Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.541.956
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori

Hvala na pojasnjenju.

Znaci, na takve i slicne probleme bih mogao naici kada bilo kojim nacinom migriram operativne sustave sa jednog na drugi disk...
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Molio bih pomoć od nekoga tko je imao ovakvih ili sličnih problema.

Na skoro svim distrama koje sam probao u zadnjih par dana (ubuntu 16.04 i kde i xfce varijacije, elementary (Loki), Zorin 12, manjaro, cub, deepin...) mi se događa ista stvar.

Prilikom instalacije setup prepozna wireless adapter (Edimax EW-7811Un) i sve se downloada kak treba, ali tokom samog korištenja distre dolazi do prekida signala.

Primjer :

Browser normalno loada stranicu, nakon pola minute sve stane i pokazuje da nema interneta, a wifi navodno šljaka i signal je odličan.

Jel do rtl8192 drivera i na koji da mijenjam ak je?

I much prefer the sharpest criticism of a single intelligent man to the thoughtless approval of the masses.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
ivek decembarski kaže...

Prilikom instalacije setup prepozna wireless adapter (Edimax EW-7811Un) i sve se downloada kak treba, ali tokom samog korištenja distre dolazi do prekida signala.

Neznam koliko ti ovo može pomoći, ali nemre škoditi.

Na manjaru sam isto imao problema vezanih uz mrežu, a kada sam postavio googlove dns-ove odonda više nemam problema.

I baš je bio edimaxov externi usb wifi stick u pitanju na desktopu ...

14 godina

Budem probao. Kao što veliš, nemre škoditi.

Hvala

I much prefer the sharpest criticism of a single intelligent man to the thoughtless approval of the masses.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ivek decembarski kaže...

Jel do rtl8192 drivera i na koji da mijenjam ak je?

Vjerovatno jeste, pogledaj ovdje priču dedeimede koja traje godinama. Pogledaj da li će ti raditi na Manjaru s kernelom 4.8.7-1 čisto da vidiš da li je do toga, jer je navodno konačno riješeno.

But how do it know
11 godina
protjeran

Timeshift

Još se bavim backup-clone alatima.

Isprobah malo Timeshift na manjaru. Tak, nekakva sredina, može se podesiti na više načina,

sprema sliku sistema , nije baš prebrz : cca minuta po GB , za slučaj katastrofe omogućuje

povrat sistema iz live usb-a , image veličinom jednak izvorniku...

Vraća naravno, samo linux sistem...i naravno nakon restorea su mogući problemi sa grubom, systemdeom, fstabom i sl...

Back in time isto postoji u manjaro repoima, točnije u AUR-u , no prilikom pokušaja instalacije

na testnom stroju je izbacivao niz erora pa sam odustao od tog programa.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nekada davno je netko u temi pitao za f.lux ako se ne varam. Iako postoji za Linux, nezgodan je jer postoji samo u obliku komandnog programa.

Tako da sam neki dan naletio na Redshift, Linux inacicu f.luxa. Postoji u svim novijim repozitorijima, tako da ga ima u repozitorijima Ubuntua 16.04 (a mozda i koja ranija inacica). Instalira se jednostavnim:

sudo apt install redshift-gtk

a ja sam ga pokrenuo na sljedeci nacin: Alt+F2 -> redshift-gtk -l LAT:LON

gdje je -l malo L, a LAT i LON oznacavaju vasu latitudu i longitudu tako da program zna kada sunce zapada ili izlazi i da adekvatno tome mijenja kolicinu plave svjetlosti u ekranu.

Moguce je i da sam odredi latitudu i longitudu, medutim, tu trebate dati dozvolu servisu koji obavlja geolociranje, sto je kod mene dakako iskljuceno (Settings > Privacy > Location services) pa sam zato utipkao rucno.

Eto, ako netko zeli spasiti oci u sitnim nocnim satima, svakako preporucam.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

1 0 hvala 4
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Nekada davno je netko u temi pitao za f.lux ako se ne varam. Iako postoji za Linux, nezgodan je jer postoji samo u obliku komandnog programa.

Tako da sam neki dan naletio na Redshift, Linux inacicu f.luxa. Postoji u svim novijim repozitorijima, tako da ga ima u repozitorijima Ubuntua 16.04 (a mozda i koja ranija inacica). Instalira se jednostavnim:

sudo apt install redshift-gtk

a ja sam ga pokrenuo na sljedeci nacin: Alt+F2 -> redshift-gtk -l LAT:LON

gdje je -l malo L, a LAT i LON oznacavaju vasu latitudu i longitudu tako da program zna kada sunce zapada ili izlazi i da adekvatno tome mijenja kolicinu plave svjetlosti u ekranu.

Moguce je i da sam odredi latitudu i longitudu, medutim, tu trebate dati dozvolu servisu koji obavlja geolociranje, sto je kod mene dakako iskljuceno (Settings > Privacy > Location services) pa sam zato utipkao rucno.

Eto, ako netko zeli spasiti oci u sitnim nocnim satima, svakako preporucam.

Pravi društveni projekt po broju suradnika :)

Možeš u ~/.config staviti file redshift.conf sa tim informacijama pa ne moraš ga tako pokretat. I onda stavit u cron tako da u konzoli otipkašcrontab -e i dodaš npr. 00 19 * * * redshift da se pali u 19:00 svaki dan. Npr ova dnevna mi je i dalje slabija od defaultne vanjskog monitora pa sam stavio da se pali navečer. Zanimljivo, ako sad ekran od laptopa kad je na 3700K boja otvorim skorz i gledam ga pod kutem odozdo, sav je crven. Ako laptop krenem zatvarat i gledam ga odozgo, ekran je plavkast.

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2016 22:27 (hrvooje).
8 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:37 (Internet Šmokljan).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@internet smokljan

Firewall i clamtk zasigurno nisu razlog zbog kojih se tada nisi mogao ulogirati.

Antivirus na linuxu ti moze sluziti samo da skeniras neke datoteke prije njihovog slanja , za slucaj da primatelj tih datoteka korist windows.

Najbolja linux sigurnosna politika je da ti je uvjek sve azurno, te da se drzis sluzbenih repozitorija tvoje linux distre.

Linux nudi mnostvo distri, sucelja, kompleta aplikacija, no izbor ponajvise ovisi o tvojim subjektivnim sklonostima a i o tvom hardveru.

Kod linuxa je potrebno malo vise zasukati rukave, te biti spreman na kontinuirano ucenje da bi bio u toku sa realnošću te da bi uspjesno koristio i odrzavao moderne linuxe i sve ono kaj nude.

Ja sam u it bransi od 1987 god, i usprkos toga svako malo naidjem na nepoznanicu ili novotariju, pa onda to nekako savladavam uz pomoc ostalih kolega forumasa ili proucavanjem sluzbene literature vezane uz neki softver i sl ( systemd, amdgpu, opengl, xrendering, codec, ssh, samba, systemctl.... ) . Ni windows znanje ne dolazi kroz noćni san, no ovdje ipak treba mrvicu truda vise, a zauzvrat dobijes siguran i optimiziran os na kojem će tvoj hardver raditi mozda i dulje nego na drugim osevima zbog manjeg naprezanja, grijanja i sl..

Za pocetak bi bilo dobro da savladas osnovna znanja, porodicna stabla distri, osnovne DE, pa da ti bude uopće lakse shvatiti neke stvari. Ti pitas za razliku mint vs ubuntu, a ubuntu raste iz debiana, a mint raste iz ubunta. Ubuntu forsira svoj unity de, a mint gura cinnamon de. A debian pak sve to prihvaca. A cinnamon pak polako prihvataju i ostale distre. Pa kad u cjelu pricu ukljucimo orjentaciju canonicala na mobilno touch podrucje, pa mir, pa wayland, pa snap, pa fedoru, pa opensuse, pa btrfs, pa valjane distre.... onda tek shvatis da nije lako odgovoriti na ta uopćena pitanja ukoliko oba sugovornika ne poznaju dublju situaciju....

Ako si povrsan, brzo odustajes, i nemas volje za kontinuiranim ucenjem, linux nije tvoj najbolji izbor.

😊
8 godina
neaktivan

,

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:37 (Internet Šmokljan).
11 godina
protjeran

@internet smokljan

Pa i za windowse treba imati i znanja i ulagati stalno trud i vrijeme ako hoces da ti godinama stabilno i pouzdano rade.

Kao iskusni korisnik oba sustava, mogu reći da za linux treba ispocetka malo vise ulozenog vremena i znanja, dok kod kasnijeg redovnog odrzavanja linux iziskuje manje ulozenog vremena.

Na linuxu nemoras povremeno raditi defragmentaciju, antivirusni pregled, nadogradnje traju pol minute a ne po par sati kao na win 10 AU ....

Nadogradjivat moraš, jer se nadogradnjama krpaju uočene ranjivosti, ispravljaju soft greške, programima se fodaju nove mogućnosti i funkcionalnosti...

Za mint je baš diskutabilno : najčešće će ti sigurnosne nadogradnje i sigurnosno krpanje kernela biti 4 i 5 kategorija,koje su u mintu defaultno onemogućene.

I u mintu je defaultno onemoguceno u synapticu da razmotri i neobvezne zavisnosti.

Znači, nemre ovce i novce, nadogradnje su bitna i korisna stvar, a rizik da koja nadogradnja skrši os je uvjek prisutna, kako na linuxu tako i na windowsima. A opet, radeći na starom softveru riskiraš drugi vid opasnosti ili nekompatibilnosti ili svašta nešto...

Kompromis , kao i sve u životu.

😊
8 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:38 (Internet Šmokljan).
11 godina
protjeran

Da. No i automobil je tu da sluzi nama a ne mi njemu. No da bi uopće upravljao autom, fino prvo iskrkas 9000 kn i dokazes na ispitima svoje prakticno i teoretsko znanje. Koliko korisnika racunala je u svoje it obrazovanje spremno uloziti 9000 kn ?

Auto vozas jednom godisnje na ovl servis ( ak je noviji, ak ima mobilno jamstvo.... ) no eto za pc se po forumima traze upute za " popravljanje i podesavanje ", iako je pc vrlo vrlo kompleksan uredjaj.

Kad autom pocinis prekrsaj, evo kazne, a kad na pc nekaj zbrljas, ko bu nadoknadio stetu ako je prouzrocena....?

Velis, ti samo koristis, ne nadogradjujes, ne cackas, ne robujes pc-u, no svejedno bi administriral sistemsku traku, dokove, i sl.... Mogu ti preporuciti firmu koja bu ti to sve postelala po tvojim zeljama, dobis racun i garanciju, a cifre su 400 kn/h + pdv, pa sad cim vise zelja imas bu duze trajalo... Da, i dolazak se naplaćuje, kao i kod svake ozbiljne firme...

😊 👮
16 godina
Internet Šmokljan kaže...

.. kontrola uma ..

-nema opasnosti..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
neaktivan

.

15 godina

Ubuntu 16.10

Kako ponovno aktivirati screen brightness i fn tipke?

You have to be odd to be number one
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Internet Šmokljan kaže...

Smatram da je jednostavnost koristenja osnovna stvar u OS-u,(jer ja sam korisnik kojem je cilj doc cim prije "od tocke a do tocke b" , uz najmanje naprezanje mozga).Rjesenja preko docka u horizontali na dnu ,kao sta inace ima mac OS-X smatram najidelanijim i najljepsim rjesenjem,zato sam iso na tu opciju..

... 

Jedino sto jos planiram radit je pratit sigurnosne update i to naravno samo  certifikirane, i ne lupat u os sve i svasta glavom bez obzira tj iskljucit auto update...

Nisam siguran da li brkas dva pojma.

U engleskom postoje dvije razlicite rijeci za jednostavnost - simple easy i te dvije rijeci oznacavaju dvije razlicite karakteristike sistema. Easy se odnosi na lakocu i intuitivnost koristenja, recimo Ubuntu. Simple se odnosi na jednostavnost platforme, ali to za sobom ne povlaci nuzno i lakocu, recimo Archlinux.

Svaki OS (OSX, Solaris, Linux, BSD, Windows) nudi pregrst nacina kako doci od tocke a to docke b (osim mozda AmigaOS-a, jer im je to u manifestu), to se zove "mechanism, not policy"  metoda.

Posljedicno - pitanje je koliko si vremena i volje planirao uloziti da bi dobio jednostavnost? Primjerice, tipkanje po konzoli i ispravno koristenje/kombiniranje alata je ekstremno jednostavno i mocno - ali nije lagano doci na razinu gdje ti je to druga priroda.

Window manageri koji rasporedjuju aplikacije u "plocice" (tiles) su kontra-intuitivni u startu (i samim time, ne-lagani) ali pojednostavljuju mnostvo stvari kad prebrodis krivulju ucenja.

Dakle, razlozi sam sebi sto trazis - jednostavan sistem, ili sistem koji je lagan za koristenje.

Edit:

da razlozim zasto sam uzeo ubuntu i archlinux kao primjer, osim cinjenice da sam oboje koristio dugo vremena pa su mi odlicni primjeri.

Ubuntu je odlican primjer kompleksnog sistema sa jednostavnim i intuitivnim suceljem. Kad kazem kompleksan, to znaci da 'ispod haube' postoji mnostvo isprepletenog softwarea koji komunicira izmedju sebe i donosi odluke umjesto end-usera o tome sto sistem treba, i kako, ciniti. Djelomicno upucena osoba, ili neupucena, nece biti svjesna niti da te odluke postoje, da se donose iz jednog clocka u drugi, niti vidjeti gdje se to moze konfigurirati.

Archlinux, s druge strane, u startu dolazi kao kompletno otvoren sistem bez icega osim minimuma. Software i njegovo preplitanje (odnosno kombiniranje) se ostavlja kao zadaca end-useru. Low-level odluke i konfiguracija se mogu, ali ne moraju donositi - no user mora odluciti da mu se ne da s time baviti, i onda svjesno instalirati paket/software koji ce na sebe preuzeti tu odgovornost. Taj paket mozda trazi neku konfiguraciju, tako da je opet na useru ili da ga konfigurira - ili instalira default konfiguraciju.

Kao sto vidis, arch je *jednostavan* - ne moras znati nista osim dvije linije (instaliranje paketa), no koristeci ga na taj nacin, stvaras pomalo kompleksan sistem - ovisno o tome sto i kako zelis.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2016 18:35 (Deus ex machina).
11 godina
protjeran

Ne spominji konzolu....brrrrrr, odmah mi trnci na kičmi . 😊

Iako , tesko priznam, manjaro me natjerao na koristenje konzole, da bih administrirao pakete iz AUR-a .

5 banki na kičmi, a još moram u školicu...

😊
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Ne spominji konzolu....brrrrrr, odmah mi trnci na kičmi . 😊

Iako , tesko priznam, manjaro me natjerao na koristenje konzole, da bih administrirao pakete iz AUR-a .

5 banki na kičmi, a još moram u školicu...

😊

Budi sretan s time :-) Ja sam najsretniji kad nadjem neki kutak sistema koji nisam istrazio i to mi otvori mnostvo informacija i segmenata o kojima mogu citati i saznati dublje sto i kako sistem radi.

Evo primjerice, pred 3 tjedna sam citao nesto o realtimeu - i saznao kako rucno tweakati IRQ prioritete. Kroz 30ak minuta prckanja, uspjesno sam spustio audio latency sa 9ms na 3ms - bez buffer underrun.

Znam da zvuci mozda beskorisno, ali imaj na umu da je audio latency neizmjerno bitan ljudima koji se bave muzikom, i ljudi to obicno rijesavaju trosenjem par tisuca dolara na vrlo skupe firewire ili USB3.0 kartice.

Ja koristim Focusrite 2i2 od 100$, i imam bolji latency nego lokalni studio sa konzolom od 28 000$ 

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
14 godina
Deus ex machina kaže...

Ja koristim Focusrite 2i2 od 100$, i imam bolji latency nego lokalni studio sa konzolom od 28 000$ 

A da im odeš to srediti i izvesti ih na pravi put, možda se otvori cijela nova poslovna perspektiva.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
Pa je, lijep je to osjećaj kad nakon neke muke skuzim da sada znam nesto novo.

Vidis da i ja cesto pitam za savjet ili pomoć, no to nikako neznaci da sam gotovan ili da ocekujem sve na pladnju. Itekako si dam truda da na sve dostupne nacine cim dublje proucim ono kaj me muci. Kako eng nisam nikad sluzbeno ucio, onda me hebe i jezicna barijera na nekim vrlo specificnim pojasnjenjima pa, cisto zbog vlastite sigurnosti, volim da mi i ovdje potvrdite ili opovrgnete neka moja saznanja.

Inace, iz dana u dan otkrijem nekaj novog u manjaru kaj me odusevi.

Sad bum ih malo zagnjavil na sluzbenom forumu oko prosirivanja thunara funkcijama hash cheksum i dropbox... 😊

Zauzvrat im mogu prevesti user guide pdf na cro jer je pisan jednostavnim engleskim uz puno slika.
11 godina
protjeran

Ima hash rjesenje, gtkhash iz aura... 😊

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

.

11 godina
protjeran

Ja pak u zadnjih pol godine imam osjecaj da mint zivi na staroj slavi. Jos onaj fijasko sa hakiranim iso-om...

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:39 (Internet Šmokljan).
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

A da im odeš to srediti i izvesti ih na pravi put, možda se otvori cijela nova poslovna perspektiva.

Macovi i ultraskupi Cubase . Tko im kriv kad koriste skupe igracke umjesto prave stvari :-D

Opijam se tu i tamo sa studijskim bubnjarom i mix/recording inzenjerom pa tu dijelimo muke i price.

@InternetSmokljan
Ne znam skoro nista o elementary OS-u. Igrao sam se neko vrijeme sa Slackwareom u kasnim 90ima, RedHat u ranim 2000-ima i to mozda 2-3 mjeseca. Onda sam presao na Ubuntu, tu zastao slijedecih 5 godina, i onda presao na Arch, gdje sam i ostao.
Ako trazis jednostavnost koristenja, i ako dolazis sa windowsa, onda bih ti savjetovao bilo koju KDE/Plasma distribuciju. Gnome nosi drugacije sucelje i "one true way" za sve stvari, iako je super-stabilan. KDE je malo nestabilniji, ali predivno izgleda i kompletno je konfigurabilan pa si mozes za pocetak sloziti windowse u njemu (drag & drop komponenti naokolo, vrlo jednostavno), dok ne nadjes vremena i volje da isprobas nesto drugacije.
Ne znam da li je itko koristio Kubuntu ovdje, vrijedilo bi pitati.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2016 21:00 (Deus ex machina).
11 godina
protjeran

Kubuntu sam vrtio godinu dana, tak, usponi i padovi. Nejasna buducnost, rascjep u timu...

Mint:
Malobrojna ekipa ga odrzava, jednom mi je njihov ceo na mail napisao da su samo trojica stalno zaposlenih. Konzervativno, sporo sa novim paketima i mogucnostima... Defaultno iskljucene sigurnosne nadogradnje, dosta problema u zadnjim verzijama koje i sam nabrajas... Na server su im uvalili hakirani iso koji su ljudi danima downloadali i instalirali... Neznam, ne svidja mi se putanja...

Plasma je super, no bitna je i šasija. Vidim na manjaru da su izuzetno zadovoljni plasmom. No bez dobrog prirucnika jedan pocetnik se nebu snasao sa network managerom, baloom, kwaletom, xrenderingom ( ako ima radeona ) ...

Kako mi je testni stroj jako star, kde manjaro se vlekel, a xfce manjaro leti, tako da sam i na glavni radni laptop stavio xfce manjaro, pa fino svaku novotariju ili big update prvo probam na testnom stroju.

Ubuntu se sve vise okrece tvrtkama, serverima, mobilnom trzistu , pa neznam koliko im je vise interesantan mizeran udio desktop korisnika.
8 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:39 (Internet Šmokljan).
11 godina
protjeran

Bjezi od linuxa ak si tankih živaca...hehheeee...

Kaj neznas obrisat ikonu sa desktopa ili kaj ??
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice