Voda - tekućina s dvije molekularne osobnosti

poruka: 18
|
čitano: 4.590
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Voda - tekućina s dvije molekularne osobnosti".
5 godina

Devedesetih je Masarua Emoto radio eksperimente s vodom tako da je gledao pod mikroskopom kristale leda.

Destiliranu industrijsku  vodu je izlagao različitim tipovima glazbe i onda je zaleđivao.

Kristali su pokazivali različite oblike ovisno o glazbi, ali su pokazivali i dosljednost oblika prilikom iste glazbe.

Ako je netko upućen u to malo više od gledanja jedne epizode National Geographica rado bih čuo koji dio njegovog eksperimenta je bio "pseudoznanost"?

2 1 hvala 0
16 godina

vrlo zanimljiv tekst....

e da, u Sibiru, mislim da i u gornjem toku Jeniseja i na izpustu Angare iz Bajkala se kod posebno niskih temperatura zna dogoditi da se led stvara na dnu...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 2
14 godina
Re: Voda - tekućina s dvije molekularne osobnosti

Ako te baš jako zanima imaš

video o tome kako se može manipulirati rastom kristala leda. Nakon toga možeš sam procijeniti koliko je rad spomenutog junak (pseudo)znanstven.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2026 11:03 (Yuda).
17 godina

-to nema veze s 'glazbom', ima s valovima, frekvencijama, bilo zvučnim ili elektromagnetskim.. isti pattern, ista stvar, kao i sonic-tuš.. ili rad mikrovalne.. ali naravno mediji prenose egzotiku-glazbu itd.

-btw, naravno da postoji dosljednost oblika za istu glazbu.. isti ton-frekvencija-val.. će dati iste-slične rezultate, tj osnova logike-fizike, isti parametri će dati isti rezultat a ako je različit postoji problem ili faktor-x.. :)

-sličan školski primjer je željezna strugotina na papiru i magnet .. pri čemu će se formirati uobičajene magnetske silnice, ako se na papir-membranu spoji zvuk kao zvučnik, tad ti valovi-silnice dobiju vidljiv oblik, različit za neki ton, kao spektorgram itd. stvar koja je poznata desetljećima.. jedino što je ovaj japanac to ponovo istraživao, što treba rutinski ponavljati s već istraženim jer uvijek postoji nešto novo što je promaklo itd..

-inače, molekula vode, kap, je čudo za sebe.. da nema tog čuda, menbrane, ne bi bilo ni stanice, ničeg živog.. zbog 'nelogičnog' asimetričnog kuta molekule 104,5... čime postaje dipol, magnet itd.. čudo, da je kut npr 180 bila bi plin na sobnoj temp, uz podsjetnik da je tekućina potrebna za život itd.. i to 'samo' zbog čudnog kuta, 104,5-109-120-180.. pod kojim se molekule druže s ostatkom svijeta-života.. :)

.. odnosno odlično pogođen jedan od podnaslova, najneobičnija obična tekućina.. 'čudo'. :)

-no u nastavku istraživači briju na memoriju vode.. tu su zglajzali, no tko zna, s vodom su čuda moguća..

edit.. i da, nije to pseudoznanost.. no može se staviti pod popularnu + mediji, koji od svega rade hype ili izvuku bezveznu rečenicu-podatak nerazumijevajući ostatak, pogotovo kad to završi u naslovu jer mediji imaju svoj format-način.. a čitatelj reagira ljudski, 'na prvu'.. pa često prvi dojam rezultira kako će ostatak biti doživljen, ne činjenično-neutralno.. jer smo ljudi i imamo mane-subjektivnost itd. i najgori dio priče, tako to krene, jedan medij nešto ispali, drugi prenesu i postane 'činjenica' ili glavni dio .. umjesto da znanstvenici ili barem novinari koji znaju struku pišu članke.. kao da za neki auto netko navede atraktivnu boju.. ili bilo što..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2026 11:21 (ihush).
16 godina
Abraksas kaže...

Devedesetih je Masarua Emoto radio eksperimente s vodom tako da je gledao pod mikroskopom kristale leda.

Destiliranu industrijsku  vodu je izlagao različitim tipovima glazbe i onda je zaleđivao.

Kristali su pokazivali različite oblike ovisno o glazbi, ali su pokazivali i dosljednost oblika prilikom iste glazbe.

Ako je netko upućen u to malo više od gledanja jedne epizode National Geographica rado bih čuo koji dio njegovog eksperimenta je bio "pseudoznanost"?

Mislim stavis zvucnik kraj bare. I sta se dogadja sa vodom u bari kad upalis neku muziku?

18 godina

Postoji i popularno znanstvena knjiga u cijelosti posvecena samo vodi. Philip Ball: "H20: biografija vode". Prijevod naravno Predrag Raos.

5 godina
Žabe imaju party i čagaju !
Pa kaj drugo KIKI moj dragi! 🥳
5 godina
Da. Biografija vode je odlična knjiga ! 👍👍👍
21 mjesec
Ma ne samo s glazbom , dade se pročitati da industrijska voda nad kojom je meditirao Tibetanaki redovnik i kad ju takvu "posvećenu" zalede i metnu pod mikroskop izgleda "božanski"?
I tako slične stvari , pa do onoga mrtva voda i živa voda , kad zaliješ biljke sa živom vodom one duplo narastu?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina
Sirotanovic kaže...
Ma ne samo s glazbom , dade se pročitati da industrijska voda nad kojom je meditirao Tibetanaki redovnik i kad ju takvu "posvećenu" zalede i metnu pod mikroskop izgleda "božanski"?
I tako slične stvari , pa do onoga mrtva voda i živa voda , kad zaliješ biljke sa živom vodom one duplo narastu?

A neznam. Ja sad od, nezz, 6-7 godina shvatio s kim imam posla. Kažem susjedu da se Kina na engeski kaze China a on meni da to nije istina i da se kaže Kina. I onda zove mater, mama mama jeli tako da se kina na engleski kaze kina - ja mislim evo odrasla osoba, konačno zdravi razum - a onda: "Je sine".

Politika.

Ići mistificirat nešto što je prosto ko pasulj. Mediji rade clickbait, može i znanstvenik isto radit "clickbait" istraživanje i tako ga prezentirat da potakne medije. Ali kad vidim kako obični useri to shvaćaju.

Zamišljat neku dokazanu "čarobnu" vezu glazbe i vode... XD

21 mjesec
Slično što na farmama pušćaju kravama Mozarta pa daju više mlijeka ili pušćaju povrću koje daje bolje plodove.
16 godina
Sirotanovic kaže...
Slično što na farmama pušćaju kravama Mozarta pa daju više mlijeka ili pušćaju povrću koje daje bolje plodove.

Ajme ja vjerujem da je to istina, haha.

Gleda sam neki dokumentarac i to stvarno radi, ako se kome da s tim zezat, spajat zvucnike i trosit struju (gain je minimalan za nekakvu komercijalnu/prakticnu potrebu ali je gain stvarno tu). Ali ne vjerujem da je to neka carolija nego daje nekakav prirodni objasnjivi poticaj, kao i gore sa vodom, sto sam odma logicki znao da su zvucni valovi, vrlo jednoatavno

16 godina

problem je u teladi koja slušaju cajkače...

svi drugi uživaju u glazbi a oni u plitkom blistoistočnom leleku...

Ju je je? Je ju je!
11 godina

Stuktura vode je dugi, da ne kažem vječni problem u kemiji. To je jako komplicirana priča... A što se tiče ovakvog i onakvog leda, treba reći da je kristalizacija bilo čega, pa tako i vode, vrlo komplicirana. Oblik kristala ovisi o mnogo čemu. U to se može uvjeriti svatko tko se na ovaj ili onaj način bavi mineralogijom (kao kolekcionar, mineralog ili draguljar). Lako će se uvjeriti da nema dva jednaka kristala u bilo kojem uzorku minerala. Pogledaje kristale šećera povećalom, pa ćete svašta vidjeti! Kristalizacija ovisi o mnogo faktora, pa je to razlog različitih oblika kristala. Prema tome, nema tu nikakve mistike, nikakvih nepoznatih sila, nego samo velika kompleksnost sustava. 

1 0 hvala 1
21 mjesec
Profesore još ako možete reći što za ono mrtva i živa voda.
Naime pričao mi jedan visokoškolovani umirovljenik ako ne laže naravno 😅
priča da ima 28 godina školovanja , predavao je na osječkom fakultetu, kaže ima dva studija u Americi , radio je na pokretanju proizvodnje bio goriva u RH i kaže propalo radi korone i pada cijene nafte, radio u proizvodnji kombajna u Njemačkoj i kasnije u Županji. I od svega toga puno pričao o ugljikovodicima što mu je struka, a najviše o mrtvoj vodi koju pijemo i živoj vodi punoj fotona koju bi trebali piti.

Meni je to sve s vodom zvučalo nategnuto i razmišljam što fotoni mogu pridonijeti našem želucu?
11 godina

Ovo što taj gospodin priča nema veze ni s kemijom ni s fizikom. Voda ne može kao nijedna tvar sadržavati fotone, jer fotoni su čestice svjetlosti i elektromagnetskog zračenja općenito i oni ne mogu mirovati nego se mogu samo gibati i to brzinom svjetlosti (foton nema masu mirovanja!). Jedino što bi moglo imati dodira s istinom da se fotonima ultraljubistastog zračenja voda sterilizira, pa je stoga pogodnija za piće jer ne prijeti opasnost od crijevnih zaraza. 

2 0 hvala 1
8 godina
Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

0 0 hvala 1
17 godina

Ovako odvojite "vesele" molekule vode od onih "mirnih"?

p.s. davno jednom gledao dokumentarac o jednom, mozda najdubljem na svijetu, rudniku u africi. Da bi spustali temp u rudniku vodu su vakumiranjem u velikim tkanovima ledili i onda taj led spustali do dna rudnika. Neka cudna vrsta klimatizacije. Ali eto odvajali bi "osobnosti" vode da mogu upotrijebiti onu koja im treba. 

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice