Možda ti se zbog toga gasio PC. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Nije niti Sisa kakva je prije bila....

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

I onda vele Jensen nabija cijene pa 4070 jedva 200w povuče. Čoek spasio gaming  sa 4070.

1 0 hvala 0
15 godina

Ne treba takav komp sigurno toliko puno.

Moj komp, u osnovi 5800X3D+6950XT, sa dva monitora i ostalom periferijom, iz zida vuče peak 730W u kombinaciji Prime95+Furmark.

Dakle sam komp iz napajanja vuče možda 600 do 650W. Na Seasonic Prime PX 850W Platinum.

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Kresaux kaže...

Javljam ako će netko s istim problemom čitati ubuduće - problem je bio u preslabom napajanju.

Stiglo mi je Corsairovo 1000W i sada prolazi OCCT power test bez rušenja.

Očito kriva procjena s moje strane, prvo da će mi biti 750W dosta, a onda i 850W.

Stvarno nevjerojatno koliko guta ta 6950XT, iako pokazuje oko 250W valjda ima nekakve spikove zbog kojih se preoptereti rail i okine ocp.

Hvala svima na prijedlozima, znači isti problem i rješenje kao Tvrdipanj 

Da, problem je u spikovima. Ako imas slabije napajanje od preporucenoga, ono mora biti vrhunsko iako ni to ne garantira stabilni rad ako su spikovi veliki.

14 godina
Da, imamo iste kartice. Onda sam malo istraživao i vidio da ATX 3.0 pokriva znatno veća vršna opterećenja od ATX 2.53 specifikacije. Međutim, to vrijedi ako se kartica spaja preko onog 12VHPWR priključka. Tu je onda dovoljno 850W. Međutim, RX6950 nema taj HPWR konektor pa nam treba napajanje sa nominalno većom zalihom snage da ta vršna opterećenja podnese.
Zato 1000W, premda realno troši oko 350 W pri punom opterećenju.
2 godine

Najbolje odma uzeti 2Kw da bi radila AMD konfa

, to je ta kategorija 98% problema na forumu je vezano samo i iskljucivo za AMD proizvodeBilo bi dobro da se odma u naslovu napiše AMD da nemoramo nepotrebno otvarati i to čitati

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.9.2023 18:18 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Baci to i kupi INTEL/NVIDIA kombo

AMD Ryzen 7900X; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina

Eto imam XFX RX 6950XT i COOLERMASTER MasterWatt 750 i nikakvih problema.

Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina
Lako moguće da je stvar lutrije, kako koja grafa lupa spajkove ili kako koje napajanje to nemere podnijet.
Tako je baš za moju generaciju sise prime 750w gold bilo dosta problema sa spajkovima na 3080 i 3080ti, koje su gasile psu zbog preosjetljivosti. Već sam računao da ću morat reklamirat napajanje, ali niti jednog problema u mojoj kombinaciji nije bilo dosad
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice