[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba izdvojena tema

poruka: 53
|
čitano: 46.080
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

 

Zbog dosta nedoumica oko virtualizacije i kako što napravit i stotinu pitanja odlučio sam na osnovu nekih svojih saznanja u kombinaciji sa Microsoft preporukama i njihovim Test Lab Guide-ovim napravit ove upute.

 

 

Ove upute su zamišljene po poglavljima i namjera je svako poglavlje stavit u svoj post (radi preglednosti i lakšeg kasnijeg nadopunjavanja sadržaja). Popis poglavlja je:

 

1. Hyper-V: Instalacija i konfiguracija mreže

 

2. Kreiranje MASTER diska i master image-a

 

3. Instalacija i konfiguracija DC-a

 

4. Instalacija i konfiguracija EDGE-a

 

5. Konfiguracija RRAS-a i pristup Internetu.

 

6. DHCP - osnovna konfiguracija 

 

7. Kako sve ovo napraviti na Virtual PC 2007?

 

 

Izgled laba je:

 

Planirani izgled laba Planirani izgled laba
 

Bitno je reći ovo nije 100% by the book, možda se neki neće složit sa svime ovdje i znam da u produkciji treba još sto drugih stvari podesit al mislim da je ovo neka idealna kombinacija za nekog ko nema svoj server (ili farmu) a ipak bi želio nešto naučit.

 

Inače vrijeme potrebno za postavit sve skupa ovo je nekvih 4-5 sati od čega je većina vremena otpala na same instalacije i gledanje Kosti :)

 

 

So let the games begin:

 

Pretpostavka za sve ovo je da imate na računalu instaliran Windows Server 2008 R2 a sad da li ga budete imali u dual bootu, dizali sa VHD-a ili imali pravu čistu instalaciju je na vama.

 

HW - ovo je rađeno na Lenovo T61 laptopu: 4GB ram, Intel C2D T8100, particija od 20GB HDD za HOST (zauzeto 15GB) i eksterni USB 2.0 disk za GUEST-ove (dva servera i master disk zauzimaju 24GB al to se može još smanjit)

 

Kao što vidite HW je poprilično slab ali iz navedenog se vidi da više manje svatko može vrtit virtualke na svom stroju. Naravno, virtualke ne lete ali se na njima može radit i učit.

 

SW - Windows Server 2008 R2 SP1 (Service pack je obavezan zbog boljeg baratanja memorijom-Dynamic memory) a edicija može biti ili Standard ili Enterprise.

 

http://msdn.microsoft.com/hr-hr/evalcenter/ee175713.aspx

 

 

 

Termini:

 

HOST (PARENT) - fizički stroj na kojemu se vrti virtualizacijska platforma

 

GUEST (CHILD) - virtualni stroj koji se nalazi na HOST-u

 

VHD – virtual hard drive, datoteka u kojoj se nalazi vaša virtualna mašina

 

Dynamic memmory– mogućnost da GUSETovima dodijelite varijabilnu količinu memorije, npr: od 512-2048mb. U tom slučaju server starta sa 521mb rama a HOST mu sukladno njihovim potrebama dodjeljuje memoriju. Na taj način ja sa 4gb rama bez problema vrtim nekoliko virtualki.

 

MASTER disk – glavni disk koji se koristi unutar ove konfiguracije. U našem slučaju to je "Fixed size" disk 20 gb veličine

 

Differencing disk – vrsta diska koja bilježi samo primijene na master disku. Naime kako je osnovni dio podataka unutar svakog servera isti onda kako bi izbjegli zatrpavanje diskova sa hrpom VHD-ova mi ćemo koristit kombinaciju master i differencing diska i na taj način znatno uštediti na prostoru. Ovakve kombinacije predlažem da koristite samo u labovima jer će vam u produkciji zbog ovog patit performanse.

 

 

 

 

 

OBAVEZNO: čitajte što vam piše, nemojte uletavat sa pitanjima izbacilo mi je error i slično. Errori su normalni pogotovo prilikom inicijalnih konfiguracija. I naravno da će vam nakon svake instalacije neke role na server biti nešto crveno no to ne znači da vam ta rola neće radit.

 

 

Mogu li ja uopće vrtit Hyper-V?

 

Većina vas bi trebala moć. Za Hyper-V trebate imat x64 CPU koji podržava DEP i HW virtualizaciju. Za one koji ne znaju što njihov CPU može ili neka pogledaju na stranici proizvođača ili neka skinu i pokrenu program sa ovog linka: http://www.grc.com/files/securable.exe

 

cpu test cpu test
 

 Za one koji ne mogu vrtit Hyper-V više manje sličan lab mogu, sukladno uputama, napravit na Microsoft Virtual PC 2007.

 

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 10:52 (cekpi).
Moj PC  
21 0 hvala 23
11 godina
neaktivan
offline
Hyper-V: Instalacija i konfiguracija mreže

 

Nakon što smo na svoje računalo instalirali Windows Server 2008 R2 SP1 i podesili sve drivere možemo krenut sa instalacijom Hyper-V role.

 

Unutar Server Managera odaberemo Add roles

Server Manager Server Manager
  

Odaberemo Hyper-V

 

Odaberemo NEXT

 

INSTALL

 

 

CLOSE i napravimo Restart računala

 

Nakon ponovnog podizanja računala pričakamo da se završi konfiguracija do kraja te odaberemo CLOSE i time smo uspješno instalirali Hyper-V.

 

Nakon instalacije u Server Manageru imamo Hyper-V a to što je pored njega crveni iksič u ovom trenutku ništa ne znači

 

Do Hyper-V konzole možemo doći na nekoliko načina, preko Server Manager konzole, odlaskom u Administrative Tools ili upisivanjem Hyper-V u programsku traku

Hyper-V konzola Hyper-V konzola

Nakon podizanja Hyper-V konzole imamo mogućnost kreirati virtualne mašine, virtualne mreže i virtualne diskove.

 

  

 

Prvo ćemo krenut sa konfiguracijom virtualnih mreža te možemo s desnog izbornika Hyper-V konzole odabrati Virtual Network Manager koja nam omogućuje kreiranje i podešavanje virtualnih mreža.

 

 

Postoji tri tipa virtualnih mreža a za potrebe ovog laba koristit ćemo Private (odvojena mreža koju mogu koristit samo guest mašine na hyper-v hostu i nama će služit kao simulacija zatvorenog lan-a naše testne domene) i External (simulacija pristupa na lokalnu mrežu na kojoj se nalazi i hyper-v host; mora se vezati za neki fizički mrežni adapter na hostu; u našem slučaju služit će za pristup internetu i a ujedno kao i simulacija interneta) mreže.

 

 Private mreža:

 

 

External mreža:

 

 

 

 

 

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 14:45 (cekpi).
Moj PC  
8 0 hvala 8
11 godina
neaktivan
offline
Kreiranje MASTER diska i master image-a

Kao što smo već rekli u našem labu koristit ćemo kombinaciju master i differencing diskova i za početak trebamo kreirati master disk. To možemo napraviti dato da u Hyper-V konzoli desno odaberemo New i onda Hard Disk. Temo dobijemo wizzard kojeg trebamo slijediti.

 Odaberemo ime i lokaciju diska

 

 

Veličinu (za potrebe laba 20gb je više no dovoljno)

 

  

Nakon što smo kreirali disk možemo krenut sa kreiranjem master virtualne mašine. Da bi smo kreirali virtualku potrebno je u izborniku desno odabrati New pa Virtual Machine i tada nam se pali wizzard u kojemu upišemo naziv naše mašine te gdje će biti sve datoteke (snapshoti, konfig datoteke i slično) biti spremljene

 

 Za memoriju možete ili ostavit 512 ili  stavit nešto više u ovom koraku nam to i nije toliko bitno a mrežu ionako budemo kasnije podešavali tako da te stavke možemo sa NEXT proći te nakon toga dolazimo do konfiguracije virtualnog diska. U ovom koraku koristit ćemo prethodno podešen disk te je potrebno samo odrediti putanju do njega i nakon toga možemo odmah odabrati FINISH

Kada smo završili prethodni korak potrebno je još dodatno podesiti samu virtualku pa onda možemo odmah odabrati desni klik na virtualku pa onda Settings i pod stavkom IDE Controller odaberemo mu putanju do instalacije Windows Servera 2008 (u mojem slučaju je riječ o ISO datoteki ali može se mapirati i fizički CD/DVD uređaj)

 Nakon što smo sve podesili odaberemo start te napravimo klasičnu instalaciju servera unutar virtualne mašine. Kada se mašina podinge potrebno je napraviti još jedan restart i možemo nakon toga otići u C:\windows\system32\sysprep folder i tamo pokrenuti program pod nazivom sysprep i podesiti opcije kao na slici. Na taj način ćemo nakon gašenja računala imati gotov VHD koji možemo koristit za sve potrebe našeg laba.

 

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 15:07 (cekpi).
Moj PC  
9 0 hvala 10
11 godina
neaktivan
offline
Instalacija i konfiguracija DC-a

U ovom poglavlju radit ćemo instalaciju DC virtualne mašine te ćemo na njoj instalirati Active Directory i DNS rolu i to minimalno konfigurirati.

 

Počinjemo sa kreiranjem virtualnog diska za navedenu mašinu te u Hyper-V konzoli u izborniku sa dene strane odaberemo New pa Hard Disk.

Prilikom odabira vrste diska odabrat ćemo Differencing disk

 Definiramo njegovo ime i gdje će se nalazit:

 Definiramo putanju do Parent (master) diska

 I sve to skupa završimo

 I možemo krenut sa kreiranjem virtualne mašine preko desnog izbornika New pa Virtual Machine te definiramo ime virtualke i lokaciju gdje će biti spremljena

 Memoriju ćemo naknadno podešavat a za mrežu odaberemo prethodno napravljenu Privatnu mrežu

 U slijedećem koraku odabiremo putanju do prethodno kreiranog diska i to sve skupa završimo

 Nakon što smo kreirali virtualku potrebno je otići u njezine Settingse, tamo podesiti memoriju i upalit virtualku

Nakon što se podigla virtualka, upišemo jezične postavke, password te idemo podesiti IP adrese u našoj mreži.

U konkretnom slučaju koristim 10.0.0.0/24 range adresa čisto kako bi se i vizualno odvojile mreže od vaših mreža doma.

Kada smo podesili mrežu idemo u server manager i tamo pod role oadaberemo Active Directory Domain Services i poklikamo NEXT skroz do kraja

 I nakon toga odemo na Start pa Run i tamo upišemo dcpromo te nam se onda otvara Wizzard za konfiguraciju AD-a

Kreiramo novu domenu u novom forrestu

 

 Damo joj ime u formatu AAA.BBB ili AAA.BBB.CCC

  

 NetBIOS ime ostavimo

Pošto je riječ o novoj domeni, Forrest Functional level možemo stavit koji želimo al predlažem da je 2008 ili 2008 R2

 Od dodatnih opcija želimo da imomo ujedno i DNS koji će nam time biti AD integriran i najlakši za kasnije upravljanje

 Bazu i sysvol ostavimo kako je

 i upišemo AD restore mode password

 Još jednom pogledamo sve postavke i lupimo NEXT

Te pričekamo da server odradi svoje

 I tako smo instalirali prvi server u našem labu i digli AD domenu na njemu

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 15:39 (cekpi).
Moj PC  
7 0 hvala 9
11 godina
neaktivan
offline
Instalacija i konfiguracija EDGE-a

Nakon što smo instalirali DC i digli domenu možemo nastaviti sa podizanjem našeg laba.

U ovom koraku dignut ćemo još jedan server, EDGE, koji će biti u domeni ali će i služit kao rudimentalna verzija routera tj NAT uređaja.

Naime kako bi lab što vjerniji bio trebamo imati i neki gateway preko kojeg će server i klijenti ići na internet a naš Edge server sa podignutom RRAS ulogom će biti idealan za to.

 

Pa za početak kao i u prethodnom koraku kreiramo differencing disk

 Specificiramo ime i lokaciju

 Kao i putanju do parent (master) disk

 Kreiramo novu virtualnu mašinu

 Odredimo joj putanju do diska

Dodamo joj još jedan mrežni adapter,

 I jedan adapter vežemo za prethodno kreiranu privatnu mrežu a drugi za eksternu mrežu a isto tako podesimo i memoriju kao i kod prethodne virtualne mašine

 

Kada nam se naša virtualka podigne, podesimo mrežne adrese

 

 I dodamo ga u domenu

 I ovime je završena konfiguracija i instalacija EDGE mašine

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 15:51 (cekpi).
Moj PC  
5 0 hvala 7
11 godina
neaktivan
offline
Konfiguracija RRAS-a i pristup Internetu.

Pošto imamo dignutu domenu i neke klijente u njoj kako bi stvari bile što realnije sada im možemo i pružiti pristup internetu.

Navedeno ćemo postići dizanjem Network Policy and Access Services uloge preko Add Roles Wizzarda

 Odabirom Routing and Remote Access Servisa

 
 
 Da bi smo konfigurilali RRAS potrebno je kliknut na njega i odabrati Configure

 Odabrati NAT

 Odabrati Public interface. u našem slučaju je to mreža koja se zove WAN i koja je spojena na moju fizičku lokalnu mrežu koja ima dignut dhcp

 
 Pogledamo konfiguraciju

 Odemo na DC i probamo pingat

 Kao što vidimo ping prema edge ne prolazi (zbog windows firewalla) ali prem bug.hr i ostalim domenama uredno ide.

Samim time sada naša testna domena ima pristup internetu

 

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 16:14 (cekpi).
Moj PC  
7 0 hvala 8
11 godina
neaktivan
offline
DHCP - osnovna konfiguracija

ima već neko vrijeme kako sam na jednoj temi obećao da ću dodati i upute za dhcp pa sam napokon danas uspio skupit koliko toliko vremena

 

navedeno ćemo odraditi na DC poslužitelju

 

dakle kao i sve ostalo krećemo sa server managerom i dodavanjem rola

 odaberemo mrežnu karticu koja će slušati dhcp zahtjeve (u našemu slučaju nudi nam se samo jedna jer samo jednu karicu imamo)

 i krenemo sa ispunjavanjem postavi (isto nam je ako upišemo IP adresu od našeg poslužitelja ili localhost adresu)

 nakon toga imamo opciju za dodavanje WINS-a (u novim i modernim okruženjima i nije potreban al pošto je riječ o dva klika ne vidim razloga zašto ga ne bi dodali)

 dodamo DHCP scope i upišemo sve potrebno

 potvrdimo sve

 IPv6 za sad ostavimo kako je (ako je netko voljan tome posvetit koji post, slobodno) bitno je napomenuti da ni u testnim okruženjima a ni produkcijama ne gasite IPv6 podršku na mrežnim adapterima (osim ako to nije striktno navedeno) jer neke aplikacije (npr Exchange 2007/2010) ne zahtijevaju funkcionalnu IPv6 okolinu ali zahtijevaju da je IPv6 omogućen na mrežnim adapterima

 
 sve potvrdimo i finiširamo

 

 

nakon ovog možemo se spojiti na nekog našeg random klijenta (u mom slučaju novi poslužitelj) te mu disejblat/enejblat mrežu

 dok nam na DC poslužitelju u server manageru to izgleda ovako
 

i to je neka osnovna konfiguracija DHCP-a u našem labu

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 10:49 (cekpi).
Moj PC  
4 0 hvala 5
11 godina
neaktivan
offline
Virtual PC 2007

Ukoliko vaš CPU ne podržava Hyper-V a vi i dalje želite se igrat sa virtualizacijom tada vam preporučam da isprobate Microsoft Virtual PC 2007 SP1 u kombinaciji sa Windows Server 2008 x86 (http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=8371)

 

Ovaj lab je rađen na istom laptopu sa početka priče samo je radi realnijeg scenarija ugašen VT i kao host je korišten Windows 7 Enterprise x64 SP1.

 

Navedena kombinacija bi trebala imati sve funkcionalnosti iz gornjeg laba osim master/differencing diskova stoga će te morati za svaku virtualnu mašinu radit virtualni disk i kompletnu instalaciju te isto tako, radi veće brzine predlažem da virtualne diskove ne stavljate na eksterne usb diskove .

 

Instalacija Virtual PC 2007 je poprilično jednostavna te nakon što skinete exe datoteku, pokrenite ju i samo poklikajte next i to je u biti to.

Kada prvi put pokrenete VPC odmah vam se otvara wizzard za kreiranje nove virtualke pa idemo redom

Biramo kreiranje nove virtualke:

 Next
 Next
 Odaberemo naziv i lokaciju za virtualku
 Next

 Odaberemo novi virtualni disk

 Pošto VPC ne podržava dinamičku memoriju mi ćemo našem serveru dodijelit 768MB radne memorije

 
Odaberemo novi virtualni disk
 Njegovo ime, lokaciju i veličinu

 I sve to finiširamo
 

Prije nego pokrenemo našu virtualku moramo još podesit mrežu.

U slučaju DC-a (koji ima samo jedan mrežni adapter) odaberemo Local only

 A u slučaju Edge servera (koji ima dvije mrežne kartice) odaberemo jednu Local only a za drugu stavimo našu fizičku ethernet karticu
 

 

I to je više manje to, sve ostale stvari se primjenjuju iz prethodnih postova

 

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2011 14:47 (cekpi).
Moj PC  
5 0 hvala 8
11 godina
neaktivan
offline
Vrste mreža na virtualizacijskim platformama

Kada se igramo sa virtualkama da mi nam sve skupa prailo kako spada trebamo imati i dobro posložen networking. U ovom postu planiram pojasniti vrste mreža kod nekih alata za virtualizaciju.

 

Hyper-V

 Iz priloženog vidimo da unutar Hyper-Va postoje tri vrste mrežnih veza.

External - služi kao produžetak vaš fizičke mreže, odnosno pretvara vašu fizičku mrežnu karticu u virtualni switch

             - daje pristup internutu i vašoj fizičkoj mreži

             - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualne mašine će imati adresu 192.168.1.6, 192.168.1.7....

 

Internal - služi samo za komunikaciju između vašeg fizičkog servera i virtualnih mašina

            - pruža komunikaciju samo između fizičkog servera i virtualne mašine, nema komunikacije prema ostatku fizičke mreže, internetu ili između ostalih virtualki

            - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualne mašine će imati adresu 169.254.96.173, 169.254.212.112

 

Private - zasebna i potpuno odvojena mreža

           - ne daje pristup ni internetu ni fizičkoj mreži

           - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualne mašine će imati adresu 10.0.0.15, 10.0.0.16....

 

 

Microsoft Virtual PC 2007

 Virtual PC ima nešto manje mrežnih mogućnost nego Hyper-V

 

Not Connected - nema nikakve mrežne povezivost

 

Local only - isto kao i private mreža na Hyper-v

               - ne daje pristup ni internetu ni fizičkoj mreži

              - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualne mašine će imati adresu 10.0.0.15, 10.0.0.16....

 

Physical network adapter - isto kao i external mreža kod hyper-v

                                     - daje pristup internutu i vašoj fizičkoj mreži

                                     - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualne mašine će imati adresu 192.168.1.6, 192.168.1.7....

 

Vmware Player

Po mrežnim mogućnostima i vmware player je isto tu negdje samo su nazivi malo drugačiji.

 

Bridged - isto kao i external mreža kod hyper-v

            - daje pristup internutu i vašoj fizičkoj mreži

            - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualne mašine će imati adresu 192.168.1.6, 192.168.1.7....

 

NAT - slično kao i internal mreža kod Hyper-V

       - služi samo za komunikaciju između vašeg fizičkog servera i virtualnih mašina

       - pruža komunikaciju samo između fizičkog servera i virtualne mašine, nema komunikacije prema ostatku fizičke mreže ili između ostalih virtualki ALI daje pristup internetu

       - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualna mašina će imati adresu 192.168.254.128

 

Host only - isto kao i private mreža kod Hyper-v

              - zasebna i potpuno odvojena mreža

              - ne daje pristup ni internetu ni fizičkoj mreži

              - primjer: vaš fizički stoj imat će adresu 192.168.1.5 a virtualne mašine će imati adresu 10.0.0.15, 10.0.0.16....

 

 

 

(ako sam nešto slučajno fulal slobodno neka me netko ispravi i nadopuni)

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 13:12 (cekpi).
Moj PC  
7 0 hvala 9
9 godina
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee vidiš...  TO se cijeni :)

 
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Svaka čast na tutorijalu. Ali nadovezao bih da se baš ne preporučuje stavljati više od 3 VM na isti HDD, baš radi toga što će nam usporiti i otežati radnju. Radije uložite u još jedan HDD i napravite posao kako spada.

 

U svakom slučaju cekpi ovo si razvalio =)

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 18:07 (Franjic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Jos jedan mali update :)

 

Ako su bitne HDD performanse : fixed size VHD

Ako  se radi cisto test ili virtualka koja nece imatu puno disk iopsa - dynamically expanding vhd

 

Druga bitna stvar, hyperv ne podrzava promiscous mode na virtualnom switchu, tako da se ne mozete npr igrati sa snotrom :D

NE podrzava vise od 4 CPU corea po virtualnoj masini. Coreovi se mogu "oversellati", tj. mozete imati quad core cpu na glavnom nodeu, i imati 3 virtualne masine, a svaka 4 CPU corea.

 

Treca, za neke totalno nebitna stvar je da se ne moze limitirati brzina porta na virtualnom switchu. Uvijek ce biti na 10G .

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 18:44 (Alesandro).
10 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
Franjic kaže...

Svaka čast na tutorijalu. Ali nadovezao bih da se baš ne preporučuje stavljati više od 3 VM na isti HDD, baš radi toga što će nam usporiti i otežati radnju. Radije uložite u još jedan HDD i napravite posao kako spada.

 

U svakom slučaju cekpi ovo si razvalio =)

 

Ovo jako ovisi o tome koja je namjena virtualki, tj. što će one zapravo vrtiti, tj. koliko će to što će one vrtiti pristupati disku. Npr. neki DHCP + DNS server praktički nakon bootanja neće skoro pa ni prismrditi disku; dok će možda neki SVN server to raditi s većim R/W ratio-m u jedinici vremena tijekom opterećenja; a na fizički disk gdje se nalaze baze nekog DB servera uopće ne bi trebalo ni pomišljati stavljati još nešto.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
11 godina
neaktivan
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

dečki, ja to vrtim na usb disku :)

 

(naravno svi komentari itekako stoje al ovo je "kućni" lab namijenjen isključivo za učenje i na njega se ipak ne mogu primijeniti sva pravila struke)

 

 

al drago mi je da je da se napokon ne dopisujem sam sa sobom {#}

 

 

edit: dodan je i DHCP

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 10:52 (cekpi).
Moj PC  
1 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
cekpi kaže...

dečki, ja to vrtim na usb disku :)

 

(naravno svi komentari itekako stoje al ovo je "kućni" lab namijenjen isključivo za učenje i na njega se ipak ne mogu primijeniti sva pravila struke)

 

 

al drago mi je da je da se napokon ne dopisujem sam sa sobom {#}

 

 

edit: dodan je i DHCP

Hehe lab je odličan,  radije sam dao 4000-5000 kn da kupim mašinu koja će vrtiti 8-10 VM nego otišao na akademiju. Mada da sam išo na akademiju već bi završio MCITP a ovako mi je ostao samo jedan ispit(1 god se je*** s time). Uglavnom na technetu ima labova.( NAP, EX, AD...)NAP mislim da neće ići =))

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 12:23 (Franjic).
9 godina
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
Franjic kaže...
cekpi kaže...

dečki, ja to vrtim na usb disku :)

 

(naravno svi komentari itekako stoje al ovo je "kućni" lab namijenjen isključivo za učenje i na njega se ipak ne mogu primijeniti sva pravila struke)

 

 

al drago mi je da je da se napokon ne dopisujem sam sa sobom {#}

 

 

edit: dodan je i DHCP

Hehe lab je odličan,  radije sam dao 4000-5000 kn da kupim mašinu koja će vrtiti 8-10 VM nego otišao na akademiju. Mada da sam išo na akademiju već bi završio MCITP a ovako mi je ostao samo jedan ispit(1 god se je*** s time). Uglavnom na technetu ima labova.( NAP, EX, AD...)NAP mislim da neće ići =))

 

 

Ja dam glavu dolje da bi se posramio toga što si rekao da si pohađao akademiju.

10 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
W1ck3d8u2z kaže...
Franjic kaže...
cekpi kaže...

dečki, ja to vrtim na usb disku :)

 

(naravno svi komentari itekako stoje al ovo je "kućni" lab namijenjen isključivo za učenje i na njega se ipak ne mogu primijeniti sva pravila struke)

 

 

al drago mi je da je da se napokon ne dopisujem sam sa sobom {#}

 

 

edit: dodan je i DHCP

Hehe lab je odličan,   radije sam dao 4000-5000 kn da kupim mašinu koja će vrtiti 8-10 VM nego otišao na akademiju. Mada da sam išo na akademiju već bi završio MCITP a ovako mi je ostao samo jedan ispit(1 god se je*** s time). Uglavnom na technetu ima labova.( NAP, EX, AD...)NAP mislim da neće ići =))

 

 

Ja dam glavu dolje  da bi se posramio toga što si rekao da  si pohađao  akademiju.

  ne bi

-------------------------------------
9 godina
protjeran
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
Franjic kaže...
Hehe lab je odličan,  radije sam dao 4000-5000 kn da kupim mašinu koja će vrtiti 8-10 VM nego otišao na akademiju. Mada da sam išo na akademiju već bi završio MCITP a ovako mi je ostao samo jedan ispit(1 god se je*** s time). Uglavnom na technetu ima labova.( NAP, EX, AD...)NAP mislim da neće ići =))

 

NAP je zabavan. Baci pogled na ovo.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
9 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
Langsdorff kaže...
Franjic kaže...
Hehe lab je odličan,  radije sam dao 4000-5000 kn da kupim mašinu koja će vrtiti 8-10 VM nego otišao na akademiju. Mada da sam išo na akademiju već bi završio MCITP a ovako mi je ostao samo jedan ispit(1 god se je*** s time). Uglavnom na technetu ima labova.( NAP, EX, AD...)NAP mislim da neće ići =))

 

NAP je zabavan. Baci pogled na ovo.

Da da, implementacija NAP-a je bila u knjizi Network Infrastructure to sam samo naučio za ispit a uskoro krečem čitati knjigu o NAP-u, volim zaronit u "Dubinu" {#}

BajaBoss
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 21:22 (Franjic).
12 godina
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Cekpi kaće drugi dio laba?

Super Secret Secret Squirrel
 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
Exploder kaže...

Cekpi kaće drugi dio laba?

 a? koji dio?

 

 

(imao sam jučer opasnu noć tako da slabije funkcioniram)

kod mene normalno radi.....
12 godina
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Koji je na grafici, nazvan "budući dio vašeg labga".

Ili si ti mislio još nešto prije toga?

Super Secret Secret Squirrel
 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
Exploder kaže...

Koji je na grafici, nazvan "budući dio vašeg labga".

Ili si ti mislio još nešto prije toga?

 to je navedeno više kao da ostale usmjeri dalje, da onda dodaju još nekakve servere, da šire tu svoju okolinu i tako..........al ako imate kakve želje, ja mogu probat napravit dalje tut....samo recite kaj bi htjeli da se obradi

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.12.2011 12:05 (cekpi).
12 godina
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Mislim da bi bilo dobro napraviti jedno normalno okruženje srednje do srednje-velike firme, kod nas mislim ne vani.

Dakle do 50 korisnika i recimo preko 200 korisnika.

 

Recimo da imaju slijedeće role/servere:

Web, File, Mail, CA, WSUS, DB, Firewall...

Možda nekakav load balancing.

 

Mislim kenjam previše ali ono ako ti se da.

Evo neka me ostali nadopune ili pokopaju.

{#}

Super Secret Secret Squirrel
 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
Exploder kaže...

Mislim da bi bilo dobro napraviti jedno normalno okruženje srednje do srednje-velike firme, kod nas mislim ne vani.

Dakle do 50 korisnika i recimo preko 200 korisnika.

 

Recimo da imaju slijedeće role/servere:

Web, File, Mail, CA, WSUS, DB, Firewall...

Možda nekakav load balancing.

 

Mislim kenjam previše ali ono ako ti se da.

Evo neka me ostali nadopune ili pokopaju.

{#}

 ma kaj bi kenjal, drago mi je da netko ima volju i želju, nažalost nemam dovoljano jak HW da mogu sve to skupa zavrtit, isto tako više manje je isto imao ti 50 ili preko 200 korisnika

 

load balancing najviše ovisi o vrsti servisa koji je želi balansirat al u većini slučajeva (dns/ad/neke exchange role....) se postiže bukvalnim dodavanjem servera/servisa

 

al mogao bi drugi tjedan ako mi ne uleti neko sranje dodat wsus i ca i možda dodati par skripti za dodati više korisnika odjednom

kod mene normalno radi.....
9 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Pozdrav i po ko zna koj put hvala cekpi za tutorijal. Poslije malo muke uradio sam ga do kraja. Uradio sam ga sa "Microsoft Virtual PC 2007 SP1" u kombinaciji sa "Windows Server 2008 x86" jer mi procesor ne podrzava HW virtualizaciju.

 

Prvo sam pokusao raditi sa VMware, ali se ispostavilo da ovaj lab nije moguce uraditi sa ovim alatom jer ne postoji mogucnost dodavanja dva mrezna adaptera koja nam trebaju za EDGE server. Mozda nekako moze da se uradi ovaj lab sa VMware, ali ja nisam uspio, pa je moja preporuka "Microsoft Virtual PC 2007 SP1" u kombinaciji sa "Windows Server 2008 x86", naravno ako procesor ne podrzava HW virtualizaciju. (kako je cekpi i pisao).

 

Jos sam na ovaj lab dodao i trecu virtualnu masinu, koja sam nazvao KLIJENT1, a htio sam da provjerim da li ce Internet raditi i na ovoj virtualki i radio je. Međutim, kada sam na DC instalirao DHCP, a klijentu postavio u mreznom adapteru automatsku dodjelu IP adrese izgubio sam Internet.

 

Nakon cmd>ipconfig /all koji sam radio  na racunaru KLIJENT1, primjetio sam da je na toj masini DNS 127.0.0.1. Na SERVERU (DC) kroz Server Manager i ROLU DHCP pa u IPv4 u Scope sam vidio da stoji DNS 127.0.0.1. To je IP koji sam unio prilikom konfiguracije DNS-a, kad je cekpi pisao da se moze unijeti ili taj IP (LOKALNA PETLJA) ili IP koji smo rucno dodijelili Domen Kontroleru (DC) u njegovom mreznom adapteru. Kada sam prepravio 127.0.0.1 u IP 10.0.0.5 proradio mi je Internet. Pa eto i tu skrecem paznju onome ko bude radio ovaj lab... Mozda kod Vas bude radio, ali kod mene nije htio... Neznam sto?

 

E sada ....Kada bi cekpi mogao napraviti jos jedan ovakav tutorijal, stalno bi ga hvalio.....hehehehehehe. Mozda da mu mi damo ideju sta da napravi, ili mozda i on sam odabere, neku vjezbicu, pa cemo skupiti koju paricu i platiti covjeku za trud .... :)

 

Evo ja sam isao malo vise od ovog tutorijala i KLIJENT1 (trecoj virtualnoj masini) sam uspio izgasiti Internet (WAN) kada ima dinamicku IP adresu, a ukoliko zeli imati izlaz na Internet mora se unijeti u mrezni adapter na KLIJENT1 Default Gateway, DNS, kao i jedna od IP adresa.

 

Ovo ce da radi na ovaj nacin, ukoliko na SERVER (DC) kroz Server Manager i DHCP Rolu>server.naziv.domene>IPv4> pa desni klik Server Options i iskljuciti autmoatsko dodjeljivanje Gateway-a. Ovo sam ja na svoju ruku, al radi .... hehehe... Neznam da li je ispravno?

 

Ali imam par pitanje u vezi ovoga. Da li smije da se na masini KLIJENT1 upise adresa iz opsega koji vrti DHCP (10.0.0.50-10.0.0.150), ili treba upisati one koje nisu u ovom opsegu?

 

 

 

 

 

www.webmarketing-design.com | www.istocnosarajevo.net
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 21:21 (dachoxl).
11 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
dachoxl kaže...

Jos sam na ovaj lab dodao i trecu virtualnu masinu, koja sam nazvao KLIJENT1, a htio sam da provjerim da li ce Internet raditi i na ovoj virtualki i radio je. Međutim, kada sam na DC instalirao DHCP, a klijentu postavio u mreznom adapteru automatsku dodjelu IP adrese izgubio sam Internet.

 

nešto si fulao; baci pogled tu 

ja sam isto dodao klijenta (windows server u mom slučaju al to je nebitno) sa dhcp omogućenom mrežnom karticom i sve je radilo na njemu (predzadnja slika)

 

 

dachoxl kaže...

E sada ....Kada bi cekpi mogao napraviti jos jedan ovakav tutorijal, stalno bi ga hvalio.....hehehehehehe. Mozda da mu mi damo ideju sta da napravi, ili mozda i on sam odabere, neku vjezbicu, pa cemo skupiti koju paricu i platiti covjeku za trud .... :)

 

picek je taman prešao u novu firmu tako da trenutno nema vremena za ponovnu izradu laba (naravno da je famozni usb disk sa virtualkama ostao kod bivšeg poslodavca).......nadam se da ću kroz mjesec, dva ponovno krenut sa igranjem po virtualkama a do tad mogu sa savjetima uletavat 

ps-kakve pare, ja radim na alkohol pa možemo tako kompenzaciju dogovorit {#}

 

Ovo ce da radi na ovaj nacin, ukoliko na SERVER (DC) kroz Server Manager i DHCP Rolu>server.naziv.domene>IPv4> pa desni klik Server Options i iskljuciti autmoatsko dodjeljivanje Gateway-a. Ovo sam ja na svoju ruku, al radi .... hehehe... Neznam da li je ispravno?

 

Ali imam par pitanje u vezi ovoga. Da li smije da se na masini KLIJENT1 upise adresa iz opsega koji vrti DHCP (10.0.0.50-10.0.0.150), ili treba upisati one koje nisu u ovom opsegu? 

-  isključivanje interneta se može svakako postić (micanje gateway adrese je samo jedan od njih al nije najpraktičniji zbog dhcp lease time-a)

- klijent ti može imat bilo koju IP adresu (bitno da je jedinstvena na tom mrežnom segmentu); preporuka je da DCHP scope (u našem slučaju adrese 10.0.0.50-10.0.0.150) ne diraš tj ako ćeš nekom klijentu (pc/printer/neš xy) i dodavat adrese iz tog scope-a da onda unutar dhcp servera napravit exclude te adrese

 

 

kod mene normalno radi.....
9 godina
neaktivan
offline
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Previdio sam ovaj treci racunar. Sada vidim da si ga spomenuo u tutorijalu. Svaka cast i hvala i za ovaj tutorijal, a savjeta ce mi svakako trebati jer dvoumim se da pokusam da pregazim Microsoftov ispit 70-646, pa da pokusam dogurati do MCITP, mada mi se nece odraziti na platu, ali u bliskoj buducnosti, mislim da bih imao koristi. Za alkohol se lako dogovorimo,samo da se sretnemo. I ja sam ti od istog posla... :)

 

Ovo sam htio da znam, predpostavljao sam ali sam htio da mi neko potvrdi, da ne uzimam IP adrese iz ovog opsega, ili ako uzmem da je unutar DHCP iskljucim....   Hvala i za ovo.

 

Ima li neko ijednu od Microsoftovih knjiga u elektronskoj formi na nasem jeziku:

1. Konfigurisanje servisa Active Directory Windows Servera 2008 ISPIT 70-640

2. Konfigurisanje mrezne infrastrukture ISPIT 70-642

3. Windows Server administracija ISPIT MCITP 70-646

Ova zadnja mi je najpotrebnija. Imam je na engleskom, mada se testovi rade na engleskom sto me najvise zabrinjava.

 

I cekpi nek je sa srecom novo radno mjesto.  :)

www.webmarketing-design.com | www.istocnosarajevo.net
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.2.2012 13:24 (dachoxl).
11 godina
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Svaka cast na ovome, vec duze vrijeme se planiram upustiti u ovo i nikako da nadem vremena. Ne znam dal je tko napravio kakav pdf od ovoga i naravno ako autor dozvoli ja bih ovo sve pospajao u pdf.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

ma slobodno ;)

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice