Bah, nije neka fora ponovo krasti ideje od linuxa. http://lwn.net/Articles/299483/
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zašto ne? Super! Neka ukradu sve od Linuxa što valja, to će biti ludnica.
"Slične tehnologije već su viđene na nekim Asusovim matičnim pločama i Dellovim prijenosnicima."
Acer je to na svojim AOpen pločama imao pred 5-6 godina....
Posve je u redu ako se OS diže u što je moguće kraćem vremenu i to nitko ne spori. Međutim, imat okrljaštenu verziju OS-a koja se diže vrlo brzo posve je promašena filozofija.
Uzmimo mobilni telefon kao primjer. Nikoga nije briga da li se njegov os boota u 15, 30 ili 60 sekundi. Ljudi bootaju mobitele najviše jednom na dan. Osobno, ne sjećam se kad sam zadnji put restartao uopće mobitel. Ali tu dolazimo do drugog dijela primjera. Da bi moj mobitel bio spreman za upotrebu dovoljno je pritisnut samo kombinaciju dviju tipki. Vidite li na što pokušavam doći?
Riješenje je suspend/hibernate/hybrid sleep modovi. Čak su kompjuteri i bolji u tom pogledu, kada su u jednom od tih modova troše relativno manje struje od mobitela (koji mora biti stalno u kontaktu s cell towerom). Kad su u hibernaciji ne troše struju uopće. Uzmimo moj macbook kao primjer. Kad sam gotov s poslom samo zatvorim display. Kad želim nastavit s poslom isti samo otvorim. OS je spreman za rad i prije nego što sam display otvorio do kraja. Tako je na gotovo svim drugim kompjuterima.
Međutim zašto uopće rasprava o svim tim fast-on (nisu instant jer "instant" ima samo jednu razinu, a to je "odmah", ne 8 sekundi) modovima OS-a?
Problem je u tome što su ljudi kondicionirani da moraju gasit svoje kompjutere kad su gotovi s poslom. Na macovima doista suspend/hybrid sleep radi gotovo savršeno međutim s windowsima ipak postoje određeni problemi*. Nekad se dogodi da se komp ne probudi iz sleepa, neki čak i blue screenaju i sl. Zar je isto tako potrebno da na većini windows laptopa je potrebno pritisnuti tipku za uključivanje kad smo otvorili display? Umjesto da MS proradi tako da poboljša te sleep modove (pa da ih čak i malo marketinški prezentira) misim da više nitko ne bi ni govorio o vremenu koje je potrebno za bootanje OS-a. Smiješno mi je zato kad netko reviewa neki komp i onda kao jedna od stavka u benchmarcima je koliko mu treba da digne windowse. Čim to vidim odmah znam koliko je review (ne)ozbiljan.
*Prije nego što me optužite kao apple fanboia, mogao bih disertaciju napisat o zamjerkama koje imam na os x.
Posve je u redu ako se OS diže u što je moguće kraćem vremenu i to nitko ne spori. Međutim, imat okrljaštenu verziju OS-a koja se diže vrlo brzo posve je promašena filozofija.
Riješenje je suspend/hibernate/hybrid sleep modovi. Čak su kompjuteri i bolji u tom pogledu, kada su u jednom od tih modova troše relativno manje struje od mobitela (koji mora biti stalno u kontaktu s cell towerom). Kad su u hibernaciji ne troše struju uopće.
*Prije nego što me optužite kao apple fanboia, mogao bih disertaciju napisat o zamjerkama koje imam na os x.
meni komp zna da radi i po nekoliko meseci bez ijednog restarta....
a za stand by ....nikad ga nisam koristio ,ne zato sto ne znam da ima ili sto mi je losa struja ...vec mi glupo da mi komp radi (susti ,ventilatori se vrte ...vamo namo) nego da je potpuno iskljucen da ne susti i da se "ohladi" ....
monitor jedino gasim preko noci i to je to ....pre sam kad iskljucujem pc koristio hibernate ali posto sam imao mnogo problema sa njim (i video da je prilicno bugovit) prestao sam,koristim shut down,a system tray sam maksimalno olaksao tako da mi se windows dize za manje od 10-20sec....
@BugSU
Ako koristiš win Vista probaj standby na njemu i vidjećeš da se sve ugasi, ventilatori, hdd-ovi, led diode, i sve ostalo. Naravno moraš imati i matičnu ploču koja to podržava ( opcija se nalazi u biosu pod power managmentom i zove se S3 suspend ako se ne varam).
Bootanje iz takvog sleepa traje par sekundi
A možda se čitav Windows 7 diže puno duže od Viste pa su iz Microsofta smislili Instant-on opciju. Bolje da što više optimiziraju Windows 7 a ne izmišljati toplu vodu.
Neznam kako radi to na linuxu i ostale tehnologije, ali mislim da bi dobra opcija bila da se korisniku prikažu neke osnovne fukncije (kako su naveli, mail, surfanje, itd), a da se dotle u pozadini sustav boota, nakon što se on učita u cijelosti, korisnika se automatski prebaci. To mi se čini kao najbezbolnije.
meni komp zna da radi i po nekoliko meseci bez ijednog restarta....
a za stand by ....nikad ga nisam koristio ,ne zato sto ne znam da ima ili sto mi je losa struja ...vec mi glupo da mi komp radi (susti ,ventilatori se vrte ...vamo namo) nego da je potpuno iskljucen da ne susti i da se "ohladi" ....
monitor jedino gasim preko noci i to je to ....pre sam kad iskljucujem pc koristio hibernate ali posto sam imao mnogo problema sa njim (i video da je prilicno bugovit) prestao sam,koristim shut down,a system tray sam maksimalno olaksao tako da mi se windows dize za manje od 10-20sec....
u potpunosti se slazem da je ovo posve krivi smjer ako se vec zeli instant on.
dakle radim neke rudimentarne operacije u tom mini ili fake os-u i odjednom se sjetim da moram pristupit nekom fajlu. ajmo brale resetiraj, pa cekaj jos minutu da se sistem opet boota - mislim, teska glupost koja ce u ovakvoj izvedbi biti instantno iskljucena. bolje bi bilo da poiskljucuju sve nepotrebne servise koji im se po defaultu dizu a koje koristi minimalan broj ljudi (kojekakvo internet printanje, tablet support i slicno... - to se sve lijepo moze rijesit da se tek prvim koristenjem takve opcije servis stalno dize, ali ne dotle)
u potpunosti se slazem da je ovo posve krivi smjer ako se vec zeli instant on.
dakle radim neke rudimentarne operacije u tom mini ili fake os-u i odjednom se sjetim da moram pristupit nekom fajlu. ajmo brale resetiraj, pa cekaj jos minutu da se sistem opet boota - mislim, teska glupost koja ce u ovakvoj izvedbi biti instantno iskljucena. bolje bi bilo da poiskljucuju sve nepotrebne servise koji im se po defaultu dizu a koje koristi minimalan broj ljudi (kojekakvo internet printanje, tablet support i slicno... - to se sve lijepo moze rijesit da se tek prvim koristenjem takve opcije servis stalno dize, ali ne dotle)
znam, vjerojatno kao i vecina ljudi koja prati ovaj forum, ali zna li to neki imaginarni prosjecni korisnik kompjutera? naravno da ne, a to ih niti ne zanima. zato bi po defaultu trebali optimizirat malo taj startup koji je zaista ocajan, kad se covjek sjeti da su prvotne najave za windows vistu govorile i o znacajnom ubrzanju bootanja. ali ne vjerujem da ce se to dogoditi ni sa win7 jer jednostavno moraju podici sve onom sto bi moglo zatrebati korisniku, a to ce uvijek usporavati boot.
A čuj... da idu kao Linux, korisnici nebi znali upaliti servise. Bolje je ovako. Koga briga za bootanje uopće?
u pravu si. onaj tko nema vremena ili zivaca pricekat minutu da se sistem digne, vjerojatno treba uzet neki sedativ ili ne palit komp uopce neko vrijeme.
Kako kažu:" Živi bili, pa vidjeli." :)
Riješenje je suspend/hibernate/hybrid sleep modovi. Čak su kompjuteri i bolji u tom pogledu, kada su u jednom od tih modova troše relativno manje struje od mobitela (koji mora biti stalno u kontaktu s cell towerom). Kad su u hibernaciji ne troše struju uopće. Uzmimo moj macbook kao primjer. Kad sam gotov s poslom samo zatvorim display. Kad želim nastavit s poslom isti samo otvorim. OS je spreman za rad i prije nego što sam display otvorio do kraja. Tako je na gotovo svim drugim kompjuterima.
Problem je u tome što su ljudi kondicionirani da moraju gasit svoje kompjutere kad su gotovi s poslom. Na macovima doista suspend/hybrid sleep radi gotovo savršeno međutim s windowsima ipak postoje određeni problemi*. Nekad se dogodi da se komp ne probudi iz sleepa, neki čak i blue screenaju i sl. Zar je isto tako potrebno da na većini windows laptopa je potrebno pritisnuti tipku za uključivanje kad smo otvorili display? Umjesto da MS proradi tako da poboljša te sleep modove (pa da ih čak i malo marketinški prezentira) misim da više nitko ne bi ni govorio o vremenu koje je potrebno za bootanje OS-a.