Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.351
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

@bunkermax i-nex jos nema repositorya za vivid ali ga mozes skinut .deb i instalirat rucno.

1 0 hvala 1
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Embargo kaže...

@bunkermax i-nex jos nema repositorya za vivid ali ga mozes skinut .deb i instalirat rucno.

Za danas mi je dosta ubunta , i latencija, i voltaži... 

Vrijeme je za sportske aktivnosti a  i-nex bu pričekal da opet dođe na red...

11 godina
bunkermax kaže...

@entry

evo meni nije uspjelo, pa ako imaš volje pojasni kako si to odradio.

S time da je kod mene čisti ubuntu unity a ne gnome na lapu na kojem to pokušavam....

..........................

Skinuo deb i instalirao. 

Ali program ti ne pokazuje latenciju ni ništa slično. Štoviše, totalno sranje je, GUI mu je užas živi.

Uostalom zašto ne koristiti lshw i ostale (preporučam donji link):

https://ostechnix.wordpress.com/2013/01/08/getting-hardwaresoftware-specifications-in-linux-mint-ubuntu/

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2015 18:22 (Entry Point).
11 godina

Prdnuo mi sustav. 

Da se i ja požalim jednom. Ne znam da li je do ssd-a ili nečeg drugog, ali boot stoji na splashu i ne ide dalje. Ah... :/

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možda je do svchost-a, pardon systemd-a ;)

* vjerovatnije da je do GDM-a, pogotovo nakon font skripte infinality. ako nije hw

HP u Rusiji s Ubuntuom

http://www.omgubuntu.co.uk/2015/05/hp-launch-ubuntu-laptops-pcs-in-russia

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 17:40 (hrvooje).

0 0 hvala 0
16 godina
Entry Point kaže...

Prdnuo mi sustav. 

Da se i ja požalim jednom. Ne znam da li je do ssd-a ili nečeg drugog, ali boot stoji na splashu i ne ide dalje. Ah... :/

.. ne tebi, nego se odmah sjetim hitne pc službe i lijeka za linux.. format c: xp..

Kbuntu radi izuzetno dobro (osim što gdebič nešto splahureno crasha.. trebao mi beyondcompare pa dep itd. ali ne vidim ništa kao bitnog, valjda ga plazma zbunjuje). Pređi na (tamnu) pravu stranu, vrlo sličan windozama, radi.

btw, boot/splaš.. 94% da ti je disk drty, neka particija RAW.. quicktest, boot s nekog medija bez diska. Ako s diskom ponovo stoji, tad je 99% particija.. popravak, najefikasnije ako možeš spojiti preko USB kontrolera i popraviš particije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

@ihush

Ko bi reko da koristiš kubuntu......   Ja mislio da si onak konzervativni tip i da vrtiš tešku zihericu tipa debian....   :-)

Ako vrtiš kubuntu 15.04 , onda treba biti svjestan da je tu već plasma 5.3 u igri a istovremeno hrpa aplikacija nije prerađena za to pa je u sistemu mix....

Ceo Minta dao neki intervju da mint ide na systemd tek iduće godine...   Dobro je kaj se mint drži filozofije stabilnosti no nebi bili prvi kaj bi kihnuli radi kašnjenja...

Sve je češća spika da ubuntu ide prema rolling release, a vidim da bi i windows 10 mogao takvim smjerom....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Kbuntu radi izuzetno dobro (osim što gdebič nešto splahureno crasha.. trebao mi beyondcompare pa dep itd. ali ne vidim ništa kao bitnog, valjda ga plazma zbunjuje). Pređi na (tamnu) pravu stranu, vrlo sličan windozama, radi.

Ja sam Kubuntu 15.04 koristio na radnom stroju jedno tjedan dana i morao sam ga maknuti, jer je teška beta, nažalost. Npr. laptop ode u sleep mode kad zatvorim poklopac i nakon buđenja ne upali se wifi automatski. Panel na drugom monitoru je imao kadkad bug da kad stisnem menu, on se otvori na prvom monitoru. Video editor Lightworks nije radio i još neke aplikacije što nije Kubuntuova krivica, jer rade samo na LTS-u. Pratit ću ga, al za sada nazad u sigurne vode, Mint, gdje su sva sljedeća izdanja bazirana na LTS-u i Cinnamon. Jesam distrohopper i preko mi se čini trava uvijek zelenijom, ali Kubuntu 15.04 još nije za 'zaozbiljno'. 

16 godina
bunkermax kaže...

..

Ko bi reko da koristiš kubuntu......   Ja mislio da si onak konzervativni tip i da vrtiš tešku zihericu tipa debian....   :-)

..

sve to je isto.. k-plasma 5.2 je stabilno (al ružno šareno pače..) kad više nema pravog gnomea..

nije da ga koristim, nego trebalo je nešto duže/stabilno kopirati, a linux je ko traktor... upališ i nakon dana čupanja imaš spašeni windoz (s podacima i OEMovski install, bez medija), smart vrišti, normalan soft za particije danima ništa ne uspjeva.. i sve obavim s kubuntuom (za svaki slučaj, s beyondom). Jel to korištenje ili beskorisno/uzaludno? Dok gledanje GUIa ili (peper)minta mi nije neki doživljaj.. radije gledam slikovnice stanovite književnice, Faranhejt.. ili prosipam bisere ovako tipkajući.

Kbuntu je napokon nešto kao nastavak starog ubuntu9x.. još samo da nije tako ružno-plosnat, isti windouz. (nevidljive ikone, plosnato a font jadan..). Radi šah (neki slabi, pobjedim ga jednom rukom na lev16), radi elite (neobičan naziv.. ooo.. nešto) itd. dok MS fontove iz objektivnih razloga (ljenost/igre/forum) nisam sredio.

Suse i mint imaju bolje menije/organizaciju, deb je klasičan (uredan/pregledan), ali ubuntu je ipak 'bolji linux', kbuntu još malo bolji na stereoidima (naravno kad nema Radeonke..).

e, al nije sve idilično, BoF + FF i ode plahta texta u bespuće.. 1>&2, možemo okriviti linux za to(?) ili providnost koja je spasila čitatelje muka..

@ hrvooje, pa kad ga siluješ s dva monitora..

-btw, powermangment defaultno ne gasi wlan, postoji kvačica, pa je neobično da ga treba probuditi .. ali tko će znati s notebocima i raznim chipsetovima/BIOSima.. desktop PC bi bio bar 2% stabiljnij (moj feeling). Rekao bi da je tu više stvar drivera i OEMovskih igara.. (a dva monitora je previše za kbuntu/pasmu, još par buildova.. dok se malo ne snađu, ili si to pokušao s radeonkom).

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2015 0:01 (ihush).
17 godina
neaktivan

A moraju bit dva monitora, tako mi je pao grah. Ne, nije radeonka, integrirana intelka, mislim hd4000 ili tako nešto slično. Inače, KDE Connect radi i na Cinnamonu, ako nekog zanima. JEdino ne znam, da li pri micanju makne i 60MB KDE 'dependencija'

0 0 hvala 0
11 godina
ihush kaže...

.. ne tebi, nego se odmah sjetim hitne pc službe i lijeka za linux.. format c: xp..

btw, boot/splaš.. 94% da ti je disk drty, neka particija RAW.. quicktest, boot s nekog medija bez diska. Ako s diskom ponovo stoji, tad je 99% particija.. popravak, najefikasnije ako možeš spojiti preko USB kontrolera i popraviš particije.

Popravljeno. Btrfs tree je bio sheban i popravio za 30 minuta filesystem i radi i dalje ko metak.

Bitno mi je bilo da nije ssd riknuo, sve ostalo mogu popraviti. Kao što i jesam 

Samomrzeći hrvat
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
ihush kaže...

Ja sam Kubuntu 15.04 koristio na radnom stroju jedno tjedan dana i morao sam ga maknuti, jer je teška beta, nažalost. Npr. laptop ode u sleep mode kad zatvorim poklopac i nakon buđenja ne upali se wifi automatski. Panel na drugom monitoru je imao kadkad bug da kad stisnem menu, on se otvori na prvom monitoru. Video editor Lightworks nije radio i još neke aplikacije što nije Kubuntuova krivica, jer rade samo na LTS-u. Pratit ću ga, al za sada nazad u sigurne vode, Mint, gdje su sva sljedeća izdanja bazirana na LTS-u i Cinnamon. Jesam distrohopper i preko mi se čini trava uvijek zelenijom, ali Kubuntu 15.04 još nije za 'zaozbiljno'. 

Ja sam na 15.04 (Unity) i Lightworks radi.
Ali stvarno nema smisla se na radnom stroju prebacivat s LTS verzije koja još uvijek ima podršku.

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
Može neko iz ZG, još bolje Dubrava da mi sprži Ubuntu ili Mint na cd. Platio bi mu piće. Još danas ako je moguće.
Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
14 godina
neaktivan
x18x05x kaže...
Može neko iz ZG, još bolje Dubrava da mi sprži Ubuntu ili Mint na cd. Platio bi mu piće. Još danas ako je moguće.

zasto si nespržiš sam?

Jos jedan tech freak,gosp.Znanje za vas :)
15 godina
Pao sistem pa nemam cd-a
17 godina
neaktivan
x18x05x kaže...
Pao sistem pa nemam cd-a

Koji sistem?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
10 godina
neaktivan

Pozdrav. Evo problema sa Ubuntu-oma i u međuvremenu sam probao i mint 17.1. Problem je sljedeći hd videi mi trzaju i u vlc, a i zadanom playeru koj dođe instaliran(snimke,totem) promijenio sam drivere sa zadanih na nvidia ali ista stvar. Ista stvar mi se događala na 8 ali samo s vlc-om(i taj problem s vlc-om me mući 3 godine a promjenio sam 2pc)A baš sam mislio da će biti sve uredu na ubuntu-u/mintu i da ćemo se družit iduže vrijeme

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Pozdrav. Evo problema sa Ubuntu-oma i u međuvremenu sam probao i mint 17.1. Problem je sljedeći hd videi mi trzaju i u vlc, a i zadanom playeru koj dođe instaliran(snimke,totem) promijenio sam drivere sa zadanih na nvidia ali ista stvar. Ista stvar mi se događala na 8 ali samo s vlc-om(i taj problem s vlc-om me mući 3 godine a promjenio sam 2pc)A baš sam mislio da će biti sve uredu na ubuntu-u/mintu i da ćemo se družit iduže vrijeme

Jesi li instalirao ubuntu-restricted-extras? Ako nisi, pokreni terminal, copy/paste ovo:

sudo apt-get update

opali po enteru, zatim upiši lozinku, pusti ga da odradi posao do kraja zatim copy/paste ovo:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

opet opleti po enteru, pusti ga da odradi posao do kraja, ako negdje traži potvrdu, potvrdi.

Ponovno isprobaj video.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2015 23:37 (mario.L_hr).
15 godina
1domagoj1 kaže...
x18x05x kaže...
Pao sistem pa nemam cd-a

Koji sistem?

Riješeno!

16 godina
x18x05x kaže...
1domagoj1 kaže...
x18x05x kaže...
Pao sistem pa nemam cd-a

Koji sistem?

Riješeno!

super; next.

10 godina
neaktivan

Budem probao. A što su to restricted-extras? Kažem ista stvar se događa i na mintu? Na windows 8 me mući 2 godine(isto zadnji driveri). Sad sam probao i na win 10(sprobavam ga, u dualbootu sa ubuntuom)tak da neznam dal sam ja glup pa vidim trzanje tam gdje ga  nema ili što. Ako netko želi probati dal se mu to događa nek skine lincoln 2012 1080p sparks pa nek proba

14 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Budem probao. A što su to restricted-extras? Kažem ista stvar se događa i na mintu? Na windows 8 me mući 2 godine(isto zadnji driveri). Sad sam probao i na win 10(sprobavam ga, u dualbootu sa ubuntuom)tak da neznam dal sam ja glup pa vidim trzanje tam gdje ga  nema ili što. Ako netko želi probati dal se mu to događa nek skine lincoln 2012 1080p sparks pa nek proba

Da ne davim s nekim od Linux siteova pogledaj ovdje.

17 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Jesi ti siguran da tvoj hardware može gurati 1080p? Malo je vjerovatno da je do drivera i na Windosima i na Linuxu

16 godina
Rocker747 kaže...

..Na windows 8 me mući 2 godine(isto zadnji driveri). Sad sam probao i na win 10(sprobavam ga, u dualbootu sa ubuntuom)tak da neznam dal sam ja glup pa vidim trzanje tam gdje ga  nema ili što. Ako netko želi probati dal se mu to događa nek skine lincoln 2012 1080p sparks pa nek proba

- twich je prirodni fenomen, kao duga. Neuhvatljiv.

- ispravan HW+SW=funkcionalno računalo/uređaj. U idealnom svijetu. U svijetu PCja ... recimo da nije idealan.

- dali je problem uopće PC? npr internet, yt, ISP, kvart, Mbiti i tako par sitnica na koje nemaš utjecaj.

- dal je player.. probaš drugi (ili je VLC ono što želiš, ne film nego player?).

- dal je browser, kodek.. sve to je povezano s OSom, driverom i HWom. Pošto je mala šansa (i za ćoravu koku) da si ubo slučajno više OSeva i kombinacija.. tad dedukcijom ostaje zajednička konstanta, tj HW ili the-juzer (koji nešto pogrešno radi).

Ako je HW krivac (npr VGA se koristi kao GPU za .. za sve, i flash itd.) možda grafa nije OK, možda treba neka YT edišn (ne Gaming, jer osim Steama koji stalno stiže linux nije po tome poznat). Recimo da može biti krivac Zelman kućište.. (teoretski, teorija leptirovih krila malo nategnuta na ovu playersku teoriju..).

Ako je HW ispravan, ako je linija OK i može isporučiti Mbite.. tad je stvar softa. Jedini zajednički nazivnik je VLC, dakle on je krivac.

(mint ima uključene restrictede, ubuntu ih nudi.. uz win kombinacije, ni ćorava koka ne ubode krivo 7 puta za redom, slučajno)... tako da ne vjerujem da je nešto aptgetasto rješenje, driver, OS... nego baš player ili linija. Player se može promijeniti i trenutno vidjeti rezultat.

14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Jesi ti siguran da tvoj hardware može gurati 1080p? Malo je vjerovatno da je do drivera i na Windosima i na Linuxu

Ako je to ovaj hardver, kojeg ima pod moj PC, bez beda može vrtiti Full HD.

ihush kaže...

- twich je prirodni fenomen, kao duga. Neuhvatljiv.

- ispravan HW+SW=funkcionalno računalo/uređaj. U idealnom svijetu. U svijetu PCja ... recimo da nije idealan.

- dali je problem uopće PC? npr internet, yt, ISP, kvart, Mbiti i tako par sitnica na koje nemaš utjecaj.

- dal je player.. probaš drugi (ili je VLC ono što želiš, ne film nego player?).

- dal je browser, kodek.. sve to je povezano s OSom, driverom i HWom. Pošto je mala šansa (i za ćoravu koku) da si ubo slučajno više OSeva i kombinacija.. tad dedukcijom ostaje zajednička konstanta, tj HW ili the-juzer (koji nešto pogrešno radi).

Ako je HW krivac (npr VGA se koristi kao GPU za .. za sve, i flash itd.) možda grafa nije OK, možda treba neka YT edišn (ne Gaming, jer osim Steama koji stalno stiže linux nije po tome poznat). Recimo da može biti krivac Zelman kućište.. (teoretski, teorija leptirovih krila malo nategnuta na ovu playersku teoriju..).

Ako je HW ispravan, ako je linija OK i može isporučiti Mbite.. tad je stvar softa. Jedini zajednički nazivnik je VLC, dakle on je krivac.

(mint ima uključene restrictede, ubuntu ih nudi.. uz win kombinacije, ni ćorava koka ne ubode krivo 7 puta za redom, slučajno)... tako da ne vjerujem da je nešto aptgetasto rješenje, driver, OS... nego baš player ili linija. Player se može promijeniti i trenutno vidjeti rezultat.

Može naučiti da Ubuntu nema sve potrebne kodeke i kako ih jednostavno instalirati. Vjerojatno je problem u hardveru jer mu se ista priča ponavlja na dva OS-a. Sam hardver je dovoljno jak da nebi smio imati problema takve vrste.

10 godina
neaktivan

taj hardware je kojeg imam pod moj pc. Znači videi štekaju na mintu, windows 8/8.1/10 i to se samo događa u vlc-u/totemu. Problem s VLC-me muči od kad je zašao rtm od 8 tada sam imao pentium dual core 2.6, 2gb rama hd4650 pa se je nastavilo i sa pc sa i3 8gb rama, hd7750 i sad sa trenutnim na kojem su fx gtx760. Banalna stvar je ta što sam jednom za test stavio 7 i sve je radilo, a isti driveri. I samo se događa u vlc-/totemu. Bs,km,pot,gom,mpc-hc su na svim pc vrtjeli/vrte isti video bez problema. Daj neko skini lincolna 2012 1080p sparks pa mu javim dio gdje se primjeti trzanje. Probao sam i ostale filmo i uvjek se vidi neko trzanje u vlc-u. Većinom scene gdje se kamera miče

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

A kakav bi problem mogaobiti s hardwerom. Kak da provjerim jelsve uredu. Na svim trima pc-a je jedino monitor isti

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Rocker747 kaže...

..Većinom scene gdje se kamera miče

- najnormalnije, jer tad je čitav kadar.. dok se miču smao dijelovi kadra manje pixela za obradu..

- pošto si skinuo, nije propustnost interneta problem.. ali može biti ostatka sistema, pa sve do kabla hdmi-hdcp.. i samog monitora. Naravno prvi sumnjivac je HW, CPU+GPU kao i pozadisnik taskovi, resursi, player+opcije postprocesiranja itd.. bezbroj kombinacija. Pa do tog da je neka greška u fileu koju je napravio capture (to što nije vidljiva u drugim playerima može biti iz sasvim drugih razloga, drop kao opcija..).

ugl, to nije konkretan problem s konkretnim rješenjem jer je bezbroj nepoznanica, kao i to da nije svedeno kad taj test nparaviš, prije 3godine/mjeseca/dana.. jer se sve mijenja, kodeci, playeri.. a OS je vjerojatno najmanje bitan (ali je bitan sistem-PC i podešavanja kao i raspolaganje resursima).

pošto svaki moderan player korisit GPU (uvjek korsiti i CPU, SIMD..), sama snaga na novijem PCju nije (nebi trebala biti) problem, ali pošto ne znamo koji je konkretan file, dal je capture OK, kodiranje itd.. -kraće, nema odgovora (bez da sve istestiramo) ili koristi player koji radi.

Linkoln vlc.. radi OK trailer stream Linkoln vlc.. radi OK trailer stream
16 godina
neaktivan

Probat ću pitat ponovo dali ikom rade radeon drajveri na novoj verziji kubuntua 15.04? Imam R9 280x i jedino me zanimaju vlasnički drajveri dali oni funkcioniraju

Puno hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
lizard_ago kaže...

Probat ću pitat ponovo dali ikom rade radeon drajveri na novoj verziji kubuntua 15.04? Imam R9 280x i jedino me zanimaju vlasnički drajveri dali oni funkcioniraju

Puno hvala

Pa probaj ih aktivirati i ako ne rade kako spada vratiš se na nevlasničke.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice