Vec sam ovo postao na forumhr, ali od viska glava ne boli, tako da bih i vas molio za malu pomoc.
Bavim se grafickim dizajnom vec desetak godina i to do sada skoro iskljucivo na Macu. Imam jednog i doma, ali je poceo kasljucati te mi se cini da je lagano na samrti. Kako mi je vec dosta da na kompu ne mogu skoro nikakav koristan gadget instalirati i da je sve zanimljivo sto nadjem Win only - popustio sam pod pritiskom te odlucio nabaviti PiCeka... Kako sam totalna neznalica u tim vodama, ne mogu si sam odabrati komponente, tako da trebam pomoc znalaca. Ono sto mogu jest dati sto kvalitetniju informaciju o mojim zahtjevima...
Dakle: osnovna mu je namjena rad u Adobe paketu (prvenstveno Photoshop, Illustrator i Indesign). Radi se vecinom o velikim fajlovima od recimo pola gige. Prostor na hardu bi bio pozeljan oko 400 giga, nek se nadje za erhivu. Uz to bi se na njemu katkad odigrala pokoja igrica, poslusalo malo muzike, medjutim to mu je krajnje sekundarna namjena cije potrebe mogu ostati marginalizirane. Imam wireless D-Link adapter jer nemam provucenu zicu do radne sobe, ako to ista znaci za konfiguraciju, imam bluetooth adapter, tako da niti to ne treba biti ukljuceno. U usporedbi s PowerMacom na kojemu sad na poslu radim, bilo bi pozeljno da je tu negdje po performansama (Dual 2.5, 8 gb rama). Usporedbe radi, frend ima "duplo slabiji" PC koji radi brze od mog PowerMaca... Ono sto mi je takodjer bitno je tih rad - ovaj moj Mac je k'o usisavac... :)
I... to je ustvari sve za sto mi treba komp... Monitor, zvucnike, tipkovnicu i misa imam.
Cifra kojom bih mogao raspolagati pri kupovini mogla bi se popeti do recimo 5000 kn, s tim da - naravno - ako se za manje moze sklopiti konfiguracija koja bi adekvatno odradivala ono sto mi treba - dapace.
Od ducana bih HGspot, Vemil ili bilo koji drugi koji nije iskljucivo webshop.
Pa eto, svaka pomoc je dobrodosla!
TNX!