Korisnicima Windowsa XP - Ubuntu

poruka: 152
|
čitano: 25.173
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Korisnicima Windowsa XP - Ubuntu".
12 godina
protjeran
Re: Korisnicima Windowsa XP - Ubuntu
Friday kaže...

Ubuntu, Kubuntu su bloatware kao i Windows. Fala bogu ima izbora, pogotovo malih brzih distri. Extrem je recimo Damn Small Linux koji je velik 50mb, radi glatko na 300+ mhz cpu i min. memorijom, a ima i GUI, office (!) itd. Bilo koji XFCE umjesto KDE na bilo kojoj distri diže performanse za 20+%

dekstroza kaže...
C0rto kaže...

Potpisujem. Ubuntu NIJE linux, već jedna od komercijalnih distribucija Linuxa (koja je open source, i za privatne korisnike uglavnom besplatna). Drugim riječima, besplatno ili ne, reklamira se jedna firma nauštrb svega ostalog.

Pa valjda će dijeliti onu distribuciju koja je najraširenija i najpodržanija a ne tamo neku custom distru koju je sklepao mali Günther u podrumu svoje bake...

Fulo si ceo balon: Poanta je da ne smiju propagirati jednu komercijalnu firmu, pa nije to Sanaderova prćija! A o tome što je najtraženije i najpodržanije moglo bi se puno pričati: SUSE i RedHat su sigurno podržaniji ako platiš: uz ovakvu besplatnu reklamu svatko bi im potpisao i 1 godinu free support.
Neku tamo custom distru su razvijali 5+ godina vrhunski inženjeri i dosta njih je bilo i izdašno plaćeno. Zove se LiMux i službena je distra grada Munchena i svih javnih firmi praktički čitave regije. Prihodovno ne samo iznad Hrvatske nego više nego cela bre ex Yugoslavia.

Naravoučenije: don't srach too much, mali Günther je sklepao nešto samo s tvojom bakom u podrumu čini mi se.

is.gd/filipvk1000 : -Da bar NEBUDE,bilo bi super VIDIT ali imam tako jak OSJEČAJ da će ovo LIČIT strašno na Android- is.gd/VelikiBrat -Ne znam, meni ovo očajno izgleda (VIZUALNO).-
11 godina
protjeran

na kraju je ipak izabrana čista distribucija Ubuntua s Unity sučeljem (CPU: 700MHz i 512MB RAM memorije).

Pogoniti 3D akcelerirani desktop na takvoj konfiguraciji je suludo. Nisam siguran koriste li ta računala neku dediciranu grafičku karticu, u idealnom slučaju nvidijinu koja ima odličnu podršku za GNU/Linux, ali ni onda nebi bio siguran kako bi se Unity vrtio bez problema na tako staroj konfiguraciji.

ihush - ukratko, računalo starije od 5g postaje problem hardwareovski

Zavisi koje računalo. Računala bazirana na C2D/C2Q procesorima su i danas sasvim upotrebljiva. Današnja računala bazirana na Core iX procesorima ne će za 5g biti neupotrebljiva.

ihush - edit: evo jedan linkić, 2011te.. i to 11ti mjesec. Godinama? .. = ne postoji 2 godine još.
omogućeno je i poslovnim subjektima koji na računalima imaju instalirane Linux distribucije Red Hat, SUSE ili Ubuntu.

Što sa onima koji imaju instalirani Slackware, Arch, Sabayon, Gentoo...? :)

C0rto - Skype, Chrome, MyPaint, Wine + PlayOnLinux, pa SketchUp. IrfanView... u tren oka.

Windows programe ću radije pokretati nativno nego emulacijski. WINE mi je ponekad prouzrokovao više glavobolje nego koristi. IrfanView? Barem kada je riječ o preglednicima slika, GNU/Linux ima veliki izbor kvalitetnih alternativa, primjerice Gvenview, osim što na GNOME desktopu povuče za sobom brdo KDE dependency-a. :)

C0rto - Linux se ne usporava vremenom zbog fragmentacije diska

Pazi ovo, niti se Windows XP/7/8 ne usporava na NTFS-u.

C0rto - Frustrirajuće je kad ideš nekom instalirat winse, desetke puta restartati zbog svakog drivera, programa i sl.

Instaliraš li ti Windowse 95/98/Me ili Windowse 7? Ako se radi o XP-u, ajde, moguće je, mada manje nego kod prijašnjih verzija.

Frustrirajuće je kada ti se na GNU/Linuxu raspadne desktop ili ruši aplikacija nakon update-a (ili (neprijavljanog) bug-a koji još nije riješen) i to upravo u trenutku kada trebaš nešto važnoga učiniti na računalu.

Možda tebi na GNU/Linuxu teče med i mlijeko, ali kada neke "velike face" GNU/Linux-a budu frustrirane nekim pojavama u GNU/Linux svijetu, onda nisam siguran o medu i mlijeku.

https://plus.google.com/u/0/111104121194250082892/posts/aCiB7kTLXTh

"So Fedora 18 seems to be the worst Red Hat distro I've ever seen.

The new installer is unusable, the updater is buggy. When you get it running the default desktop has been eviscerated to the point of being slightly less useful than a chocolate teapot, and instead of fixing the bugs in it they've added more.

It can't even manage to write valid initrds for itself instead on one machine of simply bombing into a near undebuggable systemd error (same kernel with F17 and F17 dracut works so its the dracut stuff)

systemd-cryptosetup-generator: Failed to create unit file .... : File exists

Yeah wonderful. Time to re-install that box, and not with Fedora.

(and Slashdot, moving one PC from Fedora with Ubuntu VM to just Ubuntu isn't 'switching to Ubuntu')"

http://www.zdnet.com/linus-torvalds-switches-back-to-gnome-3-x-desktop-7000012083/

"The creator of the Linux kernel Linus Torvalds has swapped back to using Gnome 3.x desktop it has emerged, after he fixed many of the problems he has with the desktop."

Ajde Linuse daj se već jednom odluči što ćeš koristiti kao DE ili se prebaci na neki wm. :)

Korisnici GNU/Linuxa, čak i developeri koji znaju rješavati bug-ove ponekad umjesto krpanja problema imaju puno jednostavnije rješenje, "distro switching/hopping". :)

C0rto - guranje Ubuntu naspram ostalog je bezz

Iza Ubuntu-a stoji Canonical, dakle tvrtka sa 500+ zaposlenika. Može neka distribucija biti savršena i raditi odlično, ali ako iza nje stoji jedan developer ili par developera, upitna je budućnost takve distribucije (pogledaj listu discontinued/dormant distribucija: http://distrowatch.com/search.php?status=Discontinued, http://distrowatch.com/search.php?status=Dormant) a počesto takvi developeri nemaju strogo zacrtani smjer razvoja ili ga mijenjaju u letu. Ubuntu je zaslužan za popularnost GNU/Linuxa na desktopu više od bilo koje distribucije. Mandriva je tu priliku lošim potezima propustila.

5 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Friday kaže...

Od onda više ne dam da mi kojekakvi drkafuzeri guraju linux pod nos kao "nešto što možeš i na vešmašini pokrenuti".

http://www.junauza.com/2013/04/canonical-announces-ubuntu-for-washing-machines.html

{#}

17 godina
neaktivan
C0rto kaže...
Fulo si ceo balon: Poanta je da ne smiju propagirati jednu komercijalnu firmu, pa nije to Sanaderova prćija!

Ne znam ja jel ti ne znaš čitati ili što? Cilj nije promocija linuxa, nego smanjenje otpada.

Poanta ovog programa je da ljudima koji misle baciti računalo zbog kraja nadogradnji Windowsa XP ponude alterantivni OS sa stabilnim i dugotrajnim planom nadogradnji, a Ubuntu je upravo takav sustav.

Samo balkanac može u ovako efikasno njemačkom riješenju specifičnog problema specifične grupe korisnika vidjeti viziju Sanadera...

13 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ja nisam imao baš tako sjajna iskustva sa ubuntuom kod kuće. Prije par godina sam kćerima na njihov stari dell optiplex instalirao ubuntu. CPU je bio nekakav P4 i 768 mb sdrama. Sustav se ponašao u najmanju ruku loše. Youtube je radio u nekih 2 fps isto kao i lokalno snimnjeni divx crtići. Performanse su općenito bile grozne. Prije toga je na kompu bio XP i radio je normalno. Budućida je ovobilo potpuno beskorisno gore sam stavio sedmicu koja je LETJELA! Da, apsolutno sve je radilo dobro. Od onda više ne dam da mi kojekakvi drkafuzeri guraju linux pod nos kao "nešto što možeš i na vešmašini pokrenuti". Brate mili ako ubuntu ne radi na brand name stroju tu je priča gotova. A POGOTOVO uzevši u obzir da je na istom tom stroju sedmica radila bez greške.

Svaku verziju ubuntua skinem i isprobam u virtualki na svom stroju. Šogoru sam u birtiji na komp za goste instalirao kubuntu i radi stvarno OK (dual core sustav, doduše). Taj OS mi je super ali mislim da je davno prošlo vrijeme kad je mainstream linux bio OS izbora za slabije strojeve i taj mit treba ljudima objasniti...

Kad sam ja govorio da debelo lazu Linux distre sa minimalno potrebnim specifikacijama. Navode neke 700MHz procesore i td... A instalirao sam hrpu distri na svoju kantu koja je imala duplo ili trostruko bolji hardver od minimalno potrebnog i nijedna nije mogla meda u odnosu na XP ili cak i sedmicu sa aerom...

15 godina
neaktivan
user2013 kaže...
"So Fedora 18 seems to be the worst Red Hat distro I've ever seen.

To je samo zato što u tom trenutku nije znao da će 19 biti još problematičnija. {#}

Al za ozbač sada. U Fedorinu obranu imam reći da je to tako i zamišljena distra. Tko si ide trpati Fedoru bez očekivanja ponekog raspada sustava taj bi si mogao još jednom pročitati što točno Fedora predstavlja.

user2013 kaže...
Korisnici GNU/Linuxa, čak i developeri koji znaju rješavati bug-ove ponekad umjesto krpanja problema imaju puno jednostavnije rješenje, "distro switching/hopping". :)

Pa i jest tako. Ponekad stvarno trebaš OS da bi radio nešto konkretno a ne bavio se samim OS-om. Ako ne radi, goni mi to i daj ono što radi.

What Andy giveth, Bill taketh away.
12 godina
protjeran
user2013 kaže...

na kraju je ipak izabrana čista distribucija Ubuntua s Unity sučeljem (CPU: 700MHz i 512MB RAM memorije).

Pogoniti 3D akcelerirani desktop na takvoj konfiguraciji je suludo. Nisam siguran koriste li ta računala neku dediciranu grafičku karticu, u idealnom slučaju nvidijinu koja ima odličnu podršku za GNU/Linux, ali ni onda nebi bio siguran kako bi se Unity vrtio bez problema na tako staroj konfiguraciji.

To potpisujem.

C0rto - Skype, Chrome, MyPaint, Wine + PlayOnLinux, pa SketchUp. IrfanView... u tren oka.
Windows programe ću radije pokretati nativno nego emulacijski. WINE mi je ponekad prouzrokovao više glavobolje nego koristi. IrfanView? Barem kada je riječ o preglednicima slika, GNU/Linux ima veliki izbor kvalitetnih alternativa, primjerice Gvenview, osim što na GNOME desktopu povuče za sobom brdo KDE dependency-a. :)

Poanta je bila da danas na Linuxu imaš  Software Manager iz kojeg je lakše instalirati aplikacije nego li iz Winsa (vidi SoftMan@moj desktop, Ubuntu Soft Center).

Linux Mint Software Manager Linux Mint Software Manager

Ubuntu Software Center Ubuntu Software Center
Na Wine-u je danas jednostavnije pokrenuti Win98 aplikacije nego li na Win7. Ja uredno vrtim PhotoShop CS4.

@IrfanView: Irfan Škiljan sam veli da mu nema smisla portati app kad glatko radi na Wine. Osim toga, to nije samo brzi multimedijalni preglednik, već i multi-editor, možeš npr contact-sheet preview (puno malih thumbnaila) u jednom kliku napraviti, gif animacije, screen savere, batch konverzije fileova, exif tag-editiranje itd.

@alternative? pa na Mintu mi već dolazi Eye of Mate, gThumb, Imagemagick predinstalirani. Svejedno koristim Irfana. KDE je bloatware.

Btw znaš li neki dobar a brz file manager (gtk/gnome2) a da nije KDE dependent, a da ima defaultno 2 ili više prozora? Glupo mi je stalno f3 stiskat, a ovo do sad je sve lijeno ko u winsima. Midnight Commander ali za Mate Desktop  ;-)

C0rto - Linux se ne usporava vremenom zbog fragmentacije diska
Pazi ovo, niti se Windows XP/7/8 ne usporava na NTFS-u.

TO NIJE ISTINA. NTFS ima onu tabelu (?) koju više ne možeš seliti, možeš/moraš ju ručno optimizirati/komprimirati, defragmentirati i za to restartati komp.

C0rto - Frustrirajuće je kad ideš nekom instalirat winse, desetke puta restartati zbog svakog drivera, programa i sl.
Instaliraš li ti Windowse 95/98/Me ili Windowse 7? Ako se radi o XP-u, ajde, moguće je, mada manje nego kod prijašnjih verzija.

AJDE SAD NEMOJ TROLATI - naslijedio sam 20 kompova za sredit sa Win7 - pukao samo dok sam ih doveo u red. Da nisam morao restartati svako malo kompove sve bi riješio u 2 sata, ovako je to trajalo danima.

Frustrirajuće je kada ti se na GNU/Linuxu raspadne desktop ili ruši aplikacija nakon update-a (ili (neprijavljanog) bug-a koji još nije riješen) i to upravo u trenutku kada trebaš nešto važnoga učiniti na računalu.
OVO je isto glupost - tu situaciju sam na winsima imao godinama. Ako ideš sam raditi brute force nestabilni update, sam si si kriv. Inače mi se ovo već godinama nije desilo. A update sistema, libsa i appsa je gotovo svakodnevni poluautomatski. U stvari, jedino di mi se to u zadnje vrijeme desilo je na Skype-u na Androidu.

Možda tebi na GNU/Linuxu teče med i mlijeko, ali kada neke "velike face" GNU/Linux-a budu frustrirane nekim pojavama u GNU/Linux svijetu, onda nisam siguran o medu i mlijeku. (...FUD, TROLL...) Korisnici GNU/Linuxa, čak i developeri koji znaju rješavati bug-ove ponekad umjesto krpanja problema imaju puno jednostavnije rješenje, "distro switching/hopping". :)

Ajde molim te, vidi se da si skriveni win troll, pa to je svakodnevnica godinama na Winsima.

Registry šteka - sistem se ruši? RW (Reinstaliraj Windowse). Explorer ti čudno radi? RW. Winsi se zblokali? RW. Igrica ti se nije dobro deinstalirala? RW. Igrica ti ne radi a reinstalirao si DX? RW. Office ne prikazuje Meni? RW. HDD error? RW. Internet ti ne radi? RW..

Krpao sam registrije godinama jer nisam htio uvijek reinstalirati Winse,  od Win95 do Win7, zlo mi je koliko sam vremena potrošio na amaterski sistem.

Iza Ubuntu-a stoji Canonical, dakle tvrtka sa 500+ zaposlenika. Može neka distribucija biti savršena i raditi odlično, ali ako iza nje stoji jedan developer ili par developera, upitna je budućnost takve distribucije

Koristio sam i KUPOVAO(!) aktivno Suse (više puta), Mandrake (ex Mandrivu); Slackware; kasnije Ubuntu, Fedoru... 10+ godina imam paralelnog iskustva na Linuxu. Odgovorno tvrdim da je Ubuntu komercijalna kopija Apple-a, samo što nije dovoljno raširen. Znači sa svim manama i prednostima.

To nije optimalno riješenje ni za jednu javnu upravu. Uostalom, raspitaj se kod nas na čemu su se u HR vrtile stranice vlade i predsjednika: volontiralo se i održavalo na Linuxu, a u isto vrijeme plaćalo millijune Microsoftu. Kad tad će to izaći na vidjelo kao i sramotni ugovori.

Munchen već godinama tu radi dobar posao i ako nisu ugovorili besplatni support od Canonicala, nisu smjeli reklamirati Ubuntu. Sami mogu sa svojih par desetaka zaposlenih inženjera održavati sve potrebne probleme na bilo kojoj stabilnoj distri. Btw njihov službeni LiMux je baziran na Debianu kao i Ubuntu, nisu morali dalje od tog.

Uostalom, o čemu mi pričamo? Danas sve ide u oblak, potrebno ti je neki Office, Browser, program za gledanje/editiranje slika/muzike/videa i to je to. To može i Puppy Linux. (distra za igrice)

is.gd/filipvk1000 : -Da bar NEBUDE,bilo bi super VIDIT ali imam tako jak OSJEČAJ da će ovo LIČIT strašno na Android- is.gd/VelikiBrat -Ne znam, meni ovo očajno izgleda (VIZUALNO).-
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.9.2013 17:32 (C0rto).
12 godina
protjeran
Bilal kaže...

Kad sam ja govorio da debelo lazu Linux distre sa minimalno potrebnim specifikacijama. Navode neke 700MHz procesore i td... A instalirao sam hrpu distri na svoju kantu koja je imala duplo ili trostruko bolji hardver od minimalno potrebnog i nijedna nije mogla meda u odnosu na XP ili cak i sedmicu sa aerom...

Pinokio.

12 godina
protjeran
dekstroza kaže...
C0rto kaže...
Fulo si ceo balon: Poanta je da ne smiju propagirati jednu komercijalnu firmu, pa nije to Sanaderova prćija!

Ne znam ja jel ti ne znaš čitati ili što? Cilj nije promocija linuxa, nego smanjenje otpada.

Poanta ovog programa je da ljudima koji misle baciti računalo zbog kraja nadogradnji Windowsa XP ponude alterantivni OS sa stabilnim i dugotrajnim planom nadogradnji, a Ubuntu je upravo takav sustav.

Samo balkanac može u ovako efikasno njemačkom riješenju specifičnog problema specifične grupe korisnika vidjeti viziju Sanadera...

Smanjenje otpada reklamiranjem neke druge firme? Na čemu si ti? Pa imaju svoj specifično razvijen LiMux, baziran na Debianu. Mogli su samo staviti lakši Window (Desktop) manager i kraj priče. Stvar je rock solid stabilna i ne treba nikakvih novih update-a, dugotrajnih planova nadogradnji (!!!) za ionako stari hardware. Koje mrtve nadogradnje???

Imaš Office, browser, wine za Win specific apps. I lijepi GUI koji si urediš kak treba ;-)
Ubuntu je BLOATWARE, pogotovo sa Unityem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.9.2013 16:42 (C0rto).
17 godina
neaktivan
C0rto kaže...

Smanjenje otpada reklamiranjem neke druge firme? Na čemu si ti?

Ja sam na članku koji se komentira.

Ti si, vidim, malo odlutao...

12 godina
protjeran
dekstroza kaže...
C0rto kaže...

Smanjenje otpada reklamiranjem neke druge firme? Na čemu si ti?

Ja sam na članku koji se komentira.

Ti si, vidim, malo odlutao...

OK, skratit ću. Optimizirani XP je neusporedivo brži od Ubuntu-a sa Unityem. Staviti na stari hardware "regularni" Ubuntu je suludo. Neki specijalni suport je nepotreban, AV+firewall zaštita je puno jednostavniji i jeftiniji problem na bio kojem Linuxu a i za sve ostalo je dostatna bilo koja stabilna verzija Linuxa. Ovo je čista propaganda, koliko god bio možebitni zagovornik Linuxa, uvijek bi prije ostao na XP-u nego li prešao na Unity Ubuntu u ovoj kombinaciji.

Efektivno, osim par političkih poena, nakon nezadovoljstva ljudi će kupiti Windows 8.1 jer će im bolje raditi. Kome to treba?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.9.2013 17:08 (C0rto).
17 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Lako za distru, distra radi. A programi? Jedno je minimalna konfiguracija za distru, a drugo je minimalna konfiguracija za distru + programe. A jos kad dodamo 3D akcelerirana radna sucelja... Ubuntu s Unityem s pokrenutim FF ti nece raditi glatko na takvom stroju jer samo FF pojede hrpu memorije. A gdje su jos i ono go*no od Flasha, HTML5 itd. Da ne spominjem sam Unity...

Dok vec Damn Small Linux s Dillo browserom ide bez problema.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

Slažem se da je Ubuntu + Unity daleko gori izbor nego Win XP na slabijim konfiguracijama. Lubuntu bi bio daleko bolji izbor (manje-više sve prednosti Ubuntua + brzina), isto kao i Mint, Debian ili bilo šta sa bilo kojim ne-Unity interfejsom OSIM RedHat porodice (RHEL se plaća, Fedora baš i nije najstabilniji sistem, CentOS bih rekao po stvarima koje čitam da nije stabilan, ali nisam ga koristio pa ne mogu sa potpunom tačnošću dati tu izjavu). Međutim, ne slažem se da je ovo odrađeno kao reklama Canonicalu već mislim da su misli u nečijoj glavi išle ovako:

Windows ukida podršku za XP. Hajmo ispasti dobri momci. Čuo sam da Linux* radi brže. Ali Linux ima toliko puno distribucija. Koja je najpopularnija? Daj da provjerim na Googleu. Izgleda da je to Ubuntu. Ništa onda, idem narediti da se nareže XXX puta na CD i dijeli uokolo kao alternativa za XP.

* Linux vjerovatno misli da je operativni sistem, a ne kernel nad kojim se baziraju operativni sistemi.

Dakle smatram da onaj koji je donijeo ovu odluku nema pojma o GNU/Linux distribucijama i smatram da je napravio katastrofalnu grešku pri odabiru distribucije kojom će stvarno rijetko ko biti zadovoljan jer su ciljani korisnici oni sa dosta slabijim konfiguracijama. Dobra ideja, ali ne baš dobro sprovedena.

3 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Nije problem OS već su problem sadržaj i aplikacije koje se želi pokretati. Ako se želi koristiti sve što je "up to date" naravno da će biti problema.
Stručnjak za odmaganje...

5 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Ma da, slažem se da švabi sigurno nisu namjerno radili reklamu - pa to je kažnjivo a ako nikako drugačije na izborima. Vjerojatno je bilo upravo kako si napisao. Ustvari, apsolutno potpisujem tvoj post!

13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Bilal kaže...

Lako za distru, distra radi. A programi? Jedno je minimalna konfiguracija za distru, a drugo je minimalna konfiguracija za distru + programe. A jos kad dodamo 3D akcelerirana radna sucelja... Ubuntu s Unityem s pokrenutim FF ti nece raditi glatko na takvom stroju jer samo FF pojede hrpu memorije. A gdje su jos i ono go*no od Flasha, HTML5 itd. Da ne spominjem sam Unity...

Radi se o 1.5GHz procesoru i 1GB RAM-a. Znaci duplo jace od zahtjevane konfiguracije Ubuntua. I sedmica radi bolje od ijedne distre. Evo na prvoj stranici je i Friday potvrdio isto, da mu sedmica bolje radi na nekom Dellovom latopu... Steta sto procesor ne podrzava SSE2 i jos neka sranja potrebna za osmicu. Inace bi osmica odmah isla na njega. Ima neko rijesenje da se i bez toga instalira osmica. Na kraju cu i to probati.

Zapravo to je jedino rijesenje za korisnike XP-a, za koji se gasi podrska. Da MS napravi osmicu kompatibilnu sa starijim hardverom.

17 godina
moderator

{#}

{#}

...
Moj PC  
3 1 hvala 1
17 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Radi se o 1.5GHz procesoru i 1GB RAM-a. Znaci duplo jace od zahtjevane konfiguracije Ubuntua. I sedmica radi bolje od ijedne distre. Evo na prvoj stranici je i Friday potvrdio isto, da mu sedmica bolje radi na nekom Dellovom latopu... Steta sto procesor ne podrzava SSE2 i jos neka sranja potrebna za osmicu. Inace bi osmica odmah isla na njega. Ima neko rijesenje da se i bez toga instalira osmica. Na kraju cu i to probati.

Zapravo to je jedino rijesenje za korisnike XP-a, za koji se gasi podrska. Da MS napravi osmicu kompatibilnu sa starijim hardverom.

Zasto onda meni radi ok na 1Ghz (Celeron M) i 2 GB RAM-a? Doduse, flash malo trokira, sto drugo i ocekivati od tog smeca, ali sve ostalo radi sasvim ok s obzirom na jacinu i starost hardvera. U pitanju je Lubuntu 12.04. Prije toga je bio Linux Mint Debian Edition (ok dok nije dosao update Gnomea 2 na Gnome 3), a prije LMDE-a Ubuntu Karmic Koala (9.10 - dakle verzija iz 10. mjeseca 2009. godine) koji je jos i najbolje od svih radio. Prije svega toga je gore bio XP koji je isto radio ok do trpanja sa SP3 i ostalim cudima.

Skockajte se malo, Unity koji dolazi defaultno s Ubuntuom je 3D akcelerirano radno sucelje, dakle zahtijeva dobru graficku karticu koja ce ga moci izgurati te dovoljno RAM-a. Do nedavno nudio se i Unity 2D, ali on je izbacen u korist Unitya 3D. Mozes se ti postaviti i na trepavice, ali nece raditi glatko na takvoj starudiji.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
neaktivan

Eh, 2GB, a zahtjea na papiru samo 512. Bila bi bruka da ne radi fluidno{#} Meni je tu RAM najvise i falio.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Eh, 2GB, a zahtjea na papiru samo 512. Bila bi bruka da ne radi fluidno{#} Meni je tu RAM najvise i falio.

Jedno su memorijski zahtjevi operacijskog sustava, a drugo su memorijski zahtjevi operacijskog sustava i korisničkih aplikacija. Ili tvrdiš da se sistem nije kako treba ni podigao i već je krenuo u masovan swapping?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.9.2013 19:17 (rustweaver).
14 godina
neaktivan

Meni ovdje nista nije jasno. Zasto bi netko prelazio s XP-a na Linux jer za XP prestaje podrska.

Znam milijun razloga za prelazak s Windowsa na Linux ali od ovdje spomenutih niti jedan nema smisla.

5 0 hvala 0
14 godina
BlueMax kaže...

Meni ovdje nista nije jasno. Zasto bi netko prelazio s XP-a na Linux jer za XP prestaje podrska.

Znam milijun razloga za prelazak s Windowsa na Linux ali od ovdje spomenutih niti jedan nema smisla.

WINE i dx11 (iako se vole ko pas i mačka)?

Say hello to my little friend
16 godina
s1m0n kaže...

Teško da će Ubuntu spasiti stare strojeve na kojima radi XP. Na mom EliteBooku 8530w 12.04 radi sporo dok sve verzije Windowsa su radilie ili rade pristojno do odlično.

Trebali su dati neku "lite" cloud distru. Ovako će izazvati kontraefekt tj. ljudi koji nikada nisu koristili Linux će isprobati nešto što će se vući ko crkotina.

- na mom EB8530w (FireGL) ... radi glatko. Svaki OS, reinkarnacija pa i spomenuti. (jedino što mi se 12tica ne sviđa i često je problematičan liveboot-GUI na šarenom hardwareu),

- ako imaš problema, vjerojatno je povezano s VGA.

user2013 kaže...

ihush - ukratko, računalo starije od 5g postaje problem hardwareovski

Zavisi koje računalo. Računala bazirana na C2D/C2Q procesorima su i danas sasvim upotrebljiva. Današnja računala bazirana na Core iX procesorima ne će za 5g biti neupotrebljiva.

ihush - edit: evo jedan linkić, 2011te.. i to 11ti mjesec. Godinama? .. = ne postoji 2 godine još.
omogućeno je i poslovnim subjektima koji na računalima imaju instalirane Linux distribucije Red Hat, SUSE ili Ubuntu.

Što sa onima koji imaju instalirani Slackware, Arch, Sabayon, Gentoo...? :)

...

- treba razlikovati sys.req., marketing, stari CPU (MMX-SIMDove) ili novi s novom VGA.

Sve novije distre traže 512MB samo za install (GUIevski). Ispod toga alternate-txt... ali OS je sporedan, aplikacije...

npr: (preskočiti na dalje quotove).. li pročitati rustweaverove.

- 5godina je onako 'figurativno'.. okrugla brojka. Nešto što ŠteficaTM razumije kao mjerilo upotrebljivosti. ;-) Recimo da je prosječan PC prije 5g imao manje od 512MB.. kao jedan od kriterija prije Viste, bez podrške za AERO tj SM2/dx9.0c+... i ne toliko brojčano jezgara, više generacija jezgre. Wolfdale u MMXu pojede stare Nortwoode bez obzira na clock za dvostruko kraće vrijeme.

- ništa. (doslovno). Pošto je takvih u HR ukupno 7 (kao i patuljaka) nisu ni interesantni bankarskom sektoru.

1domagoj1 kaže...
Bilal kaže...

-da.

mario.L_hr kaže...
Nije problem OS već su problem sadržaj i aplikacije koje se želi pokretati. Ako se želi koristiti sve što je "up to date" naravno da će biti problema.

-da..ali izgleda uzalud je to govoriti.

...

- Korištenje? Aplikacije, ... dali je tako teško razlikovait te dvije stvari. OS sam za sebe je besmislen, aplikacije + sadržaj je ono što je cilj-smisao. To određuje requirements, ne sam OS.

''samo za surfanje, YT i tak' to''.. e pa za to treba multimedijalna zvjer (ne doslovno, figurativno), ne uredski 286AT koji je sretan ako ima 1.4 floppy i 640KB.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
odjavljen
rustweaver kaže...
Arnold Layne kaže...

zaboravljas ono kaj je ispod haube 
ubuntu novi podrzava sve cpu mogucnosti ( "x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX XOP FMA4 FMA3 LZCNT BMI1 ") mog procesora (fx 8320) 
koje cak i Windows 7 ne podrzava  ,a kamoli XP (tek windows 8) ,a to jako bitno kod programa kojima treba cim vise procesorske snage

Vektorske instrukcije u velikoj većini aplikacija ne čine neku opipljivu razliku. A da i ne spominjem da se po defaultu sve još builda sa najviše SSE2 podrškom, čisto kako bi program radio posvuda. Na linuxu naravno imaš priliku sve rekompajlirati, ali čak i tada dobitci ti vjerojatno ne budu tako impresivni.

WinXP podržava MMX i sve verzije SSE instrukcijskog seta. AVX i AVX2 nisu podržani zbog novog seta registara.

• LZCNT je instrukcija koja radi na registrima opće namjene, samim time podržana svuda gdje hardver podržava.
  • BMI instrukcije rade na registrima opće namijene tako da su i one podržane svugdje gdje imaš kompatibilan hardver.
  • XOP je nastao iz otkazanog SSE5 instrukcijskog seta, na njega se vjerojatno odnosi sve što i na SSE (kompatibilnost sa WinXP), dakle operacije na xmm registrima.
  • FMA3 i FMA4 su također instrukcije uvedene zajedno sa AVX setom, koje funkcioniraju na xmm i ymm registrima, kada su u pitanju operacije na xmm registrima radit će i na WinXP.

Eto ti malo dešifriranje tih kriptičnih naziva koje si našao. Btw. ne znam zašto ti je napisao MMX2, MMX je samo jedan, ne postoje dvije verzije...

Hvala 
to mi je program ispisao i razlika između windows 7 naprama windows 8/ubuntu je ocita
napravio bi par testova da je jednostavnije test izvest 

15 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...

Hvala 
to mi je program ispisao i razlika između windows 7 naprama windows 8/ubuntu je ocita
napravio bi par testova da je jednostavnije test izvest 

Ma sve pet. Vjerujem ja tebi, samo kažem, razloge vjerojatno trebaš tražiti negdje dalje. Jedan OS nije toliko jednostavan da bi se razlike u brzini svele na prisutnost određenih vektorskih instrukcija.

A što se aplikacija tiče, iako sam rekao da u velikoj većini aplikacija ne čine neku opipljivu razliku, u onoj manjini aplikacija gdje čine razliku ta je razlika *veoma* primjetna (ubrzanja nekoliko redova veličine, pa si ti misli). Kodeci su dobar primjer gdje se vektorske instrukcije koriste u znatnom kapacitetu, kao i 3d i 2d grafika (ne toliko igre koliko profi aplikacije), i općenito sve aplikacije koje vrte znatne količine repetitivnih matematičkih operacija na nekom setu podataka.

17 godina
odjavljen
C0rto kaže...
Friday kaže...

Ubuntu, Kubuntu su bloatware kao i Windows. Fala bogu ima izbora, pogotovo malih brzih distri. Extrem je recimo Damn Small Linux koji je velik 50mb, radi glatko na 300+ mhz cpu i min. memorijom, a ima i GUI, office (!) itd. Bilo koji XFCE umjesto KDE na bilo kojoj distri diže performanse za 20+%

Ja uspoređujem "normalan" linux sa "normalnim" windowsima - bez ikakvog tweakanja, gašenja servisa i slično. A kad mi za OS napomeneš da "ima i GUI" onda bih te pljusnuo prljavom čizmom!

Freak Show Inc.
13 godina
odjavljen

*ebes gui samo koci program :P

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

rustweaver - To je samo zato što u tom trenutku nije znao da će 19 biti još problematičnija.

Kod Fedore je lutrija, malo radi, malo ne radi. :) A mogla bi biti odličan OS.

Debian "sid", da ne govorimo o "testingu" je prema Fedori pojam stabilnosti. :)

rustweaver - Al za ozbač sada. U Fedorinu obranu imam reći da je to tako i zamišljena distra. Tko si ide trpati Fedoru bez očekivanja ponekog raspada sustava taj bi si mogao još jednom pročitati što točno Fedora predstavlja.

Da vidimo, http://fedoraproject.org/

1.

Free your desktop with Fedora. (svakako, op.a.)

Fedora is a fast, stable, and powerful operating system for everyday use built by a worldwide community of friends. It's completely free to use, study, and share.

"Work as advertised" :)

rustweaver - Pa i jest tako. Ponekad stvarno trebaš OS da bi radio nešto konkretno a ne bavio se samim OS-om. Ako ne radi, goni mi to i daj ono što radi.

"To mess up a Linux box, you need to work at it; to mess up your Windows box, you just need to work on it" :)

Distro switching često viđam kod oduševljenih (been there, done that) GNU/Linux korisnika, također i GNU/Linux znalaca. :)

"Linus Torvalds - Feb 28, 2012 - Public

Venting.

I don't think I can talk about "security" people without cursing, so you might want to avert your eyes now.

I gave OpenSUSE a try, because it worked so well at install-time on the Macbook Air, but I have to say, I've had enough. There is no way in hell I can honestly suggest that to anybody else any more.

I first spent weeks arguing on a bugzilla that the security policy of requiring the root password for changing the timezone and adding a new wireless network was moronic and wrong.

I think the wireless network thing finally did get fixed, but the timezone never did - it still asks for the admin password.

And today Daniela calls me from school, because she can't add the school printer without the admin password.

Whoever moron thought that it's "good security" to require the root password for everyday things like this is mentally diseased.

So here's a plea: if you have anything to do with security in a distro, and think that my kids (replace "my kids" with "sales people on the road" if you think your main customers are businesses) need to have the root password to access some wireless network, or to be able to print out a paper, or to change the date-and-time settings, please just kill yourself now. The world will be a better place.

.. and now I need to find a new distro that actually works on the Macbook Air."

Linus: ".. and now I need to find a new distro that actually works on the Macbook Air."

OS X? :)

C0rto - Poanta je bila da danas na Linuxu imaš Software Manager iz kojeg je lakše instalirati aplikacije nego li iz Winsa

Pa to je specifićnost GNU/Linuxa, FreeBSD-a (odlični ports) središnji repozitorij. Djelomično je "Windows Store" korak u tom smjeru još kada bi napravili deinstaler koji bi micao zaostalo smeće iz registry-a koje ostavljaju programi...

C0rto - Osim toga, to nije samo brzi multimedijalni preglednik, već i multi-editor, možeš npr contact-sheet preview (puno malih thumbnaila) u jednom kliku napraviti, gif animacije, screen savere, batch konverzije fileova, exif tag-editiranje itd.

Irfanu bi bolje bilo da integrira thumbnail explorer (IrfanView Thumbnails, ikona pande) u glavni program kao što ima svaki preglednik slika koji drži do sebe, no to je off-topic i stvar ukusa.

C0rto - Na Wine-u je danas jednostavnije pokrenuti Win98 aplikacije nego li na Win7. Ja uredno vrtim PhotoShop CS4.

Neke igre bolje rade na Wine-u nego nativno, pri tome mislim ponajviše na neke stare igre kao što si natuknuo. Ako koristim GNU/Linux, ne želim koristiti aplikacije pisane isključivo za Windows jer mi onda korištenje GNU/Linuxa gubi svoju svrhu, ali koristim većinom free/open cross-platform programe tako da mi to ne predstavlja problem, ipak za neke programe, nativno okruženje je bolje, brže i stabilnije.

C0rto - KDE je bloatware

KDE je najmoćnije i najkompletnije (službene KDE aplikacije - http://www.kde.org/applications/ vs http://www.gnome.org/applications/, https://projects.gnome.org/epiphany/) desktop okruženje koje sam vidio, ali nikada me nije previše vizualno privlačilo osim kod nekih distribucija (Pardus - KDE 4, ROSA - KDE 4, PCLOS - KDE 3) ili modifikacija kakva je bila KDEmod za ArchLinux, IMHO.

Nažalost, zbog rewrite-a neke prijašnje KDE 3 aplikacije prebačene na KDE 4 su izgubile neke od mogućnosti a neke uopće nisu prebačene poput Quante Plus na KDE 4 zbog nedostatka u ljudstvu.

C0rto - Btw znaš li neki dobar a brz file manager (gtk/gnome2) a da nije KDE dependent, a da ima defaultno 2 ili više prozora? Glupo mi je stalno f3 stiskat, a ovo do sad je sve lijeno ko u winsima. Midnight Commander ali za Mate Desktop  ;-)

Total Commander preko Wine-a. :)

Pogledaj ovdje:

http://www.tuxarena.com/2011/06/20-file-managers-for-ubuntu/

C0rto - naslijedio sam 20 kompova za sredit sa Win7 - pukao samo dok sam ih doveo u red. Da nisam morao restartati svako malo kompove sve bi riješio u 2 sata, ovako je to trajalo danima

Mogu pretpostaviti o čemu se radi i tko su bili korisnici mašina: next, next, toolbar vamo, toolbar tamo, "antivirus 200x" i slične gluposti.

C0rto - Ako ideš sam raditi brute force nestabilni update, sam si si kriv

Nikada nisam radio na silu update/upgrade na bilo kojoj distribuciji. Jedno vrijeme sve radi kao podmazano, a drugi put, hladan tuš i fuuuu.

Evo jedan stari problem koji sam imao na Arch Linuxu ("bleeding edge") sa GNOME-om 2, https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=82308 (nisam OP), tako mi i treba kada sam bio odabrao "rolling release" distru. Problem sam "riješio" tako da sam Arch Linux maknuo s diska (još sam mu neko vrijeme davao šansu, ali što je previše je previše) i sada ga koristim kao distribuciju koja mi služi virtualno za isprobavanje novih verzija programa i grafičkih sučelja, barem neka korist od takve distribucije.

C0rto - Ajde molim te, vidi se da si skriveni win troll, pa to je svakodnevnica godinama na Winsima.

Ne, nego sam skriveni računalni realist i razočarani računalni idealist/entuzijast kome je muka od Windowsa i GNU/Linuxa zajedno (i računala općenito) kao i OS X-a koji me također ne impresionira onime što sam vidio i isprobao virtualno (sporost u virtualki nije odgovorna za stečene dojmove, da se razumijemo).

C0rto - Uostalom, raspitaj se kod nas na čemu su se u HR vrtile stranice vlade i predsjednika

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/2989_450608371683498_1255762795_n.jpg

C0rto - Registry šteka - sistem se ruši?

Nekorektno pisanim aplikacijama/instalerima ili programima toliko starim da njihov installer može prouzročiti probleme Windowsima 7/8.

C0rto - Krpao sam registrije godinama jer nisam htio uvijek reinstalirati Winse,  od Win95 do Win7, zlo mi je koliko sam vremena potrošio na amaterski sistem.

Slažem se, registry je užas.

ihush  - na mom EB8530w (FireGL) ... radi glatko. Svaki OS, reinkarnacija pa i spomenuti.

FireGL ima solidnu proprietary binary driver (čak i naziv drivera (fglrx ) otkriva korijene) GNU/Linux podršku za razliku od Radeona koji je oduvijek bio kamen spoticanja brojnim korisnicima GNU/Linuxa. nVIDIA ftw.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 1:09 (user2013).

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran

BlueMax -Meni ovdje nista nije jasno. Zasto bi netko prelazio s XP-a na Linux jer za XP prestaje podrska.

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/korisnicima-windowsa-xp-ubuntu/195012.aspx?page=1&jumpto=3849235&sort=asc&view=flat

1domagoj1 - Skockajte se malo, Unity koji dolazi defaultno s Ubuntuom je 3D akcelerirano radno sucelje, dakle zahtijeva dobru graficku karticu koja ce ga moci izgurati te dovoljno RAM-a. Do nedavno nudio se i Unity 2D, ali on je izbacen u korist Unitya 3D. Mozes se ti postaviti i na trepavice, ali nece raditi glatko na takvoj starudiji.

Unity je također problematičan u odnosu na ostala 3D akcelerirana sučelja, po pitanju perfomansi i stabilnosti, možda je sada situacija nešto bolja, nisam isprobavao. GNOME 3 je meni još u početnoj verziji radio stabilnije i bolje nego Unity. Općenito, ne volim 3D akcelerirana sučelja jer su grozna za virtualno ili remote desktop korištenje.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1210beta_desktops&num=1

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
user2013 kaže...

Kod Fedore je lutrija, malo radi, malo ne radi. :) A mogla bi biti odličan OS.

Nema tu ništa "mogla", Jer jednostavno ne bi mogla. Bleeding edge, i to je to. Fedora je testni poligon za RHEL.

http://www.redhat.com/resourcelibrary/articles/relationship-between-fedora-and-rhel

user2013 kaže...
1.

Free your desktop with Fedora. (svakako, op.a.)

Fedora is a fast, stable, and powerful operating system for everyday use built by a worldwide community of friends. It's completely free to use, study, and share.

"Work as advertised" :)

Pusti ti te reklamne pamflete. Svi su oni "stabilni" u istoj mjeri kao što su i svi ljudi "jednaki". Svatko s 5 grama mozga zna da problemi i nov softver jednostavno ide ruku pod ruku.

user2013 kaže...
Distro switching često viđam kod oduševljenih (been there, done that) GNU/Linux korisnika, također i GNU/Linux znalaca. :)

Da, i? Na što ciljaš?

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 1:09 (rustweaver).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice