Zato, jer se u Sloveniji bliži kraj subvencije od 7000€
Iz nekog mog iskustva imaju bolji infrastrukturu i jeftnijije punjenje. Ioniti je 0.39€
Zato što se u Sloveniji može doći s jednog kraja zemlje u drugi s jednim punjenjem, a u Hrvatskoj ne može.
Sa potezom pera i sa dovođenjem jednog do dva službenika unutar fonda za zaštitu okoliša koji znaju čitati sa razumijevanjem i imaju završenu maturu niže razine bez prepisivanja se kroz godinu dana može povećati broj prodanih EV za minimalno 300-400%. Bez da se potroši iiti jedan euro više nego je planirano.
FZOEU je apsolutno glavni krivac zašto smo na zadnjem mjestu u EU pa čak i iza Bugarske/Rumunjske po prodaji EV. Ovo garantiram vlastitim rukama i nogama. Toliko nesposobnu hrpu debila i uhljeba nisam dugo doživio i 80-90% ekipe tamo treba uručiti direktan otkaz jer ne nemaju pojma što rade nego su pali sa marsa i svi su došli na pozicije političkom vezom.
Za dizanje te razine na viši nivo, tipa da dođemo do nekakve sredine po broju novih EV na razini EU treba se dosta stvari posložiti, od količine dostupne snage od strane HEP-a tj. da dođe dovoljno ultra brzih punionica na glavne čvorove, da se napravi koordinacija sa Ministarstvom financija pa da umjesto povrata novca dođe do samo smanjenja PDV-a na EV na tipa 10-15% - kao direktan poticaj, pa da više kineza postane dostupno na našem tržištu, da se urede zakoni oko ugradnje punionica u stambenim zgradama, itd.
Zato što se u Sloveniji može doći s jednog kraja zemlje u drugi s jednim punjenjem, a u Hrvatskoj ne može.
Da, ali Slovenci imaju jednaku potrebu za našim morem kao i mi. Rekao bi da veći udio Slovenaca posjećuje Dalmaciju nego recimo Slavonaca
Da, ali Slovenci imaju jednaku potrebu za našim morem kao i mi. Rekao bi da veći udio Slovenaca posjećuje Dalmaciju nego recimo Slavonaca
Ti s EVima ljetuju u Umagu 
Ti s EVima ljetuju u Umagu 
Onda može puniti od kuće jer mu produžni kabel dobaci do dvorišta.
Slovenija je mala, sa jednim punjenjem moze doci gdje god treba.
Druga stvar je sto je brdovita, ima manje autoputa, vise zavojitih cesta pa je i potrosnja manja.
Treca stvar je mentalitet.
Slovenci su ekoloski vise osvjesteni od nas.
....jer ja sam guzonjin sin.
Slovenija je mala, sa jednim punjenjem moze doci gdje god treba.
Druga stvar je sto je brdovita, ima manje autoputa, vise zavojitih cesta pa je i potrosnja manja.
Treca stvar je mentalitet.
Slovenci su ekoloski vise osvjesteni od nas.
A koliko to prosjecan hrvat dnevno putuje da mu danasnji ev nije dosta, dvaki dan ide od prevlake do Dunava ?
Brdovitost negativno djeluje na domet.
Mentalitet je bitna stavka, tu se slazem.
Da i Hrvatistan ima normalne poticaje tokom cijele godine i mi bi više kupovali EV. Ovakav sustav je nakaradan (kao i sve drugo što uhljebi smisle).
Je li taj izraz Hrvatistan žargonski, ili lingvistički ?
Samosvijest da zivimo u ( uređenoj ) zemlji tipa Tadžikistan, Kirgistan, Uzbekistan i Afganistan.
Ne brkati sa Kazahstanom odakle se ljudi šalju u svemir i Pakistanom koji je nuklearna sila.
Također ni ne pomaže prakticiranje katoličkog fanatizma ( klečavci ) gdje smo trenutno na 60% Talibanskih shvaćanja sunitskog islama.
Samosvijest da zivimo u ( uređenoj ) zemlji tipa Tadžikistan, Kirgistan, Uzbekistan i Afganistan.
Ne brkati sa Kazahstanom odakle se ljudi šalju u svemir i Pakistanom koji je nuklearna sila.
Također ni ne pomaže prakticiranje katoličkog fanatizma ( klečavci ) gdje smo trenutno na 60% Talibanskih shvaćanja sunitskog islama.
Definicija tako dobra da u toliko malo riječi teško da može biti bolja - svaka čast! 
Za tebe je nuklearna sila nešto vrijedno, značajno, što pomaže ljepoti življenja u nekoj državi
Pakistan
Život u Pakistanu obilježen je velikim kontrastima između modernih urbanih središta i tradicionalnih ruralnih krajeva, uz značajne ekonomske i društvene izazove u 2026. godini.
Društveni i ekonomski uvjeti
Gospodarska situacija: Zemlja se suočava s visokom inflacijom i nestabilnošću, što izravno utječe na kupovnu moć stanovništva. Prema podacima o obrazovanju u Pakistanu, u taj se sektor ulaže tek mali postotak državnog proračuna, što otežava napredak mladih.
Gradovi vs. sela: U gradovima poput Islamabada, koji se smatra najliberalnijim, žene imaju više sloboda, mogućnost rada i veću neovisnost. Nasuprot tome, u ruralnim dijelovima i provincijama dominiraju strogi patrijarhalni običaji.
Zdravstvo: Zdravstveni sustav pati od ozbiljnih propusta, što ilustriraju nedavni alarmantni slučajevi poput zaraze djece HIV-om u bolnicama zbog loše medicinske prakse.
Svakodnevica i kultura
Gostoljubivost: Unatoč problemima, putnici često ističu nevjerojatnu ljubaznost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva prema strancima.
Religija i prava: Pakistan je islamska republika gdje vjera igra ključnu ulogu u zakonu i običajima. Položaj manjina i žena i dalje je osjetljivo pitanje, uz česte izvještaje o kršenju ljudskih prava i nesigurnosti.
Jezici: Službeni jezici su urdski i engleski, ali se u zemlji govori više od 50 jezika koji prate etničke podjele.
Sigurnost i turizam
Sigurnosna situacija varira po regijama. Dok su turistička područja na sjeveru popularna zbog prirodnih ljepota, određeni dijelovi zemlje zahtijevaju oprez zbog političkih nemira i povremenih incidenata.
Kazahstan
Život u Kazahstanu karakteriziraju velike socijalne razlike, gdje bogata urbana središta (poput Almatija i Astane) nude moderan stil života, dok ruralna područja zaostaju u razvoju. Zemlja je multikulturalna s preko 120 naroda, a unatoč tome što je većinski islamska, društvo je vrlo sekularno i tolerantno prema drugim religijama.
Evo ključnih aspekata života u Kazahstanu:
Ekonomija i standard: Iako je zemlja bogata resursima, prisutna je velika nejednakost. Minimalne plaće su niske, a značajan dio stanovništva na selu živi u siromaštvu.
Kultura i tradicija: Tradicionalni život (jurte, konji) još uvijek je prisutan u izoliranim dijelovima. Kultura je mješavina kazahstanske tradicije, sovjetskog nasljeđa i modernog utjecaja.
Prehrana: Hrana je bogata mesom (janjetina, konjsko meso), a svinjetina se ne uzgaja.
Društveni izazovi: Postoje zabrinjavajući izvještaji o tradiciji otimanja nevjesta u nekim dijelovima zemlje. 
Ti se usudiš uspoređivati Eu članicu Hrvatsku s takvim primitivnim smećem od država ?!
Čista mržnja.
Za tebe je nuklearna sila nešto vrijedno, značajno, što pomaže ljepoti življenja u nekoj državi
Pakistan
Život u Pakistanu obilježen je velikim kontrastima između modernih urbanih središta i tradicionalnih ruralnih krajeva, uz značajne ekonomske i društvene izazove u 2026. godini.
Društveni i ekonomski uvjeti
Gospodarska situacija: Zemlja se suočava s visokom inflacijom i nestabilnošću, što izravno utječe na kupovnu moć stanovništva. Prema podacima o obrazovanju u Pakistanu, u taj se sektor ulaže tek mali postotak državnog proračuna, što otežava napredak mladih.
Gradovi vs. sela: U gradovima poput Islamabada, koji se smatra najliberalnijim, žene imaju više sloboda, mogućnost rada i veću neovisnost. Nasuprot tome, u ruralnim dijelovima i provincijama dominiraju strogi patrijarhalni običaji.
Zdravstvo: Zdravstveni sustav pati od ozbiljnih propusta, što ilustriraju nedavni alarmantni slučajevi poput zaraze djece HIV-om u bolnicama zbog loše medicinske prakse.
Svakodnevica i kultura
Gostoljubivost: Unatoč problemima, putnici često ističu nevjerojatnu ljubaznost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva prema strancima.
Religija i prava: Pakistan je islamska republika gdje vjera igra ključnu ulogu u zakonu i običajima. Položaj manjina i žena i dalje je osjetljivo pitanje, uz česte izvještaje o kršenju ljudskih prava i nesigurnosti.
Jezici: Službeni jezici su urdski i engleski, ali se u zemlji govori više od 50 jezika koji prate etničke podjele.
Sigurnost i turizam
Sigurnosna situacija varira po regijama. Dok su turistička područja na sjeveru popularna zbog prirodnih ljepota, određeni dijelovi zemlje zahtijevaju oprez zbog političkih nemira i povremenih incidenata.
Kazahstan
Život u Kazahstanu karakteriziraju velike socijalne razlike, gdje bogata urbana središta (poput Almatija i Astane) nude moderan stil života, dok ruralna područja zaostaju u razvoju. Zemlja je multikulturalna s preko 120 naroda, a unatoč tome što je većinski islamska, društvo je vrlo sekularno i tolerantno prema drugim religijama.
Evo ključnih aspekata života u Kazahstanu:
Ekonomija i standard: Iako je zemlja bogata resursima, prisutna je velika nejednakost. Minimalne plaće su niske, a značajan dio stanovništva na selu živi u siromaštvu.
Kultura i tradicija: Tradicionalni život (jurte, konji) još uvijek je prisutan u izoliranim dijelovima. Kultura je mješavina kazahstanske tradicije, sovjetskog nasljeđa i modernog utjecaja.
Prehrana: Hrana je bogata mesom (janjetina, konjsko meso), a svinjetina se ne uzgaja.
Društveni izazovi: Postoje zabrinjavajući izvještaji o tradiciji otimanja nevjesta u nekim dijelovima zemlje. 
Ti se usudiš uspoređivati Eu članicu Hrvatsku s takvim primitivnim smećem od država ?!
Čista mržnja.
Što ti malo ne pitaš AI o velikim EU/'rvackim frendovima Amerikkki i Israhellu, koje eto "nisu primitivno smeće"?
Zato što se Slovenija gradi a Hrvatska se razgrađuje.
E sad, Zaporožec nije ti ovo lijepo, kao što nije lijepo ni od ljevičarskih luftbremzera da časte našu malu, lijepu zemlju.
TL;DR – svi smo isti, nijanse u određenom trenutku vremena su nebitne.
Nijedna zemlja nije smeće niti su neke druge cvijeće – sve je to dosta slično unatoč površinskim razlikama.
Ja sam proveo dosta vremena, poslovno, u Pakistanu. Zemlja je geografski prekrasna, dok su religijsko-političko uređenje i standard ljudi, diplomatski rečeno, očajni – ali ne smeće.
Ljudi su nasmijani i veseli, no životni standard je vrlo slab. Naši ljudi iz Sisačko-moslavačke regije su za debelu većinu Pakistanaca Beverly Hills.
Sigurnosna situacija za strance također nije baš vesela. Kad god bih htio ići u dućan, dobio bih oružanu pratnju.
Zamislite da ideš kod nas u Konzum i s tobom ide odred od pet vojnika u velikom terencu, naoružani do zuba.
Eto, tako sam ja išao u dućan u Pakistanu, uz konstantnog komandosa uz sebe 24/7 na terenu, naoružanog. Ti spavaš, a on te čuva ispred tvojih odaja i stražari.
Nisam političar, niti se bavim nekim visokorizičnim poslom, niti sam čak bio u regijama gdje su trvenja s Afganistanom ili Indijom. No tamo je to realnost za strance.
Ono što je, recimo, veliki problem po mom uvjerenju nije to što su ljudi glupi, smeće ili drugačiji – isti su kao i mi, mnogi po defaultu vrlo inteligentni – nego to što im je izvrnuta i izopačena religija isprala mozak - grubo opisano.
Oni bez religije ne mogu izgovoriti ni prostu proširenu rečenicu. Dan-danas su brakovi unutar obitelji dozvoljeni, a u većini zemlje žene se skrivaju.
Urbanije sredine se malo odmiču od toga, ali daleko su još od nečega što bismo smatrali normalnim.
To što većina mladih muškaraca ne smije progovoriti sa ženom gura ih u jednu drugu krajnost. Njihove zabave ili korporativni “team building” događaji izgledaju kao horor-parodija. Muškarci plešu s muškarcima, a nikome nije čudno da je puno muškaraca feminizirano – i to jako. Muški prijatelji se druže tako da sjede jedan drugome u krilu i drže se za ruke, dok je, s druge strane, biti gay vrlo opasno i vrlo kažnjivo, i to vrlo okrutno. Neke lokalne kolege sam tamo provocirao Googleovom statistikom posjećenosti gay portala, gdje su svojedobno Pakistanci bili pri samom vrhu. Jadni ljudi – religija im je pomutila razum, ali sve u svemu su veseli, inventivni i, kad se odmaknu od toga sve 5.
U svakom slučaju, vrijedno iskustvo za vidjeti iz prve ruke, uz more toga drugačijeg što ti malo proširi vidike, ali te i nauči da ne nazivaš druge ljude i zemlje smećem.
Bio sam i u nekim drugim spomenutim “-istanima”. Drugačije, ali nije vrijedno ruganja ni u jednom obliku.
Borat – Sacha Baron Cohen – iako smiješan, je šupak. Nije napravio “mockumentary” o Izraelu, i to se baš i ne usudi – osim vrlo, vrlo blago s Erranom.
Koliko god volim njegove filmove, toliko mi je poslije i krivo jer se svi smiju samo jednoj strani. Prikazanu glupost ne vide kao satiru, nego Borata doživljavaju kao stvarnog, glupog Kazahstanca.
Svi ljudi svugdje jednako su skloni glupostima, bez razlike. Pakistanac ostane bez razuma zbog uvrnute religije, Amerikanac zbog uvrnutog poimanja novca, Europljanin zbog šupljeg moraliziranja itd.
E sad, Zaporožec nije ti ovo lijepo, kao što nije lijepo ni od ljevičarskih luftbremzera da časte našu malu, lijepu zemlju.
TL;DR – svi smo isti, nijanse u određenom trenutku vremena su nebitne.
Semantika, semantika, jako ste ljudi osjetljivi, malo razmislite.
To ne znači da su ljudi „smeće”, već da je sustav u kojem žive neispravan.
Ovdje se kritika odnosi na vrijednosti i stil života, a ne na biološku ili moralnu vrijednost naroda.
No, mrzitelji Hrvatske se odmah upecaju. (ne mislim na tebe)
Tko su točno ti mrzitelji Hrvatske ? oni koji kritiziraju i ne vole hrvatske lopove, hrvatske licemjere, hrvatske lažne branitelje i domoljube, državu otetu od mafijaški organizirane družine ?
Često pročitam tu floskulu u tom kontekstu ali nikako naći definiciju i kriterije :).
Tko su točno ti mrzitelji Hrvatske ? oni koji kritiziraju i ne vole hrvatske lopove, hrvatske licemjere, hrvatske lažne branitelje i domoljube, državu otetu od mafijaški organizirane družine ?
Često pročitam tu floskulu u tom kontekstu ali nikako naći definiciju i kriterije :).
Ne, to su oni koji ne vole poštene hrvatske građane, hrvatske domoljube, ratnike koji se nisu ogriješili o sustav, koji nisu "lažni branitelji", državu koja nije oteta od nikog.
To su oni koji ne mogu naći ništa dobro, već stalno traže nešto loše.
Kod takvih nećeš pronaći ni jedan upis gdje će reći; " E, hrvatska vlada je ovo dobro napravila".
To su isključivi ljudi, koji patološki mrze Hrvatsku bez obzira tko je na vlasti.
Puno toga ne valja, no puno toga i valja, pa osobno uvijek kažem ili se složim s konstatacijom ako nešto nije u redu, nisam isključiv.
Treba biti realan, a ne ostrašćen prema svemu hrvatskom.
Ako ja npr. podržavam HDz kao stranku, a ne kažem za nešto što rade da valja, a ne valja, onda ja nisam normalan, već idiot, a tako mislim i za drugu stranu.
Da, ne treba biti isključiv, zato i pitam jer ne vidim razlog zašto se to odmah povezuje sa domoljubljem. Kriminal, sistemska korupcija, nepotizam, rektalni alpinizam ... sve su to međunarodno poznati sportovi.
Ako veliki broj građana nije zadovoljan, to je samo tužno za državu/naciju ali ne znači da su automatski i "mrzitelji svega hrvatskoga" kako se to često zlorabi.
Da, ne treba biti isključiv, zato i pitam jer ne vidim razlog zašto se to odmah povezuje sa domoljubljem. Kriminal, sistemska korupcija, nepotizam, rektalni alpinizam ... sve su to međunarodno poznati sportovi.
Ako veliki broj građana nije zadovoljan, to je samo tužno za državu/naciju ali ne znači da su automatski i "mrzitelji svega hrvatskoga" kako se to često zlorabi.
Ne postoji država u kojoj "veliki" broj građana nije azdovoljan.
Opet igra riječi da bi se provukla teza kako je u Hrvatskoj "jako" veliki broj građana nezadovoljan.
To su psihološke smicalice koje nesvjesno pišeš, davno su razrađene s psiholozima u središnjici stranaka.
nitko ne piše da su ljudi koji pišu negativnu kritiku mrzitelji svega Hrvatskog, dosta njih želi Hrvatskoj dobro, no najglasniji su oni koji ne žele Hrvatskoj dobro. opet, ne kažem da ih je puno. Da ih je puno već bi referendumom tražili ponovno ujedinjenje u nekakav oblik _jugoslavije, ne mora biti socijalistička, mogla bi sad biti komunistička, socijalizam nije uspio pa sad kao narkomanskom ovisniku treba nešto "jače".
Živim pošteno cijeli život, nisam nikada ništa ukrao, nisam dobio nikakve stranačke privilegije, nakon 20 godina sam se isključio iz HDz-a gdje ni nisam bio aktivan, učlanio sam se u Domovinskom ratu kao i puno ljudi azmišljajući dosta bolju Hrvatsku.
Znao sam da će biti lopova, političkih kriminalaca, ali sam znao da će biti i dobrih poteza bilo koje vlade.
S puno toga se mi i možemo složiti. Npr. ne treba svaka pripizdina biti općina s bitangama koje ne rade ništa, nisu zainteresirani za EU projekte, čame u svome jadu.
slažem se da ima viška službenika, državnih namještenika, no pošto sam u tom sistemu problem je u raspodjeli posla. Ima ljudi koji u tom sistemu rade za troje, a dvoje češu muda. Da se dobro raspodjeli posao onda bi se moglo vidjeti gdje ima viška. Možda negdje ima manjka.
HDZ jako puno zapošljava stranački, no to je radila i kukuriku koalicija dok su bili an vlasti. Isto u mome poduzeću. Recimo Pupovac nikada ne govori da se pri svakom natječaju na pet Hrvata prima i jedan ili dva hrvatska državljana srpskoga porijekla.
Sve je to dogovoreno s HDZ-om, a to je radio i SDP.
Puno je tu prljavštine, no vjerojatno će nam trebati još 30 godina da se stvari dovedu u red.
Tko dočeka, sretno mu bilo.
Po mom iskustvu (okolini) postoji, još sam i blag sa ovim "velikim" brojem i uzeo sam dosta veliku toleranciju jer da ostanem samo na svojem krugu ljudi, bilo bi i preko 90%.
Večina su inžinjerskih struka (najviše IT i arhitekti) i nitko ne mrzi ništa hrvatsko, dapače, žele sve najbolje. Kako svi rade u privatnom sektoru ili su vlasnici firmi koje posluju na tržištu a ne u namještenim poslovima sa državom, posebno su osjetljivi na zlouporabu vlasti, krađu i/ili rasipanje javnog novca i da ostanemo ontopic, lošu organizaciju javnih natječaja.
Također ne žele nikakve jugo~ i slične tvorevine, i te nacionalne teme su im dosta nisko na ljestvici - od države žele njene osnovne funkcije koje sad debelo preplaćuju jer dobijaju jako lošu uslugu.
Smicalica je spominjati referendum, uvjeti su preteški za ispuniti i tu su tek toliko da se kaže da imamo mogućnost referenduma, da je vlasti iskreno stalo imali bi švicarska pravila i kulturu referenduma.
Osim toga, a zašto bi ja morao napustiti svoju kuću umjesto da potjeram lopova koji me je napao.
Ne postoji država u kojoj "veliki" broj građana nije azdovoljan.
Opet igra riječi da bi se provukla teza kako je u Hrvatskoj "jako" veliki broj građana nezadovoljan.
To su psihološke smicalice koje nesvjesno pišeš, davno su razrađene s psiholozima u središnjici stranaka.
nitko ne piše da su ljudi koji pišu negativnu kritiku mrzitelji svega Hrvatskog, dosta njih želi Hrvatskoj dobro, no najglasniji su oni koji ne žele Hrvatskoj dobro. opet, ne kažem da ih je puno. Da ih je puno već bi referendumom tražili ponovno ujedinjenje u nekakav oblik _jugoslavije, ne mora biti socijalistička, mogla bi sad biti komunistička, socijalizam nije uspio pa sad kao narkomanskom ovisniku treba nešto "jače".
Živim pošteno cijeli život, nisam nikada ništa ukrao, nisam dobio nikakve stranačke privilegije, nakon 20 godina sam se isključio iz HDz-a gdje ni nisam bio aktivan, učlanio sam se u Domovinskom ratu kao i puno ljudi azmišljajući dosta bolju Hrvatsku.
Znao sam da će biti lopova, političkih kriminalaca, ali sam znao da će biti i dobrih poteza bilo koje vlade.
S puno toga se mi i možemo složiti. Npr. ne treba svaka pripizdina biti općina s bitangama koje ne rade ništa, nisu zainteresirani za EU projekte, čame u svome jadu.
slažem se da ima viška službenika, državnih namještenika, no pošto sam u tom sistemu problem je u raspodjeli posla. Ima ljudi koji u tom sistemu rade za troje, a dvoje češu muda. Da se dobro raspodjeli posao onda bi se moglo vidjeti gdje ima viška. Možda negdje ima manjka.
HDZ jako puno zapošljava stranački, no to je radila i kukuriku koalicija dok su bili an vlasti. Isto u mome poduzeću. Recimo Pupovac nikada ne govori da se pri svakom natječaju na pet Hrvata prima i jedan ili dva hrvatska državljana srpskoga porijekla.
Sve je to dogovoreno s HDZ-om, a to je radio i SDP.
Puno je tu prljavštine, no vjerojatno će nam trebati još 30 godina da se stvari dovedu u red.
Tko dočeka, sretno mu bilo.
hdzovac? Retorika je ti je hdz 1/1 jesi li clan ili nisi na forumu nevazno. Znas onu "if it walks like a duck, talks like a duck," vjerojanto je hdzovac.
p.s. hdzovci su najveci mrzitelji "svega hrvatskog" tm, djela to dokazuju. 
Uvijek Amerima na društvenim mrežama nabijam na nos kako se u Hrvatskoj dobro živi, ne baš luksuzno ali ne moraš bankrotirat ako te pokupi hitna, ne trebaš se bojat prošetat bilo kojim gradom noću, i ne trebaš strahovat da ti se dijete neće vratit iz škole zbog nekog psihoa koji doma ima arsenal oružja.
I pričam im o junacima koji su u nemogućim uvjetima branili Europu od turskih najezda, tipa kapetan Nikola Jurišić, Nikola Šubić Zrinski, i banovi Petar Berislavić i Ivan Karlović, i slično... ali čim hitim neku kritiku na aktualnu hrvatsku lopovštinu, političku korupciju i veleizdajničko koketiranje sa Zapadnim imperijalizmom i nacifašizmom, mam' sam državni neprijatelj broj 1. 
Tko su točno ti mrzitelji Hrvatske ?
Vrlo jednostavno. mrzitelj Hrvatske je onaj tko koristi na nelegalan, nelojalan i netransparentan način društveno dobro za svoju korist. Sve ostalo je folklor.
Ona tko radi, nije uhljeb i uplaćuje u društveni proračun je ljubitelj Hrvatske.
Tko se kome klanja, koje je političke opcije i sa kime se seksa je totalno nebitno. Jedino što je bitno da li si na korist ili si na štetu, da li pridonosiš ili si parazit (tu ne ulaze nemoćni i invalidi).