Meh, samo još jedan smartphone u nizu... pored toga što ima drukčiji operativni sustav.
Jedini sa SailFishom ga ne čini jednime u nizu, on je jedan jedini.
Galaxy S4 je jedan u nizu. Lumia 920 je bila jedna u nizu. Xperia Z1 je jedna u nizu.
Jolla to nije.
Meh, samo još jedan smartphone u nizu... pored toga što ima drukčiji operativni sustav.
sto je PREDNOST a ne mana.... samo prednost....
Jedini sa SailFishom ga ne čini jednime u nizu, on je jedan jedini.
Galaxy S4 je jedan u nizu. Lumia 920 je bila jedna u nizu. Xperia Z1 je jedna u nizu.
Jolla to nije.
ne razumi to peoples :P
Svala cast Fincima, pa da konacno i ja prijedem na pametni telefon u skorijoj buducnosti, cim bude dostupan za HR.
Ne slazem se da je pokretanje Android aplikacija najvaznija znacajka uredaja, s tim su dobili ogroman ekosustav u startu, to je istina, ali ipak bih rekao da je najveca znacajka The Other Half i sam OS koji ima pravi multitasking (a ne nekakav kvazi) i navigaciju gestama. A to sto je UI baziran na Qt 5, jednom od ponajboljih crossplatform frameworka za pisanje aplikacija, je samo dodatni ogromni plus.

Ja sam ga pokušao kupiti, ali moja visa elektron nije prošla iako mi je financujaska situacija dobra, moram naći načim da ga kupim uskoro, moja N9 od nove godine nema podršku više :( zahvaljujući Nokia microsft aranementu
ovo je ipak nešto drukčije, za nas drukčije
Ima tko informaciju hoće li se moći sailfish portati na Android uređaje?
To je istina, samo sto Sailfish na ovim specifikacijama pojede tog jaceg Nexusa s dobro poznatim i provjerenim sustavom.
Nokia N9, 40 aplikacija u pravom multitaskingu, bez i jednog jedinog laga (nesto slabije specifikacije od Jolle), OS je MeeGo (Harmattan), a Sailfish je upravo forkani MeeGo.
Za sad je OS open source, s iznimkom UI-ja koji je zatvoren, ali postoji vjerojatnost da ce i on postati otvorenog koda u buducnosti (blizoj ili daljoj, ne znam). Tako da zasad, s ovim UI-jem, ne. U buducnosti vjerojatno da, ali problemcic je sto je OS dosta integriran s The Other Half (u gornjem postu sam stavio link na post gdje je objasnjena ta druga polovica), tako da ce sve te mogucnosti otpasti na drugim uredajima.

uskoro, uskoro :)
Baziran na propalom projektu Nokije, OS-a za mobitele otvorenog koda - to isto ko kad je Zastava kupila propali dizajn Fiata 127, malo ga izmjenili i počeli prodavati pod imenom YUGO.
Istina, malo sam to preuvelicano rekao, multitasking je odlican, 40 appova moze izdurati bez problema na tim specifikacijama, stavio sam ti video, to je vise onako, proof of concept. Mislim da nitko od nas nema upaljenih 40 aplikacija, a u normalnoj upotrebi ne bi smjelo biti laga (a i ako ga ima, manje ga ima nego na Androidu). Kad tome pridodas pravi multitasking, mislim da na Android ne bih niti pomislio vise, imam ga na Galaxy Tabu i prvom prilikom ide dolje. Jedino ne znam koji ce OS prvi ici gore, Ubuntu ili Sailfish. Koji prvi bude portan.
Baziran na propalom projektu Nokije, OS-a za mobitele otvorenog koda - to isto ko kad je Zastava kupila propali dizajn Fiata 127, malo ga izmjenili i počeli prodavati pod imenom YUGO.
Mislim da postoji razlika izmedu "propalog" i "napustenog" jer je MS naguzio sa svojim WP-om? Ili ne? ;)
i ti si malo modificirana genetska verzija sovjih roditelja(bili to mama i mama, tata i tata ili klasicna retry style obitelj mma i tata :P) pa opet funkcioniras, di je tu problem ???
btw. yugo dizajn je, mogli bi reci, GOLF 0, odnosno dizajn golfa prije samoga golfa :)))
Ne mozes usporedivat Android na svom Galaxy tabu i cisti android na N5. Nokia n9 je imala lagga, nista strasno ali nije da ga nije bilo, i opet cisto sumnjam da ce ovaj novi Jolla smartphone biti bez laga i ispoliran kao android 4.4 na Nexusu 5. Ja inace nisam bio neki ljubitelj androida jer sad do N5 svaki je znao stucnut ma kakav god hardware, i sada kada sam nabavio Nexusa ostao sam zaprepasten da stvarno nema lagga. I zato ponavljam, andoridu je dosta trebalo da se rijesi lagga, cisto sumnjam da ce ovaj novi stari OS cim izade bit takk ispoliran, a kamoli jos jer je u beta fazi. I ne razumijem potpuno sto je taj "pravi" multitasking, sada na andoridu imam 2gb rama, nista ne gasim, video koji prekinem kada se za sat vratim je na istom mjestu, isto je i s igrama, internetom i slicno. Sto taj "pravi" mt na Sailfishu radi?

Možda održava aplikaciju u radu, a ne pauzira ju gdje si stao.
Npr. ispucaš pticu u Angry Birdsima i odeš na youtube, a iza čuješ "kreee".
Ili youtube u pozadini i sl.
Skype u pozadini.
Tako ja vidim pravi multitasking.
Zar to nije zapravo glupo, sta bi mi se onda video vrtio u pozadini dok ja radim nes drugo?? Koja je poanta tog, pa ja bas zelim da se igra zaustavi dok ju ne igram a ne da ide. Btw. Pa skype radi u pozadini, kada mi stigne poruka stigne notifikacija i eto.

Istina, malo sam to preuvelicano rekao, multitasking je odlican, 40 appova moze izdurati bez problema na tim specifikacijama, stavio sam ti video, to je vise onako, proof of concept. Mislim da nitko od nas nema upaljenih 40 aplikacija, a u normalnoj upotrebi ne bi smjelo biti laga (a i ako ga ima, manje ga ima nego na Androidu).
Ne, nisi skužio - N9 zna laggat u sasvim normalnoj upotrebi. Dapače, znao mi se smrznut i po desetak sekundi kod banalnosti, tipa mail, browser, ... Ipak, najdraži mobitel, dan-danas mi fale neke njegove fore. Ali bojim se da je to ipak više zbog njoke, nego zbog OS-a. Damn! fale mi kvalitetna navigacija i kamera.
Ne mozes usporedivat Android na svom Galaxy tabu i cisti android na N5. Nokia n9 je imala lagga, nista strasno ali nije da ga nije bilo, i opet cisto sumnjam da ce ovaj novi Jolla smartphone biti bez laga i ispoliran kao android 4.4 na Nexusu 5. Ja inace nisam bio neki ljubitelj androida jer sad do N5 svaki je znao stucnut ma kakav god hardware, i sada kada sam nabavio Nexusa ostao sam zaprepasten da stvarno nema lagga. I zato ponavljam, andoridu je dosta trebalo da se rijesi lagga, cisto sumnjam da ce ovaj novi stari OS cim izade bit takk ispoliran, a kamoli jos jer je u beta fazi. I ne razumijem potpuno sto je taj "pravi" multitasking, sada na andoridu imam 2gb rama, nista ne gasim, video koji prekinem kada se za sat vratim je na istom mjestu, isto je i s igrama, internetom i slicno. Sto taj "pravi" mt na Sailfishu radi?
Nema laga? Ne znam, skeptican sam glede toga. Android i lag oduvijek idu ruku pod ruku.
A ne znam, vidjet cemo, cekamo recenzije.
Pravi multitasking je ovakav kakav imamo na kompjuterima. Na pametnim telefonima multitasking je (uglavnom) izveden na nacin da kad imas otvorenu aplikaciju i ides otvoriti drugu, ova se stavi u pozadinu i pauzira se dok ju ponovno ne pozoves u foreground. Kod Sailfisha to nije slucaj (i navodno zadnjeg Androida, ali to sam samo cuo od frenda, nisam nigdje to provjeravao).
Zar to nije zapravo glupo, sta bi mi se onda video vrtio u pozadini dok ja radim nes drugo?? Koja je poanta tog, pa ja bas zelim da se igra zaustavi dok ju ne igram a ne da ide. Btw. Pa skype radi u pozadini, kada mi stigne poruka stigne notifikacija i eto.
Ti čitaš nešto dok imaš video razgovor sa nekime.
Koliko znam, toga nema
to je zbog elopa i njegove filozofije, sam je rekao i prije nego sto ce izbaciti doticni uredjaj, ako N9 uspije nece imati podrsku, kasnije je os dobio 2-3 ´velika´ apdejta i to je to, a OS je imao ogroman potencijal
MeeGo je tad u svoje vrijeme bio ispred ostalih zbog swipe fore, koju danas mnogi primjenjuju, prelijep OS prelijep telefon
Pa, ono, nije li ti takav multitasking na kompjuteru?
Ja bih zelio takav i na tabletu i na mobitelu, pogotovo tabletu.
Ne, nisi skužio - N9 zna laggat u sasvim normalnoj upotrebi. Dapače, znao mi se smrznut i po desetak sekundi kod banalnosti, tipa mail, browser, ... Ipak, najdraži mobitel, dan-danas mi fale neke njegove fore. Ali bojim se da je to ipak više zbog njoke, nego zbog OS-a. Damn! fale mi kvalitetna navigacija i kamera.
Ok, pogrijesio sam, ocito da je i na N9 znalo biti problema. Nisam imao N9, samo malo cackao po koleginoj, svi reviewovi koje sam citao hvalili OS izmedu ostalog zbog responzivnosti. A i ove demonstracije koje sam pogledao sa masom aplikacija otvorenih, a da sve jos dobro funkcionira su me ugodno iznenadile.
Sad nam ostaje pricekati prve dojmove i reviewove ovih 450 sretnika. :D
Nema laga? Ne znam, skeptican sam glede toga. Android i lag oduvijek idu ruku pod ruku.
A ne znam, vidjet cemo, cekamo recenzije.
Pravi multitasking je ovakav kakav imamo na kompjuterima. Na pametnim telefonima multitasking je (uglavnom) izveden na nacin da kad imas otvorenu aplikaciju i ides otvoriti drugu, ova se stavi u pozadinu i pauzira se dok ju ponovno ne pozoves u foreground. Kod Sailfisha to nije slucaj (i navodno zadnjeg Androida, ali to sam samo cuo od frenda, nisam nigdje to provjeravao).
I ja sam bio skeptican, ali kada sam ga primio i krenuo koristit iznenadio sam se jer mi je to stvarno prvi put da na androidu nemam laga. Iskreno ja ne razumijem koja je poanta tog pravog mt-a na mobitelima, mali ekrani i meni se to cini nespretno. Jednostavno se ne mogu zamisliti da radim tako nesto na mobitelu, to jest ne cini mi se prakticno.
Ti čitaš nešto dok imaš video razgovor sa nekime.
Koliko znam, toga nema
Nisam probao pa ne znam ali vjerojatno nema. Al opet kad imam video razgovor s nekim nemam potrebu raditi nesto drugo, bio na mobu ili kompu.
Ja sam ga pokušao kupiti, ali moja visa elektron nije prošla iako mi je financujaska situacija dobra, moram naći načim da ga kupim uskoro, moja N9 od nove godine nema podršku više :( zahvaljujući Nokia microsft aranementu
ovo je ipak nešto drukčije, za nas drukčije
I ja imam N9, no čini se da ćemo uskoro moći pokrenuti "neslužbeno" i Sailfish OS na svojim mobitelima <3
Npr. upalim neko TED predavanje na youtubeu koje mi se sluša, za koje mi je zapravo potrebno samo da ga čujem, ili neku pjesmu isto tako i kad mi dodje notifikacija na facebooku i prebacim se na facebook app da mi se to predavanje/pjesma na youtubeu ne pauzira nego da nastavi i da ga slušam i dalje dok odem na fejs, whatsapp, gmail ili bilo koji drugi app. Jedini nacin trenutacno koji imam da uradim to jest na mom Galaxy S4 u multi window modu, ali tada moram prepoloviti ekran u kojem obe aplikacije dobiju svoj dio ekrana. Tako mogu npr. gledati youtube video i dopisivat se na whatsappu ali uvjek su obe aplikacije/prozora na ekranu i ako prebacim samo jednu aplikaciju u fullscreen ona druga se pauzira/zaustavlja.
Ili eto ti kazes da igras igru i zasto bi radio nesto drugo jos uz to? Hocu da igram igru i u pozadini da mi svira nesto sa youtubea. Imas milijun primjera za potrebama pravog multitaskinga.
Npr. upalim neko TED predavanje na youtubeu koje mi se sluša, za koje mi je zapravo potrebno samo da ga čujem, ili neku pjesmu isto tako i kad mi dodje notifikacija na facebooku i prebacim se na facebook app da mi se to predavanje/pjesma na youtubeu ne pauzira nego da nastavi i da ga slušam i dalje dok odem na fejs, whatsapp, gmail ili bilo koji drugi app. Jedini nacin trenutacno koji imam da uradim to jest na mom Galaxy S4 u multi window modu, ali tada moram prepoloviti ekran u kojem obe aplikacije dobiju svoj dio ekrana. Tako mogu npr. gledati youtube video i dopisivat se na whatsappu ali uvjek su obe aplikacije/prozora na ekranu i ako prebacim samo jednu aplikaciju u fullscreen ona druga se pauzira/zaustavlja.
Ili eto ti kazes da igras igru i zasto bi radio nesto drugo jos uz to? Hocu da igram igru i u pozadini da mi svira nesto sa youtubea. Imas milijun primjera za potrebama pravog multitaskinga.
Koliko se sjecam, na Nokii n9 nije to radilo tako da ti pustis youtube i on se cuje cak i kad izades ali me nemoj drzat za rijec. Jedino sam siguran da se to moglo na iOS ali nisam siguran da se jos uvijek moze (pustis youtube app ili u browseru i mozes nastavit slusat). Inace ovo za igru kazem, ne razumijem zasto bi se meni igra vrtila u pozadini dok ja surfam, ili saljem poruku ili slicno?
Inace ovo za igru kazem, ne razumijem zasto bi se meni igra vrtila u pozadini dok ja surfam, ili saljem poruku ili slicno?
To je skroz druga krajnost koja nema bas smisla. Igra je situacija u kojoj je u svakom trenutku potrebna tvoja reakcija i prisutnost jer ne zelis izgubiti poziciju/zivot/igru, i kao takva naravno da neces u sred igre napustiti aplikaciju i ostaviti je da radi i da recimo izbugis zivot u igrici. Tu pravi multitasking ne treba u igrama. Međutim, kao što sam naveo u prethodnom postu - postoje situacije u kojima bi ti multitasking dobro došao, i eto npr baš u igrama kada ti je muzika iz neke igre prilicno dosadila, neka nova pjesma ti je usla u uho a nemas je jos na mobitelu u mp3 formatu i pronadjes je na youtubeu i stavis da svira u pozadini, vratis se u igricu i pogasis ingame music i igras. :)
Inace ovo za igru kazem, ne razumijem zasto bi se meni igra vrtila u pozadini dok ja surfam, ili saljem poruku ili slicno?
To je skroz druga krajnost koja nema bas smisla. Igra je situacija u kojoj je u svakom trenutku potrebna tvoja reakcija i prisutnost jer ne zelis izgubiti poziciju/zivot/igru, i kao takva naravno da neces u sred igre napustiti aplikaciju i ostaviti je da radi i da recimo izbugis zivot u igrici. Tu pravi multitasking ne treba u igrama. Međutim, kao što sam naveo u prethodnom postu - postoje situacije u kojima bi ti multitasking dobro došao, i eto npr baš u igrama kada ti je muzika iz neke igre prilicno dosadila, neka nova pjesma ti je usla u uho a nemas je jos na mobitelu u mp3 formatu i pronadjes je na youtubeu i stavis da svira u pozadini, vratis se u igricu i pogasis ingame music i igras. :)
To se 100% slazem za ovo s glazbom, ali za to nije potreban pravi mt, to se moze i na iOS-u koji po mnogima ima najslabiji multitasking.
Nokoa N9 ima pravi multitasking, samo je na nekim stvarima namjerno onemogućen, jer recimo igre i video nemaju smisla u multitaskingu
Imam N9 i imao sam N900, ništa na tržištu im nije bilo ravno, kupiću i Jollu, baš mi je krivo što je Nokia zaposlila Elopa i on je sve upropastio, je fakat je da se N9 bio prodao tada u veše komada nego sve Lumie skupa, a Nokia je to ignorirala i nastavila samo s Lumiama
Recimo jedno od rjesenja tvog "problema" je FREEdi YouTube Player, pustis video, kanal ili playlistu sa tjuba i uzivas. Aplikacija radi u pozadini dok ti surfas, chatas, lajkas, svasta nesto...