Samoubrzavanje CPU fan-a

poruka: 30
|
čitano: 9.463
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Pozzz

Jedan od ventova na CPU cooleru (onaj spojen na matičnu kao CPU fan) sam od sebe diže brzinu i počne zujati.....

Brzina mu se podigne na 10-15 sekundi na oko 1400 rpm, i onda opet spusti natrag na tipa 500 rpm....tako zna više puta u

kratikim razmacima, pogotovo kada je proc u potpunosti neopterećen!!!!

Ne razumjem zašto se to događa?? Temperature su 28 C u mirovanju, dok se, na primjer, pod opterečenjem to nikada ne događa?!?!?!

Zašto, ne mući me toliko, ali me živcira povremeno zujanje.....

Komp je iz potpisa, i hlađenje je stvarno izpicajzlirano do maximuma, 6 ventova i sve je održavano ćistim......

Jeberštaub and Mudalo, they are out there!!!! They only apear to be unreal, to the untrained eye!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Samoubrzavanje CPU fan-a
Zvekan kaže...

Pozzz

Jedan od ventova na CPU cooleru (onaj spojen na matičnu kao CPU fan) sam od sebe diže brzinu i počne zujati.....

Brzina mu se podigne na 10-15 sekundi na oko 1400 rpm, i onda opet spusti natrag na tipa 500 rpm....tako zna više puta u

kratikim razmacima, pogotovo kada je proc u potpunosti neopterećen!!!!

Ne razumjem zašto se to događa?? Temperature su 28 C u mirovanju, dok se, na primjer, pod opterečenjem to nikada ne događa?!?!?!

Zašto, ne mući me toliko, ali me živcira povremeno zujanje.....

Komp je iz potpisa, i hlađenje je stvarno izpicajzlirano do maximuma, 6 ventova i sve je održavano ćistim......

CPU ventilator kontroliran je PWM sustavom koji ubrzava odnosno smanjuje brzinu vrtnje po potrebi.

Ako on osjeti da temperatura raste, brzina vrtnje biti će veća, u suprotnom će biti manja.

Ne mora proc biti opterećen uopće, njegova temperatura nije uvijek ista.

Čim je komp upaljen, procesor se koristi, tako da.

U svakom slučaju ništa što bi te trebalo zabrinjavati.

Ako ti smeta kupi novi vent za hladnjak ili cijeli novi hladnjak.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2010 19:46 (VeX7).
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Cooler je iz potpisa.....tako da stvarno mislim da mi netreba novi, a temperature su zabetonirane na 28-29 kad se to događa......

Zato me i zbunjuje. Mjerim Everlastom i mjerenja su točna (ista su kao na onom AMD utility-ju)....

Jeberštaub and Mudalo, they are out there!!!! They only apear to be unreal, to the untrained eye!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Stvarno me već izluđuje, svakih par sekundi ubrzava i počinje zujati, i to ćim upalim komp, evo i sada, a samo mozilla radi.....

Kada malo duže radi ili upalim igru neku, sve bude super.....zbunjuje me maksimalno to, a i brine me pomalo....

EDIT: evo rpm, od venta koji je ukljucen u CPU fan na MBO, skaće sa 1200 (neznam opće zašto je toliko) na skoro 2000 bez nekog oćitog razloga;

temperature jezgara su nekih mizernih 26-27 celzijevaca.....izluđuje me to.....evo ga opet =(

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.9.2010 6:48 (Zvekan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Samoubrzavanje CPU fan-a

Nesto ti vjerovatno nije u redu ili sa ventom ili sa maticnom, pa salje kriva ocitanja ventu.

Imam isti hladnjak na CPU kao i ti i manje vise radi na 900-950 okretaja.

Isao sam ga isprobavati i stavio sam komp pod Prime95 i IBT. Najvise sto se digao je bilo oko 1100 o/min na stock CPU i to pod Maximum stress testom u IBT.

To je PWM ventilator i on bi trebao postepeno dizati brzinu sa grijanjem proca, ali nikako ovako iznenada kao kod tebe.

Posebice ako se to desava dok komp nije pod opterecenjem. Mislm da je kod tebe problem u ocitavanjima temperatora na relaciji maticna-ventilator.

Idealno bi bilo kada bi mogao isprobati drugi PWM ventilator, pa da vidis da li je u ventilatoru problem ili u maticnoj.

Imam jedan 120mm PWM ventilator koji ne koristim, pa ako si iz Zagreba mozemo se dogovoriti da ti ga posudim, pa da isprobas (valjda cu naci gdje sam ga spremio).

Jednio sta radi na malim okretajima, pa ga je ne bi bas drzao na CPU, ali za test ce posluziti: http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_224&products_id=7566

I onako za prvu ruku: stavi onaj dodatak na kabel koji ogranicava brzinu ventilatora na 1350 o/min (ako si siguran da su CPU temperature tako niske). Bar ce ti pomoci da ventilator ne ide na 2000 o/min.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.9.2010 7:26 (Mauro).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Hvala na odgovoru, imam 6 120mm ventova u kompu pa ću probati nešto iskombinirat, to divlja taj prvi na cooleru koji nema potenciometar i direktno je uštekan u MBO....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Nevjerojatno, po System Stability Testm, sa 100%tnim opterečenjem svih jezgri, temperatura ne prelazi 44 C,

I vent ne uprzava sa svojih normalnih 1200.....a opet se zapikavao u plafon kada sam upalio komp i Mozillu, LOL,

već uzimam u obzir da ga Firefox "nagovara" na zlo....

Stvarno neznam više kaj se događa, ne znam ima li smisla flashati BIOS?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Isprike na trećem postu za redom, barem su u nekom normalnom, vremenskom razmaku =)

Ako bilo tko ima neku ideju, ili rješenje, a da nije iskapćanje primarnog CPU venta, neka viće!!!

Izluđuje me ovo, sve češće vent poćinje "vrištati", sada me već iritira preko svake granice!!!!

Temperature svih jezgara su ispod 30 C u mirovanju....

Postat ću sve što vam može pomoći da ovo rješite samo recite.....

Otvorio sam komp, sve sam poćistio, provjerio konektore, oćitao temp. sa Everestom i AMD Overdriveom i

dalje neznam zašto se glupo ćudo poćinje vrtjeti ko blesavo bez razloga i opterećenja!!!!!

Ćak sam i BIOS zadnji stavio.......evo ga zuji.......jeb.....majku......

Molim vas pomozite ako ikako možete!!!!

EDIT: stavljeni su i zadnji ATi driveri za MBO chipset, odnosno northbridge; pa ćak i zadnji driveri za grafu (nVidia zna imati ćudne drivere, pa za svaki slućaj =)  ;

I dalje divlja!!!Viče

Tu ode u iber....zbog nepoznatog razloga (pogle temp.) Tu ode u iber....zbog nepoznatog razloga (pogle temp.)
Ovo je normalno stanje (rpm. - temp.) Ovo je normalno stanje (rpm. - temp.)
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 16:25 (Zvekan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

pogledaj si napon VIN0 kako se ponaša Izlanuo se

kod normalna idlea je 1,02V i vent radi OK

kod ovoga zalijetanja je 1,22V i vent poludi

pogledaj sliku i u ovisnosti kakav vent ( sa koliko žica je priključak ) podesi CPU smart fan mode u biosu.

voltage mode za ventilator cpu-a sa 3 žice

PWM mode za ventilator cpu-a sa 4 žice

meni taj problem zvuči kao da easy tune gubi nadzor povremeno tj. nešto ga blokira pa onda sistem ide na max. okretaje ventilatora cpu-a Namigiva

privremeno riješenje: prespojiti ventilator cpu-a na sys vent1 priključak samo je onda odziv brzine vrtnje usporen jakoooo

Kada je učenik spreman, učitelj se sam pojavi.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 17:19 (scaramush).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Vidiš uopće nisam spazio taj napon VIN0, mada sam ga sada promatrao neko vrijeme i ćini se kao da mu je normalno

da skakuće preko 1,02-1,22-1,42 V bez obzira na vrtnju CPU venta....

Taj VIN0 napon, to je napon na ćemu??

I hvala puno za ovaj opis i sliku, vent mi je bio na AUTO, a ne na PWM modu, a ima 4 žice....za sada više ne zuji (mada je ćudljiv i

nebi me iznenadilo da poćne =), iskreno nisam znao za razliku između ta 3 moda....

Napokon situacija djeluje stabilno, za sada ne ubrzava, hvala ti najljepša.....

1000 thums up Cool

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

i drugi puta Namigiva

VIN0 je napon napajanja procesora ErP ga regulira u ovisnosti o teretu procesora tj. frekvenciji

ako se u idleu tako mijenja znači da nisi dobro napravio kalibraciju ErP programa, pročitaj upute pa to ponovo napravi...

ukratko smanjuje potrošnju el.energije ako nije opterećeno.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Kakvu sad kalibraciju Izlanuo se hehe....

Kada sam uzeo ovaj procesor, stavio sam zadnji (tada) BIOS raskopao komp, utaknuo CPU,

izpicajzlirao sve oko paste i coolera.....i to je to, možda je bedasto, ali što to točno treba kalibrirati???

Uzeo sam ga u prvom mjesecu ove godine, nakon instalacije, sam malo isprobao stvari u AMD OverDriveu i Everestu i to je to.....

Dok se ovaj problem poćeo javljati, tipa, 2 tjedna prije prvog posta ove teme....do tada je sve bilo super =)

Još jednom hvala, još uvjek ne diže rpm =D

EDIT: on sam ima neki svoj "power saving" mode, a onaj napon skaće, zato što se u tom modu clock jezgri spusti na 800MHz, te tu i tamo skoći,

na 2200MHz, a povremeno i na 3400MHz, dok je u idleu (naravno kad se igram je na 3400MHz), ali samo na djelić sekunde....napon skaće kada se i

clock jezgri podiže....a to mu je valjda taj stepping 1,02V - 800MHz, 1,22V - 2200MHz, 1,42V - 3400MHz....

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 22:08 (Zvekan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

ErP - to ti je neka udruga kojoj proizvođači pristupe i naprave programe kako bi računala kada nisu opterećena, znači surfanje, čitanje pdf, gledanje slikica i slično imala manju potrošnju energije

Program je Easy energy saver kod gigabyta

imaš ga za skinuti na ovoj stranici

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3302#utility

kada se pokrene javi ti da treba ugasiti sve programe kako bi se kalibrirao tj. recimo odredio potrošnju i potrebe kompa u idleu, potraje nešto malo vremena to.

znači samo osnovni programi antivirusni, firewall... i to postavi kao idle i tada je frekvencija procesora snižena, napon mu je manji, HDD isto tako, kao i grafička ako to podržava.

inače to sami driveri od grafičke imaju danas već u sebi postavljeno.

kada se komp optereti on ga vrati na nominalne postavke sam.

ukoliko se baviš clockanjem taj program NE koristiš već komp podešavaš preko profila u alatima ili iz biosa.

edit. eto sam si to prokužio Namigiva

a možeš to i ručno postaviti dok surfaš da se ne prebacuje iz moda u mod..

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 22:19 (scaramush).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Opet....... gotovo, plačem! Nemogu više.....hitil bum ga kroz przor....

Stavio zadnji Easy Tune (6), koji je prerequirement za onaj Energy Saver ili kak već (koji mi je prubušio win7 - not genuine)....

Tražio zadnji BIOS, koji imam, ali on tvrdi da ima još noviji, kojeg nema.....and basicly i'm screwd......mislim da ću morati prisilno

ugušit ventilator, sa nekim od softwarea....

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.10.2010 22:09 (Zvekan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

{#}

Sve sam probao, bacit ću sve kroz prozor, i nek stoji vani, tak ga barem neću ćut ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Meni na phenomu 955 temperature na 45 i jako je bucan, moze li mi netko preporuciti tih fan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Samoubrzavanje CPU fan-a

ako dobro hladi,malo buke ne smeta..{#}

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Samoubrzavanje CPU fan-a
Crazy ME kaže...

Meni na phenomu 955 temperature na 45 i jako je bucan, moze li mi netko preporuciti tih fan.

Jedino riješenje ti je novi hladnjak. Opće je poznato  da AMD sa svojim procesorima isporučuje smeće od hladnjaka.

17 godina
Samoubrzavanje CPU fan-a

Stari ti se zabrinjavaš za tog "siromaka" koji se vrti na 1500, kaj misliš kak je meni kad moj počne bučit na iznad 6k {#}

northbridge... northbridge...
Pretpostavka je majka svih zajeba. || To do list....go to Pamplona and run in front of bulls!!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Zero Chance kaže...

Stari ti se zabrinjavaš za tog "siromaka" koji se vrti na 1500, kaj misliš kak je meni kad moj počne bučit na iznad 6k {#}

čovjek ima nježno uho,nemoj tako..{#}

14 godina
neaktivan
Zero Chance kaže...

koliki je taj vent kad 6k vrti?! {#}

Intel 4ever!
14 godina
Pa AMD stock cooleri se zavrte do 6000 obrtaja :)
14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

a di si to procita molin te

Intel 4ever!
14 godina
mate960 kaže...
itomic009 kaže...

Pa gledo sam i slušao kad se vrtio {#}. A i znam 100% da se vrte jel sam čuo i iskustva drugih ljudi :)

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...
mate960 kaže...
itomic009 kaže...

Pa gledo sam i slušao kad se vrtio {#}. A i znam 100% da se vrte jel sam čuo i iskustva drugih ljudi :)

Screenshot bih molio {#}

Intel 4ever!
14 godina
mate960 kaže...
itomic009 kaže...
mate960 kaže...
itomic009 kaže...

Screenshot bih molio {#}

Lool, ma vjeruj mi da je tako ali nemogu ti dati sliku kad nemam više stock cooler {#}. Probaj malo po googlu pa ćeš vidjet, ja isto nisam mogo vjerovat koliko se vent vrti ( ali je bilo jasno po zvuku da je velika brzina).

14 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

Samo firefox ukljucen. Nebi htio da kupim fan pa da bude jos gori odnosno glasniji, a da ne nista ne hladi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Crazy ME kaže...

Samo firefox ukljucen. Nebi htio da kupim fan pa da bude jos gori odnosno glasniji, a da ne nista ne hladi.

Ovaj dole hladnjak si kupi, ne treba skidat maticnu za njegovu montažu znaci lako se monitra a ostalo sve vidiš na linku.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/cpu-hladnjaci-po/4608.aspx?page=29&jumpto=2015361&sort=asc&view=flat

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.6.2011 0:04 (rambox).
14 godina
neaktivan
Crazy ME kaže...

AC Freezer kupi {#}

[url=http://profile.xfire.com/mate960][img]http://miniprofile.xfire.com/bg/bg/type/2/mate960.png[/img][/url]
15 godina
neaktivan
Samoubrzavanje CPU fan-a

evo imam samo jedno pitanje kad sam ugradio novi proc temp je dobra izmedu 28-40 C ali brzina cpu fana je 3900-4800 rpm jel to normalno ili previsoka brzina???

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice