Staro napajanje na novoj konfiguraciji? Da ili ne?

poruka: 13
|
čitano: 2.507
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Bok svi,

Mijenjam komp i novi će biti ovo:

Ryzen 7 9700x + DeepCool Assassin IV WH

Gigabyte B650 Gaming

Kingston Fury Beast White Expo, 32GB (2x16GB), DDR5 6000MHz, CL36

Gigabyte AMD Radeon RX9070XT Gaming OC

SSD Kingston NV3, 1TB

Kućište Thermaltake CTE T500 TG

E sad, imam dvije godine staro modularno napajanje Corsair TX850M. Za stari komp je bio, rekao bih, overkill jer je napajao Ryzen 5 i GTX 1060 pa me zanima da li da kupujem i novo napajanje ili je ovo staro sasvim dobro. Naime, glupo mi kupovat novo jer mi se ovo čini dovoljno kvalitetno za novu konfiguraciju, a stvarno nije bilo pod nekim opterećenjem...

fala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
Re: Staro napajanje na novoj konfiguraciji? Da ili

Ako ti napajanje ima sve potrebne konektore i računalo ti radi stabilno, nemaš ga potrebe mijenjati. Znači, tehnički ti je vrlo vjerojatno dovoljno snažno za tvoju konfiguraciju (idealno bi bilo da si nabaviš mjerač potrošnje energije, odnosno vatmetar, pa da onda točno znaš koliko ti snage računalo povuče), jedino što bi mogao biti kamen spoticaja je da ti grafička kartica ima kratkotrajne jake spikeove snage tijekom igranja koje tvoje napajanje potencijalno ne može podnijeti. Znači, ako bi imao rušenja, blokiranja tijekom igranja zahtjevnih igara, onda bi trebao prijeći na neko novije napajanje - idealno neko koje je sukladno ATX 3.1 specifikaciji, ali minimalno da je sukladno s ATX 3.0 specifikacijom. Ako ti sve radi kako treba, onda ti novo napajanje nije nužno.

15 godina

Dijelim friško iskustvo s napajanjem. 

Corsair ax760 je u pitanju. Kupljen 2013. 

Sve radilo normalno sa starom mašinom. 9700k, z390, 1080ti. Prešaltam se na novu mašinu u 11. mjesecu. 7800x3d, b850, grafa i dalje ista. 

Od tog trena mi se počnu dešavati čudna ponašanja. Više manje živim od dijagnostike i servisa ali nikak iskopat kaj je točno. Klasika kernel power greška koja ide od ssd-a, grafe, drivera, psu-a. Nakon krpanja drivera, komp radio uredno ali opet povremeno ima izbacivanja iz igara. 

I, neki dan, žena sebi uzme arc raiders i podijeli u family da probam. Eba me pas, 5min od ulaza u igru, komp napravi komplet restart. Ok, možda se nekaj potrefilo baš. Drugi dan. 10 min. u igru, prva šetnja mapom, ponovo. Uzmem bq dark power 14 850w, jučer ugradim, komp radi rock solid u svim režimima. Stvarno je do napajanja. 

Obzirom da je ax760 i dalje odličan psu, odlučio sam mu zamijenit sve kondiće pa neka mi roka u drugim projektićima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

kod PCa, na napajanju i matičnoj se ne štedi...

ostalo se prostreš koliko se moreš pokriti...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2026 11:09 (Stric_Jura).
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
Stric_Jura kaže...

kod PCa, na napajanju i matičnoj se ne štedi...

ostalo se prostreš koliko se moreš pokriti...

Moje je nekad bilo Kn po Watu. Danas nešto više.

Uvijek moram nabaviti nekaj iz top serije ali snagu uzimam otprilike po hardveru uz neki luft tak da mi u teškim zadacima bude oko 40-60% iskoristivosti a u tom dijelu ima i najveću efikasnost. 

Ovaj me Bequiet ispao 210€ na amazonu. Iznad toga je samo Seasonic tx-850 ali on je još dosta skuplji. Dobro bude i ovo. 

5 godina
stef_zg kaže...

Bok svi,

Mijenjam komp i novi će biti ovo:

Ryzen 7 9700x + DeepCool Assassin IV WH

Gigabyte B650 Gaming

Kingston Fury Beast White Expo, 32GB (2x16GB), DDR5 6000MHz, CL36

Gigabyte AMD Radeon RX9070XT Gaming OC

SSD Kingston NV3, 1TB

Kućište Thermaltake CTE T500 TG

E sad, imam dvije godine staro modularno napajanje Corsair TX850M. Za stari komp je bio, rekao bih, overkill jer je napajao Ryzen 5 i GTX 1060 pa me zanima da li da kupujem i novo napajanje ili je ovo staro sasvim dobro. Naime, glupo mi kupovat novo jer mi se ovo čini dovoljno kvalitetno za novu konfiguraciju, a stvarno nije bilo pod nekim opterećenjem...

fala.

10+ godina traju brendirana napajanja, nemas apsolutno ikakvih briga otko toga. Na svom Seasonicu sam promijenio u ovih 10 godina rekao bih stotine stvari i dana danas pokazuje top specke na mjernim uredajima.

16 godina

Kad je već priča o napajanjima, što kažete o Fortron Hyper 600w, 85%? Imam ga skoro punih 5 godina, napajao je dvije generacije Ryzena, 1600af i trenutni 5600. GPU je prvo bio RX 570, sad je 1070. Do sad nikakvih problema, zanima me kako prepoznat eventualni problem oko njega?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
dblooder kaže...

Kad je već priča o napajanjima, što kažete o Fortron Hyper 600w, 85%? Imam ga skoro punih 5 godina, napajao je dvije generacije Ryzena, 1600af i trenutni 5600. GPU je prvo bio RX 570, sad je 1070. Do sad nikakvih problema, zanima me kako prepoznat eventualni problem oko njega?

Fortron je 1st party dizajner i proizvođač napajanja tak da se očekuje da su odlični. 

12 godina

bogme, moj seasonic prime radi bez greške od 2017. i još ima 3-4 godine garancije, tih i pouzdan

vidjet ćemo kako će fercerat s novim procom i matičnom, al ne vidim da bi moglo biti problema

eventualno ću ga zamijeniti za novije kad prođe bura s ramom, pa nabavim i novu grafu, čisto zato da ne stavljam one abominacije od kablova koji tri 8-pinska kabela spajaju u jedan

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
picajzla0707 kaže...

bogme, moj seasonic prime radi bez greške od 2017. i još ima 3-4 godine garancije, tih i pouzdan

vidjet ćemo kako će fercerat s novim procom i matičnom, al ne vidim da bi moglo biti problema

eventualno ću ga zamijeniti za novije kad prođe bura s ramom, pa nabavim i novu grafu, čisto zato da ne stavljam one abominacije od kablova koji tri 8-pinska kabela spajaju u jedan

To sam i ja rekao za svoje evo prošlo 10godina i more hw s njim, naponi svi kao prvog dana. Doslovno cu ga zamjeniti kad se ugasi.

15 godina

Problem sa starim napajanjima, ako maknemo iz jednadžbe da su kondići na zalasku, je sporiji transient response nego kod novih atx specki, a novi hardver je tu zahtjevniji pa se dešavaju nestabilnosti.

Ugradio hanumi Straight Power 12 850w. Isto odličan psu za 9900x i 3070.

Tvrdim da je Cors AX760 i danas bolji od 80% napajanja te snage na tržištu (i efikasniji) ali ga godine nagrizaju. I dalje radi ali nije baš za najnoviji hardver. 

Recapat ću ga s identičnim komponentama pa nek sljedećih 10-15 godina služi u drugim projektima. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

a na kraju sam odlučio ipak uzeti i novo napajanje. kad je sve novo, nek bude i napajanje, just in case. prodat ću staro i dobro...

dakle, budući da će čitavi build biti bijele boje (ne pitajte), onda u obzir dolaze bijela napajanja jel pa gledam ove varijante:

https://www.instar-informatika.hr/napajanje-asus-tuf-gaming-1000w-white-1000w-80-gold-modularno-atx/236624/product/

https://www.instar-informatika.hr/napajanje-gamerstorm-pn850m-wh-850w-80-gold-modularno-atx/284010/product/

https://www.instar-informatika.hr/napajanje-seasonic-focus-gx-850-white-atx-31-850w-80-gold-modular/283664/product/

http://adm.hr/napajanje-corsair-1000w-rm1000e-white-2025-full-modular-80-plus-go/84753/product/

znam da je seasonic nekad bio top, ne pratim toliko u zadnje vrijeme tržište, pa će svaki savjet dobro doći...

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2026 16:30 (stef_zg).
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
stef_zg kaže...

a na kraju sam odlučio ipak uzeti i novo napajanje. kad je sve novo, nek bude i napajanje, just in case. prodat ću staro i dobro...

dakle, budući da će čitavi build biti bijele boje (ne pitajte), onda u obzir dolaze bijela napajanja jel pa gledam ove varijante:

https://www.instar-informatika.hr/napajanje-asus-tuf-gaming-1000w-white-1000w-80-gold-modularno-atx/236624/product/

https://www.instar-informatika.hr/napajanje-gamerstorm-pn850m-wh-850w-80-gold-modularno-atx/284010/product/

https://www.instar-informatika.hr/napajanje-seasonic-focus-gx-850-white-atx-31-850w-80-gold-modular/283664/product/

http://adm.hr/napajanje-corsair-1000w-rm1000e-white-2025-full-modular-80-plus-go/84753/product/

znam da je seasonic nekad bio top, ne pratim toliko u zadnje vrijeme tržište, pa će svaki savjet dobro doći...

Seasonic je i dalje na samom vrhu.
No ima ih mali milijon pa svakko ponovi pitanje u odgovarajucu temu:
https://forum.bug.hr/forum/topic/kucista-napajanja/napajanja-vasu-konfiguraciju-po/51397.aspx

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice