Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.540.799
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Veliki Brat kaže...

Glxgears ti postiže toliko na Manjaru jer nije zaključan vsync. Ne znam ima li prednosti zaključavanja vsynca, ali ne vidim smisla za više od 60 fps na lcd ekranima.

Nažalost , moje znanje ne dopire do tih dubina da bih uopće najbolje razumio pojmove poput zaključavana vsync i sl.

No ono što mi moj rang znanja dopušta , mi kaže da je manjaro munjevit u svim radnjama koje sam isprobao,

a koje učestalo radim i na drugim os-evima pa mogu usporediti i brojčano izmjeriti tj testirati iz prve ruke.

Samo pokretanje start menija, aplikacija, odziv komandi, boot sistema, shutdown sistema, feeling u igrama 

( koju su manje više fps pa se svaki detalj osjeti odmah u igri ) , temperature sistema, cpu i ram usage ,

hdd perfomanse .... I tak ,, najkraće rečeno, sve je znatno brže, responzivnije a sam osjećaj korištenja

je odličan . Sa linuxom, a i windowsima, se bakćem od njihovih početaka i vjerujem da na osnovu tog iskustva mogu

kvalitetno procijeniti neke stvari makar su sazdane na subjektivnom dojmu i generičkim brojkama iz testova..

Danas imam vremena pa sam ga u live modu pokrenuo i na laptopu , i čak i u live modu se osjeti extremna razlika u korist manjara

naspram minta koji je instaliran na hdd-u...

11 godina
protjeran
ministar kaže...

Naravno da nećeš imati nikakvih problema s Manjaro-m. Koristim ga već dosta dugo i sve šljaka bez brige. Ako se eventualno nešto poremeti na upgrade-u, jako brzo ide fix.
Mala ispravka, nije rolling release, nego semi-rolling jer svi updateovi koji dođu s Arch-a idu na još malo testiranje i provjeru stabilnosti prije nego ih puste na Manjaro-u.

Ma je, al znaš kak je sa starom gardom ( koje sam pripadnik ) , oprezan i skeptičan na svakom koraku zahvaljujući dosadašnjem životu koji me par tisuća puta pljusnuo i vratio par koraka unazad ....

Uglavnom, sve mi je to novo , pa sam onak generički nepovjerljiv i oprezan . Nudi upgrade kernela do čak 4.9 rc a sada je 4.4 default. Pa onda imam gimp 2.18 a u ponudi je već 2.19 ,

pa onda libreoffice već nudi 5.2.3.1 ..i svašta nešto ..heheheh  

Malo me hebe pronaći neki dobar paint alat , jer sam u kde-u koristio kritu i kolourpaint , dok ovdje imam gimp ( koji je naravno daleko od jednostavnosti ) a svi ostali nisu vrijedni spomena zbog bugova ili manjka opcija ( pinta, mypaint, gnomepaint i  sl. )

17 godina
bunkermax kaže...

Nažalost , moje znanje ne dopire do tih dubina da bih uopće najbolje razumio pojmove poput zaključavana vsync i sl.

Niti moje :D

Ali ta razlika sigurno nije zbog bržeg sustava.

bunkermax kaže...

Danas imam vremena pa sam ga u live modu pokrenuo i na laptopu , i čak i u live modu se osjeti extremna razlika u korist manjara

naspram minta koji je instaliran na hdd-u...

Live sustav će uvijek bit responzivniji od instaliranog, jer je podešen za rad iz RAM-a.

Ne kažem da Manjaro nije dobar ili brz, ali neke stvari nisu za usporedbu. Uzmi Ubuntu i optimiziraj ga i imati ćeš vrlo usporedive performanse.

Gledam te!
16 godina
Veliki Brat kaže...
.. i optimiziraj ga i imati ćeš vrlo usporedive performanse.

dođe kauboj i eto HR superračunala na prvom mjestu .. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Forum i fb grupa su im izuzetno pristupačni, ljubazni i brzi u odgovorima i ne pjene se kad povučem

win-lin usporedbu da bih lakše predočio neko svoje pitanje ili nedoumicu. 

Samo polako, daj im priliku da ih izbaciš iz takta :) 

Kao Mujo iz Kanade kad se javljao. Prvi dan oduševljen snijegom, a poslije hebena grtalica :)

But how do it know
11 godina
protjeran

Ma jok. Tamo mogu samo o tehnickim stvarima. A u biti i sam znas da je najvise frustriranih i svadljivih daleko vise u ovim nasim krajevima nego u npr Belgiji ili Austriji ili Francuskoj...

😜
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Vi koji koristite Manjaro, da li je on jako integriran s Xfceom/KDE-om kao i npr. Ubuntu s Unityem, Kubuntu s KDE-om, itd. ili je to vise nalik Archu gdje se stvari kompletno maknu ili stave bez problema s pacmanom?

Razmisljam da ga stavim curi na laptop umjesto sadasnjeg Minta (i nadam se pritom mozda iscjedio koji atom vise iz laptopa), ali bih joj stavio Cinnamon umjesto Xfcea/KDE-a, jer joj se to najvise svida.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Zadnjih par dana cijedim manjaro do zadnjeg atoma, i kde i xfce, i to na vise razlicitih kompova.

Skines li stable iso, dobijes full integeaciju, ovisno jesi li downloadao kde ili xfce, znaci od seta aplikacija pa do teme,ikona, wallpapera...

Iako sam veliki kde fan, teskog srca sam sebi priznam da u manjaro slucaju mi xfce ipak bolje dela na istom hardveru. Pazi na dns jer me to hebalo zestoko no kada sam stavio google dns manjaro leti ko zmaj....
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Zadnjih par dana cijedim manjaro do zadnjeg atoma, i kde i xfce, i to na vise razlicitih kompova.

Skines li stable iso, dobijes full integeaciju, ovisno jesi li downloadao kde ili xfce, znaci od seta aplikacija pa do teme,ikona, wallpapera...

Iako sam veliki kde fan, teskog srca sam sebi priznam da u manjaro slucaju mi xfce ipak bolje dela na istom hardveru. Pazi na dns jer me to hebalo zestoko no kada sam stavio google dns manjaro leti ko zmaj....

Ma ok, to sto dobijes sve aplikacije, ikone i drugo, svaki DE sa sobom povuce svoj skup programa i drugog. Mislim na integraciju tipa Ubuntu: sudo apt remove unity ce doslovno ostaviti neupotrebljiv sustav jer je previse toga vezano. Da mi slucajno sudo pacman -R xfce ne bi ostavilo neupotrebljiv sustav. Mislim, isprobat cu to i sam, ali prije igranja malo da se informiram.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.11.2016 17:42 (1domagoj1).
11 godina
protjeran
Taj dio nazalost nisam isprobao, jer moje znanje nije toliko da bih se mogao iskobeljati ak bas duboko zaglavim. Manje vise se drzim default DE kojeg su developeri podesili i onda kemijam unutar toga. No manjaro mi se pokazal strasno brz, npr instalacija mscorefonta traje 20 sekundi a na mintu i do 5 minuta...
17 godina
neaktivan

Izgleda da je Jes Sorensen iz Red Hata konačno riješio problem sa RTL87xx Wi-Fi driverima na radost Dedeimede i to baš testirano na Manjaru

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.11.2016 18:11 (hrvooje).

3 0 hvala 1
11 godina
protjeran

Manjaro XFCE

Malo slikica sa novog manjara na laptopu....

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kako je gtk+ crtanje sjena i pozadine prozora popravljeno pod waylandom. Radi buga su se iscrtavale sjene iako se prozor nije mrdao. Puno manje cpu-a se koristi s glađom animacijom

Ovo je otkriveno, jer su neke radnje prebačene s X11 na gtk+ pod Waylandom. Valjda će i Mir ovo pokupit, pa će i Unity 8 glađe se vrtit

https://www.collabora.com/news-and-blog/blog/2016/11/22/a-tale-of-cylinders-and-shadows/

I Fedora 25 je vani.

https://lists.fedoraproject.org/archives/list/announce@lists.fedoraproject.org/thread/FG5BBVWKJBRZUDGN7RXPFVLHLWELWF3P/

Providing many of the latest open source developer and desktop tools, Fedora 25 Workstation delivers a host of new features, including the long-awaited official debut of the Wayland display server. Replacing the legacy X11 system, Wayland has been under development for several years and seeks to provide a smoother, richer experience for graphical environments and better capabilities for modern graphics hardware. To further enhance ease-of-use, Fedora 25 Workstation also features GNOME 3.22, which offers multiple file renaming, a redesigned keyboard settings tool and additional user interface improvements.

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2016 18:37 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

... 

Providing many of the latest open source developer and desktop tools, Fedora 25 Workstation delivers a host of new features, including the long-awaited official debut of the Wayland display server. Replacing the legacy X11 system, Wayland has been under development for several years and seeks to provide a smoother, richer experience for graphical environments and better capabilities for modern graphics hardware. To further enhance ease-of-use, Fedora 25 Workstation also features GNOME 3.22, which offers multiple file renaming, a redesigned keyboard settings tool and additional user interface improvements.

Koju implementaciju koristi fedora? Weston?

I sto ce sa svim mogucim X-aplikacijama, koristiti XWayland?

Nije mi to bas idealno rijesenje uopce... ne vidim smisla zasto ici na Wayland dok barem 50% aplikativnog ekosistema ne predje na nj.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
...

Nije mi to bas idealno rijesenje uopce... ne vidim smisla zasto ici na Wayland dok barem 50% aplikativnog ekosistema ne predje na nj.

Samo onda imas problem, zasto bi presli ako se i dalje koristi X? Kokos-jaje, netko mora prvi pokrenuti stvar.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Samo onda imas problem, zasto bi presli ako se i dalje koristi X? Kokos-jaje, netko mora prvi pokrenuti stvar.

Ni najmanje. Ako je Wayland stvarno toliko bolji od X-a, onda aplikacijama ili middlewareu nece biti nikakav problem dodati novi backend. Kad se to dogodi, da mozemo birati, onda nema problema. Ovako mi je malo cudno, da za svaku applikaciju - tehnicki vrtim X-e koji onda salju display preko Waylanda na kakvu god implementaciju..

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
12 godina
neaktivan

Razmisljam prelasku sa WIN 10 , na neki od Linux sistema. Od igrica igram samo CS:GO, koristim net. Sad me zanima kakve su razlike u perfomansa , stim da nemam dosta ja PC i dal ce se promjenit fps u CS-u ako predjem na linux

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
PiDzI kaže...

Razmisljam prelasku sa WIN 10 , na neki od Linux sistema. Od igrica igram samo CS:GO, koristim net. Sad me zanima kakve su razlike u perfomansa , stim da nemam dosta ja PC i dal ce se promjenit fps u CS-u ako predjem na linux

vau jos jedan gamer

TD people you are on my Death Note
14 godina
Instaliraj neku od distribucija (Mint, Ubuntu, OpenSUSE,...) na USB (8-16GB) i isprobaj sam.
Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

System backup

Kako je manjaro rolling, malo gledam za pouzdan backup sistema, a i na manjaro forumu preporucuju backup prije nadogradnje.

Alati poput timeshift, back in time, systemback i sl, ne vrijede jer ak se skrši sistem onda i nemogu do tih alata jer su instalirani pod sistemom.

Dosta hvale i preporucuju clonezillu, probao sam , no sporo ko puž, za 30 gb podataka na disku ode vura. A i citam da nakon restora clonezillom je grub i systemd potrgan, a i uefi esp joj ne leži najbolje. Kod restora nije vracen swap a bezveze je kreiral ext2 particiju...

Ima kakvih preporuka za dobar free pouzdan alat za backup cjelog diska sa svim sadasnjim particijama ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PiDzI kaže...

Moji klinci igraju to na intelovoj integralnoj hd3000 na Kubuntu 16.10., 30-ak fps-a Ako imaš neku noviju Nvidiju s vlasničkim driverima nemaš problema. Śto te briga ako je lošije 10-20% nego na Win, ako je preko 30-40 fps-a. Ljudsko oko to svejedno ne zamijeti. To je marketing.

@bunkermax

dd

But how do it know
11 godina
protjeran

Probao si dd i uredno napravi backup gruba, systemda, efi particije, i sve uredno moze vratiti ili prebaciti na drugi disk ?
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Probao si dd i uredno napravi backup gruba, systemda, efi particije, i sve uredno moze vratiti ili prebaciti na drugi disk ?

U Linuxu sve je file, dd kopira fileove, dolazi od disk dump. Svaki treći dan kopiram hibridne Iso slike s file sistemom na usb stick s dd-om. Također, s dd-om sam radio backup MBR-a. EFI nisam, jer nemam tu patriciju. Grub lako vratim it live usb-a s grub-repair.

But how do it know
11 godina
protjeran

Mozes iz linuxa pomocu dd backupirati i windows fat i ntfs particije i posle ih uredno vratiti ?

U biti nekuzim bas dd. Tako kopiras gole podatke ili i datotecnu strukturu ? Npr, sa dd kopiram fat32 particiju sa 100 mb, te kad tako kopirane fileove idem restorati na neformirani hard, tko i kako ce kreirati fat32 particiju velicine 100 mb i u tu novoformiranu particiju vratiti gole podatke zakopirane dd-om ?
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Mozes iz linuxa pomocu dd backupirati i windows fat i ntfs particije i posle ih uredno vratiti ?

U biti nekuzim bas dd. Tako kopiras gole podatke ili i datotecnu strukturu ? Npr, sa dd kopiram fat32 particiju sa 100 mb, te kad tako kopirane fileove idem restorati na neformirani hard, tko i kako ce kreirati fat32 particiju velicine 100 mb i u tu novoformiranu particiju vratiti gole podatke zakopirane dd-om ?

Koliko se ja kužim dd kopira blokove podataka, jedinice i nule, bez obzira što je. Dakle, sve. Ovdje imaš jednostavan postupak kopiranja diska. Bitno je da se kopira na jednako velik ili veći.
http://www.howtogeek.com/howto/19141/clone-a-hard-drive-using-an-ubuntu-live-cd/

Naravno, imaš more opcija, preporuka za veličinu bs (block size), preporuka što kad se naiđe na grešku na disku, itd itd. Naravno oprez je potreban, jer lako možeš pobrisati pogrešan disk.

Cloning an entire hard disk
From physical disk /dev/sdX to physical disk /dev/sdY
# dd if=/dev/sdX of=/dev/sdY bs=64K conv=noerror,sync

This will clone the entire drive, including the MBR (and therefore bootloader), all partitions, UUIDs, and data.
- noerror instructs dd to continue operation, ignoring all read errors. Default behavior for dd is to halt at any error.
- sync fills input blocks with zeroes if there were any read errors, so data offsets stay in sync.
- bs= sets the block size. Defaults to 512 bytes, which is the "classic" block size for hard drives since the early 1980s, but is not the most convenient. Use a bigger value, 64K or 128K. Also, please read the warning below, because there is more to this than just "block sizes" -it also influences how read errors propagate. See [1] and [2] for details and to figure out the best bs value for your use case.
https://wiki.archlinux.org/index.php/disk_cloning

But how do it know
11 godina
protjeran

Znaci, sadasnje hdd ( mbr desktop sa instaliranim win 7 i mintom i manjarom te gpt eufi laptop sa instaliranim win10 i manjarom ) bih pomocu dd clonirao u tocno identicne diskove kakvi su ovi sada ?

I kaj bude sa ostatkom prostora ako je novi disk veci...
17 godina
bunkermax kaže...

Znaci, sadasnje hdd ( mbr desktop sa instaliranim win 7 i mintom i manjarom te gpt eufi laptop sa instaliranim win10 i manjarom ) bih pomocu dd clonirao u tocno identicne diskove kakvi su ovi sada ?

I kaj bude sa ostatkom prostora ako je novi disk veci...

tako je, ako kopiras cijeli ovaj disk na cijeli drugi disk, prazan prostor viska bude neiskoristiv (nek me neko ispravi ako grijesim) jer mbr i gpt budu isto prekopirani i disk "ne zna koliki je"

naravno, kasnije ga mozes preformatirat i koristit cijeli prostor ko da ovog nikad i nije bilo

11 godina
protjeran

Citam o dd-u , i ako sam dobro shvatio, nema kompresije. Znaci radim image diska od 1 TB i taj image ce biti velik 1 TB , bez obzira koliko je stvarno podataka u tom terabajtu. A image delam da bih imao otkuda restorati skrseni sistem ili prebaciti na novi hdd jednom kad trenutni hard krepucne...

1 0 hvala 0
17 godina
bunkermax kaže...

Citam o dd-u , i ako sam dobro shvatio, nema kompresije. Znaci radim image diska od 1 TB i taj image ce biti velik 1 TB , bez obzira koliko je stvarno podataka u tom terabajtu. A image delam da bih imao otkuda restorati skrseni sistem ili prebaciti na novi hdd jednom kad trenutni hard krepucne...

da, ne bih bas preporucio dd cijelog diska kao backup

nepraktican je i spor

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 1:04 (ShadoW).
11 godina
protjeran

Aomei i macrium imaju free verzije svojih alata, no mana je kaj moraju biti instalirani na windowsima da bi napravili backup a live rescue cd im sluzi samo za restore backupa. I oba su prilikom izrade backupa ograniceni da mogu zapisati samo na fat ili ntfs ( znaci backupiraju oni i ext4 no image takve particije mogu zapisati samo na fat/ntfs ) .

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice