Ogroman pad prometa koji je dolazio s Googlea

poruka: 7
|
čitano: 2.279
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ogroman pad prometa koji je dolazio s Googlea".
17 godina

Da li idemo prema minimalnim web stranicama, pa možda dodatnim "glossary" stranicama za AI (jer želiš da AI komunicira o tvojim proizvodima)?

Možda ta SEO uloga se mora transformirati u neku AIO ulogu koja će pripaziti da kad netko pita AI nešto o (recimo) pivi, da informacija o tvojoj pivi nekako bude uključena? I onda to Google naplati?

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Evolucija.

Nismo ni mislili da ce klikanje do vijeka. 

Prilagodite se, gospodo iz Gugela ili cete proci kao Netscape Navigator.

Jer netko negdje prati trendove i uz pomoc AI slaze iducu novu stvar. 

0 0 hvala 0
12 godina
Re: Ogroman pad prometa koji je dolazio s Googlea
GranDaddo kaže...

Da li idemo prema minimalnim web stranicama, pa možda dodatnim "glossary" stranicama za AI (jer želiš da AI komunicira o tvojim proizvodima)?

Možda ta SEO uloga se mora transformirati u neku AIO ulogu koja će pripaziti da kad netko pita AI nešto o (recimo) pivi, da informacija o tvojoj pivi nekako bude uključena? I onda to Google naplati?

To bi bilo grozno. Praktički middleman za browsanje interneta. Bolje web stranice i onda url /ai/nešto.txt i bok, ali da imamo još uvijek kontrolu nad vlastitim browsanjem.

Nadglednik dina
8 godina

To je dobra stvar, web stranice su ionako zahvaljujući SEO stručnjacima uveliko postale samo AI generirano smeće, koji ima za cilj zeznuti Googlove page rank algoritme. Google search dugo vremena zbog toga nije dobro radio. Stvarno mi nije žao što će takve web stranice propasti, a SEO stručnjaci morati naći drugi posao.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.7.2026 13:51 (gpd).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Ogroman pad prometa koji je dolazio s Googlea
Entry Point kaže...
GranDaddo kaže...

To bi bilo grozno. Praktički middleman za browsanje interneta. Bolje web stranice i onda url /ai/nešto.txt i bok, ali da imamo još uvijek kontrolu nad vlastitim browsanjem.

Ne kažem da ovo što pišem je grozno, ali je li teško za zamisliti da će velike kompanije krenuti u neke kampanje stvaranja sadržaja koje će preferirati njihove proizvode/narativ?

Recimo, pita netko - Što je piva? - Google AI vjerojatno daje neki summary prema Wiki/štaveć, nakon toga Google daje linkove na Wiki i slično, i već na kraju stranice ide (meni) neki YT video o pivi.

Nije mi teško za zamisliti da kad bi pitao "Što je piva?", Google krene sa AI summary ali uključenom informacijom da je tvoja piva najbolja (prema nekom faktoru), ispod wiki, ispod wiki najbliže mjesto gdje se tvoja piva može kupiti. 

Baš kao SEO, ti platiš da se tvoj sadržaj uključi u AI summary. Googlu raste revenue, a i ti dobiješ ubitačni marketing.

18 godina

Prošle godine kupovao sam 3d printera s točno definiranom svrhom i s oko 1000€ novaca, više nisam imao i umjesto da pretražujem sto web stranica, a svaka sa 100 proizvoda, svima čitam opise, recenzije, za što bi mi trebalo barem tjedan dana, jednostavno sam pitao AI-ja. Napisao sam koliko novaca imam i što mi točno treba, npr. što veća kvaliteta ispisa detalja mi je ključna, a brzina zapravo nebitna jer izrađujem kalupe. AI predložio mi je tri pisača, napravio tablicu u kojoj je usporedio njihove značajke i ja sam se odlučio za model koji mi je izgledao optimalno. 

Tada mi je palo na pamet da kad taj sustav postane dominantan, zašto bi netko na nekakvim web stranicama platio nekakvu reklamu. Posljedično, što će biti s reklamnim agencijama i što će biti sa servisima koji žive od reklama. (Što će biti možemo vidjeti u okviru AI sustava, bolji se plačaju jer se od nećega moraju financirati, a od reklama se ne mogu. )

E da, i da sad ne bi netko mislio da je zapravo sve isto kao i prije. Nahvališ svoj printer na svojoj stranici pa će te AI preporučiti. U stvarnost, osim značajka navedenih na web stranici proizvođaća AI još gleda i stvari tipa ozbiljne recenzije (to nisu komentari na web stranicama), a gleda i upite svojih korisnika zašto pise da printer XY ima neku brzinu, a ja postižem tek neku manju brzinu, zašto mi se printer XY pokvario nakon dva tjedna, ima li servis u blizini, a najbliži je 500km daleko. Jasno da bez obzira što netko napisao na web stranici AI neće preporučiti printer za kojeg ga je već 50 000 ljudi pitalo zašto mi ne radi dva tjedna nakon kupnje i zašto servis moram čekati 3 mjeseca. 

3 0 hvala 0
17 godina

Because Google's AI answers user questions directly on the search results page, companies relying on informational content (news, recipes, basic tutorials) are seeing a drop in click-through rates

Adapting Content Strategy: Companies are moving toward experience-based content and proprietary data. Instead of writing generic "how-to" articles, they publish specific case studies (e.g., "How our team reduced churn by 23%") that the AI must cite

Answer Engine Optimization (AEO): Websites structure their content with clear TL;DR sections, bullet points, and Frequently Asked Questions (FAQ schema) to make their pages the easiest for Google to pull and cite as a source.

Data Tracking: Brands use GEO tracking tools like Peec AI or Semrush’s AI Overview tools to monitor exactly which prompts trigger AI citations for their competitors versus their own sites.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice