Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.745
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...
..

Iako ne piše kome plaćaju, ali to ćemo ostaviti mašti ;) 

Sad ti još jedino ostaje da pitaš Shuttlewortha da ti pokaže račun, ako ti linkovi nisu dosta nhf

- :)) kaže mi billy uz kafu, šutly plaća 28$  godišnje..

- naravno, nepoznatoj-neimenovanoj firmi koja se skriva u obavijesti/updateu. (stvarno ne vidim zbog čega netko očekuje vidjeti ugovor... to je privatna stvar privatnih firmi)

- btw, većina textova se odnosi na 2012.. jer je tad bilo aktualno. Nakon tog datuma je nerealno očekivati više textova/informacija.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

eto objasnjenje ()

TD people you are on my Death Note

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
ihush kaže...
hrvooje kaže...
..

Iako ne piše kome plaćaju, ali to ćemo ostaviti mašti ;) 

Sad ti još jedino ostaje da pitaš Shuttlewortha da ti pokaže račun, ako ti linkovi nisu dosta nhf

- :)) kaže mi billy uz kafu, šutly plaća 28$  godišnje..

- naravno, nepoznatoj-neimenovanoj firmi koja se skriva u obavijesti/updateu. (stvarno ne vidim zbog čega netko očekuje vidjeti ugovor... to je privatna stvar privatnih firmi)

- btw, većina textova se odnosi na 2012.. jer je tad bilo aktualno. Nakon tog datuma je nerealno očekivati više textova/informacija.

A meni taj Billy kaže da je microsoft sponzor suseu , pa sad neznam jel to billy malo pod rakijom ili mu slučajno izletilo...

Uglavnom, nigdje nema neke konkretne brojke, cifre , ili bilo čega konkretnog osim površnih tvrdnja.  

Pa bar microsoft ne krije cijene svojih artikala i vrlo lako je doći do cijene bilo kojeg njihovog proizvoda ili usluge.

Na ms technetu navode da proizvođač hardvera implementira key u pc firmware , što se isto može svakako tumačiti ....

A u suvremenom metežu globalnih prepucavanja ( međusobnih skupih tužbi tipa  wv , google, deutsche bank ..) 

vjerojatno bi se netko već sjetio probati zaraditi milione tužbom protiv microsofta u tom kontekstu...

https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh824987.aspx

https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn747883.aspx

17 godina
neaktivan

Red Hat nije. A koje je uopće pitanje? Koliko MS naplaćuje OEM-ima Windows? Koliko Android? Poslovna tajna. Svakom drugačije, ovisno o pregovorima.

*GIMP online. Kad zatreba poznato okruženje, a instalacija nije opcija

https://www.rollapp.com/app/gimp

**Nova Mesa 13.0.1 donijet će mnoga poboljšanja. Vjerovatno u Ubuntuu tek na proljeće sa 17.04

http://news.softpedia.com/news/mesa-13-0-1-to-add-up-to-30-performance-increase-for-intel-anv-vulkan-driver-510157.shtml

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2016 22:56 (hrvooje).

4 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Eto, stigao danas 4.8 na Debian testing. Očekujem 4.9 za ispod bora.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Na friškom tumblewedu sam imao priliku koristiti 4.8.6 kernel, i onak subjektivo, nevidim ja tu neka ljuta poboljsanja. Svi testovi mi daju brojke skoro identicne mintu sa kernelom 4.4.0.47.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Na friškom tumblewedu sam imao priliku koristiti 4.8.6 kernel, i onak subjektivo, nevidim ja tu neka ljuta poboljsanja. Svi testovi mi daju brojke skoro identicne mintu sa kernelom 4.4.0.47.

Nisam citao koja su poboljsanja u pitanju, ali ako se ticu performansi - vrlo vjerojatno treba podesiti konfiguraciju (i recompilirati...)

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
11 godina
protjeran

New plasma, new kernel

Ahaaaaa ...heheheheh..  namjerno sam ukonio oznaku os-a,

pa možda netko i pogodi koji je u pitanju....

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Kde plasma neon

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Killua kaže...

Kde plasma neon

Nije..... 

12 godina
neaktivan

eh prevario me izgled

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

5.8.3 ima opensuse kotrljajući grm

But how do it know

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ima li tko iskustva sa dizanjem Linuxa na Macovima?

Točnije, zanima me standalone Linux na Mac Miniu mid 2012. Čitam po netu razno razne bibilije na tu temu, pa me zanima kakva su vaša iskustva prije nego se bacim na posao.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2016 21:40 (Dot).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@hrvoje

Kotrljajuće je, al manjaro ni tumbleweed nije...

😊
17 godina

probo sam stavit kde na arch ali jednostavno ne radi kako iz prve kako zelim, a trenutno se nemam volje bakcat s tim, aaah

ono sto me muci je "tema" za urxvt i neke postavke ovako na prvu ne rade, tipa kod mjenjanja backgrounda jednostavno thumbnail slika

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Dot kaže...

Ima li tko iskustva sa dizanjem Linuxa na Macovima?

Točnije, zanima me standalone Linux na Mac Miniu mid 2012. Čitam po netu razno razne bibilije na tu temu, pa me zanima kakva su vaša iskustva prije nego se bacim na posao.

Ah, ma...

It's good to be back

11 godina
protjeran

DNS

Imao sam zanimljivu situaciju , pa da podijelim iskustva s vama,

a možda netko ovdje i ima suvislo objašnjenje :

Dobijem laptop od čovjeka, sa njegovom željom da mu gore instaliram manjaro. Ok, rekoh sam sebi, distra ko distra.

I ajde, dođem ja doma, sav nadobudan , misleći instalacija ko instalacija. Odradim sve predradnje , download iso-a, hash provjera,

stavim ga na usb pomoću mintovog zapisnika iso slika , pokrenem u live modu , pregazim gpartedom  sve particije na laptopu,

i za svaki slučaj probam u live modu napraviti update. No tada , greška za greškom, od retrieving file do error lock vb file

pa do error sync database. Surfam dve vure , probam milion i jednu komandu u terminalu , i banana.

i tada već pri kraju živaca naiđem na neki opskurni člančić na manjaro forumu gdje tip navodi da ga je zezal dns.

I ajde, promjenim ja dns, restartam vezu , i gle čuda, odjednom sve proradi.

Odradim instalaciju, reboot u novi sistem, sto grešaka, promijenim dns, i opet odjednom sve dela ko metak.

E sad, ono kaj me najviše čudi, dosad sam valjda odradio tisuće instalacija , raznoraznih os-eva ( sve verzije win i linuxa ),

najveći dio toga sam doma odradio, znači na ovoj istoj mreži ( amis , wifi ) i sve distre nisu nikad imale ovakav problem.

Moram napomenuti da sam i na win 8, 8.1 i 10 isto morao mjenjati dns da bi se os ispravno ponašao ( naime, sam net dela, ali update je kilavio ),

a sada mi se to po prvi puta desilo da na linuxu moram mjenati default operaterov dns da bi distra prošljakala.

Ima neko suvislo objašnjenje , zakaj manjaro ne šljaka dobro na operaterovom dns ( a sve druge distre šljakaju odlično ) a čim

sam stavio google dns ( 8888 8844 ) je sve proradilo... ??

0 0 hvala 0
17 godina
bunkermax kaže...

DNS

Imao sam zanimljivu situaciju , pa da podijelim iskustva s vama,

a možda netko ovdje i ima suvislo objašnjenje :

Dobijem laptop od čovjeka, sa njegovom željom da mu gore instaliram manjaro. Ok, rekoh sam sebi, distra ko distra.

I ajde, dođem ja doma, sav nadobudan , misleći instalacija ko instalacija. Odradim sve predradnje , download iso-a, hash provjera,

stavim ga na usb pomoću mintovog zapisnika iso slika , pokrenem u live modu , pregazim gpartedom  sve particije na laptopu,

i za svaki slučaj probam u live modu napraviti update. No tada , greška za greškom, od retrieving file do error lock vb file

pa do error sync database. Surfam dve vure , probam milion i jednu komandu u terminalu , i banana.

i tada već pri kraju živaca naiđem na neki opskurni člančić na manjaro forumu gdje tip navodi da ga je zezal dns.

I ajde, promjenim ja dns, restartam vezu , i gle čuda, odjednom sve proradi.

Odradim instalaciju, reboot u novi sistem, sto grešaka, promijenim dns, i opet odjednom sve dela ko metak.

E sad, ono kaj me najviše čudi, dosad sam valjda odradio tisuće instalacija , raznoraznih os-eva ( sve verzije win i linuxa ),

najveći dio toga sam doma odradio, znači na ovoj istoj mreži ( amis , wifi ) i sve distre nisu nikad imale ovakav problem.

Moram napomenuti da sam i na win 8, 8.1 i 10 isto morao mjenjati dns da bi se os ispravno ponašao ( naime, sam net dela, ali update je kilavio ),

a sada mi se to po prvi puta desilo da na linuxu moram mjenati default operaterov dns da bi distra prošljakala.

Ima neko suvislo objašnjenje , zakaj manjaro ne šljaka dobro na operaterovom dns ( a sve druge distre šljakaju odlično ) a čim

sam stavio google dns ( 8888 8844 ) je sve proradilo... ??

nisam 100% siguran, ali moje objasnjenje je: 

to ovisi o repozitorijima iz kojih vuce, svaka distra (vise, manje) ima svoje repoe, debian ima svoje, ubuntu ima svoje, arch svoje, manjaro svoje. 
operater ocito nema u svojoj dns bazi "link" preko kojeg manjaro trazi updateove dok google ima.

mozes pogledat odakle "vuce" updateove tj. koji je link te ga probaj pingat preko svog i preko googlovog dns-a. mozes zamjenit te "linkove" za ip adresom te bi onda trebalo radit i preko operaterovog dns-a

edit: znaci nije greska ni do linuxa ni do distre ni nicega, nego jednostavno taj dns nema tu domenu koju trazi manjaro

ako ti nije jasno sto sam htio reci ovim svime gore, reci pa pojasnim :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2016 16:53 (ShadoW).
11 godina
protjeran

Pa, ako imas volje, volio bih da pojasnis, pa da apsorbiram to znanje za neku buducu slicnu situaciju.
17 godina
bunkermax kaže...

Pa, ako imas volje, volio bih da pojasnis, pa da apsorbiram to znanje za neku buducu slicnu situaciju.

znaci, ti kada u browser upises http://bug.hr, racunalo ne zna gdje se to nalazi, to ime sluzi nama ljudima da lakse zapatimo jer ip adresa nije bas prakticna

213.202.123.24 je IP adresa na kojoj se nalazi bug.hr

kada ti upises bug.hr u browser, racunalo "skoci" do DNS-a (domain name server) i pogleda koja je ip adresa od bug.hr servera te dobije da je to ona gore navedena, 213.202.123.24
Sad, ako ti upises taj IP direktno u browser tamo gdje link ide, vidit ces da je isto ko da upises bug.hr, samo brze jer ne mora ici preko DNSa vec moze direktno (racunalo ne ide svaki put do DNS-a nego samo prvi put, nakon toga zapamti da je to ime od tog IP-a pa ne provjerava svaki put radi brzine i zagusenja servera)

do IP-a bug servera sam doso tako da sam u CMD-u (ah, da, trenutno pokusavam nes u windowsima u C# pa nisam na linuxu, ali isto je i terminalu linuxa) pingo bug.hr sa

ping bug.hr

(prilozena slika)

e sad, zasto pretpostavljam da ti ne rade updateovi je jer DNS server operatera nema tu domenu (za razliku od googlovog) spremljeno pod pravim IP-om ili nema uopce te se zato manjaro ne moze spojit na server odakle ce povuci updateove za

ako jos uvijek nesto nije jasno, slobodno reci :)

edit: i da, znaci rjesenje koje bi bilo da ne mjenjas DNS je da promjenis sources.list (tako se u debianu zove, ne znam jel isto i u manjaru) tj. file gdje se nalaze repozitoriji iz onih koji jesu, nesto tipa: 

http://manjaro.mirror.serversaustralia.com.au  #random uzet sa http://repo.manjaro.org

u IP adresu toga, znaci nades te adrese, pingas, vidis koji je IP i umjeto tog gore stavis IP-eve

edit2: da i to napomenem, mane ovog "mog" rjesenja bi bile da ako slucajno promjene server tih repoa, oni bi (vjerojatno) promjenili da ta domena pokazuje na njihov novi server, te onda tebi vise ne bi radilo, dok bi onima koji koriste dobar DNS bi nastavilo normalno te oni nikad ne bi ni znali da je server promjenjen

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2016 19:12 (ShadoW).
11 godina
protjeran
ShadoW kaže...
 (racunalo ne ide svaki put do DNS-a nego samo prvi put, nakon toga zapamti da je to ime od tog IP-a pa ne provjerava svaki put radi brzine i zagusenja servera)

E hvala ti, sad su mi neke stvari jasnije.

Nisam shvatio dio u kojem kažeš ovo gore citirano, tj da li to spremi operativni sustav ili browser, gdje se to točno lokacijski spremi i do kada je to tamo spremljeno  ( npr nakon ccleaner-a je li to još uvjek tamo ili nije i sl ?

17 godina
neaktivan

Gateway tj. router ti to piše u routing tablice

But how do it know

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Je li tko imao sličan problem (screenshot) prilikom scrollanja u web brosweru (u ovom slučaju Firefox u pitanju) ?

Graphic card: Intel HD Graphics 4000

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2016 21:32 (Dot).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Radi li ti 'compoziting'?

glxinfo | grep rendering

But how do it know

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Radi li ti 'compoziting'?

glxinfo | grep rendering

Da,

Isključivanje "Use hardware acceleration when available" je djelomično pomoglo (Firefox -> Options -> Advanced -> Use hardware acceleration when available), "greška" je sada puno manje vidljivija.

17 godina
neaktivan

Feral, porter igara na Linux nedavno je izdao i Deus Ex Mankind Divided. Igrat se može samo ma Nvidiji. Da bi se igralo na ATI-ju i Intelu trebat će Mesa 13.0.1. Feral moli Canonical da poslože službeni testni PPA Mesae 13.0.1

https://www.gamingonlinux.com/articles/feral-interactive-are-asking-canonical-to-get-mesa-updates-into-an-official-ppa.8559

But how do it know

1 0 hvala 1
11 godina
protjeran

MANJARO

Ponukan iskustvima sa manjarom od nekidan kada sam poznaniku ga instalirao ,

odlučih ga isprobati i na nekom od mojih kompova.

Instalirao sam ga na prastarom desktopu ( p4, nvidia fx5700, 2001 god ) , manjaro xfce 32 bit,

i zasad sam oduševljen rezultatom ( naravno, sada znam tajnu oko dns-a ).

Glxgears izbacuje 601-605 FPS dok na tom istom pc-u mint doseže 55-65 FPS-a , u pitanju su

open drajveri. Stroj radi tako brzo i glatko kao da imam neki ljuti i7 i nvidia gtx ultimate edition ...

Znam da je rano za bilo kakve zaključke na osnovu 24 h korištenja, no ono kaj zasad vidim je odlično.

Ako unutar par tjedana bude sve u redu , onda bi to mogao biti kraj moje potrage za nekim os-om

kojeg netreba godinama reinstalirati a da uvjek imam najnovije verzije aplikacija u sistemu kao i kernel.

Forum i fb grupa su im izuzetno pristupačni, ljubazni i brzi u odgovorima i ne pjene se kad povučem

win-lin usporedbu da bih lakše predočio neko svoje pitanje ili nedoumicu. 

Kako je ovo rolling release , naravno da sam pun skepticizma, sumnji i nepoznanica..heheheh

0 0 hvala 0
17 godina

Glxgears ti postiže toliko na Manjaru jer nije zaključan vsync. Ne znam ima li prednosti zaključavanja vsynca, ali ne vidim smisla za više od 60 fps na lcd ekranima.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2016 13:10 (Veliki Brat).
15 godina
bunkermax kaže...

MANJARO

Ponukan iskustvima sa manjarom od nekidan kada sam poznaniku ga instalirao ,

odlučih ga isprobati i na nekom od mojih kompova.

Instalirao sam ga na prastarom desktopu ( p4, nvidia fx5700, 2001 god ) , manjaro xfce 32 bit,

i zasad sam oduševljen rezultatom ( naravno, sada znam tajnu oko dns-a ).

Glxgears izbacuje 601-605 FPS dok na tom istom pc-u mint doseže 55-65 FPS-a , u pitanju su

open drajveri. Stroj radi tako brzo i glatko kao da imam neki ljuti i7 i nvidia gtx ultimate edition ...

Znam da je rano za bilo kakve zaključke na osnovu 24 h korištenja, no ono kaj zasad vidim je odlično.

Ako unutar par tjedana bude sve u redu , onda bi to mogao biti kraj moje potrage za nekim os-om

kojeg netreba godinama reinstalirati a da uvjek imam najnovije verzije aplikacija u sistemu kao i kernel.

Forum i fb grupa su im izuzetno pristupačni, ljubazni i brzi u odgovorima i ne pjene se kad povučem

win-lin usporedbu da bih lakše predočio neko svoje pitanje ili nedoumicu. 

Kako je ovo rolling release , naravno da sam pun skepticizma, sumnji i nepoznanica..heheheh

Naravno da nećeš imati nikakvih problema s Manjaro-m. Koristim ga već dosta dugo i sve šljaka bez brige. Ako se eventualno nešto poremeti na upgrade-u, jako brzo ide fix.
Mala ispravka, nije rolling release, nego semi-rolling jer svi updateovi koji dođu s Arch-a idu na još malo testiranje i provjeru stabilnosti prije nego ih puste na Manjaro-u.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice