Osim u socketu, koja je razika između ova dva (mozete objasniti i i7)?
Razlika između i5 i Core 2 Quad
- poruka: 42
- |
- čitano: 15.576
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
vise cachea,veci fsb,bolje clockanje,HT,nize temp i sve to u korist I7/i5(nema HT)
vise cachea,veci fsb,bolje clockanje,HT,nize temp i sve to u korist I7/i5(nema HT)
krivo! i5 ima DMI i nema HT (i7 ima)
napiso sam da i5 nema,u zagradi na kraju...ovo za dmi nisam
cisto po performansama, i5 750 vs q9550
ako se ne uzme u obzir ddr3..kakva je razlika na stock taktovima, a kakva razlika postaje kada se uzme u obzir overclock potencijal??
U odnosu na Q9*50 ima ima manje cache-a.
i5 -1MB l2 cache-a, 8MB l3 cache-a (sporiji dosta od l2)
Q9*50 - 12MB L2 cache-a
Ja mislim da su temperature veće jer se ta nova arhitektura grije ko stoka te i više troši.
Jedino što je bolje je veća oc-abilnost, trun bolje performanse na istom taktu, integrirani mem. kontroler (napokon) i nema fsb-a više.
odlična tema
također me zanimaju razlike, planiram nadogradnju u proljeće pa me zanima isplativost prelaska na novi socket,
odnosno obzirom da procesori približno jednako koštaju trebao bi dati 1000 kn za matičnu što mi se baš ne da
ako netko zna otprilike kolike su razlike u performansama, ugrubo u postocima....
Hvala
U odnosu na Q9*50 ima ima manje cache-a.
i5 -1MB l2 cache-a, 8MB l3 cache-a (sporiji dosta od l2)
Q9*50 - 12MB L2 cache-a
Ja mislim da su temperature veće jer se ta nova arhitektura grije ko stoka te i više troši.
Jedino što je bolje je veća oc-abilnost, trun bolje performanse na istom taktu, integrirani mem. kontroler (napokon) i nema fsb-a više.
Mozes li objasniti ovo? Sta je memorijski kontroler?
A noviji je i jeftiniji
i5 (i ostali Intel za 1156 socket) imaju ugrađeni grafički kontroler u sebi (i memorijski kontroler) i zato nema više northbridgea (osim ovi neki modeli matičnih imaju northbridge...).
A što se tiče performansi:
Q9650 = i5 750
Moze biti integriran u matičnu ili u procesor.
tko ima dobar 775 proc, ploču i dobru ddr2 memoriju, ne mora se zalijetati u kupovinu i5 proca, nove matične, nove "brze" ddr3 memorije.
performanse su tu negdje-istovjetne cijeni, sve ostalo su markentiške budalaštine.
no, tko ima viška novaca, neka se lijepo počasti za praznike.
prelazak s Q2D na i5 neisplativo, ali s C2D isplativo
ma je, ljudi su do nedavno nabavljali nove-stare quad procesore, e sad ih marketing uvjerava da je to "zastarjelo", kupite i5, i7, to je super, nova tehnologija, super brzine..bla..bla.
ti pogledaj realno jedan i5 na 2.66 clockan na 3.8 i moj q8400 clockan na 3.8, njegova memorija na 1600, moja na 1000 i u kojim je on to aplikacijama koje ja svakodnevno amaterski koristim toliko brži, da bih ja sad trebao sve svoje ispravno, staro 1-2 godine jeftino rasprodat i uletiti u novu ploču, procesor, memoriju.
gledao sam po nekim stranim forumima razlike i u igrama s tom konfiguracijskom razlikom "nova tehnologija" me šije za čitavih 3-5% u FPS-ovima modernih igara.
strašna stvar, to ću nekako preboljeti, jedino što memorija na 1600 i više, brže učitava igre, no i to ću prespavati da sačuvam novčanik od tog ludovanja kupovine svega najnovijeg.
photoshop, obrada glazbe (cubase5 npr.) i druge razne prof aplikacije, imaju koristi od brze memorije i do 50% kod učitavanja aplikacija, no sam "najnoviji" procesor tu ima zanemarivu ulogu.
ma je, ljudi su do nedavno nabavljali nove-stare quad procesore, e sad ih marketing uvjerava da je to "zastarjelo", kupite i5, i7, to je super, nova tehnologija, super brzine..bla..bla.
ti pogledaj realno jedan i5 na 2.66 clockan na 3.8 i moj q8400 clockan na 3.8, njegova memorija na 1600, moja na 1000 i u kojim je on to aplikacijama koje ja svakodnevno amaterski koristim toliko brži, da bih ja sad trebao sve svoje ispravno, staro 1-2 godine jeftino rasprodat i uletiti u novu ploču, procesor, memoriju.
gledao sam po nekim stranim forumima razlike i u igrama s tom konfiguracijskom razlikom "nova tehnologija" me šije za čitavih 3-5% u FPS-ovima modernih igara.
strašna stvar, to ću nekako preboljeti, jedino što memorija na 1600 i više, brže učitava igre, no i to ću prespavati da sačuvam novčanik od tog ludovanja kupovine svega najnovijeg.
photoshop, obrada glazbe (cubase5 npr.) i druge razne prof aplikacije, imaju koristi od brze memorije i do 50% kod učitavanja aplikacija, no sam "najnoviji" procesor tu ima zanemarivu ulogu.
http://www.anandtech.com/bench/default.aspx?p=89&p2=109
i5 (i ostali Intel za 1156 socket) imaju ugrađeni grafički kontroler u sebi (i memorijski kontroler) i zato nema više northbridgea (osim ovi neki modeli matičnih imaju northbridge...).
A što se tiče performansi:
Q9650 = i5 750
Sto ti je to "graficki kontroler"? Neke loncice si pomijesao. i5 ima PCI-e kontroler sa 16 stazica, to sto u taj PCI-e konektor uglavnom ustekavas graficku ne znaci da je to "graficki kontroler", mozes tamo ustekati bilo koju PCI-e karticu.
Koji to modeli maticnih imaju northbridge? Znamo sto je northbridge, toga na platformi za i5 nema, platforma se sastoji od i5 procesora i P55 southbridge-a. Nema nista sto se na "nekim modelima" moze staviti za northbridge, u platformi to ne postoji. Ako mislis na dodatne kontrolere tipa USB3.0, SATA3 i slicno, to nije northbridge, to je spojeno na southbridge.
A ni performanse q9650 vs i5 750 bas nisu jednake, u prosjeku mozda
http://www.anandtech.com/bench/default.aspx?p=49&p2=109
No to je kao da imas jednog genijalca i jednog retardiranog i kazes da su prosjeku oba normalna. Zavisi za sto ti treba je bolji jedan ili drugi (ovo mislim na procesore, ne genijalca ili retardiranog :P), no opet, kada pogledas cijenu, q9650 kosta preko 2000kn, i5 od 1300kn, a opet i to da q9650 radi na 3GHz, a i5 na 2.66GHz, i5 je ipak ucinkovitiji.
i 5 je po meni smece od proca i nikad ga nebi kupio.. ko ima zadnju generaciju q9xxx slobodno treba zaobic i5 i i7 proceve.. a samo za gaming prva serija c2d i c2q jos uvijek rulaaaaaaaaaaaa..
kolko ja znam ti i5/7 procesori imaju digitalne jezgre (kako se to več kaze) da ne kaze da ih ima 4 nego 8 to sam pročitao nesto u bugovom casopisu ali pisalo je samo za i7 ja mislim da je tako i za i5 i
EDIT:ako sam pogrjesio nemojte me stavljat u hall of shame XD
da vas pitam kad ce doc i3 i kolka ce bit cijena?
sad si mislim uzet novu grafu, proc, rame i maticnu .. i to sve za 5000kn ..
zanima me jel mi se isplat i preci s intel core duo 2.5 e7200 na i5 2.66 ?
kolko ja znam ti i5/7 procesori imaju digitalne jezgre (kako se to več kaze) da ne kaze da ih ima 4 nego 8 to sam pročitao nesto u bugovom casopisu ali pisalo je samo za i7 ja mislim da je tako i za i5 i
4 fizicke a 8 logickih jezgara.
da vas pitam kad ce doc i3 i kolka ce bit cijena?
http://www.bug.hr/vijesti/intel-core-i3-530-prodaji/99753.aspx
Osobno ne mislim prelazit na i5/i7 seriju CPU-ova uopće.
Moj C2Q9550 mi je sasvim dobar za SVE aplikacije/igre koje ga u idućih 2 godine mogu opteretiti (po potrebi ga čak mogu i clocknuti kakvih 15-20% ako bi baš počeo trokirati).
Tada ću vidjeti što se nudi u Intel i AMD taborima pa donjeti odluku što kupiti a da mi donese porast performansi od barem 50-75%
jel mi moze ko odg. na ovo ?
e to, valjda su zbog toga ti i7/i5 procesori tako skupi meni bi bilo zanimljivija tema da je razlika između i5 i i7
EDIT:(post iznad mojeg) da svi če odma skakat oko tebe da ti daju odgovor
ja mislim da i5 imaju 4 fizičke i 4 logičke...
a i7 imaju 4 fizičke 8 logičkih
ako je to istina onda se i5 opče ne isplati kupovat ili i7 ili neki obočni Qxxxx
nagledao sam se tih testova, no lažu svi ko kerovi. sve je to "neovisno" istraživanje plaćeno od proizvođača da bi se ti procesori bolje prodavali.
stavi far cry 2 na 1920x1200 sa full detaljima, a ne kao oni na medium i to 1680x1050 pa ćeš vidjeti da uopće nema razlike, jer pri tim rezolucijama nema razlike ni 5%.
ako dobro prodaš svoj hardver, imaš novaca s kojima ne znaš što ćeš, samo kupuj, zašto ne.
ako je to istina onda se i5 opče ne isplati kupovat ili i7 ili neki obočni Qxxxx
A gledaj ovo: i5 750 košta oko 1400 kuna, a njemu po performansama ekvivalentan Core 2 Quad je Q9650 ili Q9550, a Q9650 košta 2000, a Q9550 je 1800 kuna. A što se tiče općih performansi, sva tri procesora (i5 750, Q9650, Q9550) žderu sve pred sobom. Stoga itekako je isplativo uzeti i5 procesor
slazem se s tobom nisam bas praio cjene i5 procesora ali treba biti nesto bolja/skuplja matična za i5?