Napustio nas je jedan od pionira, gurua i apostola regionalne IT-zajednice, jedno od malobrojnih imena i osobnosti koje su temeljno ugrađeni u početke računalne pismenosti generacije kojoj melankolično i ponosno pripadam.
Umro je Dejan Ristanović, urednik i pokretač legen
- poruka: 15
- |
- čitano: 5.624
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sjecam se njegovih zagonetki i softverskih pitalica - zanimljivo bi bilo i danas.
Prepravljao lose prevedene knjige koje su u prevodu izgubile smisao sifriranih poruka - slabo se sjecam koja je to tocno bila.
Osamdesetih je napravio i vlastitu notaciju za rjesavanje rubikove kocke.
Da, Galaksija, Sezam, knjige, svi ti casopisi... Pionir kao i Voja, kao i Zoran Modli. Svi se nekako uhvate nostalgicnih projekata pred kraj - pitam se je li onaj film ikad zavrsen?.
Izgubio sam ga odavno iz vida i njegov PC Press, kao i uostalom nekad cijenjeni Bug.
Pogledah prilozeni video i obradovalo me da su nesto radili s Galaksijom - on i Voja. Unazad nekoliko mjeseci se usukao.
Bar je do samog kraja radio sto je volio.
Odlazimo polako...
Hvala mu!
:(
Tužno, osamdesetih je bio svjetlo u tami.
Imali smo malo izvora informacija, Dejan je bio jedan od rijetkih.
Rijetko kada se može definirati trenutak u vremenu koji značajno utječe na buduće životne odluke i afinitete. "Bila je zima s puno snijega...", bio sam klinac, drugi razred osnovne i ferije kod bake na selu. Upravo ovi "Računari" sa slike su bili glavno štivo, pročitao sam ih od korice do korice nekoliko puta. Premlad da bih sam složio Galaksiju ali dovoljno star da me obuzme tehnološko ludilo, koje još uvijek traje.
Dvije godine kasnije stigao je C64 i sletio na plodno tlo. Nismo se samo igrali, prvi programerski zadaci, Basic i Pascal, "listinzi" iz Računara, beskrajne DATA komande, pa sve dalje što se moglo u 64KB (zapravo 40ak slobodnih ali što je tu je).
Hvala Dejane, hvala na svemu.
- jedno od onih imena koje ostaju u sjećanju.. RIP ili EOF..
Sjećam se da su Računari bili najozbiljniji časopis o računalima i informatici u SFRJ 80-ih godina.
Glavna konkurencija bio im je Moj mikro koji je imao bolju kvalitetu tiska i malo opušteniju atmosferu.
Drugi veliki konkurent bio je Svet kompjutera koji je pak bio skroz opušten, zafrkantski orijentiran i više pisao o igrama.
Međutim, Računare sam više puta koristio kao početne izvore znanja o programiranju.
Svaka čast i poštovanje pokretaču časopisa tako važnog za pionirsko doba osobnih računala - počivao u miru!
Pratio sam njegov rad još od prvih članaka u "Galaksiji", o programiranju HP41C, pa dalje, do male škole BASIC programiranja, preko njegovog BBC model B (Acorn), prvi članak o Eliti itd. itd.
Da nije bilo njega, sigurno ne bih bio ovdje gdje sam sada.
Hvala.
Nekih osadesetih godina mi je bilo malo čudno kako jedan čovjek može napisati pola mjesečnika. Ali to je bio Dejan...
Moram priznati da me je vijest o smrti Dejana Ristanovića duboko potresla. Još uvijek posjedujem primijerak, računara u vašoj kući, kao i sve brojeve računara dok ih se je moglo kupiti u Hrvatskoj, dake do početka Domovinskog rata. RIP.
Složih "Galaksiju" i još uvijek je imam. Zahvaljući tome naućih dosta i o hardveru i softveru, a da o zadovoljstvu nakon prvog pokretanja stroja( 6Kb ROM-a, 4Kb RAM-a) ne govorim!!! Kad je u Svetu Kompjutera izašao listing nekog programa, to je bio "praznik"." Računari u kući" su pak bili na neki naćin prestručni za prosječnog čitatelja, ali su pružali dobar uvod u kompleksnost informatike! Šteta Dejana, počivao u miru....
Da naslovnice su bile uvijek erotski nabijene, izuzev čini mi se broja 48 (ili 50) gdje neki bradonja drži PC.
Ali sdržaj je uvijek bio vrhunski, geek-ovski, bar u onim prijeratnim brojevima.
U istinu otišao je velki čovijek koji svojim radom i djelom obikovao profesionalno usmjerenje velikog broja nas iz pred-BUG-ovske ere.
Otisao je covjek koji me je usmjerio u ono sto mi je postao hobi, karijera i glavni interes. Njegov casopis je bio prvi na koji sam se pretplatio, tamo jos u srednjoj skoli. Prvo HP svijet, pa elite na acornu, pa galaksija (i nas orao). Proslo stoljece, ali jos uvijek blizu srcu.