Zašto se smanjuje broj stranih radnika u Hrvatskoj

poruka: 117
|
čitano: 31.525
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto se smanjuje broj stranih radnika u Hrvatskoj".
9 godina

Jedan sam od onih koji ne vidi strane radnike kao prijetnju, i taj cijeli mindset "idite doma, ne trebamo vas" je totalna debilana. 

Da ne postoji ekonomska potreba za tim radnicima i konkretna mjesta koja popunjavaju - ne bi bili u RH. Ljudi su ovdje legalno, placaju sve doprinose i poreze, i jos dio place ostavljaju u RH. Super. 

Razumijem zabrinutost da se kroz strane radnike u RH ne uvuce i kojekakva ekipa koja ce danas-sutra napraviti vezu s radikalnim elementima pa napraviti problem, sto bi nama kao primarno turistickoj zemlji napravilo ogroman problem, taj dio razumijem, ali po obicaju, Hrvat udara prvo na pogresno mjesto, i gdje je najslabije, i totalno promasuje "ceo fudbal". 

Nas problem nisu jadnici na biciklu koji dostavljaju hranu, sirotinja i čarapani koji po zimi i vrucini jurisaju okolo i dostavljaju stvari. Problem koji se ne usudjujemo pogledati u oci je onaj koji vristi s naslovnica svaki ali svaki dan. I to je razlog zasto je velika vecina ljudi i napustila RH. Korupcija.

Dojam da zemljom upravlja ekipa kojoj u interesu nije dobrobit ove zemlje na prvom mjestu, i koja nema znanje ni mogucnost da od RH napravi zemlju koja je uredjena. 

Npr. za pocetak RH uopce ne koristi dostupne potencijale. Osim mora, imamo i poljoprivredne povrsine. Pa usporedimo RH s Nizozemskom. 

- Nizozemska ima oko 2 mil hektara poljoprivrednog zemljista na kome proizvede i proda vrijednosti proizvoda u vrijednosti 100 mlrd EUR
- RH ima oko 1,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljista na kome proizvede i proda vrijednosti proizvoda u vrijednosti 3-5 mlrd EUR

Na turizmu godisnje zaradimo oko 15 milijardi EUR

Znaci da si budala s kvocijentom inteligencije mrkve, odmah imas nacin kako da za 5 godina, koristenjem resursa EU i investicijama drzave UDUPLAS (najmanje) godisnje prigode turizma. 

A opet, pored svih doktora znanosti, ekonomskih instituta, poljoprivrednih fakulteta i titula, to ne radimo. I pored kriminala i pljacke, praznis cijelu regiju zemlje svojom (planskom) neaktivnoscu.

O navodnjavanju Slavonije i poljoprivrednog zemljista tamo govori se 30+ godina. Postoje 3 rijeke koje bi mogle sluziti kao idealan izvor vode za navodnjavanje (Drava, Sava i Dunav), ali nista se ne dogadja. Evo prigodno jedan clanak iz 2007.

Sanader: Navodnjavanje Slavonije je prioritet
Autor: Poslovni.hr
27. prosinac 2007. u 06:30

link

Da li se sto napravilo? Nista. 

A sto je najgore, postoje studije, planovi, a i dostupna sredstva kroz EU fondove koji se ne koriste. 

No u tome smjeru ne gledamo, jer je tesko. Jer nije jednostavno. Kao i imati 3+ djece. 

Jednostavnije je u Hrvatskoj, slabickoj kulturi, pljunuti prema slabijem, opsovati, i reci, idi kuci, ne zelimo te ovdje. 

Sve drugo zahtijeva borbu, odricanje i zrtvu, a to je tesko. 

36 8 hvala 0
8 godina
Re: Zašto se smanjuje broj stranih radnika u Hrvat
Pa i nisu strani radnici problem, problem je vlast koja nas je dovela u situaciju da nam je potrebna ta radna snaga...gledati današnju situaciju kroz ljubičaste naočale i predlagati rješenja koja smo imali prije 30 godina je pomalo smiješno...
Nitko ti neće ništa dati a da to nećeš masno platiti, i ako nama nije u interesu proizvoditi bilo šta, jer proizvodnja je način stvaranja nečega vrijednog, pojednostavljeno, sigurno nije jednom Nijemcu ili Francuzu u interesu da nešto proizvodimo.
Mi smo država za trgovinu i turizam i tim se nažalost ponosimo!
Jedan velebni premijer je rekao, 'ako netko misli da je bolje u Njemačkoj neka lijepo izvoli ići u Njemačku'!...zamisli čelnika jedne države kojeg uopće nije briga za vlastiti narod...al vlast je zapravo slika i prilika svakog naroda, nažalost...
7 godina

Ovo "prozivanje" stranih radnika me podsjeca na Irce, ali zato se uvijek pronadje dovoljno Iraca koji kazu : cek malo, a koliko je nasih ljudi napustilo drzavu i otislo u druge drzave ?!?! 

No generalno, ne odlaze uvijek ljudi zbog ekonomske situacije. Ja sam otisao jer mislim da je zivot prekratak da ga "prozivim" u samo jednoj drzavi. Tako da nikakve mjere niti promjene nece utjecati da se vecina ljudi vrati, jer su ljudi otisli iz raznoraznih razloga. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.12.2025 21:46 (SamoPitam3).

7 0 hvala 1
11 godina

Nemam ništa protiv stranih radnika ali treba ograničiti kvote i postrožiti kriterije za ulazak u zemlju.Prošlu novu godinu sam bio na trgu i u većini vremena kaj smo prolazili gradom sam ima dojam da sam ja stranac u Zagrebu.Kaj se tiče naših poslodavaca njih je i premalo,logično jer su jeftina radna snaga.

Moj PC  
6 2 hvala 1
19 mjeseci
Gebirgs kaže...

Ljudi su ovdje legalno, placaju sve doprinose i poreze, i jos dio place ostavljaju u RH. Super. 

- Ruše cijene našim radnicima

- Žive u 35 kvadrata njih 4-5

- Po trgovinama kupuju isključivo alkohol jer su gotovo svi alkoholičari

- Bacaju smeće gdje stignu, nisu navikli na kulturu

- Ne pričaju niti planiraju učiti HR jezik

- Vrše nuždu po hodnicima i liftovima zgrada

- Uopće ne poznaju prometne propise

- To da li su ovdje legalno je također jako upitno

- Hrpa njih dobije dozvole za određenu djelatnost pa rede nešto deseto

- Hrpa njih ima krivotvorene vozačke dozvole

I mogu tako do sutra, ali sve je to za tebe super!

Gebirgs kaže...

Nas problem nisu jadnici na biciklu koji dostavljaju hranu, sirotinja i čarapani koji po zimi i vrucini jurisaju okolo i dostavljaju stvari. 

Velikim dijelom jesu problem, a sama ta djelatnost koju su oni najviše okupirali ne treba ni postojati.

Zamisli ti to, da nema nepalaca ne bi tko imao dostavljati hranu nesposobnim ljenčinama.

Šta, da nema glova ljudi bi umirali od gladi ili? Kako smo do jučer živjeli bez takvih besmislenih usluga?

EVo što oni donose u svojim prljavima torbama:

https://www.sjeverni.info/hrana-stize-u-prljavim-torbama-sanitarna-inspekcija-razotkrila-ozbiljne-propuste-u-dostavi/

To nam svakako treba u državi, hrpa dostavljača koji nose pokvarenu hranu u smrdljivim torbama.

Prije svega treba iz države rastjerati sve te agregatore dostave (smrdljive) hrane koji su se pojavili preko noći, a ne uplaćuju u naš proračun niti centa.

Ne treba nam ni glovo ni migrant koji dostavlja za njih, to je totalno nepotrebna usluga.

Ali, kao i uvijek, ljudi trebaju krenuti od sebe, kad prekinu plaćati i koristiti ono što je smeće, onda će se usluga sama ugasiti, do tad uživajte okruženi bangladešanima.

8 godina
Kao da čitam osvrt nekog Nijemca '70 godina prošlog stoljeća kada opisuje Hrvate i ostale balkance kada su došli na rad u Njemačku!...e moj psiću morski! 🤡
7 godina

"Zašto se smanjuje broj stranih radnika u Hrvatskoj"

Nisu ni Nepalci vesla sisali, odu i oni zapadnije.

8 0 hvala 2
19 mjeseci
Mali322 kaže...
Kao da čitam osvrt nekog Nijemca '70 godina prošlog stoljeća kada opisuje Hrvate i ostale balkance kada su došli na rad u Njemačku!...e moj psiću morski! 🤡

Ovakve usporedbe može napisati samo netko tko blage veze nema o životu.

Naši ljudi koji su išli u Njemačku su velikim dijelom bili vrhunski majstori koji su svoj zanat imali u malom prstu jer su došli iz države sa razvijenom industrijom, a išli su u državu koja je po kulturi slična njihovoj samo razvijenija.

Dok s druge strane nama dolaze likovi koji u životu nisu ništa radili, ništa ne znaju raditi, nisu vidjeli ni jedan alat, nisu vidjeli ni asfaltiranu cestu, a do jučer jedino sto su radili je skupljali izmet od jaka po himalajama ili krali kokoši po bangldešu. 

To što nama dolazi je hrpa neukih ljudi bez ikakve perspektive i potencijala za učenjem, to nisu nikakvi radnici, majstori i stručnjaci u bilo čemu, obični probisvjeti bez budućnosti.

Totalan sukob kultura koji ne može dobro završiti.

Uspoređivati naše ljude koji su izgradili Njemačku i ove što grade/rade po HR danas može samo glup čovjek.

15 mjeseci
SharkZ kaže...
Mali322 kaže...

Ovakve usporedbe može napisati samo netko tko blage veze nema o životu.

Naši ljudi koji su išli u Njemačku su velikim dijelom bili vrhunski majstori koji su svoj zanat imali u malom prstu jer su došli iz države sa razvijenom industrijom, a išli su u državu koja je po kulturi slična njihovoj samo razvijenija.

Dok s druge strane nama dolaze likovi koji u životu nisu ništa radili, ništa ne znaju raditi, nisu vidjeli ni jedan alat, nisu vidjeli ni asfaltiranu cestu, a do jučer jedino sto su radili je skupljali izmet od jaka po himalajama ili krali kokoši po bangldešu. 

To što nama dolazi je hrpa neukih ljudi bez ikakve perspektive i potencijala za učenjem, to nisu nikakvi radnici, majstori i stručnjaci u bilo čemu, obični probisvjeti bez budućnosti.

Totalan sukob kultura koji ne može dobro završiti.

Uspoređivati naše ljude koji su izgradili Njemačku i ove što grade/rade po HR danas može samo glup čovjek.

Može samo izvor informacije da su velikim dijelom ljudi koji su išli raditi u Njemačku bili vrhunski majstori?

4 godine

Mi uvijek ksenofobno podcijenimo tuđu inteligenciju.

Npr. ovi Nepalci/ke i Filipinci/ke su većinom pametni i znaju zašto su došli, proučavaju stanja na tržištima rada u cijeloj EU.

Zašto bi ih ovdje netko kinjio za tisuću €, kad u uređenijim zapadnim državama mogu dobiti više za isti rad.

Zbog toga većina ni ne produžuje radnu dozvolu, idu dalje i javljaju rodbini da oni idu u npr. Dansku, a ne u Hrvatsku.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
8 0 hvala 0
4 godine
SamoPitam3 kaže...

Ovo "prozivanje" stranih radnika me podsjeca na Irce, ali zato se uvijek pronadje dovoljno Iraca koji kazu : cek malo, a koliko je nasih ljudi napustilo drzavu i otislo u druge drzave ?!?! 

No generalno, ne odlaze uvijek ljudi zbog ekonomske situacije. Ja sam otisao jer mislim da je zivot prekratak da ga "prozivim" u samo jednoj drzavi. Tako da nikakve mjere niti promjene nece utjecati da se vecina ljudi vrati, jer su ljudi otisli iz raznoraznih razloga. 

Nisam ovo ranije vidio inače bih multiquotao.

To pišem godinama, kad je većina idiota pisala da samo nezaposleni napuštaju Hrvatsku i jadnu Slavoniju npr.

Poznajem pet obitelji koji su napustili svoja ardna mjesta, stalne radne odnose, jer ne žele raditi za 1500 €, smatraju da njihov rad vrijedi više, otišli su i nikada se nisu vratili.

Odlazila je iz Slavonije hrpa informatičara, liječnika, medicinskih sestara, tesara, bravara, zidara, parketara, kramičara i inih zanatlija koji su i ovdje lijepo zarađivali.

Hoće ljudi više i to je regularno.

Što se tiče odlaska 800.000 radnika na tzv privremeni rad u Njemačku (time je Tito riješio veliku nezaposlenost koncem šezdesetih godina) 

Jugoslavija i Zapadna Njemačka su 1968. potpisale sporazum o zapošljavanju jugoslavenskih radnika, ali to nije bio direktno potpis Josipa Broza Tita, već sporazum između Vlada SR Njemačke i SFR Jugoslavije, koji je omogućio masovni odlazak "gastarbajtera", značajno olakšavši već postojeći privremeni rad, a DW portal spominje da su dogovori postojali i ranije, uz obnovu diplomatskih odnosa 1968..

Ključni trenutak: Sporazum je potpisan 1968. godine, nakon što su 1968. obnovljeni diplomatski odnosi između SFRJ i SR Njemačke, što je uklonilo prepreku za formalni dogovor.
Pozadina: Jugoslavenski radnici su već od 1963. odlazili na privremeni rad, a sporazum je to formalizirao i proširio, čineći Jugoslaviju najvećim izvorom radne snage za Njemačku.
Tito'va uloga: Tito je bio šef države i donosio važne odluke, no potpisivanje sporazuma je bio službeni čin između dviju vlada, a ne osobni čin Tita, mada je on kao predsjednik odobravao takve političke poteze.
Posljedice: Sporazum je doveo do toga da je 1972. u Njemačkoj radilo preko 800.000 jugoslavenskih radnika, čime su formirali značajnu nacionalnu manjinu.

合気道 五段 Me, myself and I
15 godina

Ne samo da se smanjuju strani radnici, smanjuju se i domaći radnici :-) Jedino što se povećava i raste su uhljebi. Da strani radnici mogu bit uhljebi ne bi ni oni odlazili. Dobivaš plaću a ne radiš ništa - pa to je san i Nepalcima isto. Ali nažalost samo rvati mogu živjet taj san. Nepalci nađite si drugu uhljeb državu!

8 0 hvala 0
19 mjeseci
Novice kaže...

Može samo izvor informacije da su velikim dijelom ljudi koji su išli raditi u Njemačku bili vrhunski majstori?

Može ali ne bi bilo loše da naučiš koristiti chatgpt ili nešto slično pa ga pitaj kakav profil ljudi je išao u njemačku.

A ovo što nama dolazi je smijurija, ti ljudi u zivotu nisu vidjeli libelu i bušilicu, i nije to samo pitanje zanata, to je sasvim drugi svijet i način života koji nema veze s europom.

Tako da je usporedba s balkancima u Njemačkoj idiotska.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2025 9:26 (SharkZ).
15 godina
SharkZ kaže...
Novice kaže...

Može ali ne bi bilo loše da naučiš koristiti chatgpt ili nešto slično pa ga pitaj kakav profil ljudi je išao u njemačku.

A ovo što nama dolazi je smijurija, ti ljudi u zivotu nisu vidjeli libelu i bušilicu, i nije to samo pitanje zanata, to je sasvim drugi svijet i način života koji nema veze s europom.

Tako da je usporedba s balkancima u Njemačkoj idiotska.

Nije tu problem stručnosti kadra za deficitarna zanimanja već velike kulturološke razlike između nas i ljudi koji dolaze raditi sada. Ta razlika je bila minimalna kod migracija koje spominješ (gastarbajtera), a ovo sad je doslovno 2 različita paralelna svijeta.

Ali opet i to bi se moglo progledat kroz prste da se ti isti ljudi žele asimilirat u zemlju u koju su došli (naučit jezik i propise zemlje u kojoj živiš/radiš).

Najveća smijurija postaje što moramo plaćat više da bi se vozili boltom s tipom koji vozi a da priča hrvatski jezik, još malo i striček mesar u konzumu će zahtjevat da baba od 80g nauči kako se but i plećka na engleskom zovu.

Sve u svemu, manjak kontrole i pravila od strane Republike Hrvatske i naravno totalna nezainteresiranost poslodavca da uloži u tog radnika i da isti možebitno ostane duže vremena ovdje i actually doprinese nekaj društvu je nešto što na čemu bi trebalo raditi.

Istina vjerojatno sve manje nam dolazi ljudi koji i žele nekaj raditi za poštenu lovu (jbg odoše oni u skandinaviju i dojčland), a dobit ćemo jebivjetre koji će nametat svoju kulturu i religiju i cuclat socijalu gdje i kako se može.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2025 9:36 (sinkee).
8 godina
Samo priglup čovjek može raspravljati i osuđivati posljedice a ne uzrok!...meni je tebe žao SharkZ jer misliti da smo 'mi' bolji od 'njih' može samo osoba koja ne vrijedi ništa, nula! 🤡
I baš mi je drago da te 'oni' živciraju jer živciraju će te sve više i više! 😁
17 godina

Filipinci su dobrodošli jer su kulturni civilizirani pristojni. Nepalci pakistanci indija nula bodova.Na poslu sam u doticaju sa svima iz tih zemalja odmah pri prvom kontaktu se vidi razlika civiliziranosti. Jesmo li jedina zemlja u kojoj se pojavila guba jer primamo najviše ljudi koji su ispod razine higijene životinja.Nažalost dolaze iz takvih zemalja gdje im nije dostupna i neče se naučit nikad jer im je to život.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2025 11:01 (dery).
Moj PC  
14 0 hvala 0
19 mjeseci
Mali322 kaže...
Samo priglup čovjek može raspravljati i osuđivati posljedice a ne uzrok!...meni je tebe žao SharkZ jer misliti da smo 'mi' bolji od 'njih' može samo osoba koja ne vrijedi ništa, nula! 🤡

Smjesti 2-3 nepalca ili bangladešana kod sebe doma kad ih toliko voliš i ne lupaj ko otvoren prozor.

Možda ti danas-sutra i kćer dovede jednog doma, u svakom slucaju uživaj.

Ja ću i dalje imati stav da svatko treba živjeti u svojoj zemlji ili barem donekle sličnoj mentalitetom i kulturom.

Što je uzrok migracija me ne zanima, oni se nikad neće ovdje uklopiti i to je jedina istina.

18 godina
SharkZ kaže...

Ja ću i dalje imati stav da svatko treba živjeti u svojoj zemlji ili barem donekle sličnoj mentalitetom i kulturom.

Što je uzrok migracija me ne zanima, oni se nikad neće ovdje uklopiti i to je jedina istina.

Bilo bi to super kad bi mogao sve naše iseljenike dovesti nazad, što baš i nije moguće.

Mi smo low cost country, nismo "pravi zapad", zato je naš "bazen" poslovnih imigranata Azija, primarno siromašniji dio.

E sad, zašto se ne uvedu dodatni zahtjevi tipa liječnički pregledi kod dolaska, obavezno osnovno znanje jezika za customer-faced poslove i slično - treba vidjeti tko je prava adresa definicije i odluke.

14 godina

Imam prilike sretati razne profile stranih radnika, Filipince, Nepalce, Arape u tranzitu, Ukrajinke, Ruse , Albance, Srbe itd.. Nisu svi na dostavi, ima ih po baušteli, blagajnama, voze autobuse. Što se tiče znanja hrvatskog, najmanje grešaka rade Nepalci jer ga ne koriste. U prometu se najbrže asimiliraju Indijci jer ne koriste žmigavce čak i kad ne voze BMW i tu su brzo kao naši. Srbi se kulturološki najbrže asimiliraju jer primijećujem kako slušaju hrvatske radio stanice Extra FM i Banovinu, čak ih dosta poznaje popularne izvođače u Hrvatskoj, npr. Prijovićku. U nekim slučajevima na njihovim jezicima dvije riječi označavaju našu jednu, recimo kažem im da na svom jeziku kažu "Prijovićka mi je omiljena pjevačica", na dijalektu od jednoga to zvuči "Prijovićka mi je jetrva", drugi kaže "a meni je Zaova", rekoh nisam čuo za Zaovu, meni je Dua Lipa ok. Problem su vozači autobusa, ne stavljaju one table s brojem linije i na svaki upit putnika odgovaraju sa "yes, yes". Vozite li tamo? yes, vozite li vamo? yes i onda putnici završavaju u krivim selima. Neki su naučili, pa kad ga pitaju ide li za Čavoglave, znaju reći "no, we aint no Nipries, we are Nepals".

6 1 hvala 0
8 godina
Svatko ima mišljenje i stav, to je kao i imati guzicu, ništa ne mijenja na stvari! 🤭...Nego reci ti meni Shark, bi li ti više volio Nepalca za zeta ili Srbina, pitam za prijatelja!? 😂
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2025 12:24 (Mali322).
15 godina

Ljudi, budimo realni, Hrvati su u suštini rasisti, samo nisu imali doticaja s "drugima" pa je sve ovo novo.

3 12 hvala 0
15 godina
Keops kaže...

Ljudi, budimo realni, Hrvati su u suštini rasisti, samo nisu imali doticaja s "drugima" pa je sve ovo novo.

Tako je, tokom austro-ugarske vladavine samo rvati u njoj bili, jel?

12 godina
Keops kaže...

Ljudi, budimo realni, Hrvati su u suštini rasisti

realan si ko i svaki onaj koji ljude trpa u ladice, samo što su tvoje ladice dovoljno velike da u njih strpaš cijele narode

dakle, iznimno realan

8 godina

Ma sve je to na naplatu dosla izdajnicka politika HDZ-a i politika "meni mojima i nasima".

Kada je u drzavi bilo mlade rande snage domace gazde nisu ju htjele platiti posteno nego su ih izrabljivali blago receno.

Kada su ti ljudi malo odrasli, nesto naucili i poceli razmisljati cekaj malo, kako cu ja sa ovakvom placom i uvjetima ista u zivotu steci, tada su poceli odlaziti van.

Onda, kroz par godina dogodilo se da se bazen potpuno ispraznio i poslodavcima je bilo ili platiti posteno ili naci zamjenu koja ce raditi opet za minimalac i to se napravilo.

Naslo se nekoliko zemalja gdje je minimalac 2-3 puta nizi nego i hr i njih se dovuklo da popune onu prazninu koja je nastala nepostivanjem domaceg radnika koji nije vise mogao i htio trpjeti tu torturu pa je otisao.

Broj uvezenih radnika u zadnjih 10 godina je gotovo identicno proprcionalan broju hrvata koji su odselili.

Odselili su iskljucivo radno spsobni.

Ostali su ratni invalidi, penzioneri, maloljetni i uhljebi, iako je i njih dosta napustilo jer tko je imao ikakvu ambiciju u zivotu shvatio je da mu da mu 600 aura iako radi u drzavnoj bolnici, vatrogasacj je, policajac.. nije dosta za ista u zivotu.

Jbg.. tako je kako je. Trziste je samo po sebi popunilo prazninu.

A zasto je do te praznine doslo i kako je nastala, to je barem jasno kao dan i jednostavno za zakljuciti.

Pljacka, korupcija, kriminal, pogodovanje sebi isvojima, nepostojece sudstvo, previse ratnih mirovina i umirovljenika opcenito, stotine tisuca pokradenih stanova, firme pokradene, uvoznicki lobiji koji su unistili svu domacu proizvodnju it... a sve to potice od korupcije i ona je prvi i glavni razlog ukupnog stanja u drzavi.

Kroz 5 godina ce broj stranih radnika u HR biti blizu milijun!

12 1 hvala 2
14 godina
SharkZ kaže...
Mali322 kaže...

Smjesti 2-3 nepalca ili bangladešana kod sebe doma kad ih toliko voliš i ne lupaj ko otvoren prozor.

Možda ti danas-sutra i kćer dovede jednog doma, u svakom slucaju uživaj.

Ja iznajmljujem stan trojici Nepalaca, rade u Intersparu, redovne platiše na dogovoreni datum, nikad problema, stan drže urednim i čistim, prijatelji im dolaze u goste, druže se najnormalnije i sve 5. 

Ljudi od pamtivijeka odlaze trbuhom za kruhom da ne umru od gladi, da prehrane obitelj ili da pobjegnu od loših režima. U prošlosti su se događale ogromne migracije iz Europe u Ameriku. Milijuni Talijana, Iraca, Nijemaca i drugih naroda napustili su siromaštvo i beznađe u potrazi za boljim životom. Posebno je poznata migracija talijana u Ameriku, gdje su mnogi krenuli od nule, radili najteže poslove i s vremenom izgradili bolju budućnost. Zato migracije nisu iznimka, nego dio ljudske povijesti, ljudi se oduvijek sele tamo gdje mogu živjeti dostojanstvenije. Neka svatko ide gdje hoće osim ako ne nameću i forsiraju Islam kao muslimani. 

12 godina
rampart kaže...

Kada su ti ljudi malo odrasli, nesto naucili i poceli razmisljati cekaj malo, kako cu ja sa ovakvom placom i uvjetima ista u zivotu steci, tada su poceli odlaziti van.

a mogli smo i drukčije... ostat u jugoslaviji gdje se iseljavanje domaćeg stanovništva i uvoz radne snage mogu prevenirat partijskim dekretom ili ne ulazit u eu pa bi ljudima trebala viza, potvrda da imaju osiguran smještaj i posao i hrpa drugih papira koji praktično onemogućavaju da ljudi odu iz hrvatske u potrazi za boljom plaćom, pa bi broj onih koji su otišli bio 10 puta manji

u tom slučaju imali bi i dalje 4+ milijuna domaćih stanovnika, nepalaca za pobrojat na prste jedne ruke i svi bi bili sretni, pogotovo kad bi sjeli u jugo 45, natočili čorbe i zapičili u trst po farmerke

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2025 14:47 (picajzla0707).
4 godine
Mali322 kaže...

Ne znam cemu se veselis, nevjerojatno je da se netko veseli losijoj kvaliteti zivota i jos pod nekom krinkom osvecivanja, 'neka vam je', gdje zivis? s kim se boris? 

Pazi izjave drago mi je da te zivciraju jer ce te zivcirati jos i vise, sta si ti retardiran? 

Ovakve stvari realno mogu pisati samo ljudi bez obitelji, bez potomaka, bez prijatelja, izolirani od cijelog svijeta koji se u svom podrumu vesele sto ce, eto, hrvatsku preplaviti jeftina radna snaga (nece)

4 godine

Trebali bi svi ovdje puhati u isti rog, a isto i ne vjerujem da je itko ovdje rasist. Ako vec je neka svoju ljutnju preusmjeri ka agencijama za uvoz stranih radnika. Najveca je to stoka koja zna staviti 20-30 ljudi u 100 kvadrata, 'bit ce njima to dobro'. E to su pravi rasisti. 

Osobno imam dobra iskustva, a Wolt i Glovo me odavno ne zanima pa s tim ne radim svoj doprinos ovom problemu. Imam problem sa ilegalnim migrantima koje pune trenutno kod Karlovca i po Zagrebu. Afganistanci, sirijci, egipcani, marokanci, tunezani - ratom zahvacene zemlje? Malo morgen.

8 0 hvala 1
8 godina
Ne izvlači riječi iz konteksta i ne manipuliraj sa njima, licemjeru!

Lošija kvaliteta života kažeš, i za to su ti krivi Nepalci i ini...
A šta ti je u zadnje dvije godine sve poskupilo 100% to ti ne utječe na kvalitetu života, šta ništa ne proizvodimo nego samo se bavimo trgovinom i turizmom i za sve šta nevalja optužujemo druge i drugačije jer je to najlakše, to ti ne smeta...

Gledaš li ti, čitaš li ti, razmišljaš li ti šta kuglom tom na ramenima, vidiš li ti svijet oko sebe ili samo čekaš plaću prvog u mjesecu i boli te hrenovka hrvatino velika!
14 godina
Čekaj, ne kontam...školuje te država 13-18 godina, znaš barem jedan strani jezik i tebe je strah nekoga tko je do jučer spavao ispod kartona, natuca i materinji jezik i prosio je za koricu kruha...haloooo?!? Ali te nije strah kad te dokači Bane pod rotirkom...IQ 60, očito...

6 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice