Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.316
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
lizard_ago kaže...

Probat ću pitat ponovo dali ikom rade radeon drajveri na novoj verziji kubuntua 15.04? Imam R9 280x i jedino me zanimaju vlasnički drajveri dali oni funkcioniraju

Puno hvala

-još ih nema, dakle nikome ne rade. Kad se pojave možda će funkcionirati/biti stabilni, do tad neke bete, gallium i sl. +dependencyhell..

-imaš opcije, druga VGA ili drugi OS (14/win..) ili čekati (a to je bez predvidljivog roka).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Evo log od vlc(pa ako se netko razumije nek pročita)sad sam skinuo i Lincoln.2012.International.Version.1080p.BluRay.x264-VeDeTT [PublicHD]

http://en.file-upload.net/download-10627154/log.log.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2015 15:07 (Rocker747).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pisat ću i na vlc forum možda oni znaju u čemu je problem

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2015 15:10 (Rocker747).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Skinuo sam ovo http://www.lxle.net/ i sa ovim http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/ napravio boot USB.Kad pokrenem računalo i stavim boot na taj USB dobijem poruku sa slike i tako stoji i ništa se ne dešava.Gdje griješim?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stipest kaže...

Skinuo sam ovo http://www.lxle.net/ i sa ovim http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/ napravio boot USB.Kad pokrenem računalo i stavim boot na taj USB dobijem poruku sa slike i tako stoji i ništa se ne dešava.Gdje griješim?

Nigdje. Probaj napraviti USB s LiLi ili Unetbootinom.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina

Napravio sam USB sa ovim prvim programom i opet ista stvar.

0 0 hvala 0
16 godina
stipest kaže...

Napravio sam USB sa ovim prvim programom i opet ista stvar.

- koliko si sačekao.. ponekad 10-20min, pa nastavi.

- kakav PC, dali je neki konkretan razlig, npr spašavanje HDDa.. tad odspoji HDD i bootat će normalno, to znači da je disk zbrljavljen itd.

- ne bootaju sva računala/BIOS jednako, najviše ovisi o HWu i supportu u kernelu, stariji PC je sretniji sa starijom distrom (koja može biti beskorisna).

- BIOS mora biti podešen ili alternativne postavke boota npr ACPI..

- može se probati.. formatirati kao FAT32, to povećava šanse za bootanje, ili ponoviti par puta..

10 godina
neaktivan

Mislim da san rješio problem povećao sam pod opcijama VLC-a disk i file cache s 300 na 1000 i sve radi. Zna netko zbog cega

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

-moram priznati da nisam toliko čekao,ali jesam oko 5 min

-u pitanju je laptop,a razlog probati linux

-laptop je star godinu dana(UEFI BIOS,i5,6GB RAM)

-sam program mi je formatirao USB u FAT32

16 godina

-prebaci u legacy/BIOS mod, sve povezano npr sec.boot, fastboot.. i odspoji HDD (pogotovo ako je GPT s aktiviranim win).

15 godina

Hvala na odgovorima,ali to mi je preveliki tramak(pogotovo otpajanje HDD-a) da bih samo probao kako izgleda linux.

Trebalo je biti jednostavnije,pa sam htio probati.

0 0 hvala 0
16 godina

.. zato se MS trudi s UEFIjem, dok juzerima neke koristi baš i nema, tj problem je kad do problema dođe npr spašavanje OEMovskog diska/podataka.

-samo podešavanje BIOSa je dovoljno (odspajanje HDDa je višak), naravno za boot win moraš postavke vratiti nazad (ugl defaultne).

11 godina

Zašto bi pobogu odspajao disk.

Unbootin je najbolji da napraviš live USB.

Mada ne razumije zašto ona čudna distribucija. Skini Ubuntu 64 bit, koji god flavor ti se sviđa i to je to. Ove opskurne distribucije su smješne.

Light ubuntu distre:

http://xubuntu.org/

http://lubuntu.net/

https://ubuntu-mate.org/

Druge manje više mainstream:

http://www.ubuntu.com/

http://ubuntugnome.org/

http://www.kubuntu.org/

Sve službeni Ubuntu flavori. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stipest kaže...

Hvala na odgovorima,ali to mi je preveliki tramak(pogotovo otpajanje HDD-a) da bih samo probao kako izgleda linux.

Trebalo je biti jednostavnije,pa sam htio probati.

Ako ideš samo probat, onda probaš najlakšu opciju - Ubuntu koji guta UEFI

There is no job like cron job!
10 godina
neaktivan

Evo odlučio sam stavljati Linux Mint ili Ubuntu ispočetka. Znači clean install svega na čisti hdd jer možda sam negdje zaj....

Znači

koje postavke u biosu trebam mjenjati?

1.  ako se odlučim za mint koje grafičke drivere da koristim? one nouveau ili?
  2.  Sve drivere instaliram prek centraupravljačkih programa ili?
  3.  Ako želim koristiti nvidie drivere stavljam one koje su mi preporučeni u centru upravljačkih programa 331.113 ? Ima i 331 113-updates? Koje odabirem?
  4.  Na nvidiini stranici je dostupna novija verzija kako njih instaliram?
  5.  Trebaju li koji driveri za mbo ili bilo što drugo
  6. Ista stvar vrijedi za ubuntu po pitanjudruvera osim što tamo imam pun kup verziji koju odabirem?
  7. Na ubuntu sam primjetio da ka dse uključe od nvidie da kod buta ima neki acpi error što to znači?
  8.  Trebam li kakve kodeke nakon instalacije stavljati?
  9.  Treba li bilošto uključiti da maxiskoristim svoj hardware?
  10. Kod istalacije Bilo ubuntua ili minta koristim manualno pravljenje particiji ili ostavljam prvu opciju?
  11.  Primjetio sam u biosu da imam ponuđeno power saving mode, normal mode ili asus optimal mode sad je uključen normal mode. Trebam li promjeniti na optimal.
  12.     Postavke biosa su mi trenutno na defaltu
  13.  Što da izaberem ubuntu ili mint? Ako mint koji edition? Menese oba sviđaju ali neznamkojida izaberem pomognite plis

Jako mi se sviđaju mint i ubuntu i zbilja biuh ih želio koristi kao primarni os? Samo da mi 1080p ne štekaju?

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2015 21:34 (Rocker747).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Evo odlučio sam stavljati Linux Mint ili Ubuntu ispočetka. Znači clean install svega na čisti hdd jer možda sam negdje zaj....

Znači

koje postavke u biosu trebam mjenjati?

1.  ako se odlučim za mint koje grafičke drivere da koristim? one nouveau ili?
  2.  Sve drivere instaliram prek centraupravljačkih programa ili?
  3.  Ako želim koristiti nvidie drivere stavljam one koje su mi preporučeni u centru upravljačkih programa 331.113 ? Ima i 331 113-updates? Koje odabirem?
  4.  Na nvidiini stranici je dostupna novija verzija kako njih instaliram?
  5.  Trebaju li koji driveri za mbo ili bilo što drugo
  6. Ista stvar vrijedi za ubuntu po pitanjudruvera osim što tamo imam pun kup verziji koju odabirem?
  7. Na ubuntu sam primjetio da ka dse uključe od nvidie da kod buta ima neki acpi error što to znači?
  8.  Trebam li kakve kodeke nakon instalacije stavljati?
  9.  Treba li bilošto uključiti da maxiskoristim svoj hardware?
  10. Kod istalacije Bilo ubuntua ili minta koristim manualno pravljenje particiji ili ostavljam prvu opciju?
  11.  Primjetio sam u biosu da imam ponuđeno power saving mode, normal mode ili asus optimal mode sad je uključen normal mode. Trebam li promjeniti na optimal.
  12.     Postavke biosa su mi trenutno na defaltu
  13.  Što da izaberem ubuntu ili mint? Ako mint koji edition? Menese oba sviđaju ali neznamkojida izaberem pomognite plis

Jako mi se sviđaju mint i ubuntu i zbilja biuh ih želio koristi kao primarni os? Samo da mi 1080p ne štekaju?

Pristup ti je krivi jer razmišljaš kao korisnik Windowsa. Kod Linuxa su stvari drugačije, prilikom instalacije, odnosno krajnji rezultat je potpuno drugačiji. Moj savjet ti je da instaliraš, Ubuntu 14.04 (možeš i Mint svejedno je ) jer ima dugoročnu podršku i već je neko vrijeme vani. Prilikom instalacije možeš zakvačiti da ti instalira vlasničke kodeke ali ne moraš možeš to i kasnije. Odradiš instalaciju do kraja i isprobaš (neko vrijeme) što si dobio na računalu. Probaj koristiti to što imaš i vidi da li ti odgovara ili da li imaš problema u radu s bilo kojom komponentom. Što se tiče vlasničkih drivera, njih jednostavno aktiviraš nakon instalacije (pokreneš Dodatne upravljačke programe) i ako ti odgovaraju koristiš ih ako ti ne odgovaraju vratiš se na prethodne. Evo ti jedne relevantne stranice s uputam što napraviti s Ubuntuom nakon isntalacije (obrati pozornost na prvu i posljednju točku).

Ja obavezno, nakon nove instalacije izgubim neko vrijeme na conky i nikako ne mogu zamisliti sustav bez njega.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

@rocker

Na tvoja pitanja može biti mnogo različitih odgovora i svi mogu biti podjednako točni ili netočni od situacije do situacije . Ta mogućnost izbora u linux svijetu početnika samo zbune kao i sada tebe.  Za onoga tko točno zna što hoće ta mogucnost raznih izbora je neprocjenjivo bogatstvo jer si može konfigurirati stroj koji ce savrseno odradivati zadatke za koje je konfiguriran. 

Kada se svedemo u dubinu,  tada je svaki linux isti tj na svima mozeš sve.  Kernel je svuda isti ..aplikacije nakrkaš one koje ti trebaju. ..a sučelje je stvar dizajna i osobnih afiniteta. 

Gnome je pouzdani konzervativac. ..kde je šarenilo novotarija i mogućnosti uz poneke mušice. ..unity je ok ali samo ako ti osobno legne. ..  a unutar svih tih sucelja imaš aplikacije za sve. ..

Možda da krenemo od toga za sto koristis računalo te kakav si tip tj jel ti bitnija pouzdanost ili patis na novitete i šarenilo sa gomilom mogucnosti podexsenja   ......

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Znači ja računalo koristim samo za multimediju i internet. Igrice opće ne igram. U vezi minta ili ubuntua oba mi se sviđaju pa neznam kojeg da izaberem. Zbog čega bi ako idem na ubuntu bilo boljekoristiti 14 a ne 15? Znači u biosu netreba nič mjenjati? Što sa onim power saving mode, normal i asus optimal mode? Znači sa verzijom drivera na nvidinoj stranici se ne treba zamarati?

Dali možda znate zbog cega ako se koristi nvidia driver dolazi do acpi erora kod boota? to se samo događa na ubuntu 15. I da bitno mi je da sve radi kak treba hd filmovi itd. A na sučelja se brzo prilagodim

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2015 22:34 (Rocker747).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Asus ima neke modele koji su bili dosta mušičavi i nepredvidljivi i na windowsima i na linuxu a konkretne upute za opcije biosa ćeš morati potražiti u manualu tvog pc-a ...

Kao i u svemu , tako i u linuxu vrijedi da najnovije i najljepse nije uvjek najkvalitetnije a to  je tako i u windowsima. .. win 8 su vani vec par godina i još nisu popeglani u svim detaljima a vec desetka dolazi pa onaj tko bas hoce stabilan rad ce uzeti sedmicu.  Ni linux nije izuzetak.    To igranje sa drajverima bi te u linuxu moglo neugodno iznenaditi jer ce se prije ili posle desiti da nadogradiš na kernel u kojega jos nije ubačena podrska za vlasnički drajver koji mozda koristis. .. I tada dodeš na crni ekran sa gomilom texta i iz toga se nebuš sam znao ispetljati i tada bus ispsovao linux i digao ruke od njega. .   Ponovit cu : toliki izbori su za onog tko zna što hoće i kako to napraviti. ..  

Internet ti radi svuda a malo pojasni multimediju tj koje formate vrtis i radis li prekodiravanja iz formata u format  ?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Znači ja računalo koristim samo za multimediju i internet. Igrice opće ne igram. U vezi minta ili ubuntua oba mi se sviđaju pa neznam kojeg da izaberem. Zbog čega bi ako idem na ubuntu bilo boljekoristiti 14 a ne 15? Znači u biosu netreba nič mjenjati? Što sa onim power saving mode, normal i asus optimal mode? Znači sa verzijom drivera na nvidinoj stranici se ne treba zamarati?

Dali možda znate zbog cega ako se koristi nvidia driver dolazi do acpi erora kod boota? to se samo događa na ubuntu 15. I da bitno mi je da sve radi kak treba hd filmovi itd. A na sučelja se brzo prilagodim

Ajmo od početka. Za Internet i multimediju su dobra oba. Ovisi o tebi koji ti se više sviđa ili koji ti bolje leži (moraš sam odlučiti, zamisli da ti netko drugi npr. bira ženu, nebi išlo...). Ja koristi LTS verzije Ubuntua (u mom slučaju to je verzija 14.04 s podrškom od 5 godina) dok razvojne međuverzije (između LTS izdanja) imaju 6 mjeseci podrške. Nije to ništa strašno, kad izađe nova verzija nadogradiš i voziš dalje. Ja računalo koristim za posao pa je stoga gore LTS verzija. Što se tiče power saving moda to se može riješiti jedan od alata je TLP. Jedino što trebaš provjeriti u BIOS-u je boot order tako da možeš instalirati OS. Za error nemam pojma što je u pitanju a nVidia driver aktiviraj onaj koji ti se nudi nakon instalacije.

Nemoj napraviti grešku pa odmah u početku navaliti s instalacijom ovog i onog. Često se tako skrši neka od ovisnosti i onda ispada da Linux ne valja. Daj šansu onome što ti je došlo s računalom i pokušaj naučiti kako ga optimalno koristiti.

10 godina
neaktivan

Od multimedije. samo slušam muziku i gledam vecinom 720p/1080p MKV-e. Prekodiravanja ne radim. A najbitnijeod svega mi je da OS radi brzo,stabilno

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2015 23:12 (Rocker747).
14 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Od multimedije. samo slušam muziku i gledam vecinom 720p/1080p MKV-e. Prekodiravanja ne radim

Onda su za tebe Clementine i VLC.

10 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Rocker747 kaže...

Od multimedije. samo slušam muziku i gledam vecinom 720p/1080p MKV-e. Prekodiravanja ne radim

Onda su za tebe Clementine i VLC.

Ok. Odlučio sam se za ubuntu. Javit ću vam kak mi radi

11 godina
protjeran

Rocker,  kužiš sad poantu  , ?

Za multimediju ti nemogu nikaj puno reći jer ja vrtim mp3 i mp4   a to mi odrađuju vlc na ubuntu i smplayer na opensuse. .Sa ovim tvojim kodekima nemam dodira pa vidi kaj ti predlaže mario a mozda se i jos neko javi savjetom.  

Kad definiraš kodek i player onda bi trebalo vidjeti da li vec dolazi defaultno unutar neke distre pa da imaš cim manje posla.  A sucelje isto nije bas zanemarivo zbog problema mjesanja gtk i qt stvarčica. ..   

Treba ti valjda i dvd neki soft pa onda audacity pa openshot. ..

Imaš i specijalizirane distre za nešto slicno npr ubuntu studio. ..ako se jos ta razvija   :-)

0 0 hvala 0
16 godina

i opet sve naglavačke..

-BIOS, ACPI, .. particije a on o playeru, al OK.

btw, formula za svaki problem/nepoznanicu, google + ključne riječi, npr ubuntu acpi error.. (bez lmgtfy jer bi zvučalo uvredljivo..).

upravo zato se podesi BIOS, itd.

izbor distri je ogroman, distrowatch je OK mjesto za prolistati i nabrzinu vidjeti izgled i osnovne karakteristike, nakon tog izrada install ili livemedija (cd-dvd-usb + howto za svaki korak, pa i OS kojim to radimo). S live najjednostavnije vidiš dali ti distra odgovara, dali je želiš instalirati.. itd.

- vjerojatni izbor je ubuntu/deb/suse/mint.. ili kbuntu/artistx.. + verzija (vidi par postova prije 15.04 i Radeonka), zato je bolje 14.04LTS.. ili stvar izbora/hardwarea..

- nije loše i instalirati 'pogrešnu' distru, tako se uči, par različitih installera, izgleda.. slično kao vožnja različitih auta, sve to je isto (kad jednom naučiš), a tad naučiš i važnije stvari, kako podesiti BIOS, kako podesiti particije .. dok je linux ipak samo jedan. Distre su samo GUI+app koje je neko upakirao, sve može na svakom, +dllhell koji se desi kad pokušaš to sve..

Zato i ono pravilo, stani, probaj.. pa tek kad vidiš što ti stvarno treba instaliraj jer većina početnika prvi dan instalira 'pola interneta' ...

Dali će raditi kako želiš? Možda, to ovisi kao što si otkrio i o postavci VLCa (buffer), dakle nema veze s OSom/DE... ali ukupno korištenje i dojam su povezani.

Dali ćeš biti sretan zato jer imaš linux vs win ili neku distru? .. šanse su puno veće da će ti on biti 'krivac' za sve, a to je samo OS, koji zapravo radi ono što si od njega tražio i kako si ga podesio + app.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2015 0:53 (ihush).

1 0 hvala 0
12 godina
http://valid.canardpc.com/cache/banner/gru6mh-4.png
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zgodan način za podesit touchpad sa synclient , za one opcije koje GUI ne nudi

http://www.techrepublic.com/article/tweak-your-touchpad-to-taste-in-linux/

Zanimljivo da i na Mintu i Ubuntu 'disable touchpad while typing' nije radila opcija. Na Kubuntu jeste. Kvačicu sam morao odkvačiti da bi zaustavio proces syndaemon i onda pod startup aplikacija dodao naredbu  syndaemon -i 1.0  -d da bi ga ugasio na sekundu. To radi.

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2015 14:02 (hrvooje).

0 0 hvala 0
15 godina

Uspio sam instalirati Ubuntu.Zadovoljan sam.Imam konkretno pitanje.Video player koji vrti HEVC?

VLC sam instalirao,jer on na win to radi,ali ovaj ne.Da ne kopam,zna li tko?

Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
stipest kaže...

Uspio sam instalirati Ubuntu.Zadovoljan sam.Imam konkretno pitanje.Video player koji vrti HEVC?

Hvala

Jesi li instalirao ubuntu-restricted-extras? Ako nisi onda napravi ovo:

mario.L_hr kaže...

Jesi li instalirao ubuntu-restricted-extras? Ako nisi, pokreni terminal, copy/paste ovo:

sudo apt-get update

opali po enteru, zatim upiši lozinku, pusti ga da odradi posao do kraja zatim copy/paste ovo:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

opet opleti po enteru, pusti ga da odradi posao do kraja, ako negdje traži potvrdu, potvrdi.

Ponovno isprobaj video.

16 godina
stipest kaže...

Hvala

- počni 'biti' linuxaš.. po čemu se npr ubuntu razlikuje od npr minta? Upravo po restrictedima (koje zbog licenci i sl. juzer sam mora instalirati nakon instalacije OSa). OS i player nemaju ništa s codecima, tj pola stvari je vlasničko.. dali neki codec imaš ili ne, o tome ovisi što player može, dok je sam player zapravo samo GUI 'šarena klikalica'.

Možeš instalirati neki codecpak, možeš kroz aptget, hpwto za svaku takvu sitnicu postoji i google zna kako do nje doći za sekundu. KAd jednom bilo što rješiš samostalno takvim načinom, tad jednostavno znaš kako se to radi.. i tad počinješ koristiti linux.

- druga korisna stvar je npr instalirati MS-fontove (verdana..), mislim da više nema tweaka (ili da je nepotreban) olakšava neka podešavanja npr close buttone na pravu stranu i sl.,  itd.. ako si preskočio, 'važna stranica' koju je mario s razlogom linkao.

.. evo i za 15.04 deset stvari...

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2015 17:33 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice