Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.282.237
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
CPU chat tema

Nisi ni ti daleko.

11 godina
Re: CPU chat tema
Tonči kaže...

Pa 7700K je low-end procesor. Jadne 4 jezgre, jadne PCIE stazice... to je uzlaznica u svijet igranja na TN monitorima. Jesu brzi, ali to je sve što jesu. Za ekipu koja igra CSGO jer nema para za Battlefield. Tako je i 7700K za one koji nemaju za bolje. 

Ali 8700K se reklamira kao najbolji gejmerski procesor. 

...ovo bi i konja uvredilo...a ciljaš na igrače sa klupe......sram te bilo--nisko udaraš 

https://i.redd.it/e18f8931ul5y.gif
14 godina
CPU chat tema

Ima i iphone6 2 jezgre pa od android telefona napravi sataraš koji imaju ponekad i 8 ili više. Nije sve u jezgrama nešto je i u optimizaciji što intel očito zna kad procesori melju u gamingu. Napominjem gamingu. Amd to radi bolje u nekim drugim stvarima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2017 16:57 (mislioc).
14 godina
CPU chat tema

Kakve veze ima intel sa optimizacijama, to se radi u game enginu, vecina igara je optimizirana za intel jer imaju vise trzista.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2017 17:00 (ivanzu).
17 godina
odjavljen
CPU chat tema

LOL, da - ekipa sjedne i razmislja kako da optimizira igru za intela...

Freak Show Inc.
16 godina
protjeran
ivanzu kaže...

Kakve veze ima intel sa optimizacijama, to se radi u game enginu, vecina igara je optimizirana za intel jer imaju vise trzista.

A pomaze i sta intel uz ipc prednost ima i 20% prednosti u taktu, dakle blizu 30% brze jezgre...

9 godina
neaktivan
ivanzu kaže...

Ja još čekam da mi neko objasni kako se to igre optimizuju za specifične arhitekture...

ansha kaže...
ivanzu kaže...

A pomaze i sta intel uz ipc prednost ima i 20% prednosti u taktu, dakle blizu 30% brze jezgre...

30% brže jezgre ima i sa manjim radnim taktom (i5 8400 vs r5 1600)...

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2017 17:06 (DaShip).
14 godina
CPU chat tema

Pa u tome i jest poanta priče namjerno sam naveo iphone kao primjer pošto znamo da apple ima svoj software koji je odlično optimiziran za njihove uređaje.Isto tako intel kao gigant diktira ritam i njihova zastupljenost na tržištu je ogromna. Slična situacija je i sa nvidiom. Pa je stoga razumljivo zašto njihovi čipovi melju u gamingu. 

14 godina
ivanzu kaže...

Pa ovo je za rubriku "ispeci pa reci".

14 godina
DaShip kaže...

1.Ja još čekam da mi neko objasni kako se to igre optimizuju za specifične arhitekture...

2.30% brže jezgre ima i sa manjim radnim taktom (i5 8400 vs r5 1600)...

1. Pitaj ih:

Stardock Corporation15090 Beck Rd.
Plymouth, MI 48170
Phone: 734-927-0677
Fax: 734-927-0678

2. Razlika je +/- 4% u brzini jezgre izmedu i5 8400 i R 1600 na istoj frekvenciji ali bzvz ti pricat kada ti mislis da i5 8400 radi na 2.8GHz.

14 godina
hrvooje kaže...
red_bull kaže...
_mark0_69 kaže...

Tko prvi njemu...procesor: https://www.tia-mobiteli.hr/detaljan-prikaz.aspx?gid=164834

Cijena - prava sitnica! 3800kn

Jebate još je i ohne Kühler

und ohne MBO :) 

a ne može više od jednog m2 ssd-a 

ma evo sad da ga nađem na ulici ne bi ga podigao

Malo prcanja u Friday stilu: Ti mrziš Intel i sve što je Intelovo... 

Nisam ja ništa prčko.
16 godina
CPU chat tema

Intel sve vuče za nos jer po sredstvima kojim raspolažu trebali bi imati stotinu puta jače procesore od konkurencije.

kradem mine iz minskog polja
9 godina
neaktivan
ivanzu kaže...
DaShip kaže...

1.Ja još čekam da mi neko objasni kako se to igre optimizuju za specifične arhitekture...

2.30% brže jezgre ima i sa manjim radnim taktom (i5 8400 vs r5 1600)...

1. Pitaj ih:

Stardock Corporation15090 Beck Rd.
Plymouth, MI 48170
Phone: 734-927-0677
Fax: 734-927-0678

2. Razlika je +/- 4% u brzini jezgre izmedu i5 8400 i R 1600 na istoj frekvenciji ali bzvz ti pricat kada ti mislis da i5 8400 radi na 2.8GHz.

1)Odličan ti je argument onda, stvarno odličan... 

2)Ok, radi na 3.6 GHz kao i r5 1600x i oba imaju isti single core boost, a r5 garantovano radi na svom radnom taktu dok i5 ne...

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2017 17:29 (DaShip).
14 godina
protjeran
Zvali su ga mali od komentara, al ne u dobrom smislu.
16 godina
protjeran
dery kaže...

Intel sve vuče za nos jer po sredstvima kojim raspolažu trebali bi imati stotinu puta jače procesore od konkurencije.

Brzo bi propali da ih ti vodis... Bit je imat sta sporije procesore a da prodaja ostane dobra...

17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Eto, sad je vrijeđanje... Nije vrijeđanje, malo ruganja jest. 

Vidimo po testovima da Intel ima ~25% prednosti zbog toga što imaju cijeli 1GHz bolji overclock u prosjeku (5GHz vs 4GHz). Lako za to što to u praksi ne znači baš pretjerano puno u igrama, ali čemu navijanje? Taj dio mi je nejasan. Da kupim dionice Intela, znao bih zašto bi mi odgovaralo da Intela ljudi više kupuju, a isto vrijedi i za AMD. Međutim, svakoj osobi koja nema dionice i nema psihičkih problema, odgovaralo bi da AMD upravo sad nagazi Intel, jer je to jedini način da AMD preživi i da procesori ostanu ovako jeftini.

Nestane li AMD, priča o procesorima za 300-400 eura je gotova. Ono što je sada 8700K, koštat će u tom slučaju 1000 eura i bit će mokri san 99% kućnih korisnika u Hrvatskoj. Isto vrijedi i za grafičke kartice. Malo po malo srednji segment vam je već dogurao do 600-700 eura... 1080, Vega.... koliko je nekad, dok je i euro i dolar imao veću kupovnu moć, bio vrh. Sad je vrh ponude skliznuo u 800-1000, malo po malo se gura entuzijaste prema 1500 eura. Više nije šok ni vidjeti ne-serverski procesor za 1500-2000 eura.

Na flagship procesor ne možete ugurati RAID za brze diskove, nego trebate kupiti ključić i skupu X299. Ni stazice nemate ispod 10 jezgara i 1k eura. i7 na "konzumerskoj" platformi je postao sprdačina s mogućnostima chipseta i ploče....

Da AMD ne radi što radi, da nema konkurencije, nagrabusili bi i oni koji misle da imaju puno para i kupuju skupo, a kamoli oni koji su financijski prisiljeni na i7-7700K kao maksimalni doseg. 

Pazite što želite da vam se ne ostvari. ;) 

Nope.
17 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Da AMD ne radi što radi, da nema konkurencije, nagrabusili bi i oni koji misle da imaju puno para i kupuju skupo, a kamoli oni koji su financijski prisiljeni na i7-7700K kao maksimalni doseg. 

Luci:

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2017 18:54 (Friday).
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Nestane li AMD, priča o procesorima za 300-400 eura je gotova. Ono što je sada 8700K, koštat će u tom slučaju 1000 eura i bit će mokri san 99% kućnih korisnika u Hrvatskoj. 

Nema potrebe izmisljat Tonci, intel ima 6-corea za 400€ od davno vec...

9 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Vidimo po testovima da Intel ima ~25% prednosti zbog toga što imaju cijeli 1GHz bolji overclock u prosjeku 

O tome se i radi, imaju čak veću prednost i na istom radnom taktu.

9 godina
Tonči kaže...
... i7 na "konzumerskoj" platformi je postao sprdačina s mogućnostima chipseta i ploče....

...

amd pusti tren sastrane... meni nije jasno kad neko glumi advokata intelu i da prostiš sere po nekome drugome koji kaže da bi volia imat 2 cijela pcie utora ,da šta će meni više od 16 stazica šta cu to ustekat.... a ne radi se o tome šta ću ja uštekat i oću li uzet još koji nvme ssd, jos jednu zvucnu,itd itd nego o tome da bi "desktop high end" treba imat za prosjećnog korisnika i viška stazica tj utora ..

14 godina
CPU chat tema

Veliš Tonči, nestane li AMD... Pa više puta su kolege napisali da je AMD stoljećima u gubitku... Milijarde gubitka spominju... Nekim čudom oni i dalje posluju, kako, otkud ni Bog ne zna... Jesu li , možda, umjetno održani (poticaji države ili šta god već) da ne bi nastao monopol...

Eto, ako netko zna odgovor i voljan je iznijeti ga...

Nisam ja ništa prčko.
17 godina
odjavljen
ansha kaže...

Nema potrebe izmisljat Tonci, intel ima 6-corea za 400€ od davno vec...

Istina, ali na skupljim pločama, bojim se. Uvijek možeš kupiti skuplju i jeftiniju ovamo i onamo, ali prosjek je nešto viši za X u odnosu na Z (imho vrijedan razlike, kao i sada, X299 vs Z270/Z370).

dabar_solta_V2 kaže...

amd pusti tren sastrane... meni nije jasno kad neko glumi advokata intelu i da prostiš sere po nekome drugome koji kaže da bi volia imat 2 cijela pcie utora ,da šta će meni više od 16 stazica šta cu to ustekat.... a ne radi se o tome šta ću ja uštekat i oću li uzet još koji nvme ssd, jos jednu zvucnu,itd itd nego o tome da bi "desktop high end" treba imat za prosjećnog korisnika i viška stazica tj utora ..

Što trenutno nude je tragikomično. Ništa RAID za NVMe, dual GPU je 8x+8x... ok, možemo prihvatiti da je SLI sada još više na ljestvici, ali sad imamo PCIE diskove...

Trenutno ne vidim razlog zašto bi obični korisnici kupovali 8700K i zašto bi entuzijasti kupovali uopće Z chipset. Ne paše mi baš ponuda.

Nope.
14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Eto, sad je vrijeđanje... Nije vrijeđanje, malo ruganja jest. 

Vidimo po testovima da Intel ima ~25% prednosti zbog toga što imaju cijeli 1GHz bolji overclock u prosjeku (5GHz vs 4GHz). Lako za to što to u praksi ne znači baš pretjerano puno u igrama, ali čemu navijanje? Taj dio mi je nejasan. Da kupim dionice Intela, znao bih zašto bi mi odgovaralo da Intela ljudi više kupuju, a isto vrijedi i za AMD. Međutim, svakoj osobi koja nema dionice i nema psihičkih problema, odgovaralo bi da AMD upravo sad nagazi Intel, jer je to jedini način da AMD preživi i da procesori ostanu ovako jeftini.

Nestane li AMD, priča o procesorima za 300-400 eura je gotova. Ono što je sada 8700K, koštat će u tom slučaju 1000 eura i bit će mokri san 99% kućnih korisnika u Hrvatskoj. Isto vrijedi i za grafičke kartice. Malo po malo srednji segment vam je već dogurao do 600-700 eura... 1080, Vega.... koliko je nekad, dok je i euro i dolar imao veću kupovnu moć, bio vrh. Sad je vrh ponude skliznuo u 800-1000, malo po malo se gura entuzijaste prema 1500 eura. Više nije šok ni vidjeti ne-serverski procesor za 1500-2000 eura.

Na flagship procesor ne možete ugurati RAID za brze diskove, nego trebate kupiti ključić i skupu X299. Ni stazice nemate ispod 10 jezgara i 1k eura. i7 na "konzumerskoj" platformi je postao sprdačina s mogućnostima chipseta i ploče....

Citajuci ovaj, ali i neke tvoje prijasnje komentare cini mi se da si ti najvise ogorcne zbog broja stazica, valjda zbog posla kojim se bavis. Niti 7700k nema vise stazica pa je svejedno jedan od najprodavanijih cpu-a na trzistu, ocito je sirotinji koja ga kupuje to dovoljno i i sretni su sto sad za iste novce tj 10-20$ razlike, ako gledamo launch cijene, moze dobiti 6/12 procesor koji ima performanse 8/16 procesora svoje konkurencije. Kad je bila rasprava o Vegi branio si situaciju sa cijenama tj cinjenicu da AMD nije povisio msrp vec da trgovci koriste situaciju i zbog velike potraznje i malih zaliha rade s cijenama prakticki sto zele, takva slicna situacija je sada i sa coffee-om i to ce se kroz kratko vrijeme stabilizirati, a ja senadam da ces sad isto tako stati u obranu intela.

Mozes ti pricati o tome da coffee nema znatno vece rezultate u gamingu, ali previse je rezultata na sve strane da bi se to povjerovalo, jedan obicni 8400 ima bolje performanse od icega sto konkurencija nudi dok jedan sirotinjski 8600k, koji ima neznatno visu cijenu od 6600k 4/4 govneta prije godinu dana, ce sve skupa jos brze i stabilnije odradivati u rasponu od 60hz pa na dalje, a cuo sam da cak radi i na IPS monitorima.

Nitko ne kaze da ne treba bit zahvalan AMD-u radi tih cijena, ja sam to u ovoj temi i sam rekao klik, ali zasto sutit na konstantno prcanje i nebuloze koje se ovdje serviraju iz cista mira, a pogotovo kad god se ukaze na nesto gdje je intel bolji. Bilo bi to sve skupa jos i jasno da s druge imamo nesto revolucionarno, a ne samo hrpetinu sporih jezgri sa broadwell level ipc-om... Evo da se i ja malo rugam kad je to normalna stvar ovdje. 

9 godina
neaktivan
CPU chat tema

1)Ima smisla za prosječnog potrošača da kupi i7 8700k i Z chipset (zbog overclocka)

2)Još čekam i da mi neko pokaže kako je Zen na nivou Broadwell-a što se tiče IPC-a. 

14 godina
CPU chat tema

Samo da dodem kuci pa cu vidjeti da li je na razini broadwella da se ne ponavljas ko papiga.

13 godina
neaktivan

Pa nije na razini broadwella nego par % ispod. Već je rečeno par puta. Jel moram sad tražit svoj post o tome pa ga linkat i obojat kao rambox?

17 godina
CPU chat tema

upravo tako. fanboyizam pojedinaca me začuđuje. ne vidim svrhu toga. dali su godine u pitanju ili kurčenje- nemogu razlučiti. 

fanboy cijena i performansi da. ostalo je za dječji vrtić ili vrapče.

(G)jokaCRO ingame
13 godina
_mark0_69 kaže...

Pa nije na razini broadwella nego par % ispod. Već je rečeno par puta. Jel moram sad tražit svoj post o tome pa ga linkat i obojat kao rambox?

Broadwell ili broadwell-E, li-la.

coffe,coffe,coffe.....
13 godina
neaktivan

Ma E se podrazumijeva pošto je broadwell bez E zanemariv kao proizvod.

16 godina
Spiridon kaže...

Veliš Tonči, nestane li AMD... Pa više puta su kolege napisali da je AMD stoljećima u gubitku... Milijarde gubitka spominju... Nekim čudom oni i dalje posluju, kako, otkud ni Bog ne zna... Jesu li , možda, umjetno održani (poticaji države ili šta god već) da ne bi nastao monopol...

Eto, ako netko zna odgovor i voljan je iznijeti ga...

- stvar je u wintel vs ostatak (veliki plavi..), jer je nekad davno, intel za cpu i ms-os 'posudio' ono što je tad IBMu bilo nevažno (doba glupih terminala/pc u bankama, 640k je dovoljno..) i tako je taj dvojac ostavio kormilara koji nije ni bio zainteresiran.. no, kasnije, kad je vidio.. a biti na forbesovoj listi je svima đir, tad staju na stranu amd-a (koji je btw bio intelova podružnica, kooperant). U vrijeme prvih alpha sabirnica (posuđenih s dec alpha ev6.. i razdvajanje na a-b simetrični utor kao Pent2/3) i tad nastaje athlon/1Ghz.. potpomognut konzorcijem, koji obuhvaća, ibm, oracle, ogl .. tako 'girice' koje su bile ljute na wintel.. jednako kao na forumu, mi-oni. Tad upumpavaju dosta novca i knowhow + fabove, sve do opterona.. tad im je dosta, zasitili se (pri tome, wintel je ostao neokrznut). Još se oko khronos grupacije nešto vrti (ogl-vs-direcx.. ali i to je jednako zamrlo) .. jer su došli mobiteli, cloud i sl. dok amd u međuvremenu kupuje ati (vrijeme) i tako kao brand ima nešto.. što ga je održalo do ove nove serije. Ako se pokažu dovoljno dobri, hype, nešto.. možda uspiju. Možda uspiju i napravit dovoljne količine 'opterona'.. no do sad je ugl to bilo nedovoljno. Patenti, licence, forbsova lista i dišpet uz milijarde koje se vrte u bizu, veliki koje se ugl ne primjećuje imaju važnu ulogu.

IBM već duže ne pokazuje zanimanje, ogl je sporadičan, .. osim konzola kao stabilnog prihoda (xbox-sony/nv-ati), intel je računao na mobilne ali tu je arm.. tak da svi ostaju za desktop kolač, uobičajeno intel uzme sve a mrvice pokupi onaj drugi. Neko vrijeme je amd imao i uspješne parnice, no taj prihod je sad presahnuo, ostaje samo ovaj od wafera a tu je intel nekoliko puta profitabilniji, najtužnije, amd ne može preuzeti ugovore velikim kupcima/dobavljač cpua, jer nema dovoljne kapacitete za potrebe-isporuke, opteron.. na kapaljku. Pomirili su se time da su samo jeftinija alternativa, ništa se ne može brzo promijeniti jer gradnja nekog faba traje par godina..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2017 21:17 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice