Pregrijavanje ATI 4870

poruka: 21
|
čitano: 3.311
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Pregrijavanje ATI 4870

Pozdrav ekipa,

Nakon nekog vremena ponovno (nažalost) završavam na forumu

s problemom.

Naime, danas mi je kompjuter prilikom igranja Mafie II poklonio pištanje

matične ploče (ne i gašenje). Nemam pojma no može bii jedino grafa.

Everest idle temperature su sljedeće:

Nadalje GPUZ idle kaže sljedeće:

Dakle, ovo su sve idle temperature.

Kučište i venitlatori su počišćeni, nova pasta je na hladnjaku od grafe

koji je također počišćen. O.K. Znam da temperature nisu idealne no PITANJE je sljedeće:

? Kako manualnoo najbolje postaviti RPM brzinu vrtnje Zalmanovog hladnjaka na grafi

putem CATALIST CONTROL CENTRA s obzirom da me zbunjuje vrtnja hladnjaka na 9 %

kada je grafa oko cca 81 stupanja zagrijana kod igranja.

Da li se da s ovog grafičkom išta učiniti - nova bolja pasta pod hladnjak ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pregrijavanje ATI 4870

Istu stvar sam imao sa svojom bivšom Sapphire 4870 karticom, ali to joj se događalo mojom greškom. Fleshao sam BIOS i izgubio sam funkciju ATI Power Playa, tj. automatskog spuštanja radinh takotova i radne voltaže u 2D polje. Grafa mi se rušila i nikada više nije radila kako treba. Tebi je ista stvar, ne radi ti ATI power Play

Q9650 @ 3.83GHz | ASUS P5Q-E | 8GB @ 850MHz | Gainward GTX480 | WD Caviar Black 640GB | Corsair HX850W | CM-690 |
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Pregrijavanje ATI 4870

Hmm, hvala na odgovoru no ja nisam nikada klokao ovu grafu niti

prčkao po biosu.

Upravo jedna važna činjenica:

Dakle, grafa mi je u idle-u 61 stupoanj a ventilator na 9 posto,

kada dignem igru i kada se temperatura npr. digne na 81 stupanj

šonjavi ventilator radi na samo 16 posto,

Da li je ovo doista normalno ????

Jedina stvar je manual everride kroz CCC ili nešto drugo ???

17 godina

manualno nafrlji vrtnju venta na 40 % i uzivaj

16 godina
neaktivan
Pregrijavanje ATI 4870

ali tebi su i hardovi jako topli  a i matična ima relativno veliku temp.

kakvo imaš kućište

dnl
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

kučište je Medium Tower Gigabyte,

Ništa specijalno no trenutno jednostavno

nisam u mogućnosti nabaviti nešto šire radi zraka.

Kabeli su više manje uredno složeni te sistem od dva 120 mm

venta jedan naprijed upuhuje a jedan iza ispuhuje zrak.

Prostorija trenutno nije hlađena te zapravo uz temperature

u sobi od 29 stupnjeva nije ni čudo za ove temperature.

Nego da se vratim na početnu situaciju.

Da li netko zna kako najjednostavnije riješiti pitanje

hlađenja tj. vrtnje venta na grafi osim manual override-a

u Catalyst Centru ??????

Grafa je Gygabyte ATI 4870 sa Zalmanovim hladnjakom .

Evo slike.

Trenutno u idle modu je 60 stupnjeva sa manual override-om

venta postavljenim na 40 %  non stop.

16 godina
neaktivan
Pregrijavanje ATI 4870

Na kojim si driverima? Nisam više na ATI-ju ali mislim da je nedavno bilo riječi o bugu u driverima s kojim prestaje da radi ATI Power Play. Uglavnom ako ne patiš od buke digni vent na 100% u ATI CCC-u dok ne nađemo nekakvo riješenje

Q9650 @ 3.83GHz | ASUS P5Q-E | 8GB @ 850MHz | Gainward GTX480 | WD Caviar Black 640GB | Corsair HX850W | CM-690 |
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Hvala na odgovoru no ono što sam sad skužio

je NEVJEROVATNO.

naime progooglo sam po netu i utvrdio putem više review-a

da moj ZALMAN na grafičkoj NE PODRŽAVA RPM konotrolu tj.

podešavanje brzine vrtnje.

Dakle, jednom riječju moronska izvedba kartice što nisam skužio

prilikom kupnje.

Upravo sam rastavio grafu, stavio novu pastu, sastavio je i naravno

IDLE temperatura NE PADA već je oko 60 - dok u loadu ide oko 80.

Toliko o Gigabytu ovaj put.

Ono što me muči je da posvuda po netu čitam da ljudi imaju sa ovom

grafom temperatue cca IDLE 35-40 stupnjeva a load oko 60.

Nije mi jasno jer nije kritično stanje (vruće u kučištu) sa ostalim

komponentama.

15 godina
Pregrijavanje ATI 4870

moze biti da ti dobro ne sjedne hladnjak.. ili da nakrcas paste pa je predebeli sloj

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pregrijavanje ATI 4870

Stavi neki vent od starog napajanja da puše po njoj odozgora i problem riješen. Tako sam ja riješio temperature na mnogim grafičkama pa tako i na svojoj.

sl1 sl1
sl2 sl2
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.8.2010 10:19 (miljac007).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
froggybone kaže...

Hvala na odgovoru no ono što sam sad skužio

je NEVJEROVATNO.

naime progooglo sam po netu i utvrdio putem više review-a

da moj ZALMAN na grafičkoj NE PODRŽAVA RPM konotrolu tj.

podešavanje brzine vrtnje.

Dakle, jednom riječju moronska izvedba kartice što nisam skužio

prilikom kupnje.

Upravo sam rastavio grafu, stavio novu pastu, sastavio je i naravno

IDLE temperatura NE PADA već je oko 60 - dok u loadu ide oko 80.

Toliko o Gigabytu ovaj put.

Ono što me muči je da posvuda po netu čitam da ljudi imaju sa ovom

grafom temperatue cca IDLE 35-40 stupnjeva a load oko 60.

Nije mi jasno jer nije kritično stanje (vruće u kučištu) sa ostalim

komponentama.

Ja ti imam taj zalman na svojoj grafi i isto nema kontrolu RPM-a ali kad se grafa počne zagrijavat preko nekih 65-70 grafa sama diže okretaje venta na 40-50-60-70% sve zavisi koja je temperatura

mislim da do nekih 60-65° uopće ne reagira vent tek nakon tih temperatura se počne povećavat

dnl
17 godina
Pregrijavanje ATI 4870

Ljudi pozdrav,

Evo prošao je jedan malo hladniji dan i ja lijepo

cijelo vrijeme pratim tempraturu grafe koja se

u IDLE-u kreće oko 55-58 stupnjeva dok prilikom igranja

prelazi dobrano 70 stupnjeva.

Svima zahvaljujem na odgovoru no mislim da ću puknuti na bočnu stranu

kučišta još jedan ventilator pa neka puše po njoj.

Osim toga čini mi se da iako temperature nisu idealne ne zahtjevaju neko

posebno paničarenje.

Pozdrav!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pregrijavanje ATI 4870

Što te sprječava da uzmeš Fanmate2 u Linksu i ručno odvrtiš na joysticku koliko ti paše,odnos buke i topline..nije to prva ni zadnja Gigabyte koja ima retardirano podešene Zalmane,sve 8800GT i 9800GT imaju taj problem,a i istog Zalmana,odnosno VF830 model..rješenje je Fanmate2 i ugađati rpm ručno u skladu sa temperaturama..25kn košta.

Druga stvar,pošto koristim i ja 4870,još je PCS+ clockana i debljih voltaža,ali ima Zerotherm na sebi. Ne znam što te temperature od 60c u idleu brinu..kartica kod mene ima 56-59c idle i oko 70 load. Posve uredna temperatura.

Ako te to muči,predlažem slijedeće..skinuti originalni BIOS sa GB stranice,skinuti RBE,odnosno Radeon Bios Editor,ugoditi si Powerplay!,ostale taktove,voltažu i slično, sejvati taj BIOS image,lijepo skinuti ATi Flash,i opaliti fleš BIOS-a novim imidžem.

Nemaš tu puno filozofije..prijatelj mi ima crnu Sapphire,ima niže voltaže od moje,i 100mhz niže taktove,i njemu je load 95c. Dođe mu to ko dobar dan,doviđenja. A ja sa Zerothermom 70. Čak i ispod otkad sam očistio karticu i pastu stavio drugu,za procke zalmanovu ono STG2..

Kažem,imao sam i 4850 sa tim zalmanom,prilično kretenski udešen cooler,inače je vrlo potentan i dostatan za ohladiti 4870. Problem te kartice nije GPU nego memorija i VRM-ovi..

Uzmi Fanmate2 i odvrti na joysticku dokle god oćeš RPM..

E,da..razgovarao sam sa valjda 30 ljudi koji imaju 4870. Tko god ti kaže da ima 35-40c idle s tom karticom - sere. Temperature se kreću jednostavno od 53-60c za idle,i od 70c naviše za load. Nema to Boga,ni prostora za laž,tako je kako je..

5770 mi je imala 36c idle,sa brutalnim powerplayem i undervoltom..kud će 4870 nafilana strujom kvragu..i bez takvog powerplaya..

http://www.hexus.net/content/item.php?item=15463&page=10

Pogledaj ove temperature sa hexusa..mislim,stave za moju da ima 46c idle?! a ja ispod 53 nisam vidio..možda da ju pod LN2 bacim..i stave 60tak c load,ma mislim..sto ljudi sto ćudi..al zato zaista nisu puno promašili ostale kartice,pogotovo 4870.

90c load je njoj radna temperatura..to je općepoznato...tog Zalmana treba oslobodit ručno Fanmateom2 ili preko manualnog podešavanja..i tako ga držat..

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 14:03 (thedream).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pregrijavanje ATI 4870

pa pazi , ako je u sobi 30 , kuciste nije bas pre dobro provjetreno onda je za tu karticu 80 u loadu skroz normalno, pa nece joj nista bit, prijateljeva 4850 mu ide do 80 bez pardona , i to zimi kad mu je u sobi hladnije, nije 80 tako puno, sto se tice kontrole vrtnje kupi fanmate,

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

pa pazi , ako je u sobi 30 , kuciste nije bas pre dobro provjetreno onda je za tu karticu 80 u loadu skroz normalno, pa nece joj nista bit, prijateljeva 4850 mu ide do 80 bez pardona , i to zimi kad mu je u sobi hladnije, nije 80 tako puno, sto se tice kontrole vrtnje kupi fanmate,

Jasno ko dan..evo i njihovo objašnjenje uvjeta testiranja..

We perform our testing on an open test-bed with a 120mm fan simulating case airflow.

Mogu tako i ja..sve komponente  van casea i puhat u njih..to jednostavno nije realna temp,ali ti govorim da se ljudi povode svakakvih siteovima. Idle pod tim zalmanom od 60c i load do 80 je posve uredan..i dalje 10 stepeni niže od referentnog plastičnjaka..

17 godina
neaktivan
Pregrijavanje ATI 4870

meni je hd 4870 u idleu 65C

http://gtabalkan.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja imam Powercolor HD4870 PCS+ sa Zerothermovim hladnjakom.... U idleu nikad nije bila ispod 60 stupnjeva, a pri punom šusu dođe i do 80 stupnjeva. Kartica radi besprijekorno već skoro dvije godine. Tu i tamo ispuhnem prašinu sa nje.. :-)

U idleu je nečujna, a to što malo buči prilikom igranja rješim vrlo jednostavno: stavim headseat ili pojačam zvuk za zub.

Osobno mislim da se malo pretjeruje za brigom oko zagrijavanja iz jednostavnog razloga: prepostavljam da inženjeri koji projektiraju i proizvode kartice znaju svoj posao.

Bio sam presretni vlasnik FX5800 Ultre i sve naspram nje sve mi je sveta vodica. :-) Btw. Još danas radi bez beda, premda zna dogurat do 105 stupnjeva. :-)

15 godina
neaktivan
Tvrdipanj kaže...

Ja imam Powercolor HD4870 PCS+ sa Zerothermovim hladnjakom.... U idleu nikad nije bila ispod 60 stupnjeva, a pri punom šusu dođe i do 80 stupnjeva. Kartica radi besprijekorno već skoro dvije godine. Tu i tamo ispuhnem prašinu sa nje.. :-)

U idleu je nečujna, a to što malo buči prilikom igranja rješim vrlo jednostavno: stavim headseat ili pojačam zvuk za zub.

Osobno mislim da se malo pretjeruje za brigom oko zagrijavanja iz jednostavnog razloga: prepostavljam da inženjeri koji projektiraju i proizvode kartice znaju svoj posao.

Bio sam presretni vlasnik FX5800 Ultre i sve naspram nje sve mi je sveta vodica. :-) Btw. Još danas radi bez beda, premda zna dogurat do 105 stupnjeva. :-)

Može biti ispod 60 Namigiva u idleu,i to fino..a i 80 load je over-the-top. Prije 70,72c..Osmijeh Trebao bi ju očistiti i promijeniti pastu,nikakvo ispuhivanje bez zamjene paste,ja sam evo zadnji put s alkoholom svu gotovo očistio..puknem tu SS samo kad kući dođem,na jobu sam..

Realno je kažem,od 53-60 idle i od 70 na više load..tu ovisi i sređenost kućišta,usis/ispuh ventovi, hlađenje ostalih komponenata i slično.

Primjerice meni je i5 750 ne defaultu,i uključene su sve one pzdrije za uštede,kako struje,tako i topline,imam 36,37c idle..RAM-i su na 1.55V..umjesto 1.65..i tako,da se stvoriti prostor za sniženje topline..

Doduše ne znam koji BIOS imaš..ja sam skinuo originalan i moddao ga.

Evo i overclockersclub temperature..koje po meni nemaju baš veze s vezom,pročitaj ovo,55 load wtf?!

http://www.overclockersclub.com/reviews/powercolor_4870pcs/16.htm

Možda na 100% okretaja na hladnjaku i na stolu složena konfa..inače nema  teorije..ma,gole šanse..nema..

The cooling solution that PowerColor has added to its HD4870 was able to keep the card quite cool; during full load the card was only reaching 55°C, which is lower than some of the HD4850s that were clocked lower than this! The heatpipe cooling solution definitely makes this card worth the price of admission..

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 14:49 (thedream).
15 godina
neaktivan
Pregrijavanje ATI 4870
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 17:26 (thedream).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Pregrijavanje ATI 4870

Ljudi pozdrav,

Evo ja sam pokrenuo ovu temu pa je red i da se

javim nakon vaših komentara.

U svakom slučaju - a s obzirom na vaše temperature grafe,

mislim da nemam razloga za filozofiranje.

Provjerio sam malo na netu i ova moja temperatura (idle 56-59, load preko 70 -78)

nije baš nikakav problem za ovu grafu koja doslovce loče struju.

Mislim da ću kad nađem vremena skoknuti do linksa i kupiti taj fanmate.

Dečki hvala svima !Cool

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
froggybone kaže...

Ljudi pozdrav,

Evo ja sam pokrenuo ovu temu pa je red i da se

javim nakon vaših komentara.

U svakom slučaju - a s obzirom na vaše temperature grafe,

mislim da nemam razloga za filozofiranje.

Provjerio sam malo na netu i ova moja temperatura (idle 56-59, load preko 70 -78)

nije baš nikakav problem za ovu grafu koja doslovce loče struju.

Mislim da ću kad nađem vremena skoknuti do linksa i kupiti taj fanmate.

Dečki hvala svima !Cool

jap , nemas se radi cega brinuti , prede li 90 onda se javi , btw ja imam fanmate na 4670 , spasio sam se otkad sam ga kupio , u idleu je ne cujem a u loadu drzim na 100% jer imam slusalice ionako , ako ti grafa ima konektor s 2 zice samo ga nekako upaši na onaj ulaz od fanmatea, ugl crna zica na crnu , crvena na crvenu , uzivaj,bye.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice