Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.541.083
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ostane nedodiljeljen vjerovatno. Evo kako izgleda usb disk od 16gb na kojeg sam snimio iso Fedore od mislim 1.5gb sa dd-om.

lsblk lsblk

fdisk+-l fdisk+-l

Uvijek možeš disk backupirat u sliku 'image' img datoteku. I onda to komprimirat. Možeš i podijeliti na više datoteka, ako je vanjski disk gdje spremaš fat32 pa file ne može biti veći od 2gb. To ima na linku u ranijem odgovoru s arch wiki

http://www.thegeekstuff.com/2010/10/dd-command-examples/

dd if=/dev/sdX conv=sync,noerror bs=4M status=progress | gzip -c > /path/to/backup.img.gz

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 2:32 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina

da, kao sto hrvooje kaze mozes cijeli disk snimit u kompresiranu datoteku, mozes cak i rascjepkat na vise pakiranih djelova

mozes klonirat disk cijeli i onda ne moras radit nikakav restore nego ga samo spojis i radi, 
a mozes i taj img ili kompresirani file koji radis samo spremiti, pa kasnije restoreati

cemu potreba cijelog disk backupa? ja uvijek radim samo backup home particije, reinstalacija samog linuxa mi se i ne cini kao problem.

sve ovisi koji ti je tocno cilj

tipa, ako je sigurnost od disk failura tu je najbolja stvar raid, za zastitu od nekih losih updateova i slicno mi se najbolje cini btrfs snapshoti (ovo samo navodim kao primjer, ne odgovor na tvoj problem)

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

tar -pcvzf

Sačuva i permišne.

E, sad, kada bi još postojalo rješenje za srčanje unutar takvih (backup) arhiva kao na nekim navodno zaostalim konkurentskim sustavima...

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori

Ma srecom , ne govorimo o problemu, vec cakulamo o mogucnostima backupa operativnog sistema a i cjelog diska.

Ako neki los update totalno spotrga sistem, onda nisam siguran da li uopce bi mogao doci do alata poput snappera, backintime, timeshift, pa da oni odrade nekakvi restore. Citam iskustva ljudi kada im se u rolling distrama nadogradio systemd ( period 231-1 do 231-4 ) , ili kad im dodje novi xorg, mesa, catalyst , gtk3.... Nakon kaj su par dana pokusavali sve i svasta, na kraju su morali raditi clean install.

No, kako i @shadow kaze, upitna je korist postupka backupa cjelog diska. Rekoh da sam jucer probao clonezillu : izrada imagea 1 vura plus jedna vura povrata imagea ( ss time da je umjesto restorea swapa kreirao ext2 ) sto znaci da sam utrosio dve vure za backup. A i takvi backup bih ttrebao periodicki izradjivati. A po drugoj strani, nova instalacija manjara sa prvom nadogradnjom i instalacijom par aplikacija, traje uvrh glave 45 minuta.

16 godina

-počni od tog da razlikuješ dvije riječi, backup i image..

-sve je file

-sporedan je OS-soft, radi isto.. ostalo je stvar izbora-potrebe (ili navike).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

@ihush

Sam sebe pobijaš: Ako je sve file, onda su i image i backup isto file i cemu onda kazes da ih treba razlikovati. Teoretski, backup filea i image tog istog filea, podrazumijevaju jedno te isto i imaju za cilj da mogu do izvornog nepromijenjenog filea sa identicnim nizom nula i jedinica.

I pak filozofiras bez da si ista konkretno iznio. Ako pricamo o nacinima kako backupirati os i hdd za slucaj havarije ili migracije, onda bi bilo pozeljno da izneses kako ti to radis, kojim softverima, koja im je konkretna brzina rada i stupanj kompresije, kako se nose sa grubom i systemd-om i sl. Bez obzira kaj je file file, clonezila zbrkala datotecne sustave...
Ali umjesto konretnih odgovora ti u svom stilu bubnes filozofsku mantru da je sve file i da treba razlikovati backup i image.

Znas li ti uopce kako izgledaju prvi i zadnji zapisi na gpt disku na kojem je zmixan win 10 ( znaci efi loader ) i linux noviji ( znaci systemd i grub 2 ) . I jesi svjestan da goli zapis i prenos tih podataka na drugi disk znaci pocetak problema... Znaci nije file samo file, puno toga je jos u igri u toj prici...
11 godina

Trenutno meni osobno najbolji backup/restore/live image creator za *nix:

http://www.techrepublic.com/article/create-a-live-system-iso-for-your-ubuntu-based-linux-machines-using-systemback/

Interface je gadan, ali alat je moćan.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 12:42 (Entry Point).
Moj PC  
1 0 hvala 2
11 godina
protjeran

Samo kako do systembacka ( instaliranog na os-u ) ako se os skrši do te mjere da nemozes ga pokrenuti.

A i ogranicenje fat na 4 gb, sve ijedan moj os premasuje sa instaliranim aplikacijama.

I neznam kako bi systembackom prenio cjeli hdd , npr na desktopu imam win7 , manjaro i mint.

Probao sam ja ovih dana hrpu toga, easus, redo, macrium, acronis, clonezillu, grsync dump dd, no sve je to polovicno i tako prenijeti podaci na drugi hdd podrazumijevaju gomilu naknadnih popravaka i radnji...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
11 godina
protjeran

Nažalost, nema tamo ništa korisno na kaj bi se čovjek mogao u potpunosti osloniti.

I sami autori tih članaka navode hrpu problema i terminalskih komandi kako popraviti situaciju

nakon restore radnji , i naravno odmah se ograđuju da je svaki pc specifičan i da taj naknadni dio nije kod svih identičan.

Kada bi priča bila tako jednostavna, onda bih teoretski mogao winzipom ili winrarom ili 7zipom napraviti komprimiranu presliku cjelog diska

i onda tu presliku samo otpakirati na drugi hdd. No svi znamo da tako prenijet os nebi radio bez gomile naknadnih poravaka .

Evo na slikama kakva mi je npr trenutna situacija , dva hdd na desktopu i jedan hdd u laptopu.

I uz pokušaje najkvalitetnijih i najhvaljenijih alata ( acronis, macrium, aomei ) nisam uspio pokrenuti te oseve

na novim hdd na koje sam napravio restore tim alatima... Za dd trebaju ogromni hdd jer je preslika identična veličinom kopiranoj particiji

pa to nisam radio , no napravio sam mali test : dd kopirao efi particiju, zatim gpartedom obriso orginal ( u live modu ) zatim dd vratio efi particiju

i pogodite veselje koje sam imao prilikom pokušaja boota takvog sistema.  Srećom imam starih hdd-a pa ih lako piknem  za takve exprimente...

A da nespominjem tek kako secure boot odbija key-eve iz tako prenijetih instalacija, a na istom laptopu se secureboot nebuni prilikom redovne instalacije 

tog istog os-a kojeg posle pokušavam prenijeti backup-restore postupkom...    

desktop+hdd1 desktop+hdd1
laptop+hdd laptop+hdd
desktop+hdd2 desktop+hdd2
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 13:50 (bunkermax).
11 godina

Želiš pouzdan backup? Koristi btrfs i radi snapshotove.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Entry Point kaže...

Kojim softverom a da nije instaliran pod os-em , jer kod potrganog os-a nemrem ni do tog alata , plus naravno

da nema problema sa win particijama za prebacivanje , systemd-om i grub-om ?

A i na btrfs i xfs vidim dosta kuknjave po raznim forumima ( opensuse, manjaro , ... )

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 13:48 (bunkermax).
11 godina
bunkermax kaže...
Entry Point kaže...

Kojim softverom a da nije instaliran pod os-em , jer kod potrganog os-a nemrem ni do tog alata , plus naravno

da nema problema sa win particijama za prebacivanje , systemd-om i grub-om ?

A i na btrfs i xfs vidim dosta kuknjave po raznim forumima ( opensuse, manjaro , ... )

Meni je btrfs fantastično radio. Ni jednog problema. Kod svakog upgrade-a se radi snapshot sustava automatski.

Snapshotove spremaš na treću lokaciju. Ako je system potrgan digneš novi i samo rollaš snapshot i voila, sve kao i prije.

Cijeli diskovi se ne backupiraju, jer to nema smisla. Backup se radi samo na fajlovima koji su ti bitni, sustav nije bitan, zato postoji file systemi kao btrfs s kojima možeš raditi snapshotove sustava pa tako kod nove instalacije možeš vratiti sav software i aplikacije. Vrlo slično win restore pointovima.

Fileove možeš backupirat na 100 različitih načina. Rsync radi jako lijepo, složiš da synca fileove koji su se promijenili. Jedino inicijalni backup uzima više vremena.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan

Imaš od Symanteca Norton Ghost komercijalno rješenje. Ubaciš live cd i radi restore imagea diska. Al to mi je isto kao i live Linux usb i dd

But how do it know

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Ja sam se dosad dosta puta oslanjao na dd i rsync - služili su me odlično. Rsync za kopiranje cijelog datotečnog stabla s očuvanim symlinkovima, permissionsima itd., a dd za preslike diskova/datotečnih sustava. Output dd-a možeš pipeati kojem god alatu za komprimiranje želiš kako bi izravno dobio komprimiranu presliku. Ista stvar kad ju zapisuješ, samo obratno. Više o tom ovdje.

Kako si radio eksperiment s dd-om i efi particijom? Napravio sliku te particije, formatirao ju i vratio s dd-om? Nisam pokušavao tako nešto baš s efi particijom, no u teoriji mislim da bi moralo funkcionirati - morat ću probati replicirati rezultate.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 15:56 (Proz0r).
11 godina
protjeran

Prikopcao sam stari hdd sa starom win 10 instalacijom, digao live mint, zakopirao efi particiju, gpartedom obrisao staru efi particiju, i na to prazno mjesto restorao backupiranu efi particiju. Pokusaj boota tog starog hdd je nakon toga bio nemoguc, onak na prvu. Vjerojatno bi se to rijesilo sistem repair boot i sl no cemu onda backup ako time imam vise posla nego da iznova nabrzaka instaliram os.
11 godina
protjeran

Hrvoje, probao komercijalu od acronisa, aomeia, macriuma, sve hvaljena rjesenja, funkcionalni trial, i svi oni imaju neku falingu.... Najcesce uopce nemogu napraviti backup na ext4 particiju vec mi za destination nude samo fat ili ntfs particije na koje mogu napraviti image. Neznam jel me kuzis, mogu oni napraviti image ext particije ali taj image mogu zapissati samo na fat ili ntfs. A meni glavno skladiste u ext4...
17 godina
neaktivan

To nije nikakav problem. Ja usb formatiram uvijek u fat32 i onda na njega ide s dd-om Iso slika neke Linux distribucije

Ne sjećam se da mi je Ghost tražio ikad ntfs ili fat

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 17:16 (hrvooje).

0 0 hvala 1
8 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:40 (Internet Šmokljan).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Hrvoje,
Pa ako imas priliku, probaj da li norton moze izraditi image i pohraniti ga na ext particije. Ovi koje sam ja probao, nemogu, a moj glavni externi hdd na ext4...

15 godina
neaktivan

ne mogu instalirat linux mint jer mi uopće ne prepoznaje ovaj adapter :( WNP-UA-005

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Djuro von Prekoplotovich kaže...

tar -pcvzf

Sačuva i permišne.

E, sad, kada bi još postojalo rješenje za srčanje unutar takvih (backup) arhiva kao na nekim navodno zaostalim konkurentskim sustavima...

?

tar ztvf file.tar.gz | grep filename

Internet Šmokljan kaže...

Stavljate antiviruse na linux?

...

Ja ne.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Hrvoje,
Pa ako imas priliku, probaj da li norton moze izraditi image i pohraniti ga na ext particije. Ovi koje sam ja probao, nemogu, a moj glavni externi hdd na ext4...

Nažalost, nemam mogućnost da to probam, jer je hirens boot cd Ghost izbacio iz ponude prije par godina radi vlasničkih prava. Skini tamo negdje hirens 9 pa probaj, ako ga negdje nadješ

Prebaci eksterni HDD na ntfs, jednostavnije rjesenje.

But how do it know
11 godina
protjeran

Nista od ghosta. Pitam ih na fb, i dobijem odgovor da nacelno podrzavaju ext particije no nepruzaju suport za takve slucajeve jer je taj proizvod namjenjen za instalaciju na win i da single licenca vrijedi samo za taj pc i te konkretne windowse i nista van toga ih ne zanima....

Clonezilla mi je dosad najbliza od svega kaj probah. Mozda sam i ja kaj fulal jer joj sucelje nije bas kristalno jasno i napola je terminalsko. Al spora do bola, 2 minute po gigabajtu za izradu backupa. Swap particiju je stalno preskakala, kao da ju nevidi, a kada samo rucno bakupirao samo swap, restorala ga je kao ext2... Kazem, mozda sam i ja negde fulal.
17 godina
neaktivan

Na stranici clonezillae piše da snima samo upotrebljene blokove hard diska, možda zato neće swap. Uostalom što će ti klon swapa :)

Ghost je bio na live hirens cd-u gdje ne moraš ništa instalirat na Windowse. Njihova podrška ti ni ne treba, niti je možeš tražit ako program ne platiš.

But how do it know

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Nista od ghosta. Pitam ih na fb, i dobijem odgovor da nacelno podrzavaju ext particije no nepruzaju suport za takve slucajeve jer je taj proizvod namjenjen za instalaciju na win i da single licenca vrijedi samo za taj pc i te konkretne windowse i nista van toga ih ne zanima....

Clonezilla mi je dosad najbliza od svega kaj probah. Mozda sam i ja kaj fulal jer joj sucelje nije bas kristalno jasno i napola je terminalsko. Al spora do bola, 2 minute po gigabajtu za izradu backupa. Swap particiju je stalno preskakala, kao da ju nevidi, a kada samo rucno bakupirao samo swap, restorala ga je kao ext2... Kazem, mozda sam i ja negde fulal.

Vjerojatno zato sto swap nema nikakav datotecni sustav, vec je to samo sirova particija. A posto nema datotecni sustav, CZ ne zna sto da s tom particijom radi pa ju preskoci jer ju najvjerojatnije vidi kao "nedodjeljeni prostor" ("unallocated space").

11 godina
protjeran

Da, vjerojatno zato clonezilla preskace swap.

Ok, i kad bih recimo htio backupirati manjaro sistem, kao prevenciju kraha usljed nekog loseg updatea, koje sve particije backupiram ?

Kod instalacije manjara sam kreirao 4 particije :

- efi boot
- /
- swap
- /home

Korisnicke podatke iz /home rucno backupiram nakon svake promjene.

Pretpostavljam da bih za backup manjara morao backupirati dvije particije ( efi boot i / ) ili samo jednu ( / ) ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

...

Pretpostavljam da bih za backup manjara morao backupirati dvije particije ( efi boot i / ) ili samo jednu ( / ) ?

I jednu i drugu. Najbolje bi bilo da imas neku kištru sa strane na kojoj bi mogao to sve isprobati, spremiti cijeli sustav i onda ga vratiti pa da vidis da li radi kako je planirano. :D

Pa se ispraksati.

11 godina
protjeran

Ma imam kistri i krameraja za izvoz..hehh..

Imam polovnih diskova i za desktop i laptop sa starim instalacijama windowsa, ubunta, minta, opensusea, fedore, pa se lako igram pikajuci te stare diskove.

Malo me brine kaj cesto nailazim na podatak da nakon restorea treba popravljati grub i nekakvi fstab radi nekakvog UUID-a .... skruseno priznam da neznam kako bih to rijesio i kaj to opce sve znace ti pojmovi...

😊 🚑

0 0 hvala 0
17 godina
bunkermax kaže...

Ma imam kistri i krameraja za izvoz..hehh..

Imam polovnih diskova i za desktop i laptop sa starim instalacijama windowsa, ubunta, minta, opensusea, fedore, pa se lako igram pikajuci te stare diskove.

Malo me brine kaj cesto nailazim na podatak da nakon restorea treba popravljati grub i nekakvi fstab radi nekakvog UUID-a .... skruseno priznam da neznam kako bih to rijesio i kaj to opce sve znace ti pojmovi...

😊 🚑

UUID ti je jedinstevi ID diska, sto znaci da ako ti je u /etc/fstab podeseno da boota particije preko UUIDa kad promjenis disk on vise nece pronalazit isti.

To se moze promjenit da ti boota preko path-a do diska, sto nekad opet moze biti problem ako promjenis redoslijed diskova pa ih ucita obrnutim redom, onaj koji je bio /dev/sda bude /dev/sdb i obrnuto

/etc/fstab je file (mos ga otvorit i pogledat s bilo kojim text editorom, nisam siguran jel moras bit root za citat, za mjenjat svakako moras) u kojem je opisano koje diskove kako mounta i s kojim flagovima (tipa no execute i slicno)

edit: mozes i preko labela koji dajes particijama, uglavnom, ako ti se da citat, imas vise na arch wiki

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.11.2016 1:21 (ShadoW).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice