Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.583
|
čitano: 5.705.032
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Koji monitor kupiti

https://www.alzashop.com/27-benq-gw2765ht-d2144513.htm?o=1

http://www.nabava.net/search.php?q=29UM68

pogledaj si onda jos ta dva modela u tom rangu cijene

ako ti je ok TN panel onda uzmi taj AOC sta drugo, tvoji novci

pogledao sam review

http://hexus.net/tech/reviews/monitors/81493-aoc-q2778vqe-monitor/

cini se da je aoc napravio super dobar 1440p monitor sa TN panelom

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.10.2016 15:43 (roby27).
17 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pomagajte molim!

15 BENQ GW2470H
0 PHILIPS 243V5LHAB
Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Ferrarista kaže...

Pozz ljudi imam jedno pitanje,namjeravam kupiti novi monitor do 1650 kn max....monitor bi sluzio za igre vecinom ali i za filmove i ostale stvari. Ja sam osobno nasao dva monitora koji su po specifikacijama jako dobri za tu cijenu...jedan od njih je i u zadnjem broju bug-a. Radi se o ova dva monitora: https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=40617

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=38624

Ako znate neki bolji monitor do 1650 kn i da se moze nabaviti u hr,preporucite ili procijenite koji je bolji od ova dva :D

Moze odgovor ili prijedlog neki molim vas....treba mi misljenje ili prijedlog jer trebam uskoro(jako brzo) kupiti monitor

11 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

Evo ovako...Imam neki samsung monitor koji nema hdmi ulaz/izlaz...E sad me zanima koji mi dio treba da spojim ps3 preko hdmia na monitor....Kupio sam već neki ali izgleda da sam uzeo krivi jer utori ne odovaraju...

Znači treba mi onaj dio u koji se spoji hdmi kabel a na drugom kraju izgleda kao obični kabel koji ide iz monitora u grafičku.

This time next year we'll be millionaires
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Ferrarista kaže...
Ferrarista kaže...

Pozz ljudi imam jedno pitanje,namjeravam kupiti novi monitor do 1650 kn max....monitor bi sluzio za igre vecinom ali i za filmove i ostale stvari. Ja sam osobno nasao dva monitora koji su po specifikacijama jako dobri za tu cijenu...jedan od njih je i u zadnjem broju bug-a. Radi se o ova dva monitora: https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=40617

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=38624

Ako znate neki bolji monitor do 1650 kn i da se moze nabaviti u hr,preporucite ili procijenite koji je bolji od ova dva :D

Moze odgovor ili prijedlog neki molim vas....treba mi misljenje ili prijedlog jer trebam uskoro(jako brzo) kupiti monitor

Ovaj LG slovi za best buy u tom cjenovnom rangu. Za razliku od ovog benq-a, ima i Freesnyc i nešto veću frekvenciju (75 hz), tako da sumnjam da ćeš pogriješiti ako ga uzmeš.

Boixus Nois PS kaže...

Evo ovako...Imam neki samsung monitor koji nema hdmi ulaz/izlaz...E sad me zanima koji mi dio treba da spojim ps3 preko hdmia na monitor....Kupio sam već neki ali izgleda da sam uzeo krivi jer utori ne odovaraju...

Znači treba mi onaj dio u koji se spoji hdmi kabel a na drugom kraju izgleda kao obični kabel koji ide iz monitora u grafičku.

Vjerojatno ti treba DVI to HDMI adapter. To bi znači bio DVI muški/HDMI ženski adapter, osim ako slučajno imaš VGA ulaz na monitoru, ali to je dosta zastarjela stvar. Proguglaj ih pa vidi, 90% da je DVI.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.10.2016 20:41 (Domdom32).
11 godina
neaktivan
tricerotaps kaže...
Hvala lijepo na odgovoru,
Preporuceni model mi nije privlacan (osobno ne vidim prednost curved monitora), ali uzeo sam ga u razmatranje. Racunalo bi pretezno koristio za igranje, ali nisam kompetitivni igrac i vise bih cijenio dodatnu dubinu boja AOC-a (navodno usporedivu s IPS) nego mozebitnu fluidnost (144Hz naspram 60Hz), koju s trenutnom konfiguracijom ionako ne mogu postici. Novo racunalo ne mislim uzimati skoro, vjerojatno tek za dvije godine. Kako kupujem za dugogodisnje koristenje, mislim da bi mi se vise isplatilo imati vecu rezoluciju nego veci framerate. Ako moze savjet oko te dileme, ne vjerujem da ce teksture u igrama biti 1440p tako skoro, ali s druge strane multimedija bi trebala izgledati bolje na monitoru koji to podrzava.

Taj AOC ima TN panel. Koliko god da je dobar, odakle ti da TN panel ima bolju dubinu boja nego ovaj ACER koji ima
VA panel. Mislim da ACER sa VA panelom ima i bolje i dublje boje, a ima i dosta bolji kontrast. Jedina prednost AOC-a je 1440p rezolucija.
Ja osobno bi isao na ACER zbog VA panela, zbog freesynca i 144 hz. A ako zelis bas 1440 rezu, onda uzmi neki monitor
sa IPS, VA, AHVA ili PLS panelom.

13 godina
neaktivan

Hvala na brzom odgovoru,

LG 29UM68-P je bio Best Buy za widescreen u lipanjskom Bugu. Nisam nikad imao prilike vidjeti ultrawidescreen i nisam ih uopce uzimao u obzir prilikom potrage za monitorom. Mislim da cu se zaletiti do trgovine i vidjeti iz prve ruke kako izgledaju, usput baciti pogled na curved modele. BenQ GW2765HT koliko vidim ima IPS panel i više stupnjeva slobode za namještanje nego AOC, čime definitivno ulazi u uži izbor.

danny_2 

Naveo sam da navodno ima dubinu boje usporedivu s IPS-om, a izvor mi je bio upravo review spomenut u ovom threadu.

The AOC Q2778VQE is an immensely pleasant monitor to use thanks to its IPS-like colour vibrancy, wide brightness range and numerous tweaking options that allow the user to craft the kind of experience they want. The 1440p resolution delivers a fine balance between scaling-free workspace and visual quality for a hassle-free solution - the same cannot be said for UHD monitors of an equivalent size.

Složio bih se sa svime što si naveo, međutim IPS/VA paneli znatno poskupljuju 27" 1440p monitore, tim više ako se teži većoj frekvenciji (>60Hz) i pristojnom odzivu.

S obzirom da nemam priliku igrati/raditi na 120/144Hz monitorima ne mogu si predočiti da li mi to predstavlja veću prednost nego 'preporučena' 1440p rezolucija.

11 godina
neaktivan
tricerotaps kaže...

Hvala na brzom odgovoru,

LG 29UM68-P je bio Best Buy za widescreen u lipanjskom Bugu. Nisam nikad imao prilike vidjeti ultrawidescreen i nisam ih uopce uzimao u obzir prilikom potrage za monitorom. Mislim da cu se zaletiti do trgovine i vidjeti iz prve ruke kako izgledaju, usput baciti pogled na curved modele. BenQ GW2765HT koliko vidim ima IPS panel i više stupnjeva slobode za namještanje nego AOC, čime definitivno ulazi u uži izbor.

danny_2 

Naveo sam da navodno ima dubinu boje usporedivu s IPS-om, a izvor mi je bio upravo review spomenut u ovom threadu.

The AOC Q2778VQE is an immensely pleasant monitor to use thanks to its IPS-like colour vibrancy, wide brightness range and numerous tweaking options that allow the user to craft the kind of experience they want. The 1440p resolution delivers a fine balance between scaling-free workspace and visual quality for a hassle-free solution - the same cannot be said for UHD monitors of an equivalent size.

Složio bih se sa svime što si naveo, međutim IPS/VA paneli znatno poskupljuju 27" 1440p monitore, tim više ako se teži većoj frekvenciji (>60Hz) i pristojnom odzivu.

S obzirom da nemam priliku igrati/raditi na 120/144Hz monitorima ne mogu si predočiti da li mi to predstavlja veću prednost nego 'preporučena' 1440p rezolucija.

Taj Lg ima dobre recenzije, osobno kada bi isao na UW bi uzeo bar 34" jer su visinom, kao 27" 16:9 monitori.
Ali imas pravo, najbolje ti je otici pogledati iz prve ruke i viditi kako ti se svida UW.
Ovo da su ips skuplji stoji. . Ali ako uzimas monitor na dulje vrijeme onda mislim da bi ipak trebao izbjeci TN panel.
Ovaj BenQ GW2765HT koji si naveo da uzimas u razmatranje, je po meni bolji izbor nego AOC, jer taj Benq ima IPS panel.
Mozda je i sweet spot jer ima 1440 rezu, a uz to ima i IPS panel. Naravno nesto je i skuplji. 

12 godina

nije TN vise tako zaostao ovdje ima video

13 godina
Koji monitor kupiti

Ima li koji bolji freesync monitor do 1500kn u Hrv ili Europi od ovoga? I je li to ok trgovina, ako je netko kupovao?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Mrzim kada ležim na plaži i pojede me dinosaur.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
danny_2 kaže...
tricerotaps kaže...

Hvala na brzom odgovoru,

danny_2 

Taj Lg ima dobre recenzije, osobno kada bi isao na UW bi uzeo bar 34" jer su visinom, kao 27" 16:9 monitori.
Ali imas pravo, najbolje ti je otici pogledati iz prve ruke i viditi kako ti se svida UW.
Ovo da su ips skuplji stoji. . Ali ako uzimas monitor na dulje vrijeme onda mislim da bi ipak trebao izbjeci TN panel.
Ovaj BenQ GW2765HT koji si naveo da uzimas u razmatranje, je po meni bolji izbor nego AOC, jer taj Benq ima IPS panel.
Mozda je i sweet spot jer ima 1440 rezu, a uz to ima i IPS panel. Naravno nesto je i skuplji. 

Meni je sad isto žao što nemam 34-inčni UW, ali realno em bih se za monitor trebao još dosta iskeširat u usporedbi s 29-inčnim, em bih se morao još fino isprsiti za grafičku da nešto mogu na tome i pokrenuti.

Flore kaže...

Ima li koji bolji freesync monitor do 1500kn u Hrv ili Europi od ovoga? I je li to ok trgovina, ako je netko kupovao?

Hvala unaprijed na odgovoru.

To ti je najbolje do 1500, a trgovina je na jako lošem glasu.

11 godina

Za 1500kn mislim da je bolja kupovina EW2750ZL. Izvrsna i provjerena slika, clocka se bez beda na 75Hz, izvrsna razina crne boje, nikakav backlight bleed.

Taj LG mi po par snimaka na YT izgleda prosječno za IPS, nema reviewa pa po meni nije tolko dobra kupnja, ali je ok, pogotovo ako je zapeo za FreeSync.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 13:26 (The_Fichek).
16 godina
Koji monitor kupiti

Mozeli preporuka monitora pretezno za gaming do nekih 1000-1100kn (to je oko 300km) u bosni :D

evo sa ove stranice bih kupio

http://www.olx.ba

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 22:03 (DangerousB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
DangerousB kaže...

Mozeli preporuka monitora pretezno za gaming do nekih 1000-1100kn (to je oko 300km) u bosni :D

http://www.olx.ba/artikal/21871182/benq-gw2470h/

Ja bolji za ove pare nisam nasao, trebao bih ga i ja uskoro uzeti za iste pare. Ako neko nadje nesto bolje neka me citira.

16 godina
Koji monitor kupiti

Sto kazete na monitor Dell 24" P2416D ?

Trazim neki gaming 1440p monitor,ne preskup pa moze neka preporuka? 

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
hardenBiH kaže...
DangerousB kaže...

http://www.olx.ba/artikal/21871182/benq-gw2470h/

Ja bolji za ove pare nisam nasao, trebao bih ga i ja uskoro uzeti za iste pare. Ako neko nadje nesto bolje neka me citira.

ja ne vjerujem toliko sarajevo i da nigdje u sarajevu nema ovaj monitor... evo nasao i ovaj jel valja cemu mislim jel dobar kao ovaj sto si ti predlozio? ako moze i neka preporuka iz te radnje winwin.ba ili imtec.ba

http://www.winwin.ba/monitor-24-benq-gl2460hm-led-fullhd-2ms-hdmi-dvi-d-zvucnici-1168065.html

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2016 0:11 (DangerousB).
12 godina
The_Fichek kaže...

Za 1500kn mislim da je bolja kupovina EW2750ZL

danas bi trebao s frendom ići po monitor i ovaj mi se čini ok, obzirom da je prije imao amva i da bi na tome i ostao (uzeo je prije godinu dana iiyamu u alzashopu i crkla, jučer sjele pare za refund i sad jedva čeka novi monitor)

e sad, problem je što monitor trebamo pokupiti u linksu i prištekati ga što prije, a nema dvi kako smo dosad spajali

ja nemam baš puno vremena za prčkanje, a on se ne kuži i zabrinjava me hoće li slika odmah biti ok s njegovom gtx 970 ili ima nekih problema (nešto se kao mutno sjećam da treba nešto naštimati kad se ide preko hdmi, inače slika bude isprana ili tako nešto)

ne bih htio da mu ti postavimo doma i da odem, pa da ispadne kako sam mu preporučio loš monitor samo zato jer nisam imao vremena to poštelati ili sam prećorav da vidim kako je slika bljeđa nego što bi trebala biti i slično

savjeti?

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2016 15:04 (picajzla0707).
11 godina

Negdje u Nvidijnim opcijama treba podesiti full RGB spektar, ali to je po difoltu uglavnom podešeno. Ja bih preporučio iskoristiti nekakav HDMI kabel, samo povezati monitor i to je to. Ne znam čemu strah, sve da mu se slika i ne sviđa lako zamijeni monitor (samo oprezno s ambalažom).

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2016 18:25 (The_Fichek).
12 godina
Ma bio sam full u guzvi i ne znam kad bi uhvatio vremena napraviti ista vise od spojiti mu monitor, a on se ne kuzi bas nista i nisam htio da ispadne da sam mu preporucio smece od monitora samo zato jer je grafa zbog hdmi prebacila sliku u tv mod

Ali nema veze, bili smo u linksu i lik ga je nahranio pricom da to nista ne valja ako ne iskesira bar dva i pol soma kuna, tako da je zasad odustao od shopinga dok ne razmisli

A sa iiyamom je bio prezadovoljan, koja ima isti ili vrlo slicni amva+ panel

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
The_Fichek kaže...

Za 1500kn mislim da je bolja kupovina EW2750ZL

danas bi trebao s frendom ići po monitor i ovaj mi se čini ok, obzirom da je prije imao amva i da bi na tome i ostao (uzeo je prije godinu dana iiyamu u alzashopu i crkla, jučer sjele pare za refund i sad jedva čeka novi monitor)

e sad, problem je što monitor trebamo pokupiti u linksu i prištekati ga što prije, a nema dvi kako smo dosad spajali

ja nemam baš puno vremena za prčkanje, a on se ne kuži apsolutno ništa i zabrinjava me hoće li slika odmah biti ok s njegovom gtx 970 ili ima nekih problema (nešto se kao mutno sjećam da treba nešto naštimati kad se ide preko hdmi, inače slika bude isprana ili tako nešto)

ne bih htio da mu ti postavimo doma i da odem, pa da ispadne kako sam mu preporučio loš monitor samo zato jer nisam imao vremena to poštelati ili sam prećorav da vidim kako je slika bljeđa nego što bi trebala biti i slično

savjeti?

https://pcmonitors.info/articles/correcting-hdmi-colour-on-nvidia-and-amd-gpus/

Na ovom linku imas sve objasnjeno. Cak ako ne razumijes engleski, slike pokazuju. Ja doduse imam AMD i sve sam napravio za 10 sekundi.
Ali mislim da i je na nvidiji ce sve brzo. 
Nakon sto u driverima stavis Full RGB, odes u monitor postavke. Menu, Picture advance, HDMI RGB PC Range i provjeris da je i tamo 
postavljeno RGB (0-255). I to je to. 
Iako Fichek kaze da je sve po defaultu, zapravo i nije u vecini slucajeva kad spajas sa HDMI. Tako da to postavis rucno za par sekundi i to je to.
Poslje ako zelis mozes kalibrirat monitor, ali imas postavke na netu. 

12 godina
Zahvaljujem na odgovoru, nasao sam vec

Problem je bio u brzini u tom trenutku, jer sam imao pun klinac posla i stisnute rokove, a da me ubijes nisam se mogao sjetiti oko cega je tocno bio problem sa hdmi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
picajzla0707 kaže...
Ma bio sam full u guzvi i ne znam kad bi uhvatio vremena napraviti ista vise od spojiti mu monitor, a on se ne kuzi bas nista i nisam htio da ispadne da sam mu preporucio smece od monitora samo zato jer je grafa zbog hdmi prebacila sliku u tv mod

Ali nema veze, bili smo u linksu i lik ga je nahranio pricom da to nistane valja ako ne iskesira bar dva i pol soma kuna, tako da je zasad odustao od shopinga dok ne razmisli

Tipična trgovačka priča, puno seruckanja ili navlačenja na nepotrebno skuplji i realno lošiji monitor.Bitno da gore piše Dell, a to kaj je opet 27/1080p monitor+isprani IPS LCD panel, pa nema veze bitno da Dell-prčvajz ima stalak podesiv po visini.

Kaj se tiče Benq EW2750ZL, klasična AMVA LCD panel priča dakle tu je sve jasno.E sad kaj se tiče ušteda u proizvodni, e tu je Benq na njemu prilično uštedio to se vidi s mjeseca.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=171&jumpto=4847222&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=171&jumpto=4845776&sort=asc&view=flat

Ako več kupuje monitor bez DVI utora, onda nek uzme ovaj dole Benq malo je veči a cijena je okvirno ista.

https://www.nabava.net/monitori__90/benq-monitor-gc2870h-led-28__23062581

danny_2 kaže...

https://pcmonitors.info/articles/correcting-hdmi-colour-on-nvidia-and-amd-gpus/

Na ovom linku imas sve objasnjeno. Cak ako ne razumijes engleski, slike pokazuju. Ja doduse imam AMD i sve sam napravio za 10 sekundi.
Ali mislim da i je na nvidiji ce sve brzo. 
Nakon sto u driverima stavis Full RGB, odes u monitor postavke. Menu, Picture advance, HDMI RGB PC Range i provjeris da je i tamo 
postavljeno RGB (0-255). I to je to. 
Iako Fichek kaze da je sve po defaultu, zapravo i nije u vecini slucajeva kad spajas sa HDMI. Tako da to postavis rucno za par sekundi i to je to.
Poslje ako zelis mozes kalibrirat monitor, ali imas postavke na netu. 

I onda se ljudi pitaju, zakaj je tolko gazim po monitorima koji danas više "nemaju niti jedanizvorno čisti monitor digitalni video ulaz".

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=93&jumpto=4457330&sort=asc&view=flat

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
11 godina

Da, neka uzme taj 28", ako mu je bitnije da je napajanje u monitoru, glossy pozadina koja se ionako ne vidi kada si na monitoru i prokleto skupi DVI jer HDMI je smeće samo takvo. 3500-4000:1 kontrast, vjerojatno najbolji kontrast koji uopće možeš danas dobiti na monitoru, 100% sRGB, tj. najbolje boje koje možeš dobiti do 3000kn te vrlo dobar input lag su sasvim nebitni. Puno je bitnije DVI i matte obrada monitora :)))

Sasvim je nebitno za kaj je HDMI dizajniran, bitno je da daje digitalni signal. Ne postoji čisti i nečisti digitalni signal, ili je digitalni ili analogni. Moguci problem sa slikom se vrlo lako ispravi kako je kolega linkao i kako ti linkas, tako da mislim da to nije mana.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2016 22:04 (The_Fichek).
11 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

Ali nema veze, bili smo u linksu i lik ga je nahranio pricom da to nista ne valja ako ne iskesira bar dva i pol soma kuna, tako da je zasad odustao od shopinga dok ne razmisli

Odi u Links i tog idiota koji mu je to rekao opali tim monitorom od 2500 kuna po glavi. 
Kao prvo osobno imam navedeni EW2750ZL i monitor je odlican. Ima svojih mana, ali 
svaki monitor ima svojih mana. Uz navedeni monitor radim jos i na samsungu sa PLS panelom.
Ako je bio zadovoljan sa iiyamon, onda ce sa ovim benq biti jos zadovoljniji jer ima mozda i 
najbolji VA panel u tom nekom rangu cjena, pa cak i od skupljih. 
Cak i u rangu 2500 kuna skoro nece nista bolje naci, sto se tice panela i kvalitete slike.
Jedino ako zeli ici na 1440 rezoluciju ili na neki monitor sa 144 hz i slicno. Ako zeli
obicni FHD monitor, ovaj je odlican.

16 godina
Koji monitor kupiti

Razmisljam izmedju ova 2 monitora koji bi vi preporucili? Najvise za gaming i surfanje.. Ili da idem na opciju veci monitor npr 24 a da panel zanemarim

1 Asus 22 AS VX229H
3 Lg 22MP58VQ-P
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2016 10:16 (DangerousB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Koji monitor kupiti

Vidim da se dosta priča o Benq-u ew2750zl pa da vas malo prosvjetlim iz prve ruke.

Monitor je čvrsto upakiran u kutiju monotonog dizajna bez šarenih preseravanja po kutiji, što će reći, idealno. Unutar kutije sve fino ustiroporisano, i vrlo logično za otvaranje bez potrebe za znanjem više matematike. Znači unboxing je protekao vrlo logično, i bez zastajkivanja. :D

S monitorom dolaze 2 HDMI kabla, jedan normalni(HDMI - HDMI), a drugi (HDMI - (mini ili micro, nisam siguran) HDMI), stalak kojeg treba složiti (čitaj: zašarafiti 2 šarafa, za jedan vam treba šarafciger, za drugi ne), power brick adapter i mislim da je to to. Nikakvih papira, uputa i ničeg ostalog nema. Tehnološki neupućenima blejanje u zid zajamčeno.

Stavljanje monitora na stalak je proteklo onako li-la, treba pogodit urez na donjoj stani monitora sa izbočenjem na stalku, što nije neki problem ali sigurno daleko od dell, nasloni i klikni sistema.
Eh sad, kad upalite monitor, dočeka vas jedno veliko ništa. Znači morate ići u menu i ručno odabrati ulaz kako bi odabrali pravi ulaz. Kad smo već kod menija, napravljen je dosta nezgodno jer su tipke odostraga i treba ih pipkati i tražiti prstima. Onoga tko ih je stavio tamo bi treba poslati na bičevanje. Ali uglavno, da se naviknuti.

I onda napokon kad odaberete ulaz, dočeka vas ljubičasto-gay boja Benq welcome screena. Iskreno nisam se uopće obazirao na boju, već sam se nagnuo pod kut da vidim koliko taj famozni amva trpi angle view. I naravno bilo je shifta, onako, za prvi dojam čisto solidno. Napominjem, ja sam dijete IPS-a, poslije dva ips-a iza mene, prvi put sjedam za ovaj tip monitora.

Prvi dojam: ošrina odlična, kontrast odličan, čistoća, jasnoća vrlo dobra, znači vrlo pozitivno. Pomalo i zaboravljam koliko monitor košta. No nedam se smesti i krećem tražiti mane i iskreno prvi dan nisam našao nijednu. Tu sam ostao iznenađen jer sam picajzla i moram nešto naći. Moram.
Tako je i bilo.

Sljedeći dan sam uočio i po meni najveću manu ovog monitora a to je loš gamma uniformity, znači gornja polovina a posebice gornja trećina ekrana blago vuče na topliji spektar. Napominjem da ovo vjerovatno 95% ljudi vjerovatno uopće ne primjećuje i potpuno im je nebitno, znači govorim iz perspektive nekog tko je često u ps-u i tko takve stvari vidi. S time da se to jedino vidi na bijeloj i blago sivkastim ili žućkastim bojama. Znači prilično suptilno, ništa prenaglašeno.

Eto a sad detaljno svlačenje:

DESIGN: Prilično dobar. Ovo je dosta subjektivno ali monitor stvarno izgleda odlično i puno bolje nego na slikama s neta. Sa svojim tankim rubovima i crno sivoj kombinaciji pomalo podsjeća na dell ultrasharp seriju. Btw rubovi oko ekrana su oko 8mm. OCJENA 9/10

KUĆIŠTE: Vrlo dobro, monitor se čini prilično čvrst, za razliku od slika na netu. Plastika je sklopita ok, za perfekcioniste donja plastična lajsna nije u mm točna, ali svi koji nemaju kompulzivne poremećaje će mirno spavati.
Materijali su vrlo dobri, sprijeda je sve u mat plastici koje je vrlo dobra, stražnji dio je u gay-vazelinskoj-glossy plastici koja iskreno ne izgleda uopće toliko odvratno kao na slikama. Nedostaje VESA mount, nažalost, ali negdje se očito moralo šparati. Sa desne strane se nalazi se diskretna power lampica, koja svijetli zeleno a kad je u standby-u onda narančasto. OCJENA 8/10

STALAK: Također od glupave glossy plastike, bez mogućnosti naprednijeg podešavanja samog ekrana, osim tilta. Prilično je stabilan i masivno izrađen i prilikom udaranja po stolu stoji stabilno i ne mrda se puno. Malo slabija ocjena uglavnom zbog glossy plastike i nepokretljivosti. OCJENA 7/10

UNIFORMNOST BIJELE BOJE: Vrlo dobra, u lijevom i desnom kutu blagi pad jačine osvjetljenja, otprilike u lijevom oko 8-9% u desnom oko 11% što će reći vrlo dobar rezultat, za 99% ljudi vjerovatno i odličan uniformity. Pogotovo ako uzmemo da monitor u ovom sektoru tuče i daleko skuplje u rangu 3-4k kuna koji znaju imati komediju od white unifomity-ja. Jedina zamjerka je gore navedeni gamma pomak u gornjem dijelu ekrana što utječe na subjektivni dojam jačeg osvjetljenja u gornjem dijelu ekrana. OCJENA 8.5/10

UNIFORMNOST CRNE BOJE: Odlična. Dolazim s ips-a i nikad mi nije glow smetao, ali ovo je priličan pomak naprijed. Za najveće picajzle, donji desni kut manje taman nego ostatak (gotovo neprimjetno) ali to spada za 1% korisnika koji to mogu primjetiti. Uglavnom, zaboravite da sam išta rekao. OCJENA 9.5/10

GAMMA UNIFORMNOST: Li-la. Gornji dio ekrana topliji, donji hladniji. Nije veliki problem, vidljivo isključivo kod bijelih i jako svijetlih tonova (sivkasto-žućkasta, svijetlo-plava). OCJENA: 6.5/10

PANEL COATING: Odličan, jedan od boljih na kojim sam radio. Znači prilično blag coating, s tim kad se pogleda pod kutom od oko 170 stupnjeva pretvara se u blago glossy, a pod kutem 150-90 je light AG. Jedino bolji coating sam vidio na jednom S-IPS ekranu a to je bilo jako jako blagi coating, nešto poput haze glossy-light AG. OCJENA 9/10

GRIJANJE: Ni nakon 12 satnog rada nisam primjetio neko grijanje, kako samog monitora tako i power bricka. OCJENA 10/10

BRZINA ODZIVA: Ne igram igre pa nisam ekspert u ovom polju, ali prilično solidna brzina odziva, s tim da je ghosting najprimjetniji kad su sivkaste stvari na crnoj podlozi, znači kad siva prelazi u crnu i obratno. Prisutan je effekt gubitka detalja u mračnim scenama prilikom njihovog pokreta (black crush) ali iskreno to me ne smeta. Sve u svemu vrlo dobar rezultat ali ipak ispod IPS levela. OCJENA 7/10

KAŠNJENJE ULAZNOG SIGNALA: Isto kao i ovo iznad, nisam ekspert ali isto tako nisam primjetio da ima nekih problema o ovom pitanju a i surfanjem se nađe podataka da je prilično malo, ispod 10ms. OCJENA 9/10

GRADIJENTI: 8bit panel, što će reći trebalo bi biti vrlo dobro. U praksi baš i ne toliko jer se blago vide prijelazi ali nije jako naglašeno tako da nemam većih prigovora ali čini mi se da je IPS u prednosti po ovom pitanju. OCJENA 7.5/10

BOJE: Očekivao sam ispranije i malo lošije boje u usporedbi s IPS-om ali moram reći da su boje stvarno jako dobre. Malo nepreciznije IPS-a ali u stvarno jako maloj mjeri, prosječnom korisniku gotovo neprimjetno. OCJENA 9/10

CRNA BOJA: vrlo dobra s tim da sam možda očekivao i malo više. Uglavnom vrlo dobra u sporedbi s IPS-om, plus nema nikakvog glowa. Sve navedeno vrijedi ako se monitor gleda pod pravim kutem. Čim se promatra pod ostupanjem od 10-15 stupnjeva vertikalno/horizontalno monitor počinje polako dobivati ips razinu crne. Znači prikaz crne boje prilično ovisan o kutu. Ako gledate ravno u njega, nikakve brige. OCJENA 8.5/10

UNIFORMNOST BOJA: vrlo dobra s već napomenutom tendencijom gornje polovine k toplijim tonovima (blago vidljivo na svjetlijim tonovima). Napomena da ekran pri prikazu tamnijih (uglavnom sivih tonova/ boja pomiješanih sa sivom) boja pokazuje teksturu piksela. Vjerovatno karakteristika same AMVA matrice, to se kod IPS-a obično javlja kod svjetlijih boja i može se primjetiti kao neke linije uzdužne po ekranu, vamo je taj efekt malo drugačiji i pokazuje se uglavnom kod tamnijeg spektra boja a manifestira se tako da se vidi kao neki reljef s donje strane ekrana. Primjetno samo kod većih uniformnih površina iste boje, što znači u praksi jako rijetko. OCJENA 7.5/10

KONTRAST: vrlo dobar, bolji od IPS-a, vidi se da ekran, odnosno tip matrice na najbolje osjeća na ovom polju. OCJENA 9/10

VIDLJIVI KUTEVI: Vamo sam doživio najugodnije iznenađenje. Očekivao sam prilično lošije rezultate i pomalo ostao zatečen. Ekran doslovno kao da je neka vrsta polu-IPS-a. Jako dobri kutevi vidljivosti, opet ne na IPS razini ali stvarno ni ne daleko od toga. Promjene boja pri nagibu ima ali kad se gleda ravno u ekran svugdje su boje i slika ravnomjerne. S malom napomenom da se pri tamnijim bojama na jednoličnim sivim/tamnim površinama (poput sublime-a, photoshop-a i sl.) javlja gamma shift, znači ekran je prividno tamniji u sredini a svjetliji prema krajevima i pomalo djeluje na krajnji dojam. OCJENA 8/10

GUSTOĆA PIKSELA (REZOLUCIJA): Kako je na forumu netko već izjavio, gornja ugodna granica. Zrnatost nije primjetna na nekoj udaljenosti od 80-ak cm od monitora, a to je ujedno i neka srednja udaljenost za ugodan rad na ovoj dijagonali. OCJENA 7.5/10

KALIBRIRANJE: se uglavnom svodi na smanjenje brightnessa i smanjenje plave boje i to je to. OCJENA 8.5/10

MODOVI SLIKE: prilično beskorisni za bilo što osim za neku kućnu nezahtjevnu primjenu, totalno fulaju white point. Srećom nisu uopće ni potrebni. OCJENA 6/10

UKUPNI DOJAM: vrlo dobar all rounder ali više usmjeren za kućnu primjenu i za ljude koji nisu profesionalci, pogotovo u photoshopu i sl. Sve mane koje eventualno monitor posjeduje su u tom ambijentu vrlo nevažne i rekao bih banalne i neprimjetne čak. Profići i svi ostali koji se tako osjećaju će i dalje će gledati slova zvana IPS. OCJENA 8/10

logic sense of no sense.

11 0 hvala 8
11 godina
Da, gamma je losa na vecini benq monitora out of the box, ali nakon kalibracije je bolja prica kao i sa bojama. Jesi li imalo kalibrirao monitor???
12 godina
danny_2 kaže... 

Odi u Links i tog idiota koji mu je to rekao opali tim monitorom od 2500 kuna po glavi. 
Kao prvo osobno imam navedeni EW2750ZL i monitor je odlican. Ima svojih mana, ali 
svaki monitor ima svojih mana. Uz navedeni monitor radim jos i na samsungu sa PLS panelom.
Ako je bio zadovoljan sa iiyamon, onda ce sa ovim benq biti jos zadovoljniji jer ima mozda i 
najbolji VA panel u tom nekom rangu cjena, pa cak i od skupljih. 
Cak i u rangu 2500 kuna skoro nece nista bolje naci, sto se tice panela i kvalitete slike.
Jedino ako zeli ici na 1440 rezoluciju ili na neki monitor sa 144 hz i slicno. Ako zeli
obicni FHD monitor, ovaj je odlican.

a što reć, lik mu je počeo pametovat kako je dell zakon, da tek s dellom može očekivat kvalitetnu sliku, perfomanse bla. bla. bla

ne kažem ja da dell nije dobar (sad je pitanje i koji), no samo sam ga pitao jel zna da dell ne proizvodi svoje panele nego samo plastiku oko njih, a onda se prebacio na to kako se dell može namjestit amo tamo, gore dolje, pa je drmao ekrane i na njegovu nesreću baš se dell više treskao od izloženog benq-a 

pa je vodio kolegu da pogleda iskosa, a kolega kaže da se i na dellu vidi kako izblijede boje, pa se ovaj pravda da nije baš toliko kao kod drugih itd. itd. itd.

onda se uhvatio za slamku - pa kao taj benq izloženi je minimum na što treba ići (to je onaj dizajnerski bijeli 27 inčni), kao da je minimum kvalitete (negdje iznad 1.900kn mislim), ja mu kažem da ima isti ekran kao i ovaj benq ew2750zl od 1.500 kuna i da ne vrijedi 400-500 kuna razlike (makar nisam siguran jesu li potpuno isti ekrani), ovaj opet počeo štucati i izvlačiti se

ali jbga, nema smisla se svađat i reći liku u dućanu da priča trgovačke gluposti, a frend isto više nije siguran u ništa pa je zasad odustao

mislim, jasno da kolega želi za svoju lovu što bolje, spreman je dati i 500 eura ako treba, samo što ja njemu nemerem objasniti da i za 500 eura može naletit na monitor koji će imati možda i lošiju sliku ili neke probleme koji će mu više smetati od nekih stvari kod tog jeftinijeg benq-a

teško je objasnit da to nije konkretna razlika kao kod recimo grafičkih kartica za 200 vs grafa za 500 eura gdje jasno vidiš razliku jer je ova druga duplo jača

može mu monitor za 500 eura biti lošiji od ovog za 200, ako recimo ide na ips i zasmeta mu slabiji kontrast ili moguće probijanje svjetla, no njegove pare - njegova odluka i ja ne volim baš nametat nekome svoje mišljenje, znam što bi uzeo sebi i to je to

iiyamu je uzeo na moju preporuku i oduševio se slikom, zajeb je što je iiyama crkla, pa ispada valjda da sam loše preporučio, jbga

15 godina

Svaka čast Saryne - ovakvih review-a prepunih vlastitih iskustava bi trebalo biti više.

16 godina
The_Fichek kaže...
Da, gamma je losa na vecini benq monitora out of the box, ali nakon kalibracije je bolja prica kao i sa bojama. Jesi li imalo kalibrirao monitor???

Da, naravno.

Zaboravio sam spomenuti da u postavkama monitora treba uključiti rgb full spektar i tko ima starije geforce kartice treba napraviti custom rezoluciju kako bi kartica slala rgb 0-255.

Kad kažem boje nisu toliko precizne mislim na par postotaka u odnosu na IPS (imam negdje sliku pored IPS-a, ko brat bratu ako bi 1% ljudi skužilo razliku između njih dva), štoviše mislim da je vamo nekako jači onaj punch effekt s bojama i definitivno slika ima više wow effekt nego kod IPS-a.

Gamma se lako sredi i to je sve super, nemam zamjerke na to, nego na blago odstupanje gornje u odnosu na donju polovice ekrana, a to je nešto što se baš i ne može iskalibrirati. Ali kažem i to je suptilno, više boljka za ovakve pefekcioniste poput mene a iskreno to znaju imati i daleko skuplji monitori od ovog, tak da ono.. sitničarim.

Btw, cijeli ovaj review je iz pogleda "malo zahtjevnijeg korisnika", a za nekoga kome ne treba profesionalno i kome je bitan all round/f*ck for buck/Kata for all - monitor čupa beton za te pare.

Štoviše za prosječnog korisnika realno nema neke razlike u kvaliteti slike između ovog i monitora od 2.5-3k kn, osim (eventualno) bolje rezolucije.

Rakun A ono, vidim da ljude zanima taj model, a vjerovatno imaju predrasude prema onome Benq na prednjici, pa zašto da im ne olakšam izbor ako se zanimaju za dotičnog. 

logic sense of no sense.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice