Pc ne pali nakon nadogradnje

poruka: 12
|
čitano: 2.270
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Pozdrav, 

nakon instalacije novih komponenti nikako ne mogu doci do biosa, svi ventilatori se upale ali dalje toga ne ide.

Na matičnoj se upale cpu i dram crvene lampice i onda se nakon nekog vremena pc sam ugasi.

Probao sam i bios flashback koji uredno završi al ni to nije pomoglo.

Ovo su komponente koje su kupljene:

ASROCK B650M-H/M.2+ AM5

AMD AM5 Ryzen 7500F 

KINGSTON 6000hz 2x16 FURY BEAST BLACK

0 0 hvala 0
12 godina
Re: Pc ne pali nakon nadogradnje

Koji si BIOS flashao? Jesi stavio zadnji stable?
Za početak resetiraj CMOS, izvadi bateriju sa matične na par minuta pa vrati.

Također provjeri dali si dobro spojio sve kablove od napajanja u ploču, nekad kablove treba malo jače stisnuti dasjednu do kraja.

Probaj izvaditi jednu pločicu RAM-a pa testirati samo s jednom, pa onda zamjeni tu sa ovom drugom da otkloniš mogućnost da je jedna pločica RAM-a defektna.

Ako ništa na pomogne probaj skinuti hadlnjak, izvadi CPU pa ponovno sve instaliraj na ploču. 

15 godina

Provjeri jesi li stavio RAM u utore u koje mora za konfiguraciju br 1., piše u manualu od ploče ili na samoj ploči.

LP,

BяєGa
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
prvo pocni sa 1 plocicom rama da dobijes bios pa onda kasnije dodaj drugu
battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
12 godina
Brega55 kaže...

Provjeri jesi li stavio RAM u utore u koje mora za konfiguraciju br 1., piše u manualu od ploče ili na samoj ploči.

LP,

Ta ploča ima samo dva utora tako da ne može pogriješiti.

11 godina

Bios je zadnji koji ima na asrock stranici

Probao sam više puta mijenjati mjesto ramu, skidao sam hladnjak i provjerio pinove da nisu možda iskrivljeni, al sve je uredno

0 0 hvala 0
12 godina

Jesi probao jednu po jednu plocicu a ne obe istovremeno?

11 godina

da

0 0 hvala 0
16 godina

jel se meni cini ili na asrockovoj te plocice rama nisu podrzane, to jest nisu testirane....nasao sam jedino serijski KF560C36BBE2-16 i po tome nije na listi

btw provjeri i cpu posto ti svjetli isto, da se nisu pinovi savili negdje(okej vidim da jesi provjerio), a kako si flashao bios sa obzirom da ti ne pali? usb? jesi siguran da je to proslo

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.9.2025 21:52 (dado16).
11 godina

bios sam flashao preko usb-a. Bilo je sve odrađeno kako piše na njihovoj stranici. 

0 0 hvala 0
16 godina

nista nosi kod nekog ko ima am5 da proba svoje rame i svoj procesor pa ce se znat do cega je

ovo što je reko ihush, meni se isto nije palilo prvih 1  do 2 min, i onda je dalje proguro kad sam stavio nove komponente, jesi sigurno dovoljno dugo cekao kad ga upalis?

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 12:14 (dado16).
16 godina
Ghost1950 kaže...

..

Na matičnoj se upale cpu i dram crvene lampice i onda se nakon nekog vremena pc sam ugasi.

..

-ili .. nisi dovoljno strpljiv, jer tako radi automatika, prvi detect-paljenje-.. treba nešto vremena, par rebootova, ovisi.. tj drugo je kad 'iskusna' osoba to radi i po zvuku-mirisu (ili ženskoj intuiciji..) 'zna' gdje je uzrok-problem ili je to ok..

-kad god posotji neki problem, krenuti 'od nule'.. sve rastaviti, složiti samo minimalni dio izvan kućišta na stolu, mbo + napajanje.. i to je prvi test, paljenje samo mbo+napajanje.. naravno da ne može upaliti, ali neke znakove daje, beep-alarm ili led.. zatim kad ima cpu, moguće da bilo koja žica nije dobro spojena ili da je nešto neispravno no i dalje se nešto treba isprobavati..

-hladnjak.. moguće, tj ako se pali i ugasi, može biti problem hlađenje, ako hladnjak ne nalježe.. pa da automatika gasi, kao moguć banalni razlog a svega ima, npr početnik ili previd pa se ne skine zaštitna folija s hladnjaka..

-kad je taj dio osnovnih elementata spojen, prvi 'pravi' test paljenja je s jednim keksom rama.. bilo koji utor.. da je računalo ispravno neki beep-signal ili alarm mora biti .. + za zvuk treba spojiti pc-speaker onaj mali, može biti zalemljen ali ima mbo i bez.. tad bi morale biti led-display.. nešto + dodatno ram može imati nekoliko led-indikatora a to sve treba gledati-slušati pa i 'prst-testom' provjeriti npr pregrijavanje (ako se opečete..).

-npr ako je ram u pogrešnom utoru ali da je sve ispravno, tad će beep-alarm-oznaka biti odgovarajuća.. pri čemu nije važno točno koji beep-kod, nego samo razlitito od stanja bez rama, drugi kod, drugačiji, kao i kad promjenimo u drugi utor redom koliko ih ima.. mora biti neka razlika, ne može biti isto .. ako je isto tad mbo naprosto ne radi.

+ kod svakog spajanja i testa, isključiti struju + jumperi za paljenje se mogu kratkospojiti šarafcigerom itd.

-ne žuriti, dati računalu-biosu vremena, gledati-slušati .. pa i prstom pratiti temperaturu, ako peče, gasiti..

-to je neki dio koji se može bez drugih dijelova-servisa-donora-frenda.. za više servis-reklamacija...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice