dakle problem je ovakav,radi se o maticnoj gigabyte ma770ud3,strah me overclokati ista jer vec sad mi je dosta visoka temperatura na chipsetu,nemogu tocno odrediti koliko prema nijednom programu,jer uvijek pokazuje 80c, ali imam manualni potenciometar na kompu aerocool modern V,ciji senzor je zaboden u onaj plavi hladnjak od chipseta,pokazuje 50-51 stupanj,pod opterecenjem jacim ide do 55...cini mi se to poprilicno puno...e sad dali mjenjati taj hladnjak,pa staviti neki s ventilatorom ili sta tu izvesti? i gdje kupiti?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne bude ništa bilo. Na mojoj staroj 965P DS3 je hladnjak southbridgea bio vrel. Doslovno nisi mogao staviti prst, refleksno si ga skidao...
Ali sedam godina bez problema, a bilo je OC-anja.
Ako te baš brine, samo na taj hladnjak pričvrsti mali ventilatorčić i piči.
Lako.
Nije nužno da je ravan. Ventilator ima ona 4 nosača ispod koji sprječavaju rebra hladnjaka da smetaju lopaticama pa se ne moraš oko toga sekirati.
A pričvrstiti ga možeš kakvim vezicama ili kuhinjskim gumicama oko onih pinova bijelih.
dakle problem je ovakav,radi se o maticnoj gigabyte ma770ud3,strah me overclokati ista jer vec sad mi je dosta visoka temperatura na chipsetu,nemogu tocno odrediti koliko prema nijednom programu,jer uvijek pokazuje 80c, ali imam manualni potenciometar na kompu aerocool modern V,ciji senzor je zaboden u onaj plavi hladnjak od chipseta,pokazuje 50-51 stupanj,pod opterecenjem jacim ide do 55...cini mi se to poprilicno puno...e sad dali mjenjati taj hladnjak,pa staviti neki s ventilatorom ili sta tu izvesti? i gdje kupiti?
Ne vodi brigu oko toga, cipset-i su inace poznati da rade na visim temperaturama dakle do cca 65°c pod normalno, 100°c izdrze skoro kao od sale! lp
Za čipset, 50 - 55 stepeni je sasvim normalna temperatura.
Kolega imao sam istu matičnu ploču i gore je bil klokani phenom IIx6 1090T na 3.8,te mi je temperatura čipseta bila 65c i nikakvih problema.Još i sada radi ko urica ali ja sam s vremenom stavio direkt gore jedan mali ventilator a prethodno sam skinuo taj plavi limić sa oznakom gigabyte-a.A gigabyte ti je poznat da ima vruće čipsete,na ovoj trenutno koju imam mi je temp.max 49c a to je kako su mi u mailu objasnili iz gigabyte-a,hladan čipset.
Ja sam objesio na žicu jedan mali 8 cm vent da puše po chipsetu iako mi temperatura ne ide preko 52 stupnja, barem po senzoru. Definitivno jedino vruče mjesto u mom kompu iako to možeš skužiti jedino kad držiš prst na hladnjaku. Trebali su to bolje ohladiti za moj pojam. Mrzim one nekadašnje male aktivne hladnjake koji su prvi prozujali ali ako platim ploču 700 kn mogli su staviti barem malo veći komad metala :D
slazem se...imam od nekadasnjeg intela starih procesora,jedan mali hladnjak,odnosno samo ventilator,velicine cca 60mm..inace sam ga drzao s gornje strane graficke,temp je padala sa 45 na 40 dok je on radio na svojih 4500 kolko moze okrenut...
pa cu probat nekako skemijat neku zicu ili nosac da ga drzi iznad chipsetovog coolera,i onda objavit rezultate ak bude kaj bolje...
zaboravio sam naglasit da mi je taj cooler od chipseta dosta klimav...tj nije fiksan kak bi trebao biti ima 1mm lufta kad ga protresem malo,kao da je bio skidan vec...
to nemogu znati jer sam maticnu uzeo polovnu 2012. znaci bila je sigurno 2-3 godine stara...al bila je dobra ponuda zajedno sa procesorom,pa nisam mogao odbiti,jer za prijasnju slabiju konfu,sam imao kupca za vise novaca nego sam dao za ovu trenutnu,tako da...kuzite me...
e sad probat cu prvo podmetnut neku gumicu,il nesto pod cooler da vidim dal ce njegova fiksnost smanjit temp...pa cu onda dalje sa ventilatorom...