Ne želi se upaliti

poruka: 17
|
čitano: 2.876
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

pojavio mi se problem, ne mogu pokrenuti komp. prije nego uprem tipku za paljenje (odnosno cijelo vrijeme dok je priključen sa kabelom za napajanje) čuje se konstanti visokofrekventni ton (bip). kad pokušam pokrenuti računalo javlja mi da pritisnem tipku "del" za ulazak u bios.

u bios mogu ući bez problema, ali mi nakon toga javlja grešku odprilike ovako " please restart computer and select butabil device". nakon toga mogu samo restartirati i ništa više.

jeli to znak da mi je krepa hdd?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Ne želi se upaliti

inače ne radi se o nikakvom padu hdd-a nego jednostavno juče popodne se to pojavilo!

17 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

Koji OS imas, da li su diskovi SATA i kada udes u BIOS da li se mozes kretati po izborniku ili je blokiran?

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ima sam win 7 32 bit

je disk je Seagate ST3500320AS 500 GB 32 MB, S-ATA300, NCQ-II, 7200.11

17 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

Provjeri da su ti u BIOS-u SATA diskovi namjesteni kao IDE, a ne RAID.

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

je to mi je u redu, namješteno je na IDE

15 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

stavi postavke biosa na default,spasi i probaj onda,ako ne uspije restartaj bios na maticnoj!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

Koliko bipova? Ako imaš više kratkih ponavljajućih beepova, pretpostavljam da je AMI BIOS, a onda vrijedi:

1 kratak beep -> DRAM flash greška
2 kratka beepa -> greška u provjeri DRAM ECC memorije
3 kratka beepa -> DRAM memorija nije pronađena
5 kratkih beepova -> CPU greška
6 kratkih beepova -> greška s tipkovnicom
8 kratkih beepova -> problem u memoriji na grafičkoj kartici
9 kratkih beepova -> ROM greška
1 dugi & 3 kratka beepa -> DRAM memorija u kvaru
1 dugi & 8 kratkih beepova -> problem u grafičkoj kartici ili monitoru

klik

http://www.youtube.com/watch?v=IM9ezwvBOjo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ok, sve to nije problem napraviti ako je problem sa bios-om,  (njega sam nadogradio prije neki 4-5 mjeseci) nego ja sumnjam da mi je hdd krepa, jer sam proba njega isključiti i pokrenuti komp bez njega i javlja mi je istu grešku. a komp daje oni isti zvuk konstantni biip dok je komp spojen sa strujnim kabelom ali ne i upaljen. ima li neko neku ideju, jesam  li u pravu da je do harda ili je do nečega drugog?

16 godina
neaktivan

je naša sam je te greške u knjizi (odnosno obavijesti sa svukom) od matične ali nigdi ne piše za taj konstantni biiip

15 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

cek malo, kazes da si iskljucio hdd i opet biiiip? ako je to onda lijepo izvadi sve komponente tako da kad upalis da imas slike na ekranu, tj .ram, graficka po mogucnosti da ukljucis preko integrisane grafike,i naravno proco i napajanje jel mora biti spojeno.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

nisam siguran da ste me razumjeli. taj famozni konstantni visokofrekventni bip je prisutan prije paljenja kompa. (ako ga se želim riješiti moram iskopčati skroz komp iz utičnice) kada pritisnem tipku za paljenje, pokrenu se ventilatori itd.., ali je izostao oni jedan bip koji obilježava da je sve u redu. nego mi daje da stisnem tipku del da uđem u bios (mogu ući bez problema i mjenjati postavke a nakon snimanja promjena dešava se) ako ne uđem u bios onda nakon nekoga vremena (10-ak sec) izbaci poruku please restart computer and select butabil device. 

17 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

Da li si probao, u Biosu namjestiti da ti First Boot Device bude HDD (trebao bi biti CD/DVD, ali u nekim slucajevima valja isprobati i ovu opciju)

Da li bios prepoznaje sve uredaje (HDD, CD/DVD, Floppy...)

Jesi li probao bootati sa win 7 instalacijskim CD-om (znaci, da li pokrece instalaciju? Naravno prije toga postavi u Biosu svoj CD/DVD uredaj kao First boot device...)

Provjeri da li je sve dobro spojeno na maticnu odnosno valjalo bi odspojiti i ponovno spojiti HDD, CD/DVD, graficka, memorija.

I naravno nije na odmet isprobati da li je memorija ispravna na nacin da isprobas jedan po jedan modul (pretpostavljam da imas barem dva modula)

...

Da li mozes uci u Safe Mode? (Pri restartu pritiskati tipku F8 da bi dosao do izbornika)

I evo ovdje ti je ALAT za testiranje tvojeg HDD-a (mozes ga staviti na cd ili floppy da se boota kroz DOS, bez potrebe za windowsima)

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.6.2010 20:32 (croart).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

krenimo redom: to sam prvo probao promjeniti first boot device opciju i kako god da sam stavljao (koji god uređaj) nije bilo razlike.
naknadno sam pokušavao pokrenuti popravak sa dvd-a (win 7 32) nije uspilo jer nije ni krenulo. reinstalaciju nisam tio pokretati jer imam neki bitni podataka na C particiji pa da ih ne izbrišem. pokušao sam i sa knopix-om ali ni njega nije tilo pokrenuti. (zato i mislim da je hdd krepa)

pa sada ako neko ima neku dobru ideju.... (
što se tiče skidanja pojedinih komponenata, sve sam ih izvadio i očistio od prašine (koliko sam mogao) pa i isprobavao pojedine module RAM memorije. rezultat je uvijek bio isti.
nisam pokušavao uć u safe mode (iskreno nije mi palo na pamet), a sada sam odnio komp kod malo pamatnijeg čovjeka od mene da vidi šta se moža napraviti, pa ne mogu isprobati tu mogućnost

17 godina
neaktivan
Ne želi se upaliti

Gore sam ti ostavio link alata za testiranje HDD-a, pa ako napravis test javi nam kako je prosao... (mozda bi to bio najbrzi nacin da saznas je li sve uredu sa hdd-om)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

jedino da provjerim sa ovim alatom dali je hdd još živ ili nije

16 godina
neaktivan

Hvala na pomoći, ipak je hdd MRTAV zajedno sa svim podatcima :(

1
Nova poruka
E-mail: