Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.267
|
čitano: 3.084.945
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
14 godina
Intel i7 Club

Ok, onda ide "slabiji". Multi gpu sam složio jednom a problema more. Il ne radi jedna, ili prejadno poboljšanje. Sad je vjerojatno bolja podrška u samom driveru a i sw-u koji ih koristi. Ipak ja radije uzmem neku jaću ali jednu. Btw, ja gtx970/980 ne uzimam pod highend, enthusiast. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Intel i7 Club

Za CPU render svakako 5820K ... oc-a se isto kao i 5830K, u nekim slučajevima i bolje.

S2011-v3 ploča i DDR4 RAM dosta poskupljuju priču, ali sve zajedno je i dalje povoljnije za takav posao od 4790K kombinacije a daje i veći potencijal (RAM do 128GB, Xeoni sa puno više jezgri itd.)

Kod ploča nema puno mudrosti, chipset je samo jedan (X99), a u toj klasi ni entry modeli nisu loši (imam Asrock X99-Ext4 i radi ok).

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2015 15:22 (Mladen).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
odjavljen
Re: Intel i7 Club
Chico12 kaže...
dax-lax kaže...

Pozdrav ekipa. Nisam siguran trebam li savjet ili potvrdu oko ovoga. Igrom slučaja sam pristao na prodaju glavnih komponenata (cpu, mbo, ram) iz mog prvog pc-a (3770k) a nisam to planirao još barem godinu dana. S obzirom da već duže vrijeme pretežno modeliram u max-u i koristim cpu render, na pamet mi je pala ideja da uzmem i7 5820 ili 5930 radi hexa i kud i kamo bržeg obavljanja render zadataka. Na novu platformu ću očito ići ali me sad brine koji cpu jer 5930k mogu imat za sitno više od 3k kn a 5820 500-ak kn manje? Ne znam koliko tih 40 vs 28 pci-ex3.0 lane-a ćine razliku jer je to skoro pa jedina razlika. OC me baš ne tangira previše u početku. I još ako može savjet za ploču a da nije uber skupa ko onaj asusov e ws. ja sam razmišljao o asus x99-a

Jedno pitanjce za Tončija kad je već spomenuo x-phi koprocesore. Mogu li te stvari oristit za render?

Mislim da prednost 5930k dolazi do izražaja tek nakon treće grafičke karte. Znači ako ćeš raditi 4way sli onda taj skuplji intel. A. ako nećeš, nemaš potrebu za njim, jer je to isti čip i isto se clocka. Za tu razliku u cijeni možeš uzeti dodatnih 8gb ddr4. A sad što se tiče matične, dosta ljudi po stranim forumima se slaže da Asrock ima dobrih i pristupačnijih x99 ploča.

Baš i ne nužno. Savjetujem ti da uzmeš Asusovu WS ploču koja na 7 PCIE slotova ima 16x, ne zbog GPU-a, nego ako ćeš koristiti PCIE SSD-ove koji su sve češće dostupni u dobrim i jeftinim izvedbama (naspram nekoć bijesno skupih). Nema tog SATA SSD-a koji se može mjeriti s time, a meni se u svemu pokazalo kao najbolje ulaganje.

Nažalost, ja na ploči imam samo jedan M2 slot i zbog dva GPU-a, zvučne i jednog PCIE SSD-a (M2 je također PCIE i dijeli 4. PCIE slot) nemam više mjesta, ali iduća je ploča svakako 7-slot WS.

14 godina
Intel i7 Club

7 slotova i 2 plx-a. Mrak je to ali 4500kn za taj vrhunski mbo mi je previše. Čak sam gledao par ploča od supermicra ali nisam našao ništa što bi mi bilo zanimljivo (čitaj: financijski prihvatljivo). Asrockov ws je onak dosta loše opremljen ali spada u budžet. Za ploču se još odlučim do uto, srijede. H110 bi trebao bit adekvatan hladnjak jer ga ne mislim prodavat

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Jel mi se isplati vracati na x79+i7 3820/4820k s ovog hasswela? U bukvalu imam za cca 20% vece perfomanse na istom taktu(gpu+cpu), no zazelio sam se visokog takta, oc i cudnovate stabilnosti tog setupa!? Cijena neigra neku ulogu jer mi je ulog minimalan!
Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
13 godina
neaktivan
Intel i7 Club

Sa cetvrte generacije samo na petu! Nista drugo! 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ja ne bih išao na stari chipset. Novi chipset je novi chipset.

13 godina
protjeran
No taj mi cipset nikako nije sjeo, mislim radi sve super, poskido sam sve svoje rekorde s njim, no htio bi opet malo overklokati nemogu vise izdrzati:), 4790k je koma za oc i s tim temperaturama mi se neda vise boriti! Smece za oc !
16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
No taj mi cipset nikako nije sjeo, mislim radi sve super, poskido sam sve svoje rekorde s njim, no htio bi opet malo overklokati nemogu vise izdrzati:), 4790k je koma za oc i s tim temperaturama mi se neda vise boriti! Smece za oc !

Ali 4790K već radi na 4,4. Što će ti više? :) Zar ne može na 4,8 recimo?

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.2.2015 10:52 (Tonči).
13 godina
protjeran
Toplina koje to cudo isijava je nemjerljiva cak ni s fx od 220tdp;)
14 godina

Nije problem toplina nego distribucija iste na rashladni sustav. Iste probleme imam sa svojim i7 3770K gdje na 4.5Ghz i 1.225V pod jednim NH-D15 meni ide na 80-85C u testovima temperatura. Katastrofa Intela.

11 godina
Zato 2500k na 4.5ghz ide sa stock coolerom.
Hejjjjj
13 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Nije problem toplina nego distribucija iste na rashladni sustav. Iste probleme imam sa svojim i7 3770K gdje na 4.5Ghz i 1.225V pod jednim NH-D15 meni ide na 80-85C u testovima temperatura. Katastrofa Intela.

jesi li razmišljao da delidaš ihs i staviš bolju pastu,iako ni to neće previše pomoć jer zbog 22nm procesa tzv. hot spot na die je manji od jednog amdea.

Oh intel y u no use fluxless solder anymore.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.2.2015 12:38 (Ikarus01).
16 godina
odjavljen
Intel i7 Club

Meni 8-jezgreni ide na sasvim finoj "toplini" na 4,5-4,6... tek na 4,7 hladnjak javlja oko 65+°C na loadu, a na 4,9 prži do 90+ jer je voltaa ipak 1.5V. Ali na 1.35 sve fino.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Intel i7 Club

Zato sta je ihs lemljen na haswell e-u, na i7 4770 recimo bi imao puno gore temp-ove na istom naponu od 1.35V.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Mislim da cu odustati od x79 previse traze za sporiji cpu..
14 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Meni 8-jezgreni ide na sasvim finoj "toplini" na 4,5-4,6... tek na 4,7 hladnjak javlja oko 65+°C na loadu, a na 4,9 prži do 90+ jer je voltaa ipak 1.5V. Ali na 1.35 sve fino.

To jezgre ili kompletan cpu?

multi-gpu 4 ever
14 godina
Tonči kaže...

S čim ti to hladiš ?? Nisamo vidio nigdje po netu da ide iko i blizu 1.5V.

16 godina
odjavljen
Intel i7 Club

Corsair H110 s Noctuama 14 na 100% (1200 RPM) kad je 1.5V. :) 1.35 ide s Noctuama na 650 RPM.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Intel i7 Club

I da s cime testiras stabilnost?

multi-gpu 4 ever
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Leopard_st kaže...

I da s cime testiras stabilnost?

Maya rendering od pola sata, kompajliranje FireFoxa od 15 minuta i takve stvari. I moja aplikacija za prženje, ali nju ne koristim na 1.5V jer je vrlo opasno za 5960X kao i Prime95.

14 godina

Eto to ti ja govorim !! Imaš bolje hlađenje od mog za nekih maximum 4 - 5C a tvoj CPU je hladniji od mog osjetno uz više napona i više jezgara !! Netko me pitao za delidd. Razmišljao sam ali sam odustao jer mi se neda s tim zajebavat i riskirat da dobijem 200 Mhz više. Na ovim postavkama pod NH-D15 je CPU dobar jer tek u sintetici dođem do tih temperatura. Inače ovako u gamingu i normalnoj upotrebi pri ovih 4.5Ghz Nocta ventove nikad ni ne čujem što dovoljno govori o hlađenju. No 1.3V i takve napone i više taktove mogu zaboravit, pogotov u stress testu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.2.2015 14:28 (itomic009).
16 godina
odjavljen
itomic009 kaže...

Eto to ti ja govorim !! Imaš bolje hlađenje od mog za nekih maximum 4 - 5C a tvoj CPU je hladiniji od mog osjetno uz više napona i više jezgara !! Netko me pitao za delidd. Razmišljao sam ali sam odustao jer mi se neda s tim zajebavat i riskirat da dobijem 200 Mhz više. Na ovim postavkama pod NH-D15 je CPU dobar jer tek u sintetici dođem do tih temperatura. Inače ovako u gamingu i normalnoj upotrebi pri ovih 4.5Ghz Nocta ventove nikad ni ne čujem što dovoljno govori o hlađenju. No 1.3V i takve napone i više taktove mogu zaboravit, pogotov u stress testu.

S tim da ja imam 8 jezgara (pravih) što ga grije doslovno duplo.

A čekaj... zašto bi Intel ubio svoje "obične" procesore lošijim spojem??

12 godina
itomic009 kaže...

Eto to ti ja govorim !! Imaš bolje hlađenje od mog za nekih maximum 4 - 5C a tvoj CPU je hladiniji od mog osjetno uz više napona i više jezgara !! Netko me pitao za delidd. Razmišljao sam ali sam odustao jer mi se neda s tim zajebavat i riskirat da dobijem 200 Mhz više. Na ovim postavkama pod NH-D15 je CPU dobar jer tek u sintetici dođem do tih temperatura. Inače ovako u gamingu i normalnoj upotrebi pri ovih 4.5Ghz Nocta ventove nikad ni ne čujem što dovoljno govori o hlađenju. No 1.3V i takve napone i više taktove mogu zaboravit, pogotov u stress testu.

itomic@, jedno pitanjce, makar nisam član i7 kluba

kad već spominješ hlađenje na haswellu, jel bi ja dobio štogod niže temperature s jačim hladnjakom od sadašnjeg cm vortex plus (obzirom da volim položene hladnjake za oko mi je zapeo be quiet shadowrock topflow)

moj vortex je spustio temperature za desetak stupnjeva u odnosu na intelov hladnjak i pod full opterećenjem ne prelazi 70 stupnjeva, no mene to još ne zadovoljava bez obzira što nije proc za klokanje i volio bi da to bude još niže i tiše (čisto psihološka opsesija zbog koje sam voljan izdvojiti parsto kuna za novi cooler), no brine me jel to ima smisla obzirom na taj prokleti loš prijenos temperature s jezgre na poklopac

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.2.2015 14:17 (picajzla0707).
14 godina
Tonči kaže...

Ne razumijem na štp misliš ako se referiraš na moj post ?

picajzla0707 kaže...
itomic009 kaže...

itomic@, jedno pitanjce, makar nisam član i7 kluba

kad već spominješ hlađenje na haswellu, jel bi ja dobio štogod niže temperature s jačim hladnjakom od sadašnjeg cm vortex plus (obzirom da volim položene hladnjake za oko mi je zapeo be quiet shadowrock topflow)

Pa taj Be Quiet je bolji cooler ali je isto tako i NH-D15 bolji cooler od Venomus X coolera a ja imam IDENTIČNE temperature pa ti vidi . Vjerojatno bi dobio još nešto niže temperature. Problem je kod tih procesora što se ne može prenjeti efikasno toplina s chip-a preko IHS-a na hladnjak pa zato kod mene nema pomaka s boljih hladnjakom. Stvar je  u tome da je već i sa slabijim dosegnuta ta neka razina koja se prenese, odnosno to rashladi uspješno i Venomus tako da extra performanse NH-D15 ne dolaze do izražaja. Slično bi bilo i kod tebe mada mislim da bi ti vidio nekakav pomak jer ja sam išao sa vrhunskog hladnjaka na još bolji.

12 godina
itomic009 kaže...

Pa taj Be Quiet je bolji cooler ali je isto tako i NH-D15 bolji cooler od Venomus X coolera a ja imam IDENTIČNE temperature pa ti vidi . Vjerojatno bi dobio još nešto niže temperature. Problem je kod tih procesora što se ne može prenjeti efikasno toplina s chip-a preko IHS-a na hladnjak pa zato kod mene nema pomaka s boljih hladnjakom. Stvar je  u tome da je već i sa slabijim dosegnuta ta neka razina koja se prenese, odnosno to rashladi uspješno i Venomus tako da extra performanse NH-D15 ne dolaze do izražaja. Slično bi bilo i kod tebe mada mislim da bi ti vidio nekakav pomak jer ja sam išao sa vrhunskog hladnjaka na još bolji.

pa slično i sam razmišljam, makar vortex plus nije loš hladnjak u svojoj klasi, be quiet je daleko jači i očito je da ću morat spizdit tih parsto kuna za svoju opsesiju da to i potvrdim

15 godina
protjeran
Intel i7 Club

@Picajzla

Za buku razumijem, al temperatura od 70C je super za haswell-a koji normalno funkcionira i na preko 90C. 

Ipak intel procesore (na i7 mislim prvenstveno) prodaje s hladnjacima s kojima procesor mora throttlat pri jakom opterecenju sta znaci da je temperatura 100tinjak C. To ukazuje na to da je procesor dizajniran da izdrzi i duze izlaganje visokim temperaturama.

Moj PC  
0 3 hvala 0
16 godina
odjavljen
itomic009 kaže...
Tonči kaže...

Ne razumijem na štp misliš ako se referiraš na moj post ?

Mislim na to kako je Intel bolje izveo hlađenje na H-E, nego na običnim Haswellima pa se pitam zašto su uopće mijenjali, jer nije baš Sandy bio skuplji toliko od Ivy i Haswella da štede na međusloju....

12 godina
ansha kaže...

@Picajzla

Za buku razumijem, al temperatura od 70C je super za haswell-a koji normalno funkcionira i na preko 90C. 

Ipak intel procesore (na i7 mislim prvenstveno) prodaje s hladnjacima s kojima procesor mora throttlat pri jakom opterecenju sta znaci da je temperatura 100tinjak C. To ukazuje na to da je procesor dizajniran da izdrzi i duze izlaganje visokim temperaturama.

ma i tih 70 stupnjeva dostigne tek pod punim opterećenjem na occt linpack testu, kad ga digne na full turbo brzinu 3700, no već sam rekao da je to moja osobna opsesija

ako ga mogu spustiti da ne prelazi 65 stupnjeva ili čak niže i da mi vent na cooleru bude tih, vrlo rado ću izdvojiti th 400 kuna

13 godina
protjeran
Pa onda uzmi vodeno! Kad vec dajes 400kn! Barem ja bi!lp
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice