Projektori su već duže vrijeme sve dostupniji, a kvaliteta je sve bolja i bolja. Dostojna zamjena za bilo koji TV i odlična opcija za kućno kino.
Evo i tema za buduće korisnike.
Pitajte, pišite....
Projektori su već duže vrijeme sve dostupniji, a kvaliteta je sve bolja i bolja. Dostojna zamjena za bilo koji TV i odlična opcija za kućno kino.
Evo i tema za buduće korisnike.
Pitajte, pišite....
Je li mi se više isplati za 200 eura kupiti televizor ili projektor? Imam prazan bijeli zid spavaće sobe pa mi je palo na pamet projektor, ali kako istražujem na internetu kažu da baš jeftini projektori ne valjaju.
ovisi kakva su ti očekivanja. za 200 eura imaš low budget projektore koji su u biti solidni, ali imaju svoje limite, npr. zaboravi da ćeš ih gledati ako soba nije prilično tamna ili potpuni mrak.
ja sam krenuo sa takvim jeftinim, čisto za probu, mislim da je bio oko $150, pa me nije bilo previše briga. na kraju me ugodno iznenadio (out of box je bio užasno podešen, ali nakon štelanja boja, kontrasta i ostalog sam dobio dobru sliku) i imam ga još i dan danas i radi bez problema, koristi se i dalje. Ovaj model je u pitanju https://www.techwalls.com/excelvan-cl720d-led-projector-review/
nisam pratio u zadnje vrijeme te jeftine projektore, ali ako sam prije cca 5-6 godina pronašao model koji je više nego pristojan, ne vidim zašto se i danas ne bi pronašlo nešto još i bolje za ok cijenu.
možda ovako nešto:
https://www.rtings.com/projector/reviews/nexigo/pj40-gen-3
imaš i tu dobar test jeftinih modela:
https://www.thesmarthomehookup.com/100-500-budget-home-theater-projectors-tested-2025-edition/
brend koji djeluje zanimljivo, imaju dobre ocjene, a cijena je smiješna:
Hisense C2 Ultra u EU 2500 eura, na Alibabi 1200 eura. Ima li netko iskustva sa naručivanjem?
Jasno mi je da je to kineska verzija, što mi nije previše bitno, i vjerojatno će biti komplicirano korisiti jamstvo, ako do toga dođe, ali je li ostalo ok?
https://www.alibaba.com/product-detail/R-NEW-Hisense-Vidda-C2-Ultra_1601250556716.html
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
pa rezolucija ovisi o projektoru, ako je 4k onda je rezolucija 4k. 
no, pretpostavljam da pitaš kako to izgleda na velikom platnu. ono što ti ja mogu reći je da već 720p na 120" sa 3-4m udaljenosti izgleda vrlo dobro. Tako da fHD i 4k izgledaju još puno bolje. Uz to sigurno nećeš gledati 120" sa pola metra udaljenosti.
slično kao oni jumbo plakati uz cestu, sa udaljenosti sa koje se gledaju izgledaju odlično, ali oni se u biti rade na vrlo niskim rezolucijama (dpi), samo što ga nitko ne gleda sa 50cm udaljenosti.
ukratko nema tog TV-a ispod 80" koji može konkurirati 120"+ platnu, pa čak i kad je taj TV daleko kvalitetniji i slika daleko bolja.
4k na 120" ima pixel size 0.691 mm i gustoću od 36.715 ppi
https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship
Gledam na full HD projektoru 4K ripove na 120" i vidi se jasna razlika u odnosu na full hd ripove iako projektor može prikazati max 1080p. Možda je i do kvalitete ripova, ne nužno rezolucije.
U pitanju je led projektor i ima dobru svjetlinu ali to je isto kao u kinu, upotrebljivo u punom mraku, po noći ili uz skroz spuštene roletne.
Na 120" uz 21:9 sliku to nije niš preveliko, gledam na dobro pofarbanom zidu, nemam platno i koristim ga samo za filmove i serije. Ima nekoliko modva slike i glavna mana je glano hlađenje, koje ne primjetim kad gledam neki sadržaj.
Imam ga skoro tri godine
Byintek K45 LED projektor, Full HD, Android, WiFi, Bluetooth, 1 GB + 16 GB, bijeli | MALL.HR
To mi je prvi projektor, sobzirom da cijena ubrzano pada LED projektorima, čak i laser projektorima idući bude 4K kad padne na niske razine.
Gledam na full HD projektoru 4K ripove na 120" i vidi se jasna razlika u odnosu na full hd ripove iako projektor može prikazati max 1080p. Možda je i do kvalitete ripova, ne nužno rezolucije.
U pitanju je led projektor i ima dobru svjetlinu ali to je isto kao u kinu, upotrebljivo u punom mraku, po noći ili uz skroz spuštene roletne.
Na 120" uz 21:9 sliku to nije niš preveliko, gledam na dobro pofarbanom zidu, nemam platno i koristim ga samo za filmove i serije. Ima nekoliko modva slike i glavna mana je glano hlađenje, koje ne primjetim kad gledam neki sadržaj.
Imam ga skoro tri godine
Byintek K45 LED projektor, Full HD, Android, WiFi, Bluetooth, 1 GB + 16 GB, bijeli | MALL.HR
To mi je prvi projektor, sobzirom da cijena ubrzano pada LED projektorima, čak i laser projektorima idući bude 4K kad padne na niske razine.
razlika se vidi jer su to sve kompresirani video zapisi, isto i ja vidim kad gledam na QHD monitoru, recimo youtube video, stavim QHD pa prebacim u 4k i vidi se razlika.
700 Lumena koliko ima taj projektor, a u stvarnosti je vjerojatno i daleko manje je ok za gledanje u mraku, ali ne po danu ili nekakvom svjetlu.
pofarbani zid nije usporediv sa dobrim platnom i tu će se vidjeti velika razlika u kontrastu i kvaliteti slike. može se gledati na zidu, ali jednostavno upijanje i refleksije svjetla su drugačije nego na platnu, rekao bi da je razlika i po 30% u kvaliteti slike, barem na ovim projektorima koje sam koristio.
bez obzira na sve to i s ovim projektorom se može itekako uživati u kino dojmu, a za malo eura.
Kaj misliš o ovome?
vidaXL Viseće projekcijsko platno od 120 inča 16:9
Najviše me brine da ne bi negdje bilo zgužvano pa da se vidi pregib, ne trebam ona sklopiva, ovo bi stalno bilo na zidu bez micanja. I dalje bi gledao isključivo u potpunom mraku.
Kaj misliš o ovome?
vidaXL Viseće projekcijsko platno od 120 inča 16:9
Najviše me brine da ne bi negdje bilo zgužvano pa da se vidi pregib, ne trebam ona sklopiva, ovo bi stalno bilo na zidu bez micanja. I dalje bi gledao isključivo u potpunom mraku.
nema previše podataka, ne znam. ja bi radije ovako nešto:
https://www.amazon.de/-/en/146330165-Canvas-Screen-Spann-FLEX/dp/B07DGL3R65/ref=zg_bs_g_164829031_d_sccl_1/261-1441661-2535115?th=1
cijena je odlična, njemačka firma. neće biti zgužvano, samo se izravna nakon par dana visenja.
nedavno sam vidio recenziju za jedno platno, hvalili su ga da je super i nije bilo skupo, ali treba se sad sjetiti gdje sam to vidio. napišem ako se sjetim. 
Planiram kupiti projektor i platno, nesto tipa ovog, cini mi se za te novce prihvatljivo, no vidit cemo.
400LM na 120''?
Samo u potpunom mraku...
Pa ubiti i je cilj da se koristi samo po noci, a za tu cijenu se cini best buy ili ima nesto bolje?
Imam xiaomi L1 pro i svjetli ko blesav :D Malo me razočarao je ne vrti 4K ripove, samo 1080p ali to sam prežalio jer sve ostalo radi savršeno, pogotovo obradu slike. U mraku svijetli kao u kinu.
Nije ni glasan, što je dosta bitno.
Kupio i platno ali spremio ga na tavan, bolji mi je ravni bijeli zid. Uživancija.
slika dolje 120" na zidu, soba nije u potpunom mraku, dolazi nešto ulične rasvjete.
Moze preporuka projektora do max 500€, u nasim ducanima npr. svijet medija, elipso.
Da nije fizicki preveliki ( bit ce smjesten na policu koja je objesena na zid ) i da ima
mogucnost povezivanja dodatnih zvucnika to mi je bitno, za soundbar ili av receiver.
Koristit ce se najvise za netflix i joutube.
Mislio sam kupiti Samsung freestyle 2 ( 469€ svijet medija ) ali kolko vidim njegova max udaljenost projekcije je 2.7m,
a meni ce biti 3m od pozicije projektora smjestenog na policu do zida na kojem bi gledao, a i kolko vidim ima
samo jedan prikljucak mini hdmi .
Hvala
Lp
Martin
Kupio sam projektor epson ef21novi na akciji za 550€
Dobar je, zadovoljan sam.
Ali imam problem, ako netko moze pomoci bio bih zahvalan.
Stavio sam ga na policu, visina od poda cca 140cm, udaljenost projekcije cca 270cm.
I ne mogu nikako maknuti sastrane plavu svjetlost, koja odvlaci paznju prilikom gledanja i jos ide na koso, kad je projektor u ravnini sa policom baca mi sliku preko stropa i zida.
Predpostavljam da sam ga previsoko stavio.
Nekako sam ga nagnuo prema dole, ali opet nemogu rjesiti problem, iritantno je skroz.
Na internetu nisam nasao nista konkretno, podesavao sam postavke ali bezuspjesno.
Mislim da sam uzeo model epson es22 da ne bi imao tih problema, posto ima ( postolje ) mogucnost nagiba, ali on je i skuplji.
Nemam platno, slika je na golom zidu.
Slike u prilogu.
Na zadnjoj slici se najbolje vidi problem.
Hvala
Martin
Taj projektor treba biti cca u ravnini donjeg ruba projicirane slike (tj. leća projektora)
Problem ti je što koristiš digitalno ispravljanje slike, a trebao bi projektor fizički staviti što je bliže točnoj poziciji.
Sa ovim načinom postavljanja svaki projektor će ti imati isti problem.
Predlažem kupnju stropnog nosača i montažu projektora na njega.
Ima sve to lijepo napravljeno na Epson stranici, samo izaberi model i odaberi parametre...
to nema smisla, negledljivo. ne kužim zašto ti ne centrira sliku i osvjetli samo sadržaj bez te svijetle pozadine.
vidi par postova moju sliku gore, slika i sve oko nje mora biti crnilo.
Hvala vam na pomoci, nisam ga dobro postavio razumijem da.
Koji nosac da kupim ali zidni obavezno, stropni ne zelim montirat ( knauf ) a opet da nije preskup.
Kolko sam skuzio svi nosaci imaju 4 rupe i to je standard, a moj projektor ima samo jednu u sredini.
Martin
To je 1/4'' prihvat koji se inače koristi na kamerama.
Možeš potražiti neki nosač za kamere, prije ćeš pronaći nego za projektor.
Nisam ih baš vidio kod nas...
https://www.amazon.de/-/en/Tuggui-Projector-Ceiling-Mount-Extendible/dp/B07W3B3S9M
Ovako nešto.
Imš ih hrpu na amazonu pa pogledaj...
Stavio sam ga na policu, visina od poda cca 140cm, udaljenost projekcije cca 270cm.
I ne mogu nikako maknuti sastrane plavu svjetlost, koja odvlaci paznju prilikom gledanja i jos ide na koso, kad je projektor u ravnini sa policom baca mi sliku preko stropa i zida.
Nekako sam ga nagnuo prema dole, ali opet nemogu rjesiti problem, iritantno je skroz.
Na internetu nisam nasao nista konkretno, podesavao sam postavke ali bezuspjesno.
Mislim da sam uzeo model epson es22 da ne bi imao tih problema, posto ima ( postolje ) mogucnost nagiba, ali on je i skuplji.
Slike u prilogu.
Hvala
uf bas se vidi taj rub.
ja sam uzeo onaj jeftini hy500 za 40-50€ i spojio ga na BT zvucnik.
zena je rekla da ne zeli nikakav TV u spavacu. otkako sam kupio ovaj projektor skoro svaku vecer pogledamo nešto :D
takoder sam morao staviti rucno ispravljanje slike da je nariktam izmedu ormara i knaufa. ali taj rub se primjeti bas samo u iznimno svjetlim scenama.
projektor se nalazi na nocnom ormaricu kraj kreveta tako da je dosta ukoso. malo je desna strana slike mutnjikava ali nista strasno. bilo bi idealno da je montiran direktno iznad kreveta pa bi se smanjila mutnoca desne strane.
Gledajuci po nasim ducanima na netu nisam nasao zidni nosac sa 6mm prihvatom.
Narucio sam na amozon-u neki za 47€ sa dostavom
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0DHKWBTF3/ref=sspa_mw_detail_5?ie=UTF8&psc=1&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9waG9uZV9kZXRhaWw&aref=XwNmk7QlxH&sp_cr=DUB
Sad je bitno da ga dobro montiram kad stigne i to je to.
Javim dojmove
Hvala svima na pomoci
Martin
Slike u prilogu.
Hvala
uf bas se vidi taj rub.
zena je rekla da ne zeli nikakav TV u spavacu. otkako sam kupio ovaj projektor skoro svaku vecer pogledamo nešto :D
takoder sam morao staviti rucno ispravljanje slike da je nariktam izmedu ormara i knaufa. ali taj rub se primjeti bas samo u iznimno svjetlim scenama.
projektor se nalazi na nocnom ormaricu kraj kreveta tako da je dosta ukoso. malo je desna strana slike mutnjikava ali nista strasno. bilo bi idealno da je montiran direktno iznad kreveta pa bi se smanjila mutnoca desne strane.
Ko zna, žene znaju
. Ti meni očeš reć da nemrete kupit tv, ono normalan tv sa puno boljom slikom ko i normalan svijet nego ovo sranje u šta gledate, "malo je desna strana mutnjikava", pa je malo je slika iskosa. A vidi se iz aviona da je ne mutnjikavo nego mutno i odvratno. Jeste ozbiljni vas dvoje?
Strašno šta si "muškarci" danas dozvoljavaju. Čudno da njoj nije žao u šta joj muž gleda, očito je valjda boli ona stvar. Kaže mi žena da ovo nebi stavila ni neprijatelju i da joj te je baš žao i da bi prije gledala preko mobitela nego u ovaj zid.
Probajte bar iscentrirat da vam slika nije izdužena... majko sveta...
Gledajuci po nasim ducanima na netu nisam nasao zidni nosac sa 6mm prihvatom.
Narucio sam na amozon-u neki za 47€ sa dostavom
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0DHKWBTF3/ref=sspa_mw_detail_5?ie=UTF8&psc=1&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9waG9uZV9kZXRhaWw&aref=XwNmk7QlxH&sp_cr=DUB
Sad je bitno da ga dobro montiram kad stigne i to je to.
Javim dojmove
Hvala svima na pomoci
Samo imaj na unu da projektor treba stajati naopako kad se montira, da ne bi montirao kako su kreteni stavili na slikama 
Hahah
To bar znam

Ajde bar je tema malo ozivjela zbog mojih problema s projektorom
Martin
Slike u prilogu.
Hvala
uf bas se vidi taj rub.
Ko zna, žene znaju
. Ti meni očeš reć da nemrete kupit tv, ono normalan tv sa puno boljom slikom ko i normalan svijet nego ovo sranje u šta gledate, "malo je desna strana mutnjikava", pa je malo je slika iskosa. A vidi se iz aviona da je ne mutnjikavo nego mutno i odvratno. Jeste ozbiljni vas dvoje?
Strašno šta si "muškarci" danas dozvoljavaju. Čudno da njoj nije žao u šta joj muž gleda, očito je valjda boli ona stvar. Kaže mi žena da ovo nebi stavila ni neprijatelju i da joj te je baš žao i da bi prije gledala preko mobitela nego u ovaj zid.
A svako kupi sto zeli i u svojim mogucnostima, a i sa zenama nije lako, lik je ispostovao sta mu je draga rekla, sto je u redu.
Imam i ja sa svojom slicnih problema tak da.....al ja odem i kupim, ona se duri koji dan-ohladi se a meni oprema tj uređaji ostanu 
U tjedan dana sam prek soma eura potrosio sve zajedno na projektor i bose soundbar za spavacu sobu.
Sad djecu tjerat moram iz sobe jel im se svida projektor 😀
Svaka budala ima svoje veselje

Martin
Slike u prilogu.
Hvala
uf bas se vidi taj rub.
Ko zna, žene znaju
ko tebi drma kavez? :D
ti si neki macho man na bug forumu? :D
i da, ovo je jedina fotka koju imam i slikano je starim mobom u mraku. tako da jos vise pogorska sliku nego sto zapravo je.
ako ces mirno spavati moj macho muskarcicu, slika je centriranana 2mm od svakog ruba.
poanta ove fotke je bila samo da kolega vidi kako nema previse onog ruba koji on ima. al eto ti si se osjetio prozvan komentirati moju muškost :*