Prije otprilke mjesec dana imao sam Windowse XP i na njima mi je sve radilo normalno. Nakon toga sam instalirao Windows Vistu i od tad su počeli problemi... Već prvi dan rada na Visti mi se pojavio plavi ekran smrti s porukom IRQL NOT LESS OR EQUAL. Taj sam problem riješio nadogradnjom drivera i sve je išlo glatko. No onda mi se počeo pojavljivat plavi ekran smrti s porukom dxgkrnl.sys, a riješio sam ga nadogradnjom DirectX-a. Nakon toga mi se pojavi plavi ekran smrti s porukom PAGE FAULT IN NONPAGED AREA. Znam da bi RAM trebao biti neispravan jer mi pokazuje tu grešku, ali me čudi da mi se ništa nije prije pojavljivalo. Moja konfa: DualCore Intel Pentium D 945 3.4 Ghz, 3 gb DDR2, Radeon X1700 FSC, ASRock 775Dual-VSTA (Chipset na matičnoj ploči: VIA Apollo PT880 Pro/Ultra).
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Konačan odgovor - Vrati se XP-u.
Prije otprilke mjesec dana imao sam Windowse XP i na njima mi je sve radilo normalno. Nakon toga sam instalirao Windows Vistu i od tad su počeli problemi... Već prvi dan rada na Visti mi se pojavio plavi ekran smrti s porukom IRQL NOT LESS OR EQUAL. Taj sam problem riješio nadogradnjom drivera i sve je išlo glatko. No onda mi se počeo pojavljivat plavi ekran smrti s porukom dxgkrnl.sys, a riješio sam ga nadogradnjom DirectX-a. Nakon toga mi se pojavi plavi ekran smrti s porukom PAGE FAULT IN NONPAGED AREA. Znam da bi RAM trebao biti neispravan jer mi pokazuje tu grešku, ali me čudi da mi se ništa nije prije pojavljivalo. Moja konfa: DualCore Intel Pentium D 945 3.4 Ghz, 3 gb DDR2, Radeon X1700 FSC, ASRock 775Dual-VSTA (Chipset na matičnoj ploči: VIA Apollo PT880 Pro/Ultra).
Da sad sve moram ponovno brisati? Nemam živaca za to - već sam razmišljao o tome...
Hvala za ovaj drugi odgovor-budem probao.
Još jedna stvar koja bi mogla biti važna je to da sam u VeMilu kupio 2 Gb Ram-a mjesec dana prije instaliranja Viste...
Meni se jedino plavi ekran pojavljuje kad mi je uključen sidebar i kad pokrenem Vertrigo Server. Kada ugasim sidebar onda mi sve radi i nema ni p od plavog ekrana.
Hvala budem pokušao...
sa memtestom probaj vidjeti sta se dogada sa RAMom (imas na CDu Hirens Boot puno aplikacija za test RAMa)
Da sad sve moram ponovno brisati? Nemam živaca za to - već sam razmišljao o tome...
Hvala za ovaj drugi odgovor-budem probao.
Još jedna stvar koja bi mogla biti važna je to da sam u VeMilu kupio 2 Gb Ram-a mjesec dana prije instaliranja Viste...
I kaj, niš ne nadoplaćuješ?
sa memtestom probaj vidjeti sta se dogada sa RAMom (imas na CDu Hirens Boot puno aplikacija za test RAMa)
I kaj, niš ne nadoplaćuješ?
Hladnjak za CPU nema veze s tim jer sam si prije 3 dana ugradio Sonic Tower i opet ništa. I što bi značilo da ASROCK-ica pokazuje svoje mane? Može li to imati veze sa memorijom na grafi?
Hladnjak za CPU nema veze s tim jer sam si prije 3 dana ugradio Sonic Tower i opet ništa. I što bi značilo da ASROCK-ica pokazuje svoje mane? Može li to imati veze sa memorijom na grafi?
Ma dobro, matičnu i onak planiram zamijeniti kroz nekih pola godine- godinu dana...
Sad sam nešto zanimljivo primjetio... Do sad mi se taj screen pojavljivao bar dva puta u danu (a komp je radio otprilke 2 i pol sata), no ni jučer ni danas mi se još nije pojavio (a jučer je radio nekih 4-5 sati i danas sat vremena...)...čudno
EDIT: 10 min. nakon što sam ovo napisao pojavio se BSOD s porukom IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Imam program Who Crashed i evo slika analize...
Inače je Who Crashed program za skeniranje memorijskih dumpova poslije BSOD-a...
.. poruka IRQ.. je obično povezana s driverom, dump je izbacio 'krivca' ntkernel (jezgra sistema) ali kernel vjerojatno nije krivac nego nešto drugo. To je samo posljedica. Pravi uzrok pokušaj pronaći eliminacijom, drugog načina nema.
Evo pokrenuo sam Memtest i kaže na kraju samo jedna greška:
Failing Adress Good Bad Err bits
00080f296fc - 2063,5 mb 65fa5477 6dfa5477 08000000
Za informaciju, u prvom soltu imam 2 gb pločicu i u drugom 1 gb...
Skino sam s Microsoftove stranice neki program koji mi je kao "popravio DX10". Ispalo je kao da mi je prije bio oštećen...
I ta jedna greška može biti dovoljna za rušenje...
Koliko vidim po ovome, pojavljuje se na 2063 MB - znači, pretpostavljam da je riječ o drugom slotu (naravno, ako testiranje kreće od prvog slota koji si naveo).
Izvadi tu 1 GB pločicu RAM-a i odvrti ponovno memtest da budeš siguran da je tu problem.
To ću napravit vjerojatno sutra jer ću tad imati više vremena...
To ću napravit vjerojatno sutra jer ću tad imati više vremena...
Kak to misliš? Pa zašto bi onda pokazivao grešku u Ram-u???
probaj s dr vistom pa ces vidjet sto ces dobit
Evo izvadio 1 gb i ponovno Memtest i kaže da nema nikakvih grešaka... Sad samo preostaje čekanje da se vidi šta je sa BSOD-om.
Nije se pojavio nikakav problem, bsod i sl., valjda je uspjelo!!! Hvala svima, javim ako nešto počne ne štimati...