Konfiguracija za graficki dizajn

poruka: 8
|
čitano: 11.422
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Vec sam ovo postao na forumhr, ali od viska glava ne boli, tako da bih i vas molio za malu pomoc.

Bavim se grafickim dizajnom vec desetak godina i to do sada skoro iskljucivo na Macu. Imam jednog i doma, ali je poceo kasljucati te mi se cini da je lagano na samrti. Kako mi je vec dosta da na kompu ne mogu skoro nikakav koristan gadget instalirati i da je sve zanimljivo sto nadjem Win only - popustio sam pod pritiskom te odlucio nabaviti PiCeka... Kako sam totalna neznalica u tim vodama, ne mogu si sam odabrati komponente, tako da trebam pomoc znalaca. Ono sto mogu jest dati sto kvalitetniju informaciju o mojim zahtjevima...

Dakle: osnovna mu je namjena rad u Adobe paketu (prvenstveno Photoshop, Illustrator i Indesign). Radi se vecinom o velikim fajlovima od recimo pola gige. Prostor na hardu bi bio pozeljan oko 400 giga, nek se nadje za erhivu. Uz to bi se na njemu katkad odigrala pokoja igrica, poslusalo malo muzike, medjutim to mu je krajnje sekundarna namjena cije potrebe mogu ostati marginalizirane. Imam wireless D-Link adapter jer nemam provucenu zicu do radne sobe, ako to ista znaci za konfiguraciju, imam bluetooth adapter, tako da niti to ne treba biti ukljuceno. U usporedbi s PowerMacom na kojemu sad na poslu radim, bilo bi pozeljno da je tu negdje po performansama (Dual 2.5, 8 gb rama). Usporedbe radi, frend ima "duplo slabiji" PC koji radi brze od mog PowerMaca... Ono sto mi je takodjer bitno je tih rad - ovaj moj Mac je k'o usisavac... :)

I... to je ustvari sve za sto mi treba komp... Monitor, zvucnike, tipkovnicu i misa imam.

Cifra kojom bih mogao raspolagati pri kupovini mogla bi se popeti do recimo 5000 kn, s tim da - naravno - ako se za manje moze sklopiti konfiguracija koja bi adekvatno odradivala ono sto mi treba - dapace.

Od ducana bih HGspot, Vemil ili bilo koji drugi koji nije iskljucivo webshop.

Pa eto, svaka pomoc je dobrodosla!

TNX!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

5000 kuna je po meni premalo novaca za profesionalno bavljenje dizajnom i crtanjem.

Ja nemam nikakvu ideju jer sve sta zamislim prelazi granicu od 7000 :) tako da necu ni stavljat

Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Konfiguracija za graficki dizajn

MB Gigabyte EP35-DS3L, s775, iP35, DDR II, SATA II, GLAN - 609,00
Intel Core 2 Quad Q9550 BOX, 4×2.83GHz, 1333MHz, 775-pin, 12MB - 2.318,00
DDR2 2GB PC6400 (800MHz), Kingmax X 4 - 636,00
Gigabyte Radeon HD4670, 512MB DDR3, VGA, DVI, HDMI - 599,00
HDD HITACHI HDP725050GLA360 500GB SATA-300 7200rpm 16MB - 418,00
DVD+RW/-RW/RAM LG Dual Layer, SATA, 18x, bulk, black - 142,00
Chieftec midi tower DG-01B-D-U, bez PS, crno, USB - 335,00
Chieftec power supply 450W, ATX 2.0, 2×12V, Active PFC, AFC, 12cm fan, 2×SATA connectors - 418,00 ili

Fortron 400W za 299,00

UKUPNO: 5.475,00Kn ili 5.356,00Kn
Vemil!!!

livadasb: "...napajanje je itnimno tiho i još pored svega modularno je..."
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2009 13:31 (Kaiserex).
17 godina
neaktivan

Intel Core 2 Quad Q9550 BOX, 4×2.83GHz, 1333MHz, 775-pin, 12MB    2.299,00

MBO DFI, s. 775, Blood Iron, P35-T2RL, Intel P35, BUS 1333 MHz, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, DDR 2, 1Gbps, ATX 2    549,00               (ploca manje vise 35tica jer nebus kloko a dfi je iznad prosjeka po kvaliteti a moze i bilo koja gigabyte)

HDD 3.5" WD Caviar 500 GB, serial ATA II-300, 7200 o/min., 16 MB cache WD5000AAKS                           469,00   (SSD ti je preskup u ovom cijenovnom rangu .Raptor je bedastoca  tak da normalan hdd .WD ili samsung su tihi i pouzdani u ovom trenutku)

RAM, 4 GB (2GB + 2GB), DDR 2, PC-6400, 800 MHz, MUSHKIN Value Series             419,00             (eh sad o ovom se mogu voditi debate jer naletio sam na dosta tutoriala linda i slicno gdje predavac govori da sa 2gb rama paradoksalno brze radi photoshop.to se odnosi na cs3 dal je to ispravljeno i dali je to uopce istinito nebih znao jer sam ga imo sam na 4gb-rama pa nemogu usporediti .Nekom logikom vise je bolje ali nebi se zacudio da adobe ima problema sa viskom rama.To mozda neko drugi moze odgovoriti ko ima iskustva sa radom na oba primjera)

http://www.optimum-online.hr/shop/view_product.php?product=1701018    1038.79    (trazio si tisinu i iako ovo nije neko vrhunsko kuciste ali antec je medju najtisim na trzistu .Napajanje od anteca je sasvim dostatno .Negativno je piano finis pa se packa na dodir ali nevjerujem da bus diral kuciste svako malo)

graficaka u ovom cijenovnom razredu naravno nemoze biti profesionalna pa stoga neki low end mainstreama

Eh sad Nvidia ima cudu koja ti pomaze u photoshopu a ati ima nesto bolju video podrsku i nesto bolju 2d sliku i boje

VGA PCI-E BFG, 9500 GT, GeForce 9500 GT, 1024 MB, Dual DVI, HDTV                 ili   9600  seriju    600-700 kn     (Ak oces tisinu ak se bas malo igras jer tak i tak se nebus naigro sa karticama tog ranga trazis neko rijesenje sa pasivnim hladjenjem,pitas covjeka u hgspotu)

VGA PCI-E CLUB 3D ATI Radeon HD4670, 512 MB, tv-out, Dual DVI                  549 kn   (isto pitas covjeka za pasivno ak oces nes tiho  )

Ako ti je igranje jako sporedno sto pretpostavljam da je onda  bilo koja 3xxx ati na gore ili 9xxx nvidia .

To ti je oko 5300 sa ovim grafickama mozes smanjiti sa losijim grafickama za igranje na 5000kn ili sa izborom drugog kucista plus napajanje .Ako ces uzimati u hg spotu sve oni tak i tak nemaju anteca onda neko chieftec kuciste 400kn plus 400-500 w neko solid napajanje za 400-500kn

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kod korištenja Adobe paketa i samog grafičkog dizajna najvažniji je centralni procesor ... moja preporuka neki od bržih core2duo modela, te velika količina radne memorije, koja je sada uistinu jeftina i ne bi bilo na odmet odmah uzeti 8GB i sve to zaokružiti sa 64-bitnim operativnim sustavom.

Sljedeće najbitnije su svakako diskovi, jer vjerujem da radiš sa velikim datotekama ... svakako uzeti disk sa 16MB cachea ili uzeti dva i staviti ih u stripe, te još jedan za čuvanje podataka ... takva konfiguracija bi te u npr. Linku koštala:

MBO ASUS P5K, P35, DDR2, zvuk, G-LAN, S-ATA, FW, PCI-E, s. 775
CPU INTEL Core2Duo E8400 BOX, s. 775, 3.00GHz, 6MB c., FSB 1333MHz, 64 bit, DualCore
RAM PC-6400, 4 GB, G.SKILL PK Series, F2-6400CL4D-4GBPK, DDR2 800 MHz, KIT 2x2 GB
Napajanje 400W, CORSAIR CX Series CMPSU-400CXEU, ATX2 v2.2, 120mm vent.
Kućište APLUS CS-188A, crno, bez PS
VGA PCI-E GAINWARD GeForce 9500 GT, 512MB DDR2, DVI, HDTV
DVD±RW LITEON IHAP122-19, 22x, crna, PATA, bulk
HDD 500.0 GB WESTERN DIGITAL Caviar, SATA, 16MB c., 7200 okr/min, za desktop

ukupno gotovina: 4.789,00 KN

17 godina
neaktivan
Zekoslavko kaže...

Sljedeće najbitnije su svakako diskovi, jer vjerujem da radiš sa velikim datotekama ... svakako uzeti disk sa 16MB cachea ili uzeti dva i staviti ih u stripe, te još jedan za čuvanje podataka ...

a zasto nebi uzeo 32MB?!
Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
16 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...
Zekoslavko kaže...

Sljedeće najbitnije su svakako diskovi, jer vjerujem da radiš sa velikim datotekama ... svakako uzeti disk sa 16MB cachea ili uzeti dva i staviti ih u stripe, te još jedan za čuvanje podataka ...

a zasto nebi uzeo 32MB?!
 ok .. onda barem 16... uvijek netko mora biti pametan ...
17 godina
neaktivan
Zekoslavko kaže...
Hacker-ri kaže...
Zekoslavko kaže...

a zasto nebi uzeo 32MB?!
 ok .. onda barem 16... uvijek netko mora biti pametan ...

Ne pravim se pametan nego nevidim cemu covjeku predlagat 16MB kad za slicnu cifru ima 32?
ima koja bitna razlika?
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice