Europa Universalis IV

poruka: 550
|
čitano: 113.002
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Europa Universalis IV

pa to i kaze, a i aneksija vojnim putem i nije bas isplativa osim ako nemas vojsku da potuces rebelse koji ce se javljat ako nemas core na anektirane provnicije, a jos religija, kultura...

o/

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Samo ispravljam nekog gore ko je napisao da uvijek moras cekat 10 godina nakon svake aneksacije, pa po tome kad bi igrao s Japanom, ne bi ujedinio Japan do 1700te.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Europa Universalis IV
Jonja kaže...

Samo ispravljam nekog gore ko je napisao da uvijek moras cekat 10 godina nakon svake aneksacije, pa po tome kad bi igrao s Japanom, ne bi ujedinio Japan do 1700te.

da ali misije govore da trebaš sa Japanom baš na taj način igrat a naravno ja to uvijek prekršim, brže mi je sve to napraviti fajtom :)

Keep Calm and Carry On
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Ma ne shvacate vi nista {#}. Uglavnom, Japan ujedini sve unutar 1500te godine bez greske.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

sutra navodno izlazi patch, moram proguglat kakve novosti donosi

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?723710-1.2-Fix-List-Compilation-thread

evo promjene, ima ih podosta ali najvažnije i najbolje, ništa što bi me natjeralo da krenem ponovo (u pozitivnom smislu jel)

a evo i moj mali bizant nakon jedno 80 godina u igri

tamno zeleno kontroliram direktno a svjetlo zeleno su vazali i PU(mađarska)

sljedeći korak je vjerovatno oman prepolovit, i onda isforsirat PU sa poljskom i litvom, te počet intergrirat mađarsku

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.9.2013 0:10 (heisenberg031).

1 2 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Frenemies episode 2  je vani! {#}

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

jedno pitanje,je li moguće uspostaviti USA  od europskih kolonija u americi?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

je, ali mislim da ne prije povijesnog datuma

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
heisenberg031 kaže...

sutra navodno izlazi patch, moram proguglat kakve novosti donosi

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?723710-1.2-Fix-List-Compilation-thread

evo promjene, ima ih podosta ali najvažnije i najbolje, ništa što bi me natjeralo da krenem ponovo (u pozitivnom smislu jel)

a evo i moj mali bizant nakon jedno 80 godina u igri

tamno zeleno kontroliram direktno a svjetlo zeleno su vazali i PU(mađarska)

sljedeći korak je vjerovatno oman prepolovit, i onda isforsirat PU sa poljskom i litvom, te počet intergrirat mađarsku

Zašto mu udarate TD?

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

patch je vani, "nabavljam" ga sa neke lijeve kineske stranice, a skinit će se ovim tempom za par sati, ima 60mba

isprobam pa javim jel šljaka, ako netko ima oriđiđi nek podjeli dojmove

također sadrži i neki novi dlc vezan za USA, tj. podosta evenata vezanih za USA, jedino eto glupo što se amerika formira svega 50 godina prije kraja igre

EDIT: instalirao patch, krenio ponovo sa bizantom, ugasio nakon 10 minuta igre, stara taktika čini mi se pada u vodu

ovog puta bizantu je atena vazal, otomani odma napadaju kao i obično albaniju, probam na onu foru da srbi zauzmu albaniju za mene, ma kaki, neće ni da čuju, stoje na svom teritoriju, ako i krenu to je kasno

zatim, sagradim mornaricu, sve pet, ja 20 brodova, otomani 15ak, blokiram prolaz i vidi vraga, otomani u europi ko ludi počinju recruitat unitse, znači nema support rebels više pa čekat, odma carpet siege mora ić inače će ovi sagradit više vojske i gotov si, a drugo, i ak ne sagrade više opet si gotov jer su ally sa crimeom i alžirom, koji ovog puta ujedine svoje brodove i oslobode prolaz

eto, impresije nakon 10-20 minuta igre, sad će ovo bit bome izazov sa bizantom, osim ako netko opet nenađe neki exploit

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.9.2013 23:44 (heisenberg031).

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

um kako se poveća broj colonista u igri?

0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Jedini način da ih dobiješ je kroz exploration i expansion ideje. Ali iskreno 1-2 su ti taman, jer ako imaš previše aktivnih kolonija, znači koje nisu došle do 1000 stanovnika plaćat ćeš toliko novaca za održavanje da ti se jednostavno ne isplati.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

um kako se poveća broj colonista u igri?

ne treba ti uopće više od jednog colonista...

pokreneš jednog, kad formira koloniju, samo ga opozoveš i pošalješ na drugo mjesto, pa kad formira koloniju, opet opoziv i premještanje dalje

sa jednim colonistom možeš otvoriti i 10 kolonija odjednom...

...no postoji kvaka 22

svaka kolonija te košta 2 golda mjesećno dok ne stigne na 1000 stanovnika i ne postane provincija

stoga pazi na balans da ti budžet ne ode u crveno sa previše kolonija

Kolonija bez kolonista raste, ali malo sporije nego kad je on u njoj

12 godina
Europa Universalis IV

WOOHOOO kupljeni DLCovi! {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

ovo je jedna odlična igretina nakon pauze koja je trajala dva i po tjedna ponovno sam joj se vratio!Pravo osvježenje nakon Romea 2 koji je podbacio i čekam da ga usavrše patchevima.Jedna od rijetkih igara u kojima uživam.

0 0 hvala 0
12 godina
Europa Universalis IV

Ma ova igra je zlo! Idem igrat pol sata i nakon pol sata prošlo je pet sati! I to ako se nisam uživio! :-)

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Europa Universalis IV

Rome 2 preoder box verzija... jako me razočarao, da 3770K i GTX 660 TI ne mogu vrtjeti igru na low detaljima i 1280x720 preko 25 FPS-a sa svim patchevima meni ne ide u glavu. Al ajd, preko toga bi prošao ali šlag na tortu, uber blesavi i pasivni AI i brodovi koji plove kopnom, turnovi nakon 40 ingame godina traju po 3 minute i ostatak malih stvari koji čine atmosferu da bacim komp pod balkon...

Na sreću uspio ga prodati i uzeo EU4 + svi DLC-ovi uključujući American Dream i Monuments II {#}

Očekujem pad semestra, iako još nije počeo {#}

Prva igra sa HR, naravno ako me Turci opet ne raskomadaju {#}

o/

3 0 hvala 0
12 godina
Apachy kaže...

Rome 2 preoder box verzija... jako me razočarao, da 3770K i GTX 660 TI ne mogu vrtjeti igru na low detaljima i 1280x720 preko 25 FPS-a sa svim patchevima meni ne ide u glavu. Al ajd, preko toga bi prošao ali šlag na tortu, uber blesavi i pasivni AI i brodovi koji plove kopnom, turnovi nakon 40 ingame godina traju po 3 minute i ostatak malih stvari koji čine atmosferu da bacim komp pod balkon...

Na sreću uspio ga prodati i uzeo EU4 + svi DLC-ovi uključujući American Dream i Monuments II {#}

Očekujem pad semestra, iako još nije počeo {#}

Prva igra sa HR, naravno ako me Turci opet ne raskomadaju {#}

Čestitam kolega! :-) Ja sam ROME stavio na led do poslje nove godine. Nadam se da će onda biti igriv. Hvala Bogu za Paradox!  :-) Trenutno se bavim clockanjem pa ce valjda i ROME biti bolji kad cu ga zaigrati.

12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Zna li netko koje je Ragusa dobila nove nacionalne ideje u novom patchu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Europa Universalis IV

je, nove ideje koje prate stvarni RL razvoj, promjenili boju teritorija, sada je nekakva crvena umjesto smeđe, pojačali papinski utjecaj, kardinali sada imaju veću ulogu...

o/
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2013 7:49 (Apachy).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

"nabavio" sam i ovaj hotfix 1.2.1., contact me {#}

1 1 hvala 0
17 godina
Irregular kaže...

Zna li netko koje je Ragusa dobila nove nacionalne ideje u novom patchu?

Ako misliš na ovo:

Traditions: National Trade Income +20% Trade Efficiency +20% (znači one početne, a sada one koje dobiješ otključavanjem drugih)

Ordo Marinaritiae: Yearly Navy Tradition +0.50

Center of Trade: Domestic Trade Power +20%

Patronage: +1 Diplomats

Ragusan Arsenal: Naval Forcelimits Modifier +20%

Port Gruz: Shipbuilding Time -10% Ship Cost -5%

Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro: National Revolt Risk -1

Palace of the Rector: National Tax Modifier +10%

I bonus za sve otključane - Morale of Navies +25% 

12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

ovaj bizant poslje patcha... pa to nije normalno... ne kuzim kako odbit osmanlije? pomorska blokada carigrada više ne pali, majstori sada naprave moraricu, razbiju blokadu i onda sa glavnom vojskom samo povrate osvojene teritorije...

kuku lele

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

hm a opće je poznato da osmanlije nikad nisu imali dobru mornaricu i uvijek su to mjesto držali mletci,tako da mi nije to previše realistično.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

turci više manje imaju istu mornaricu kao i prije patcha al ovog puta njihovi saveznici nisu samo promatrači, plus ako ih i blokiraš na moru, oni uspiju dobit military access od okolnih zemalja i došetaju se do europe, pa ako igrate sa bizatom pobajte porobit bosnu i srbiju, tj. uzet ih ko vazale, stvorit neki alliance sa mađarima i/ili poljacima, pa zajedno udrit po otomanima kada krenu na vas, a krenit će, prije ili kasnije

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Legiija kaže...

ovaj bizant poslje patcha... pa to nije normalno... ne kuzim kako odbit osmanlije? pomorska blokada carigrada više ne pali, majstori sada naprave moraricu, razbiju blokadu i onda sa glavnom vojskom samo povrate osvojene teritorije...

pa zato jer ste igrali na exploit a ne na inteligenciju {#}

Znači kao bizant je važna

a) diplomacija

b) špijunaža

c) trgovina i ekonomija

d) vojska

Tutorijal kako igrati sa bizantom bez blokiranja bospora

Dakle, najvažnija stvar je diplomacija i špijunaža

1. diplomacija

važno je sklopiti savezništvo sa dvije supersile

Austrija i Castila

ako imate savez sa njima, imate dobre izglede da se obranite od turaka

Castila je inače vrlo ratoborna, pa je dobar partner na početku (kasnije će i ona i Austrija bit vaši rivali, ali nužni su vam za preživljavanje)

ne ulazite u saveze sa malim susjedima tipa srbija, crna gora i ostali, besmisleno je i samo ćete nastradati

Koalicija

e to je dobra stvar iako se malo kockate

formirate koaliciju protiv turaka, i čim se pridruže nekoliko država, odma napustite koalicju, inače će vas uvuči u rat koji ćete izgubiti.

znači vi formirate koalciju protiv turaka

vrlo brzo će se u nju pridržiti mađari, bosanci, crnogorci, venecija i vrlo vjerojatno mamuluks

kritično je faza da izađete iz koalicije prije nego počne rat, vi morate biti neutralni kad počne sveopća tarapana koju će u 90% slučajeva izazavati venecija napadom sa krete

i sad kad je počela tarapana počinje vaš špijunski posao

na tablici statistika imate popis država i vojski

Kako turci vole ratovati na sve strane, i ako ih uvučete u ratove nakon 2-3 godine ratova ostati će bez reinforsmenta

U tom trenu kad Turci nemaju više vojske, vi objavite rat i napadnete jednu njihovu pokrajinu (onu u kojoj imate svoj core i claim)

napadnete sa svime što imate, jedna vojska od 15K na jednu provinciju

čim osvojite provinciju, ponudite mir

ako ne pristanu, napad na sljedeću provinciju, ali samo tražite mir i samo jednu provinciju

ako sve dobro i pametno odradite turci će vrlo brzo pristati na mir i dati vam tu jednu provinciju (samo da sklope mir i da vas kasnije samelju)

nemojte se uvlačiti u dugački rat sa turcima, samo tražite jednu provinciju pa mir

sad ste dobili 5 godina fore da još malo ojačate

(držite diplomata stalno aktivnog jednog u castili, drugog u okolnim državama)

probajte dići diplomatski status sa mamuluks - oni znaju prisilit turke da vam poklone još pokoju provinciju

uglavnom u prvih 20 godina igrajte povučeno i udarajte iznenada kad turci nemaju vojske i kad su ratu sa svima,

sa dobrom partijom u 20 godina imati ćete

- cijelu grčku i albaniju

- kreta i cipar bi vam mogli pasti u ruke bez metka i od strane raznih mirovnih pregovora (u tim ratovima vi ste bili samo nevini promatrač)

e sad kad budete imali 5-6 pokrajina sad prelazimo na fazu dva

Faza dva:

tjeranje turaka

u fazi dva bi trebali imati dovoljno resursa za gradnju mornarice i obračun u bosporu

e sad umjesto galija, morate sagraditi prave brodove early carrak (oni su bezobrazno skupi, ali su i strašno jaki i pojedu galije)

kad sagradite 15 takvih brodova, spremni ste za rat

imate sad dvije mogućnosti

a) defezivna akcija - postavite sve brodove u bospor i držite pod svaku cijenu prolaz

b) ofenzivna akcija - u bosporu postavite samo jedan brod (dovoljan je za blokadu), a turke blokirate u luci di su inače parkirani - time ih onemogućite da grupiraju mornarice

kad smo spremni opet čekamo da turci zarate sa mamuluks i da vojska ode sa balkana

sad postavite brodove u blokadu (nebitno da li varijanta a ili b)

objavite rat

i odmah zauzimanje i carpeting balkana

ostalo dalje znate....

12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

darky sve si to lijepo napisao ali jesi li probao igrat sa bizantom nakon patcha, kakva castilla, dok ti sa njima sklopiš savez već 3 rata sa otomanima obaviš, mađarska je ključna, s njima nekako savez treba sklopit, iako mi neuspjeva, pa čak i sa poljskom, a srbiju i bosnu treba brzo vazalirat, sve to uz uvjet naravno da te otomani ne napadnu brzo, inače đaba ti sve

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
heisenberg031 kaže...

darky sve si to lijepo napisao ali jesi li probao igrat sa bizantom nakon patcha, kakva castilla, dok ti sa njima sklopiš savez već 3 rata sa otomanima obaviš, mađarska je ključna, s njima nekako savez treba sklopit, iako mi neuspjeva, pa čak i sa poljskom, a srbiju i bosnu treba brzo vazalirat, sve to uz uvjet naravno da te otomani ne napadnu brzo, inače đaba ti sve

gle, dan broj 1.

šalješ diplomata u castilju

drugog u austriju ili mamuluks

formiraš koaliciju protiv turaka i odma bježiš iz nje čim se pridruži neka država

stojiš neutralan dok se turci ne uvuku u dugački rat i ne smanje svoju vojsku

u početku su mamuluks strašno jaki i dobro znaju izdevetati turke

pratiš situaciju i onda u pravom trenu napadneš turke (bez saveznika) ti sam

osvojiš provinicju i iznudiš mir

čim dobiješ mir dobio si novih 5 godina

za tih 5 godina dobiješ savezika u castilji i još nekoj od super jakih država (austrija recimo)

možeš lako sklopit savez sa mamuluks, ali to će te svako malo uvlačiti u rat sa turcima i kad ti ne paše

Mađare i poljake zaboravi, čisto su smeće, sa njima će te turci popapati čas posla

prije pravog obračuna sa turcima moraš imati cijelu grčku, sa makedonijom i albanijom (a kreta i cipar su bonus ako ih dobiješ)

dok imaš saveznika u castilji turci tebe neće napasti prvi

a ti turke napadaš u trenu kad je tebi najzgodnije i kad njima ne paše

kad dobiješ bugarsku i kad istjeraš turke preko bospora, onda se okreni srbima i bosancima (pojedeš ih oboje u jednom ratu)

mađare podijeliš između sebe i austrije

i onda se vratiš u malu aziju i nastaviš gonit turke

to je cijela filozofija

gle, taktika funkcionira, ali moraju se poklopiti i događaji na karti, ja ne znam u kojem trenutku tebi paše rat sa turcima kada ne paše

moraš to osjetiti

diplomacija bizanta je 90% uspjeha, nemoj zaboraviti i na podmetanja tipa patrioti i nacionalisti (iako nacionalisti nisu previše korisni za tebe)

ako se voliš kockati složi ultra jaku koaliciju protiv turaka, sa malo diplomacije uz svoje saveznike, svi turski susjedi će bit uz tebe, pa ih onda napadni i pojedi...

PS. nemoj zaboraviti da igraš protiv povjesti (turci su uništili bizant), znači razmišljaj "out of the box"

isto jednako teško ti je igrati sa papinskom državom, di je sve u politici, a ne vojsci

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2013 0:03 (Darky).
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

ok, možda i može tako (nisam probao pa nemogu tvrdit), ali sumnjam, mamluci turcima nikakvu prijetnju ne predstavljaju, čak nisam ni vidio da snjima ratuju nakon ovog patcha, turci se čak  udruže sa timuridima, što se prije patcha nikad nije desilo, vazalirat uokolo što se da (vazali u 1.2 verziji vežu svoju vojsku na tvoju), udružit se sa mađarima (mađari čak i žele u rat s tobom nakon određenog vremena što ste ally) i turci neće ni rat objavit iako imaju onu misiju da osvoje carigrad, naravno sve ovo vrijedi u slučaju da te turci ostave na miru prvih jedno 5 godina

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2013 0:28 (heisenberg031).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
heisenberg031 kaže...

ok, možda i može tako (nisam probao pa nemogu tvrdit), ali sumnjam, mamluci turcima nikakvu prijetnju ne predstavljaju, čak nisam ni vidio da snjima ratuju nakon ovog patcha, turci se čak  udruže sa timuridima, što se prije patcha nikad nije desilo, vazalirat uokolo što se da (vazali u 1.2 verziji vežu svoju vojsku na tvoju), udružit se sa mađarima (mađari čak i žele u rat s tobom nakon određenog vremena što ste ally) i turci neće ni rat objavit iako imaju onu misiju da osvoje carigrad, naravno sve ovo vrijedi u slučaju da te turci ostave na miru prvih jedno 5 godina

problem sa bizantom je prvih 20 godina, ako izdržiš to vrijeme i uspiješ se proširiti, onda imaš izgleda kasnije

no sve jako puno ovisi i on događajima na karti, stvarno ne znam kad i zašto neki događaji krenu u jednu stranu, dok u drugoj partiji odu skorz na drugu stranu

(opcija random događaja je enormno široka u EU, i ako ne igraš sa mayor nacijom (a turci to jesu) onda ti dosta događaja mora ići na ruku

za neke ti treba sreća, a za neke diplomacija

meni se osobno zna desiti da sve ide ko podmazano i onda povučeš jedan krivi potez i sve ode u 3pm u samo 5 godina, i onda staneš gledaš kartu i ne vjeruješ da se dogodilo to što se dogodilo

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice