Popravak iskrivljenog pin-a

poruka: 7
|
čitano: 1.287
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
popravak strujnog adaptera

Trebam info o mogućnosti popravaka pin-a koji ulazi u laptop. Naime pin se stavio i počeo jako grijati da je počeo otapati plastiku kojom je obložen (vidljivo na fotkama. Kako se zove taj pin i može li se zamijeniti? (mislio sam to sam riješiti lemilicom, ali ne znam koji točno model pin-a tražiti). Laptop je HP Pavilion.

 
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Popravak iskrivljenog pin-a
Prije svega moraš ukloniti razlog pregrijavanja, što je najvjerojatnije kratki spoj negdje.

Koliko je uznapredovao problem, jeftinije ti je (financijski i vremenski) kupiti novi/zamjenski punjač.
2 godine
protjeran
offline
Popravak iskrivljenog pin-a

Ja sam našao original rabljeni za 5 eura na njušci. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.5.2024 12:34 (OnTime).
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Popravak iskrivljenog pin-a
robogo kaže...
Prije svega moraš ukloniti razlog pregrijavanja, što je najvjerojatnije kratki spoj negdje.

Koliko je uznapredovao problem, jeftinije ti je (financijski i vremenski) kupiti novi/zamjenski punjač.

Pa uzrok i je loš spoj zbog čega se i počeo grijati.

Kako god, popravak je jednostavan, presjeci žice, oguli jack do kraja, provjeri po bojama kabla kako je bilo zalemito, zalemi ponovo, izoliraj i gas!

Evo ti jedan od videa, u kojemu čak imaš i linkove za E-baya za kupnju zamjenskih konektora, iako je i ovaj tvoj stari sasvim ok

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
15 godina
offline
Re: popravak strujnog adaptera

-prvo, to nije pin, to je konektor, američanski DC connector ili plug ili jack..

-pin je dio, 'igla', plus-minus, tijelo i središnji jack kombinacije muško-ženskih konektora + dubine. Osnova je banana ili rca konektor koji je 'jednostavnija baza-shema' dok su proizvođači laptopa obožavali ovaj tip s desetcima različitih-sličnih, jer sve mora biti odgovarajuće, debljina-fi-radijus, svih pinova-igli-muško-ženskih spojeva i univerzalni pokrivaju oko desetak.

-većina radi na 5-12-24V dok snaga ide 1-2-5-10A .. često za jače oko 7A i to možeš pročitati na ispravljaču dok je umnožak za tvoj ispravljač =150W... npr 20V x 7,5A .. a to je bitno za konektor, spojeve, žicu koja se koristi kao i izolacija koja mora podnjeti odgovarajuću struju, odnosno loš dio rezultira upravo kao što se tebi dogodilo, kratki spoj-topljenje.. vjerojatno habanjem-presavijanjem (starenje-upotreba) i to je najopterećeniji dio kabla koji se prvo pohaba i zato ima pojačanje na tom dijelu..

 

-zato što postoji 'tisuće'.. nemaju neki konkretan naziv, nego generički-američanski, cylindrical ili barrel..

A coaxial power connector is an electrical power connector used for attaching extra-low voltage devices such as consumer electronics to external electricity. Also known as barrel connectors, concentric barrel connectors or tip connectors, these small cylindrical connectors come in an enormous variety of sizes.

-gdje u textu kaže enormous varieti of sizes... i naravno sve je to standardizirano, no nije neki 'normalan' naziv nego oznaka standarda npr. IEC 60130-10, brojčano.. kao i DIN-broj, pa kad vidiš koji je tvoj konektor tad tražiš takav..

 

za primjer, ovo je ''5,5mm/2,1mm dc plug coaxial power connector'' kao tržišni naziv koji opisuje manje-više sve za taj konektor.. pa kad otkriješ koje su fi-debljine-dubine tvoji konektori u mm tražiš tako i google će naći.

-drugi način je tražiti po brandu-seriji laptopa-napajanja.. (no tad primarno dobiješ kao rezultat traženja napajanje-ispravljač-zamjenski-original..).

-ili iskoristiti stari, no pitanje gdje je problem-kvar.. ako je u žici-spoju tad može, ako je u konektoru tad trebaš novi..

-univerzalni setovi imaju nekoliko konektora pa možda od frenda-susjeda ako je kupio univezralni-zamjenski kao višak.. ili u nekom servisu od crknutog ispravljača odrezati žicu-konektor no servisa je sve manje i obično bace smeće...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Popravak iskrivljenog pin-a

još jedno pitanje.. zahvaljujem na dosadašnjim pojašnjenjima!

 

originalni adapter je 150W 19.5V 7.7A

da li može 90W 19.5V 4.74A adapter umjesto originalnog? našao na njušci jednog takvog za male pare..

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Popravak iskrivljenog pin-a

-neće dati dovoljno snage, npr za gpu.. ali može, tj ovisi o 'starosti' (gubitcima-otporu) pa možda neće paliti, kao stari auto.. a kad dođe do opterećenja jednostavno nema dovoljno struje + pregrijavanje (i crkavenje) ali to ovisi o konkretnom radu-opterećenju (potrošnji) + sve kako stari tako gubi na efikasnosti i kad-tad mora crknuti ili radi 'beskonačno' dugo.. kao 'sreća'..

-obrnuto radi uredno..

 

-pošto se u nekoj seriji koristi manje-više 'ista' osnova, cpu-ram-mbo.. razlike u potrošnji ovise npr o gpu, pa tad takav-jači ima napajanje koje osigura dovoljno struje.. što će reć, dok ne koristiš gpu-dodatnu-diskretnu, nego integrušu-intel.. do tad sigurno nećeš preći mogućnosti napajanja.. a ako koristiš gpu npr za gaming, surfanje.. tad ovisi o konkretnom opterećenju, npr jači cpu klase i7 može trošiti više struje (kao jači auto-motor).. ali istovremeno za normalne-slabije taksove troši manje, idla, brže obavi neki posao-task pa je manje opterećenje, npr transkodiranje videa, tad je potrošnja svakakva-viša-niža.. skoro nevažna, tj važni su pikovi-max.. a jači tad može višestruko više povući struje nego slabiji, pa su i tdp deklaracije npr celerona oko polovice i5-i7.. itd.

-ne mogu se uspoređivati različite generacije cpu-a, serije, tj upravo u tome je tik-tak ritam izlaska intel cpua, u jednom taktu promjene litografiju-nanometre na manje, time niža potrošnja itd.. u idućem podignu clockove, povećaju broj tranzistora, to je potrošnja.. koja ono što je ušteđeno litografijom potroši na nove performanse.. tj to je smisao razvoja, jače-novije.. kao i diretkno povezano s potrošnjom jer struja je potrebna za rad a kod laptopa je ograničena istom baterijom i ako bi računalo koje je jače trošilo više tad bi skratilo autonomiju rada, tj smisao-svrha laptopa je upravo u tome, prijenosnik.. kao i mobitel.

-zato ima različitih punjača, različitih snaga, za slabije računalo ne treba jači-skuplji.. 

 

-probaj, spoji-vidi, npr pali li računalo, puni li i kojom brzinom (može biti da ne stiže puniti i da je napunjenost baterije u radu stalno na istom postotku..+možda važno, tako vidiš u idlanju koliko napajanje može dati, koliko ima viška-manjka i kad recimo surfaš ili gejmaš.. i tako zaključiš može li izdržati ili samo za nuždu dok ne nađeš jače, tad koristiš samo minimalno, bez gpu itd. jer ako nije dovoljno struje za stabilnost je to lošije nego previše, čak i strujni udar kojeg će u pravilu spriječiti osigurač..)..., tj ako crkne takvo napajanje možeš odrezati žice i iskoristiti za staro-jače ako je ispravno.. ili odmah na rezanje žica, što može biti šteta ili pitanje isplativosti ako možeš nabaviti konektor s drugog napajanja ili trgovine..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.5.2024 15:10 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice