Pozdrav, imao bih jedno kratko pitanje u vezi postojanja dva operativna sustava na jednom računalu.
Naime, planirao sam jedno vrijeme imati "Dual boot" na svojem PC-u tako da na jednom hard disku imam dvije particije i da je npr. na jednoj particiji Windows 7 a na drugoj Linux Ubuntu.
E sad, zanima me ako ja npr. instaliram Windows 7 na recimo particiju "C:" a Linux Ubuntu na particiju "D:" hoće li me automatski pri bootanju sustava isti pitati (s npr. izbornikom) koji sustav želim podginuti/koristiti?
Ako je to slučaj, hoće li taj "izbornik" sam od sebe automatski nestati ako npr. formatiram neku od particija (odnosno izbrišem) na kojem je neki od tih operativnih sustava (npr. ako izbrišem Ubuntu Linux i tu particiju pripojim onoj na kojoj je Windows 7)
Najvažnije mi je ovo pitanje za taj izbornik jer bi volio da se makne kad ne budem imao više od jednog operativnog sustava instaliranog na hard disku.
Inače, dali se za ovakve stvari preporuča korištenje kakve aplikacije?
Hvala!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Što se tiče linuxa, nemaš "D:", imaš drugu particiju koja nema slovo (jer ih linux ne koristi kao windows). Ne bih ti preporučio da imaš samo C za winse, jer je to sistemska particija, pa bi winsi mogli pravit probleme.
Linux ti puno pomaže što se tiče dualboota. U biti, postoji bootloader koji se zove GRUB, to je taj "izbornik". Imaš defaultni OS, on ti se boota ako 10s (default postavka) ništa ne odabereš. Znači imaš izbor hoćeš li linux ili windows.
Da bi to upogonio, prvo instaliraj windowse, ostavi prostora za linux, pa instaliraj linux na taj prostor. Ubuntu će automatski instalirali GRUB, koji će prepoznati windowse. Tako da imaš taj izbornik. Kao što je normalno u linuxu, sve možeš customizirati, pa možeš sve vrijednosti promjeniti (default OS, timeout...)
Što se tiče formatiranja, ja sam tu imao "iznenađenje". Naime, formatirao sam linux, pa mi je grub javio da ne nađe jednu particiju, i nije mi dao da bootam windowse. To se lako riješi, samo sam instalirao windowsov bootloader (Windows DVD -> Recovery Console -> fixboot) i sve ponovo radi. Ja bi ti preporučio da ti prvo instaliraš windows bootloader, a onda obrišeš linux XD
Nadam se da sam ti sve odgovorio, ako te još nešto zanima, pitaj.
Kakva je situacija ako samo instaliram npr : na C: Windows Vistu a na D: Windows 7 a ne Ubuntu ili nekakav Linux?
U tom slučaju dali nestaje boot izbornik ako pobrišem Windows 7 i dali u ovom slučaju nebi treblao biti nekakvih "nuspojava" vezanih uz vraćanje na prijašnje stanje (npr. na korištenje samo jednog OS-a, odnosno Windowsa Viste)?
Kakva je situacija ako samo instaliram npr : na C: Windows Vistu a na D: Windows 7 a ne Ubuntu ili nekakav Linux?
U tom slučaju dali nestaje boot izbornik ako pobrišem Windows 7 i dali u ovom slučaju nebi treblao biti nekakvih "nuspojava" vezanih uz vraćanje na prijašnje stanje (npr. na korištenje samo jednog OS-a, odnosno Windowsa Viste)?
instalirati vistu i win 7 je samo tracenje diska i nicem ne sluzi jer se radi o dva gotovo ista sustava
-većina ti je odgovorena, još samo par prijedloga: napravi više diskova; boot, win-sys, radni-podatci (planiraj dijeljenje s linuxom), linux-root, linux-user (podatci su već..netreba puno) i linux swap se podrazimijeva cca 2-4GB. prva tri diska napraviš normalno primary + extended s dva diska, ostaviš za linux dio cca 10-50gb i instaliraš windowse, nakon toga instaliraš linux, grub će sve staviti u meni koji kasnije (iz linuxa) možeš editirati. Linux ext3 particije nisu čitljive iz win (može i to..) dok suprotno NTFS je. (upravo zato je ona radna particija zajednička)
Kad poželiš maknuti neželjeni OS, podatci su već izdvojeni, formatiraš njegovu particiju i to je to, naravno bootfix ili grub za popravak boota.
Kao što je već rečeno, linux nema 'slova' nego apsolutnu stazu diska, isto je i s windowsima. Razlika je samo kod instalacije kojim redosljedom će ih posložiti. Naknadno grub može 'ispremiješati' diskove ovisno o potrebama, dodavanju novih i sl., dok kod windowsa nesmiješ mijenjati raspored sys diska (npr u biosu ako imaš 2+ hdda). Kad poželiš novi OS, svakako imaj pri ruci i neku live verziju kao miniPE (install linuxa već je..) zbog lakšeg baratanja podatcima i formatiranje je preglednije/lakše, a time i manja mogućnost pogreške -brisanja krive particije.
Ako u priču upleteš i triple boot (npr testiranje bete-7) ili OSX,... ili dvije verzije windowsa 32-64, radni/test itd.. samo te ograničava veličina disk(ov)a i strpljenje da sve posložiš, quadboot, penta...
Što se tiče Windows sustava, oni se međusobno podržavaju. Znači instaliraš prvo Vistu, pa Windows 7, Win7 bootloader se instalira, uredno prepozna Vistu i Win7, i opet imaš izbor. Ne znam koliko je taj bootloader pametan, tako da ako obrišeš jedan od ta 2 OSa hoće li nešto javiti. Da bi to popravio, imaš boot.ini u rootu glavnog diksa (u tvom slučaju disk od Win7) kojeg editiraš i riješiš se "slijepog puta".
Što se tiče Windows sustava, oni se međusobno podržavaju. Znači instaliraš prvo Vistu, pa Windows 7, Win7 bootloader se instalira, uredno prepozna Vistu i Win7, i opet imaš izbor. Ne znam koliko je taj bootloader pametan, tako da ako obrišeš jedan od ta 2 OSa hoće li nešto javiti. Da bi to popravio, imaš boot.ini u rootu glavnog diksa (u tvom slučaju disk od Win7) kojeg editiraš i riješiš se "slijepog puta".
Zgodno, što se izbora particija tiče - nije bitno, ili da ciljam da mi particija C bude rezervirana za OS koji će na kraju ostati sam?
@Igy samo dajem primjer, uostalom stvar me zanima - nigdje nisam naveo da ću uopće stvarati dualboot.
@ihush hvala na savjetima :)
ljudi ja danas stavljo nove windowse i malo se zeznuo umjesto dasam instalirao windowse na onu particiju na kojoj su bili ja instalirao na drugu i dobio dual boot, kako da sad izbrišem one windows koje neželim?
-ovisi na kojem disku... format (C: nemože) ili ručno brisanje windows, programs i ostalih direktorija. Nakon tog editiranje boot menia ovisno o XP-Vista/7...
-ovisi na kojem disku... format (C: nemože) ili ručno brisanje windows, programs i ostalih direktorija. Nakon tog editiranje boot menia ovisno o XP-Vista/7...
nove windowse sam instalirao na d particiju a stari su mi na c sad radim formatiranje c particije iz novih windows nadam se da če to pomoči
edit: windowsi su xp professional
-c: disk nemožeš formatirati iz akivnih windowsa jer je to boot disk... možeš s live cda ili ručno brisanje viška (osim boot fileova). nakon tog otvori boot.ini i obriši višak.
kako da onda obrišem windowse onaj boot.ini nemogu pronaći... el se kak može obrisati i jedan i drugi windows, pa onda da ponovo instaliram?
-instalacijski CD, na samom početku instalacije možeš obrisati sve particije/diskove, kreirati ih itd..
boot.ini (hiden/sys.. nalazi se na C:\ zajedno s još 6 sys fileova koje nesmiješ pobrisati jer oni služe za boot) možeš editirati preko propertisa MyComputer/... pronađi boot-edit.
-instalacijski CD, na samom početku instalacije možeš obrisati sve particije/diskove, kreirati ih itd..
boot.ini (hiden/sys.. nalazi se na C:\ zajedno s još 6 sys fileova koje nesmiješ pobrisati jer oni služe za boot) možeš editirati preko propertisa MyComputer/... pronađi boot-edit.
neznam zašto ali mi se više neče bootat s cd-a kad kaže da stisnem bilo koju tipku ja stisnem al meni dođe onaj izbornika za windowse i nemogu se niti micat da izaberem windowse niti mogu stisnuti enter da izaberem windowse nego moram čekat da odbroji nekih 20 sekundi i tek mi se onda boota računalo i to oni novi windowsi...
jedini razlog (koji mi pada napamet) -neradi ti tipkovnica (u 'DOSu') podesi u BIOSu enable USB keyboard...
edit: listaj po biosu, nije to telefonski imenik Pekinga ;-) -naravno ako je tipkovnica USB, ako nije ignoriraj savijet.
jedini razlog (koji mi pada napamet) -neradi ti tipkovnica (u 'DOSu') podesi u BIOSu enable USB keyboard...
nezz pokušat ču i to al kako mi je onda uspijelo prvi put kad sam instalirao nove windowse...
gdje se to nalazi u biosu ak znaš
edit: bio si u pravu tipkovnica mi nije radila u dosu sad sam je napravio u biosu i radi... hvala
idem sad zbrisat particije i ponovo nowe windowse stavit