Mjerenje kućnog napona multimetrom

poruka: 9
|
čitano: 18.851
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Molim za pomoć oko korištenja multimetra. Nedavno sam uselio u novi stan i primijetio sam navečer da mi svjetla na žaruljama povremeno lagano titraju. Pretpostavljam da se radi o osciliranju napona pa bi ga htio izmjeriti sa multimetrom (na slici). Obzirom da sam multimetar zadnji put koristio u osnovnoj školi na tehničkom zanima me na koju poziciju trebam okrenuti prekidač na multimetru za mjerenje napona iz utičnice (230V)?. 

Koliko se sjećam trebalo bi biti na V~ 500 ili 200, ali nisam 100% siguran.

I zna li netko može li mi oscilacija napona (i kolika) poslati aparate u stanu na vječna lovišta?

Hvala

Uh, što volim ovaj režim - drugi rade a ja ležim
18 godina

Evo i slika multimetra

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 9:29 (Adoon).
14 godina
neaktivan

Uvijek na najveće mjerno područje, po potrebi se smanjuje. U tvom slučaju na 500 V izmjenične (~) i nemoj slučajno smanjivat! Znači samo 1 zub prema dolje ako je multimetar kao na slici.

EDIT: što se tiče oscilacije napona i utjecaja na aparate, tolerira se negdi do +- 10%, s tim da je veći napon štetniji za aparate nego niži. Eventualno što se može desit zbog nižeg napona je gašenje aparata što samo po sebi dosta manje utječe na vjek trajanja uređaja tj. komponenti u njemu nego konstantno veći napon.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 9:40 (Nije nego).
13 godina
neaktivan
Re: Mjerenje kućnog napona multimetrom
Nije nego kaže...

Uvijek na najveće mjerno područje, po potrebi se smanjuje. U tvom slučaju na 500 V izmjenične (~) i nemoj slučajno smanjivat! Znači samo 1 zub prema dolje ako je multimetar kao na slici.

EDIT: što se tiče oscilacije napona i utjecaja na aparate, tolerira se negdi do +- 10%, s tim da je veći napon štetniji za aparate nego niži. Eventualno što se može desit zbog nižeg napona je gašenje aparata što samo po sebi dosta manje utječe na vjek trajanja uređaja tj. komponenti u njemu nego konstantno veći napon.

netočno - NIŽI napon je štetniji od višeg.

14 godina
neaktivan

U krivu si nažalost ti. To što ti tvriš je slučaj samo za elektromotore (u kućanstvima se isti uglavnom nalaze samo u hladnjacima) jer u slučaju manjeg napona vuku više struje i opterećuju vodove, kako vanjske tako i unutarnje (vlastite). Ostali aparati uglavnom imaju regulatore napona (uglavnom diode) koji tu dodatnu struju preuzimaju na sebe i omogućuju "normalan" rad ostalih komponenti. U slučaju premalog napona aparati se jednostavno isključe. Reference: mag. ing. el. techn. inf

18 godina

Mjerio sam napon nekoliko puta dnevno kroz zadnjih tjedan dana i rezultat je sljedeći; napon preko dana je stabilan i uvijek je na razini 233-234 V, ali navečer iza 19-20 h oscilira između 230-241. Najprimjetnije treperenje svjetla mi je ujutro oko 6 kada se dižem na posao. Dosada mi je otišlo 4-5 običnih žarulja u stanu koje sam zamijenio štednima na kojima oscilacija nije toliko vidljiva, ne znam da li je to zbog oscilacije napona? Mogu li napraviti/provjeriti nešto na instalacijama u stanu ili moram tražiti od HEP-a da provjeri trafostanicu?

16 godina
Adoon kaže...

Mjerio sam napon nekoliko puta dnevno kroz zadnjih tjedan dana i rezultat je sljedeći; napon preko dana je stabilan i uvijek je na razini 233-234 V, ali navečer iza 19-20 h oscilira između 230-241. Najprimjetnije treperenje svjetla mi je ujutro oko 6 kada se dižem na posao. Dosada mi je otišlo 4-5 običnih žarulja u stanu koje sam zamijenio štednima na kojima oscilacija nije toliko vidljiva, ne znam da li je to zbog oscilacije napona? Mogu li napraviti/provjeriti nešto na instalacijama u stanu ili moram tražiti od HEP-a da provjeri trafostanicu?

Napon ti je blago viši od idealnih 231 V. Ipak mislim da nije toliko drastično da bi se počele javljati smetnje, no nikad ne znaš, pokušaj zamjeniti grla žarulja te provjeri opterećenje svakog osigurača u kući.

U slučaju previše trošila na jednom osiguraču počinju se također javljati smetnje.

Nedavno sam i sam imao sličan slučaj sa treperenjem žarulja, problem je bio što je cijela soba bila na jednom osiguraču, kada sam to razdvojio na dva (rasvjeta + utičnice) sve se popravilo.

No bojim se da je ovo opasan posao za nekoga tko ne zna što radi (bez ikakve uvrede). Kod mene je trenutno napon 237V i nemam nikakvih smetnja.

Swedish latin super funk.
16 godina
odjavljen

Kupi LED žarulje koje rade na 85-245V i nećeš imati problema, njima je svejedno koji je napon.

Svi smo mi Mentalist.
18 godina

U slučaju previše trošila na jednom osiguraču počinju se također javljati smetnje.

Nedavno sam i sam imao sličan slučaj sa treperenjem žarulja, problem je bio što je cijela soba bila na jednom osiguraču, kada sam to razdvojio na dva (rasvjeta + utičnice) sve se popravilo.

Znam da se problemi javljaju kad je previše trošila na jednom osiguraču ali siguran sam do to nije slučaj kod mene. Zgrada je nova, useljena pred 15 dana i sve živo u kući je razdvojeno na zasebne osigurače, rasvjeta posebno, utičnice posebno, svaki uređaj u kuhunji ima svoj osigurač, bojleri svoj, perilica svoj itd... Zbunjuje me to što je napon stabilan preko dana kad je sve živo upaljeno, i klima, i frižider, pećnica, tv, stroj za pranje...napon je na stabilnih 235 i ne oscilira. Treperenje krene negdje navečer (nisam još uspio skužiti točno oko kojeg vremena) i traje do ujutro do 7-8.  Gotovo da se poklapa sa izmjenom tarife?

Još sam zaboravio napomenuti da kada krene osciliranje onda se ne događa da je napon neko vrijeme 235 pa ode na 240 pa opet padne nego konstantno oscilira između 230-241, promjene su praktički u sekundi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2014 14:07 (Adoon).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice