Ne znam ljudi ako ste primjetili no sve je počelo s netbookom. Malom jeftinom i jednostavnom platformom za svakodnevno surfanje, kontakte
i bazične zadatke. Microsoft je nanjušio nešto sa tablet PCjem no po svom starom običaju finalni proizvod mu je bio dosadan i nezreo da "zagospodari
svijetom", svejedno, priprema softverske platforme i novog zgodnog i nezahtjevnog OSa utrla je put mnogima i ponudila bitan i iskoristiv potencijal.
Pozornica je pripremljena.
I sad stiže Apple. Iritantan i ozbiljnijem korisniku odbojan no "hip i moderan" i baš ono što nam treba da bi milijuni i milijarde onih koji nisu fanatici ko
mi promjenile neke bitne stvari u ovoj branši. Osobno mislim da će tek verzija 2 bit vrijedna spomena no neka. Brže će se to dogodit nego zamišljamo,
tako da su prigovori i komentari na ipad i na apple nebitni. Bitno je to da je sa ipadom započela opća "ipadizacija", što je po meni ne samo dobra
stvar nego i jedna od vrlo bitnih, možda i najbitnijih revolucija koje su pogodile ovu industriju u zadnjih 20 godina. Mislite da pretjerujem?
Već sam vidio neke zgodne križance netbooka i tableta gdje se ili ekran može odvojit od tipkovnice (lenovo, izvrstan koncept) ili se jednostavno
može zakrenuti, a mislim da bi nam uskoro mogli doć i slideri i mnoge druge varijacije. ipad+netbook+tablet hibridi su već zgazili koncept e-book
readera koji je imao puno vremena da se razvije i etablira no nije mu išlo za rukom. I neka ga. U ovom biznisu nema mjesta proizvodima koji
stagniraju. Onaj savitljivi skiff reader mi se činio kao zanimljiv gadget no usporedite njega monokromatskog i još nesavršeni ipad (ili dvojku) i
sve dodatne stvari koje pruža i vidjet ćete da su e-readeri već mrtvi - samo što još to ne znaju. Što bi vi radije kupili, e reader gdje kupujete
sadržaj koji čitate i nemožete čitat skoro ništa drugo ili ipad, koji je i reader za sve moguće formate i cool gadget, i obični kompjuter i laptop i
telefon i gps navigator i mail preglednik i facebook alat i sve ostalo. Malo sad pretjerujem no vidite poantu. Takva budućnost nam je vrlo blizu.
Vrlo je moguće je da netbook/tablet PC u stilu ipada postane dominantna vrsta kućnog kompjutera za vrlo, vrlo kratko vrijeme. Ostat će naravno
klasični PCji za mnoge sorte korisnika (gamere recimo) no za većinu običnih i tehnički neodsviještenih kućanstava koji se kompom služe površno i
neobavezno tableti su dar božji. Praktična lijepa i prenosiva stvarčica gdje možeš surfat, gledat filmove u krevetu i čitat vijesti na plaži i kontakrirat
kratkim porukama na fejsbuku u trenu. Osobno sam i ja čekao ili moćni e-reader ili nešto slično tabletu samo jeftinije i bolje. Bilo mi je glupo kupovati
laptop jer već imam komp u kući no ipad/tablet je sasvim druga stvar. Obični komp + tablet se lakše podnose i imaju lakši suživot nego laptop i PC.
Dolazi nam horda moćnijih i zgodnijih i jeftinijih ipadolikih strojeva i mislim da će velika većina onih koji kupuje laptope (a takvih je više nego PC
vulgaris kupaca, ne?) uskoro kupovati baš ipad+netbook+tablet hibride.
Budućnost je počela, opet.