Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 20.927
|
čitano: 5.024.582
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: Koji monitor kupiti

Gigabyte se čini ok ali ergonomija je stvarnu osnovna, samo tilt

Zasada su mi uži izbor Asus i Iiyama

11 godina
spoonman039 kaže...

čim je veća rezolucija preporučujem da skaliraš windowse npr. na 125% ili 150%, ovisno o ukusu. imaš i custom scaling, ali ne preporučujem, jer možda neće sve windowed aplikacije dobro skalirati. dodatno možeš podesiti veličinu kursora, ikona na desktopu, zoom u browseru. po ukusu.. generalno oštrina teksta treba biti bolja na većoj rezoluciji, iako neće nužno biti ista u svim aplikacijama - u nekima pomaže clear type, negdje ne itd..

pretpostavljam da nemaš driver za taj model monitora, nego neki generički, pa windows nije dao opcije za sve dozvoljene frekvencije, a možda i još neke funkcionalnosti.. 

odi na dellovu stranicu i skini driver, uz njega bi trebao biti i color profil za windowse što svakako nije na odmet.

ne znam koju nvidia grafičku imaš, ali svakako preporučujem update drivera ako nisi napravio. pošto ne igraš igre preporučio bi ti radije studio driver nego game ready zbog stabilnosti, a i generalno rjeđe izlaze updatei pa neće biti dosadan :D

možeš instalirati i novu nvidia app koja je nasljednik geforce experience-a (aplikacije u kojoj se lakše podešavaju postavke za igre). ok, ovaj dio ti nije bitan, ali u tu aplikaciju polako dodaju i opcije iz nvidia control panela kao i neke nove. mnogo je fluidnija od control panela, a i ne znam planiraju li ugasiti control panel, pa bolje se pripremiti.

eto, možda previše detalja, ali svakako smatram da je nakon kupnje monitora poželjno iz njega izvući maksimum.

odgovor na prvi dio

znam za to, nije mi neka sreća 125% uvećanje, ali za browser si sam namjestim po potrebi (ctrl + plus-minus) - budem se navikao :) u biti je moj komentar više takav da nisam (još) navikao na 27" 2K :)

odgovor na drugi dio

imam driver, skinut sa Dell službene stranice prije postanja originalnog pitanja - color profil sam skinuo s rtings-a (kalibriran)

imam staru nvidia gtx 650 Ti i za nju neki malo stariji driver pošto su mi noviji radili neke probleme u svakodnevnom radu

ako išta znači - monitor je spojen hdmi kablom (DP nemam na grafičkoj pa jbg.)

mislim da nisam još ni restartao komp, budem i to probao :) al ok je, zasad radi na 75hz i ovako

puno hvala na odgovorima

16 godina

Koliko imaš fps u Cyberpunku sa gtx 650ti 

Legendarna kartica, eto baš danas nećaku stavio bf5, ima 16:10 monitor 1680x1050 i prastari i5 onaj prvi....mislim da je 760 model iz 2010.

Igra bez nekih problema 

3 godine
Wiz3m4n kaže...

24 inch monitor sa ips matricom i što višom hercažom, nešto tipa ovoga

AOC 24G2ZU/BK LED monitor, 23,8, FHD, IPS, 240Hz, 0,5 ms, gaming | MALL.HR

vjerujem da bi 90% citatelja ovog foruma radije odabralo ovog LGa 32" ips 2k 75hz naspram tog sirotog 24" full hd 240hz aoca

https://www.nabava.net/monitori/lg-32qn600p-monitor-cijena-ips-315-32-16-9-605488391

11 godina
Wiz3m4n kaže...

Koliko imaš fps u Cyberpunku sa gtx 650ti 

nula :D ne igram :)

fun fact - ja sam ovu udomio od nećaka :D

11 godina
Petar hw kaže...
Wiz3m4n kaže...

24 inch monitor sa ips matricom i što višom hercažom, nešto tipa ovoga

AOC 24G2ZU/BK LED monitor, 23,8, FHD, IPS, 240Hz, 0,5 ms, gaming | MALL.HR

vjerujem da bi 90% citatelja ovog foruma radije odabralo ovog LGa 32" ips 2k 75hz naspram tog sirotog 24" full hd 240hz aoca

https://www.nabava.net/monitori/lg-32qn600p-monitor-cijena-ips-315-32-16-9-605488391

pa na tvom 75hz sve lagga... na tom je sve neigrivo

16 godina

Petre tuljane... čovjek je pitao za monitor do 200e za CS, kompetativni šuteri se igraju na 24 monitorima sa nabitom njuškom na ekranu sa visokim FPS, prema tome mu je dat i savjet, CS na 75hz je sreća ravna tvojim komentarima i pitanjima nagradnim na svakom oglasu....ko poziv za vojsku

3 godine
Koji monitor kupiti

ti si jedan mali jazavac > https://scontent.fzag1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/289332738_577860443706542_1987711637039176786_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_eui2=AeFOiHXGXyVZV7W-iRITnlGhrq62H9e4ZjCurrYf17hmMC2IiwU8RTBpalPFbJl5SJs&_nc_ohc=r1Bpjnzog7MQ7kNvgH7wvFN&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fzag1-2.fna&_nc_gid=A6fFlBPAz4Gm80yR8MWERwd&oh=00_AYCivXUFPIU76mAW9NUa8BlW4Phu-U1jOO-bOfxF6paOrA&oe=673DB7F7

covjek je pitao monitor za casual home usage i spomenuo da igra counter strike i lol, kakvi kompetitivni shooteri, kao sto rekoh siguran sam da bi 90% ljudi ovdje da vide uzivo jedan pored drugoga 24" 1920x1080 240hz vs. 32" 2560x1440 75hz - odabralo drugu opciju

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Petar hw kaže...

ti si jedan mali jazavac > https://scontent.fzag1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/289332738_577860443706542_1987711637039176786_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_eui2=AeFOiHXGXyVZV7W-iRITnlGhrq62H9e4ZjCurrYf17hmMC2IiwU8RTBpalPFbJl5SJs&_nc_ohc=r1Bpjnzog7MQ7kNvgH7wvFN&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fzag1-2.fna&_nc_gid=A6fFlBPAz4Gm80yR8MWERwd&oh=00_AYCivXUFPIU76mAW9NUa8BlW4Phu-U1jOO-bOfxF6paOrA&oe=673DB7F7

covjek je pitao monitor za casual home usage i spomenuo da igra counter strike i lol, kakvi kompetitivni shooteri, kao sto rekoh siguran sam da bi 90% ljudi ovdje da vide uzivo jedan pored drugoga 24" 1920x1080 240hz vs. 32" 2560x1440 75hz - odabralo drugu opciju

A sta je cs nego kompetitivni shooter ? Nije kompetitivni shooter jedino ako si namjestis mec sa botovima, 75hz u csu je ravno samoubojstvu, umres prije nego ikog vidis.. na tom sporom njusra

3 godine
suspendiran
Sve sami profiči😂😂😂😂💪svaka ćas ovoj enormnoj vecini na 60-75hz kako mogu tako živjeti i biti uopce kompetetivni 😁
1-1 bi vjerovatno vecinu vas osramotio u codu nebi vam ni 1000hz ni 3 table normabela pomogla😝😂❤️💙
Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
Boris grozni kaže...
Sve sami profiči😂😂😂😂💪svaka ćas ovoj enormnoj vecini na 60-75hz kako mogu tako živjeti i biti uopce kompetetivni 😁
1-1 bi vjerovatno vecinu vas osramotio u codu nebi vam ni 1000hz ni 3 table normabela pomogla😝😂❤️💙

Baš, kako li je samo ekipa igrala prije na samo 60 hz, sve je to ravno samoubistvu, strašno kakve se paralele vuku. 

16 godina

Naravno da nije doslovce tako no igrati cs i sl. šutere danas na 60hz ekranu protiv ekipe sa puno boljom opremom/Hz je frustrirajuće

Prije su se vozile trke sa konjima kada nije bilo automobila :)  Prelazak sa 60hz ekrana na ekran sa HRR je kao kada dijete dobije sladoled

Eto vam i Borisa kod Pubga, imate u temi....kaže kako ga frustrira ginuti a prvi vidi protivnika i počne pucati po njemu.....to mu je zbog 60hz 4k monitora, da ima 24ku 240hz bio bi otšetao sa sraza na nogama, ovako mu se klinci kojekakvi sprdaju 

13 godina
Koji monitor kupiti

Uzeo sam rabljenog Aoca 24g2u za 100 eurica jer mi je pod nosom. Ne da mi se cekat 10 dana ovog da dode sa malla (produzeni vikend). 😀

1 1 hvala 0
12 godina
Koji monitor kupiti

Ja vise ni mobitel ne mogu gledati na 60Hz a kamoli monitor 

2 0 hvala 0
3 godine

Ja sam za dodatnu freq. nabacio dodatnih 200€, bolje da sam se raspao od alkohola za te pare...

Edit: kad bih tako stvarno gledao i kad bih izračunao kolike sam pare uludo i nepotrebno potrošio bio bih već odavno redovan na sastancima liječenih alkoholičara ili rip. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2024 12:59 (notloB).
11 godina
Boris grozni kaže...

Kakvi profici ? Jel tebi uppce jasno sta znaci kompetitivni fls ? Ne moras bit profic da igras dobro... Nego, nisam te vidio da si ikoga osramotio u pubg turnirima dok su bili atraktivni... Koj kd drzis u codu ? 1?

23 mjeseca
Koji monitor kupiti

Odlučio sam kupiti običan monitor pošto sam zaključio da mi se ne isplati kupiti 1080p gaming monitore (jer mi se svi čine smeće), niti mi ima smisla uzimati bolji monitor koji ne mogu koristiti 100% do upgradea koji možda nikad ne dođe. Otišao sam na nabava i slično i gledao najjeftinije. Svi se vrte oko 80 eura i MSI Pro MP252 mi se činio najnormalniji.

Na papiru je ok: 24.5 incha, 100Hz, 1ms(MPRT), 4ms(GTG), IPS panel, 300 cd/m2, 1300:1 kontrast, 100.15% sRGB, adaptive synch, zvučnici.

Mogu reći da sam ugodno iznenađen za 80 eura. Bacio sam razne igre od Dote do Ratcheta i Clanka i izgleda mi dosta dobro. Ima čak i ono di se stavi ciljnik (6 različitih, u crvenoj i sivoj boji) na sredinu u opcijama monitora za pucačine, što je dosta čudno s obzirom da se igre ne spominju nigdje u materijalima za ovaj monitor, samo ured i rad.

Iz nekog razloga sam imao glitcheve s DisplayPortom na 100Hz (možda loš kabel?), s HDMIom nije bilo problema. Čak mi se čini da i adaptive synch radi preko HDMIa, što nije uvijek slučaj.

Zvučnici su užas, naravno.

Tak da ukoliko je netko na vrlo malom budgetu može se probat.

0 0 hvala 0
12 godina

To je okej budžet monitor, a i 100Hz je svakako osjetno gladje za oko nego 60/75hz.

4 godine
Koji monitor kupiti

Koji monitor za laptop 20 - 22 incha srednje klase za klinca 11 godina pošto se jako pogrbi kad gleda ovaj 15,6 na laptopu pa bi da se malo ispravi i gleda u povišeni monitor. Po mogućnosti full HD, postolje da se može prilagoditi po visini, HDMI obavezno, audio priključak

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.11.2024 9:27 (ja-on).

0 0 hvala 0
16 godina
Koji monitor kupiti

Ako može sugestija da se ipak uzme u obzir 24 monitor

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Pa šta onda, ja sam otišao do 660€ za 27" 1440p 240/280Hz Fast IPS i nije mi nimalo žao (kvaliteta/performance/mogućnosti)... koliko dugo izdrže monitori, radije gledam u bolji za tu dodatnu siću koja se ni ne osjeti na dugo vremena.

200€ potrošim u Lidlu k'o ništa i pojedem u tjedan dana...
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.11.2024 10:50 (Mad Ant).
3 godine

Bravo, ja radije gledam u lošiji a ostatak do boljega satrem. , stvar je u tome što uopće ne znam je li mi potreban monitor s većom freq. od 75hz, ne igram takve igre da bi mi to pomoglo a nisam  siguran ni hoću li primijetiti razliku, već su godine na grbi pa ukoliko je to bolje a ja ne primjećujem onda u stvari nije bolje nego gore odnosno uzaludno bacanje novca.

12 godina

Nije to samo u igrama nego je na high RR puno glađe sve i u svakodnevnom radu. 

Meni ako se nekad znog azuriramja windowsa ili slicno nakon restarta u postavkama vrati samo sa 144Hz na 60Hz odmah primjetim razliku, to se vidi u pomicanju misa, skrolanju, pomicanju prozora, animacijama kod minimiziranja prozora i slicno, imam osjecaj kao da šteka.

Jbg kad jednom naviknes na bolje brze jace tesko se vratiti na staro 

9 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav.

Slažem radni kutak u stanu i kako sam uopće ne pratim tržište, čitao sam malo vaše komentare prema kojima je Dell G2724D jedan od top buy modela po ovoj sniženoj cijeni, ali kako će on primarno (90%) vremena biti spojen na ovaj laptop https://www.lenovostore.hr/Proizvod/lenovo-thinkpad-l16-gen-1-21l3002gsc-16-wuxga-intel-core-ultra-5-125u-32gb-1tb-ssd-w11p-intel-graphics/46442 i korišten za "uredske" potrebe (Office i sl.) brine me samo hoću li moći iskoristiti max mogućnosti tog monitora ili mi je bolje da gledam nešto "niže" kvalitete i mogućnosti.

Svaki savjet/komentar je dobrodošao.

0 0 hvala 0
14 godina
Točno to, rad na 240Hz desktopu je solidan putar... skrolanje pogotovo.

Sada sam za probu prebacio na 60Hz, užas, miš pogotovo trzav... dok na 240Hz kursor daje dojam kao da je 3D objekt.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.11.2024 13:38 (Mad Ant).
10 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav, imam stari lg 22inch, i uzeo bih neki novi 27inch samo da vise ne ćorim i da mi bude malo pregledniji rad na računalu. Aktivnosti su večinom stare igre (ne igram fps niti išta online), surfanje ili gledanje filmova. Vidim da je Dell G2724D predložen kao najbolji za sada trenutno cijenu, ali isto nisam siguran da li mi treba isti. Sa grafickom 1060 mislim da mi je dovoljno 1080p. Znam da se ovdje koliko sam vidio vrte cijene 200+. Imate li prijedlog za neki monitor do cca 150€? 

0 0 hvala 0
8 godina
Koji monitor kupiti

Da li netko ima OLED monitor? Mislio sam kupiti uskoro ako neki deal uskoči za Black Friday ili blagdane. Isplati li se zbog kvalitete boja i HDR-a davati nekoliko stotina € na 27" monitor?

Prosječno glup i umjereno lud
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Koji monitor kupiti

prijelaz sa ips na oled je kao na mobitelima lcd na amoled koji smo vecina imali prilike vidjeti u rukama, pa sam odluci jel se isplati

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Petar hw kaže...

prijelaz sa ips na oled je kao na mobitelima lcd na amoled koji smo vecina imali prilike vidjeti u rukama, pa sam odluci jel se isplati

Hvala na infu i mene to zanima.

Sto to konkretno znaci iz tvog iskustva? U recenzijama oled monitora cesto igraju sarene hiperaktivne shootere s kojima se ja ne mogu poistovjetiti( moj đir bi više bio sim racing)...a opet s druge strane iskustveno znam koliko korak naprijed u tehnologiji monitora povecava gust koristenja. Po mom vise nego najjaci model graficke ili procesora.

Ima li tko kakav link na neku dobru recenziju oled monitora vs starije tehnologije, al da pritom ne uspoređuju samo performanse u shooterima?

16 godina

Odi u trgovinu televizorima i stani pored Oleda, pa odi do prosječnog led tv sa 2x manjom cijenom i to ti je ta RAZLIKA.

Ne vjerujem da je nisi već negdje vidio, nop ako nisi Elipso,Pevex i sl. centri ti se sutra otvaraju 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice