Koji router kupiti ?

poruka: 108
|
čitano: 60.622
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?
Pa samo stavi novi router na postojeći od operatera. I to je to. Tako sam ja napravio, stavio Asus i zaboravio na problem mreže.
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?
kruskar kaže...

Ekipa, trebam preporuku routera koji bi mi zamjenio originalni t-comov(ZTE je trenutno).

Gledam tipa: D-LINK DIR-809, ASUS RT-AC1200G+

Znači u potpunosti želim maknuti t-comov router i staviti drugi, uz taj drugi router ide i d-link switch.

Ja sam si u postojeći A1 router ubo lan kabel i spojio ga na drugi router, Honor Router 3, i sve ostalo spojio na Honor Router 3 i kabelom i preko njega podesio WiFi. Na ovom od A1 sam ugasio WiFi. Mislim da ćeš malo teže izbaciti router od operatera. Može se vjerojatno ali će te i koštati. S tim da će ti operater odmah reći da ti oni neće odgovarati za bilo kakve smetnje jer ne održavaju taj tip routera, koji god da uzmeš.

12 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?
Ivan35 kaže...

ako si na optici, koliko vidim ni jedan ne podržava vlan, ako si na adsl/vdsl, u što ćeš spojiti liniju ako izbaciš tcom router?

 vdsl2, e vidiš to se i ja pitam, a želim u potpunosti maknuti t-comov router i sve prebaciti na drugi.

Gdje prestaju rijeći tu počinje glazba
10 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

ovako na brzinu: asus DSL-AC68U

al nemoj se iznenaditi kada vidiš cijenu

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2021 17:08 (Ivan35).
15 godina
offline
Koji router kupiti ?

Je li Dlink DIR-842 dobra kupnja ako se gleda dobiveno/uloženo? Model je star oko 4 godine koliko vidim.

oristio bi se u sobi, a povezan bi bio žično s glavnim routerom tako da bi služio kao AP i trebao bi pokriti dvije sobe odvojene jednim zidom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Koji router kupiti ?

Trebao bih preporuku nekog best buy routera do 300-400 novaca, što je dobro?

Trenutni koji imam mi je katastrofa signal pa sada tražim nešto bolje.

 

Je li moguće zamijeniti trenutni router koji sam dobio od ISP-a i staviti samo taj novi?

 

edit: naručio D-LINK DIR-842 pa će da vidimo kakav je.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.4.2021 9:31 (Pero Dinamit).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Koji router kupiti ?
Best buy ruter za 300-400 kn, ha ha ha. Bez komentara.
15 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

Bolje onda šuti nego da ovako seruckaš pa ništa ne govoriš. Isuse, koji likovi su tu na forumu.

 

Teško napisati sve ti je to šit, s time ne možeš ni surfati i bolje spali te novce. To tako teško bilo?

 

Treba mi samo za surfanje, ništa drugo. Nikakve igrice, nikakvo streamanje filmova.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
15 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

- router je router.. za liniju trebaš modem. (iste/slične 'kutijice' imaju različite nazive, zbog primarne različite funkcije, time i npr ulaz za tel.liniju RJ11 dok router ima samo mrežni WAN port (i liniju mora dobiti od nekog modema-linije, neovisno bakar, optika, coax, wifi-mobilan, satelit itd..).

- oprema operatera ne služi samo za internet, nego za sve usluge, internet+tel+tv.. i u pravilu ovisiš o tom uređaju, soft/hard-zaštiti tj ovisnosti o operateru-uređaju. Ako se ne želi ništa osim linije, tad se traži bridge i tad sve ostalo radi glavni-tvoj router (firewall, forwarding itd..).

- signal? više ovisi o sreći, smetnjama, ostalim uređajima u nekom radijusu nego o samoj kutijici, žica je žica, wlan nije žica. Teh.mogućnosti ovise o podržanom standardu i to je naravno limit, ali kvaliteta-smetnje i stvarne brzine ovise o previše drugih fakotra, najmanje o uređaju (modem-router-ap..) jer je 90% zapravo identično. Ono što možeš birati, npr broj antena MIMO, sad mesh i sl. dok su specifikacije ono što pročitaš, npr brzine do g-54 za prastaru opremu, noviji n, ac... wlan brzine do 150 x neki umnožak pa uvijek vidiš broj 150, 300, 450, 600 itd. + ne miješati dvije brzine, odvojene-različite, paket-ugovor 'brzina interneta' npr na optici 100-500mbps.. tj dok ponuđene brzin eprema internetu nisu prelazile 100 nije ni bilo važno ako gledaš surfanje-download, no to su dvije odvojene stvari, tj interna-lan/wlan mreža i vanjska (internet-paket) koju plaćaš + ovisno o opterećenju linije i (ne)dobiješ ugovoreno.

 

-zbog smetnji (gubljenje paketa, ponovno slanje istog paketa dok ne prođe bez greške..) može se desiti da je niža connect brzina efikasnija (brža) u stvarnom prometu, tj brzina automatikom ide gore-dolje ovisno o smetnjama do teh.max koji oprema omogućuje ali ne ovisi samo o wlan-serveru (koji je samo dio 'kutijice' kako god je nazvali) nego i o drugoj strani, računalo-mobač tj njegov wlan adapter-brzina-antena + smetnje i udaljenost pa se ovisno o udaljenosti (pad signala) koriste niže brzine (jer su manje osjetljive na smetnje) itd. Jednostavno nije isto pokriti jednu sobu, kuću/stan (zidovi-katovi) + moguće smetnje izolacije i ostale elektronike + susjedi i svi wlan uređaji koji jednako u istom spektru signala rade (kao gužva na cesti, kad neovisno kako brz auto imaš, stojiš..) pa ti se desi da u zgradi susjedi jedni drugom smetaju tj zauzeti kanali (1-11/16..) slično kao što ti talijanske tv stanice smetaju na obali za prijem tv antenom..

 

-želje i stvarnost? želiš brzinu? ne ovisi samo o 'tebi' nego o ostatku, kao cesta-auto, tj wlan nije lan (žica) i time nema jednostavnog odgovora tj svaki slučaj je za sebe, pa netko istom opremom na drugoj lokaciji ima dobre/loše rezultate itd.

 

-u toj cijeni možeš birati 'sve' tj gbe-lan, više ulazno-izlaznih antena (po dvije za svaki signal, 2.4-5ghz.. pa i tri..), kao i neki dodatni fičer npr storage-usb-print-media server (kao nas-mediaplyer-nešto treće..), dok su brandovi i mogućnosit slične, tj imaš dvije današnje filozofije, tj sve je to samo software u kutijici-chipu dok žice-konektori kao fizički dio to omogućuju. Tako imaš stariji-klasičan način, gdje admin kontrolira sve, portovi, dmz-fwd, rezervacija adresa, tuneliranje-vpn, rulovi.. tj ono zašto router zovemo router, kreiranje i kontroliranje rute i pravila (rulova), tj mrežni šef-kutija. Drugi 'juzer-wizard' način, klik-next, radi ali možda nemaš opcije za podešavanje, no obični juzeri su sretniji s takvom klasom softwarea. .. npr neki zte-modem vs neki mikrotik.. dok su normalne marke npr dlink-tplink-asus.. ili openwrt pa imaš kutijicu sa svime (ako chip-rom-ram dozvoljavaju tj resursi).

 

-u pravilu kupiš svoj router i spojiš modem mrežnim kablom na wan port routera.. ostalo odradi automatika (tj ili ručno, podesiti subnet itd..). Modem i dalje radi svoj dio, tj možeš ostaviti ili isključiti njegov wlan, imati više odvojenih mreža itd. .. a kako će raditi, teh.spec nisu čarobna kugla, samo teorija dok ne probaš. Ugl dobiješ ono nazivno kao što to dobiješ u većini ostalih roba, no mogući su izuzetci tj ako sad imaš neke smetnje, one će i dalje biti tu, prisutne.. i time možda isti rezultat. Kad se nešto želi 'popraviti' osnovno pravilo je uzrok-fix, ne nešto treće osim ako je to neka 'zaobilaznica' tj ako nema boljeg/mogućeg riješenja, npr umjesto wlana koristiti žicu, powerline-struju/instalacije, mesh za pokrivanje prostora, dodatne ap/repeatere .. ili se preseliti, jer na vanjske smetnje ne možeš utjecati.

 

-tako da dok se ne zna uzrok, želje-cilj + problem.. nema ni odgovora ili 'obečanja' da će to raditi kako si poželio.

-jeftikaner router 100-200kn, neki fičer više 300-500kn, ostalo-skuplje u pravilu ne trebaš (osim s konkretnim razlogom, npr uređaj klase firewall koji u pravilu nema wlan.. a cijena je koju nulu viša).

-ponekad je 'bolje' rješenje premjestiti wlan-server tj ako je u podrumu-tavanu kao mjesto priključka ili ulazni hodnik gdje je nekad bio priključak za tel. ... dok se ovisno o tv (iptv-kabel..) obično te dvije kutije smještaju na različite dijelove stana tj tv je na jednoj strani stana, računalo na drugoj itd.. pa kako god razmjestiš imaš neki mogući fizički problem prostora-razmještaja a time i signala-wlana jednako tako kao što tv može imati internet, može imati lan-žicu i/ili bežično-wlan.. a svi uređaji zajedno generiraju promet mreže + paket/ograničenje koliko se može i tad može biti razlika kad nešto upališ-ugasiš .. itd itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
offline
Re: Koji router kupiti ?
I ja se pitam koji su to likovi koji traže best buy ruter za 300 kn, to je seruckanje ali na tanko.
Ihush - tko ti čita tako duge postove?
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.4.2021 16:05 (Rocki).
10 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

Nije problem što neki kupuju i wifi rutere od 1000kn već u tome da neznaju princip rada i misle da će to riješiti problem.

Kao prvo wifi nije niti će biti ikad zamjena za LAN kablove jer se međusobno ne smetaju pa bio jedan uređaj uz ruter a drugi 80m dalje.

Kod wfi se smetaju međusobno pa onaj dalji bude uvjek "pregažen" signalom od onih koji su bliže ruteru toliko da gubi i konekciju.

Uvjek kažem sve stacionarne uređaje spojite kablom i pola wifi problema ste riješili.

Nemože nitko biti zadovoljan ako mu je ruter u dnevnom boravku do televizora  i gleda IPTV preko wifi.

Svi dalji wifi korisnički uređaji ovisno o njihovom broju , i prometu podataka će imati probleme.

Korištenjem dual band wifi rutera se može stanje popraviti ali ne u potpunosti .

13 godina
offline
Koji router kupiti ?

Trebam preporuku wifi rutera ..

Ne preko 450kn..

Obavezan 1gb WAN,

Lan nije bitan..

Te da ide barem za 2 uređaja po 250 do 300 mb/s, dotični uređaji neđaju nikakvu mogučnost fizičkog priključka ne mrežu..

Prvi je 2 metra do rutera a drugi bi bio u prostoriji do...

 

Hvala..

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

Za te radne brzine 250 do 300Mbps odgovara samo 5GHz wifi tipa ac 867 ili 1200 ali je signal dosta lošiji za drugu prostoriju a time što je jedan bliži znači kad ima veći download onaj u drugoj prostoriji neće imat više od 50Mbps . Ruter sam izaberi uz napomenu da sa vanjskim antenama ima bolji signal a izlazne snage su im uglavnom podjednake.

Normalno i ta dva korisnička uređaja moraju podržavati brzinu na 5GHz koju sam naveo.

 

edit:

Ukoliko se modem-ruter dobiven od ISP nalazi kraj vašeg rutera može se iskoristiti tako da ostane wifi raditi pa na njemu fiksno odredimo 5GHz kanal udaljen od kanala koji je na ruteru pa da se korisnički uređaji ne smetaju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2021 19:10 (AF139).
13 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

Da bacio sam oko na Asus 1200 i Dlink 842...

Nemogu vjerovat da če jedan zid praviti tolke probleme.. a vidit ču... Večinom je 50mb dosta.. 

U pitanju su telke...ali kad se strema s lokalne mreže 4k Hdr izuzetno velikog bitrejta ona je 50mb malo...

10 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

Nije zid problem već daleko više što se međusobno smetaju (na istoj su frekvenciji) i kao uvjek bliži ruteru je pobjednik .

Inače "telke" su stacionarne pa je najbolje rješenje to rješiti LAN kablovima....a i jeftinije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2021 20:35 (AF139).
13 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?
AF139 kaže...

Inače "telke" su stacionarne pa je najbolje rješenje to rješiti LAN kablovima....a i jeftinije.

  Telke i jesu problem, jer su fizički priključki na telkama 100mb.

Zbog toga nekad na varijabilnom velikom bitrateu šteka...

10 godina
offline
Re: Koji router kupiti ?

Jedino ako nešto nije u redu sa podjelom ukupne brzine na korisnike koja ide preko rutera.

 

https://www.synopi.com/bandwidth-required-for-hd-fhd-4k-video/

13 godina
neaktivan
offline
Koji router kupiti ?

Molim savjet...

 

Selim komp u proszoriju u kojoj nisam u mogucnosti provuci lan kabel, pa bi trebao ici preko WiFia.

Bacio sam oko na Asus RT-AX58U sa PCE-AX58BT adapterom.

Ruter bi se nalazio odmah do zida iza kojega bi u drugoj prostorji bio komp na udaljenosti 2-3m.

Glavno pitanje je da li bi mogao sa tom opremom vuci full brzinu od 500Mbita? 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice