RADI - par pitanja

poruka: 17
|
čitano: 2.202
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RAID - par pitanja

Lijep pozdrav

Ovako., "pravim" backup server s glavnim diskom gdje će biti OS, i 2 diska od 500gb u mirror RAID polju.

Imam 2 pitanja:

1. što preporučate, da računalo bude stalno upaljeno jer će se backup raditi svakih 24 sata., u recimo 2 ujutro, ili da se sam automatski pali u neko vrijeme i nakon backupa gasi., s tim da napomenem, u računalo će biti 750W kvalitetno napajanje i s tim da će kompletna konfiguracija biti na UPS sustavu

2. ukoliko se dogodi da jedan disk ode., da li ću drugi disk recimo moći spojiti recimo u HDD ladicu i pristupiti podacima..

3. da, treće pitanje., ukoliko jedan disk i ode., i ja zamjenim taj disk u RAID polju, da li će sustav sam konfigurirati drugi disk i na njega iskopirate postojeće podatke, naravno drugi disk, tj., treći će biti potpuno isti kao i prvotna dva

Hvala lijepa!

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.9.2010 21:28 (Ivan Blažević).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RADI - par pitanja

2. NE, ako jedan ode mozes se slikat, to je nedostatak

3. NE, nece sistem sam ''napravit'' fileove koji su izgubljeni s prvim dsikom koji se ''pokvario''

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: RADI - par pitanja
mind_challenge kaže...

3. NE, nece sistem sam ''napravit'' fileove koji su izgubljeni s prvim dsikom koji se ''pokvario''

2. Ja sam mislio da se podaci gube ako se koristi strip RAID polje, a ne mirror.

3. Aha., na koji način to onda riješiti..?

17 godina
Ivan Blažević kaže...
mind_challenge kaže...

2. Ja sam mislio da se podaci gube ako se koristi strip RAID polje, a ne mirror.

3. Aha., na koji način to onda riješiti..?

ja se ipricavam, nisam procitao da je mirror, za strip neznam, sacekaj nekog tko vise zna

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
17 godina
neaktivan

mirror. identicni podaci na oba diska. Naravno da ce moci pristupiti podacima. Zasto ne bi mogao.

Sto se tice rebuilda polja to bi trebalo da zavisi od raid kontrolera.

:)
17 godina
logic kaže...

mirror. identicni podaci na oba diska. Naravno da ce moci pristupiti podacima. Zasto ne bi mogao.

Sto se tice rebuilda polja to bi trebalo da zavisi od raid kontrolera.

Aha., hvala, to mi puno znači. Znači do kontrolera ovisi.., ok, ako to slučajno i ne podržava, nije toliki problem ako imam iste podatke na oba diska! :)

Sutra se slaže komp :)

17 godina
neaktivan

Imaj na umu da su raid kotrolorei na plocama jako losi i jedva da se mogu takvim zvati pa ne ocekuj cuda.

:)
17 godina

Kupio odvojeni PCI kontroler s 2 sata priključka, nekih 400kn, navodno dobra stvar.., vidjet ćemo!

17 godina
neaktivan
Ivan Blažević kaže...

Kupio odvojeni PCI kontroler s 2 sata priključka, nekih 400kn, navodno dobra stvar.., vidjet ćemo!

pci kontroler od 400 kn je jednako jadan kao i oni onboard!

radi kontrtroleri su od 2000 kn na vise! imaju svoj cpu i RAM  i baterije i...

uglavnom.. odgovor na tvoja prva pitanja..

ako "crkne" disk iz RAID 1 polja on se MOZE spojiti na ladicu i podaci se mogu spasiti (jer nemas paritete pisane po diskovima - RAID 5 ili RIAD 6).

a rebuild polja ovisi o kontroleru (kod ovih jeftinih se ne bih kladio)...

a zasto backup ne radis na trake?

17 godina
RE: RAID - par pitanja
Ivan Blažević kaže...

Lijep pozdrav

Ovako., "pravim" backup server s glavnim diskom gdje će biti OS, i 2 diska od 500gb u mirror RAID polju.

Imam 2 pitanja:

1. što preporučate, da računalo bude stalno upaljeno jer će se backup raditi svakih 24 sata., u recimo 2 ujutro, ili da se sam automatski pali u neko vrijeme i nakon backupa gasi., s tim da napomenem, u računalo će biti 750W kvalitetno napajanje i s tim da će kompletna konfiguracija biti na UPS sustavu

2. ukoliko se dogodi da jedan disk ode., da li ću drugi disk recimo moći spojiti recimo u HDD ladicu i pristupiti podacima..

3. da, treće pitanje., ukoliko jedan disk i ode., i ja zamjenim taj disk u RAID polju, da li će sustav sam konfigurirati drugi disk i na njega iskopirate postojeće podatke, naravno drugi disk, tj., treći će biti potpuno isti kao i prvotna dva

Hvala lijepa!

Sta ti nije lakse to montirati u nekakav nas i mirna bosna?

Trosi malo struje, jeftinije ce te izac, necujno je... treba ti slabiji ups... bla bla bla... 

I'm going woo woo
17 godina
sasa kaže...

a zasto backup ne radis na trake?

Vidis da radi neko kvazi rijesenje, odnosno lowest budget... 

I'm going woo woo
17 godina

Pa da, nije puno podataka, cca. 200gb, doslovno low budget..

Kontroler je Promise FastTrak TX2300, navodno nešto dobro... :)

Prvi mi je put, pa eto :)

17 godina
Ivan Blažević kaže...

Pa da, nije puno podataka, cca. 200gb, doslovno low budget..

Kontroler je Promise FastTrak TX2300, navodno nešto dobro... :)

Prvi mi je put, pa eto :)

DELETE

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 8:26 (tnakir).
17 godina
tnakir kaže...

DELETE

Ha?

17 godina
Ivan Blažević kaže...
tnakir kaže...

DELETE

Ha?

Ma nesto sam napisao... pa sam izbrisao...

To ti treba za firmu ili?

Koliko te izaslo sve skupa?

I'm going woo woo
17 godina

Aha, ok...

Ma da za firmu, nije od krucijalne važnosti, ali opet, kad napravim neka radi kako spada..

Kontroler cca. 400kn, 3 diska od 500gb wd Caviar black, 7200, 32mb cache, 1500kn, napajanje 900kn i kanta cca. 1500kn.. Mislim da nije puno...

17 godina
Ivan Blažević kaže...

Aha, ok...

Ma da za firmu, nije od krucijalne važnosti, ali opet, kad napravim neka radi kako spada..

Kontroler cca. 400kn, 3 diska od 500gb wd Caviar black, 7200, 32mb cache, 1500kn, napajanje 900kn i kanta cca. 1500kn.. Mislim da nije puno...

Caviar Black... overkill :) Bilo bi bolje da si uzeo neke diskove koji su hladniji. Caviar Black nije toliko hladan koliko npr green... Al dobro... nije neka greda.

Zasto sam te pitao za cijenu... kad si vec spominjao Promise, mogao si za 2000 kn uzeti njihov NAS koji slovi kao jako dobar uredjaj. Podrzava 4 diska, gigabitni ethernet, raid 10 i ostale djidje midje... pouzdan, tih i brz...

I'm going woo woo
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice