Misteriozan problem s monitorom/grafičkom

poruka: 39
|
čitano: 5.897
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

'vako..

Primjetio sam da mi monitor valovito treperi, nekad manje nekad više a nekad uopće ne. To nije ono treperenje od kojih boli mozak kao da ga se buši pneumatskom bušilicom ili da ide krv iz očiju al dovoljno je da mi ide na qrac.. najviše se primjeti na tamnim bojama kao što su siva, dok na svijetlim skoro uopće ne.

E sad, probao sam spojit monitor od drugog kompa na ovaj i obratno da vidim dal je problem u grafi ili u monitoru. Problem je u tom što kad tako spojim, sve radi kako treba, ne treperi na ovom kompu, ne treperi ni na onom.. tako da ispada da su i monitor i grafička ispravni.

Probao sam i druge kablove spajat, nije pomoglo.. probao sam i zvučnike udaljit i isključit subwoofer ali nije ni do tog. Ostalih mogućih smetnji nema blizu..

Probao sam pokrenut i Linux live cd, da otpišem probleme sa driverima i samim Windowsima.. ali treperenje se pojavljuje i tamo.

Monitor je ovaj iz moj pc, dakle Phillips 190cw koji radi na 1440x900/60hz..kada ga podesim na 75hz ne treperi, ali takve frekfencije osvježenja nisu baš namjenjeme lcd-ima, jel.. a tako i neke igre trokiraju kad se uključi v-sync (a v-sync volim, oćem da radi kako treba).

Ima tko kakvu pametnu ideju što bi još moglo biti? Osim "uzmi čekić i razbij komp". {#}

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

probaj se poigrati sa ATI overdrive opcijama grafičke kartice na tom kompu kod kojega imaš probleme sa monitorom {#}

znam da baš i ne izgleda neke veze između toga ali vrijedi probati...

rezonancije su ponekada vrlo iritantne i imaju slične pojave kakve se tebi pojavljuju.

kad već nema pive i ćevapa i jedno hvala bi pomoglo .-))
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Misteriozan problem s monitorom/grafičkom
nontryer kaže...

'vako..

Primjetio sam da mi monitor valovito treperi, nekad manje nekad više a nekad uopće ne. To nije ono treperenje od kojih boli mozak kao da ga se buši pneumatskom bušilicom ili da ide krv iz očiju al dovoljno je da mi ide na qrac.. najviše se primjeti na tamnim bojama kao što su siva, dok na svijetlim skoro uopće ne.

E sad, probao sam spojit monitor od drugog kompa na ovaj i obratno da vidim dal je problem u grafi ili u monitoru. Problem je u tom što kad tako spojim, sve radi kako treba, ne treperi na ovom kompu, ne treperi ni na onom.. tako da ispada da su i monitor i grafička ispravni.

Probao sam i druge kablove spajat, nije pomoglo.. probao sam i zvučnike udaljit i isključit subwoofer ali nije ni do tog. Ostalih mogućih smetnji nema blizu..

Probao sam pokrenut i Linux live cd, da otpišem probleme sa driverima i samim Windowsima.. ali treperenje se pojavljuje i tamo.

Monitor je ovaj iz moj pc, dakle Phillips 190cw koji radi na 1440x900/60hz..kada ga podesim na 75hz ne treperi, ali takve frekfencije osvježenja nisu baš namjenjeme lcd-ima, jel.. a tako i neke igre trokiraju kad se uključi v-sync (a v-sync volim, oćem da radi kako treba).

Ima tko kakvu pametnu ideju što bi još moglo biti? Osim "uzmi čekić i razbij komp". {#}

Isuse ne vjerujem.

Meni isti problem i bas sam se dvoumio dal da pitam na forumu.

Uopce ne znam gdje je problem, takoder na drugom kompu monitor radi normalno, a na ovom drugi monitor radi takoder ispravno iako je na starom kabelu - znaci nije ni kabel ni monitor ni komp. A sta je onda? :S

- Psiho246
16 godina
scaramush kaže...

probaj se poigrati sa ATI overdrive opcijama grafičke kartice na tom kompu kod kojega imaš probleme sa monitorom {#}

znam da baš i ne izgleda neke veze između toga ali vrijedi probati...

rezonancije su ponekada vrlo iritantne i imaju slične pojave kakve se tebi pojavljuju.

Misliš smanjit klokove? A probao sam i to pa niš. Ostale opcije u CCC sam detaljno pročešljao, bezuspješno.

Ma inače ova grafička moja nije baš skroz ispravna, tj ponekad (rijetko) se artefakti pojavljuju u igrama. Ali nisam siguran baš da je do tog jer bi onda i drugi monitor treperio..

A nema šta nisam probao, opcije od monitora.. drivere od monitora.. druge drivere za grafu, njeno podešavanje.. lud sam više. Nije toliko iritantan problem koliko očajnički želim znat njegov uzrok. {#}

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.11.2010 0:59 (nontryer).
17 godina
neaktivan

@nontryer

• napon uticnice
  • frekvencija
  • uzemlenje uticnice i samog PC-a
  • napajanje
  • doba dana?
  • Auto dugme ne rjesava stvari?
  • Treperi u BIOS-u?
  • Na manjoj rezoluciju (koliko za probu)
  • Driveri (vrlo moguce)
16 godina

Uzemljenje kažeš..

Evo sad sam spojio monitor u drugu utičnicu i treperi ko blesavo, izgleda da je problem dublji nego sam mislio..

Inače, sve mi je spojeno na prednaponsku zaštitu na kojoj svijetle diodice ispod "Grounding" i "Protected", tako da to ne bi trebao bit problem?

Zaboravio sam napomenut da ne treperi na svim rezolucijama, nego samo na nativnoj.. u bilo koje doba dana. U biosu ne treperi.

Auto sam probao davno, nije pomoglo.

Napajanje je ispravno i kvalitetno.. do sad nije bio ni jedan problem s njim.

EDIT: Sad sam primjetio da treperi i na manjim rezolucijama, koliko se sjećam prije nije..

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.11.2010 1:19 (nontryer).
17 godina
neaktivan

Mislim da ne treba svijetiti grounding vec samo protected. Grounded je narandasta ili crvena dioda jel?

Mozda glupo pitanje ali da li su ti uticnice suko? Mozda je sam utikac suko ali unutra da nema trecu zicu (uzemlenje-zeleno zuta)

Ako treperi vise na drugoj uticnici onda je jedno od ovog:

• napon i frekvencija
  • uzemlenje, napon i frekvencija 
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.11.2010 1:24 (Lazarus Long).
15 godina
neaktivan
Možda da probas malo čačkat sa LCD overdriveom? Nekako mi sve vuče da nešto nije uredu sa refreash rateom...
16 godina

Na mom je protected crvena a grounded zelena.. obe svijetle mada grounding slabije dosta, možda takva dioda a možda i "curi svijetlost" od druge diode..

Šuko utičnice su. A za ovo drugo iskreno nemam pojma dal je spojeno, ali nagađam da nije..

Ako je do tog, zašto onda drugi monitor ne treperi? {#}

17 godina
neaktivan

Ne treba svijetleti obe diode. Ako svijetle  by design onda ok ali posto ova druga tinja slabo onda definitivno kvar trazi po kucnoj instalaciji

Onaj drugi monitor? Mozda je bolje galvanski odvojen od tvojeg, mozda bolje ispunjava europske regulative i tako to.

Bruce Willis and explosions have a long history of friendly cooperation
16 godina
Ivan1902 kaže...
Možda da probas malo čačkat sa LCD overdriveom? Nekako mi sve vuče da nešto nije uredu sa refreash rateom...

Refresh rate sam mijenjao, ali ne preko ovog.. gdje se ta opcija nalazi? Koliko znam trebala bi biti u CCC-u ali ja ju ne vidim.. samo ati overdrive gdje se podešavaju clockovi..

16 godina
Lazarus Long kaže...

Ne treba svijetleti obe diode. Ako svijetle by design onda ok ali posto ova druga tinja slabo onda definitivno kvar trazi po kucnoj instalaciji

Onaj drugi monitor? Mozda je bolje galvanski odvojen od tvojeg, mozda bolje ispunjava europske regulative i tako to.

A ne znam, kao što sam rekao već..očito je problem ozbiljnije prirode nego sam mislio..

Definitivno mi se ne da kopat po instalacijama da riješim ovo jer bi me skurila struja, ali djeluje najizglednije.

Valjda postoji neki jednostavniji workaround..

17 godina
neaktivan
nontryer kaže...

Valjda postoji neki jednostavniji workaround..

Postoji

Tvoj PC i monitor pod ruke i pravac frend

ili

voltmetar

15 godina
neaktivan

to ti je zbog prikaza slike, imas vise od dopustenog

meni je maximum 60hz i ako je vise slika treperi, poigraj se s time na desktopu gdje mjenjas sliku..

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

sve u svemu neće trajati dulje od našit starih bež CRT prijatelja{#}

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
i ja sam imao isti problem, meni se slika na ekranu toliko tresla da sam mislio da će izletit izvan monitora.
problem sam riješio reinstalom OS-a. doduše tada sam imao xp kojeg sam zamjenio 7.
May justice be done though the heavens fall
16 godina

Meni reinstalacija OS-a nije pomogla, čak ni korištenje drugog os-a

A što se refresh rate-a tiče, u prvom postu piše da nije do tog.

Jedini krivac bi moglo bit uzemljenje..

16 godina
protjeran

Probaj ovdje ručno namjestit Clock and Phase, ako ima u opcijama monitora

http://www.lagom.nl/lcd-test/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Špiro kaže...

Probaj ovdje ručno namjestit Clock and Phase, ako ima u opcijama monitora

http://www.lagom.nl/lcd-test/

Također probao prije par tjedana, sa službenim Philips softwareom.

Jedino što sam uspio je da slika bude još gora ili u najboljem slučaju identična trenutnoj..

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.11.2010 14:50 (nontryer).
16 godina
neaktivan

jesi li probao taj super produžni zamjeniti sa nekim vulgaris bez ikakvih zaštita?

Nema na čemu! --| Google is your friend |--
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nisam, to mi je na to-do listi.

Ali probao sam bez ikakvih produžnih, samo uključit direktno u utičnicu i nije pomoglo.. zapravo je bilo još gore, već piše tu u temi.. tako da ne znam dal bi pomoglo, ali probat ću.

14 godina
neaktivan

imam  problem,instalirao sam win 7 a neznam koju grafičku imam pa me zanima gdje to mogu pogledat...vec sam trazio ali svugdje pise neka standard vga nesto nepise ni marka ni nista iako znam da je asus ali ne i koja asus

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
16 godina

Pošto ispada da uzemljenje nije problem (utičnice očito ispravne), googlao sam sad još ovaj problem i naišao na nešto prebolesno. Jedan lik ima isti problem sa istim monitorom kao što je i moj (doduše na OS X-u), ali kad isključi ethernet kabel, problem nestaje.

Ja mislio, jea rajt.. pijana budala. I idem iz očaja probat ištekat ga i problema sa titranjem slike nema ni u tragovima - problem solved. Naravno, kad kabel vratim, problem se vrati istog trenutka.

E sad.. tko je sad tu lud i blesav i kako može ovo problem bit? :| I kako ga riješit? Novi (uber-kvalitetniji) ethernet kabel? Firmware za monitor? Do drivera za lan očito nije, jer problem postoji i u Linuxu.

Svakakvih cirkusa od problema sam se nagledao al ovo je ogroman kandidat za vrh..

17 godina
neaktivan

Istekas ga odakle? Iz rutera? Ili nemas ruter?

Dok je istekan ethernet kabel i ako ima metalnu oplatu na prikljucku drzi je dodirnutu i dodirni kuciste. Ako te pocne peckati (malo ) onda itekako imas probleme sa uzemlenjem.

Za pocetak nabavi mreznu kartu i probaj koristiti nju umjesto on-board.

17 godina
neaktivan
nontryer kaže...

Svakakvih cirkusa od problema sam se nagledao al ovo je ogroman kandidat za vrh..

Nije rijetkost, ja sam imao slican problem sa ethernetom ...zujali/brulaji su mi zvucnici na PC-u. Uzrocnik je bio ethernet kabel koji ide u ruter iz drugog PC-a koji je postavljen na drugi kraj kuce.

Ispostavilo se da drugi PC nema dobro uzemlenje

16 godina

Čim ga ištekam van iz kućišta, ne treperi.

Jedan konektor na tom kabelu nema onu plastičicu koja "škljocne" kad se ušteka u lan, otpala je. I koliko sam skužio upravo u tom i je problem..

Probao sam zamijenit strane kabela, u router sam uštekao ovu stranu koja je išla u komp i obratno..

Kad god uštekam tu "napuklu" stranu ili u router ili u komp, treperenje se opet pojavljuje.

Mislim da je definitivno do kabela, probat ću jedan dan s drugim, treba nabavit neki od 7+ metara, rezervnih trenutno nemam.

Btw probao sam sad ovu foru sa držanjem kabela i kućišta i nisam osjetio ništa.

16 godina

Nije ni do kabela..

Očito ostaje jedino kopanje po utičnicama, osiguračima, kablovima ili po čem već.. a to nećem jer ne želim mlad umrijet.

Ili kupnja novog monitora, koji nije sranje.

A ne znam.. čekić, sjekira anyone?

17 godina
neaktivan

Pozovi profi elektroinstalatera. Ako je kuca suvremenije grade (na pr. iza 1985) onda je vrlo vjerojatno da su kablovi polagani u plasticnim crevima...pustanje treceg kabla (uzemlenja) je cas posla.

Isto tako provjera uzemlenja cijele kuce moze izvrsiti tvrtka koja izdaje sertifikate za to. Danas ti treperi monitor sutra nesto drugo....ne dao Bog da ti se ovaj problem javi sa sporetom ili u kupatilu.

Ili kupi UPS..bilo kakav...bar ces biti galvanski odvojen od ostatka kucne mreze

16 godina

Zgrada je iz 1965. A niš.. srećom sutra/preoksutra će mi u goste doć lik koji se bavi profesionalno s tim stvarima pa ću njega pitat da pogleda malo i posavjetovat se..

Još ću samo probat spojit grafičku s drugog kompa na ovaj kad stignem za svaki slučaj, do sad nisam stigao jer je u pogonu 24/7 praktički. Ali sumnjam da je do nje..

Hvala na savjetima. {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice