Kraj Windowsa 10 je prilika za Linux? Zorin OS bil

poruka: 74
|
čitano: 5.182
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kraj Windowsa 10 je prilika za Linux? Zorin OS bil".
16 godina

Drago mi je da u posljednje vrijeme se na BOL-u mogu prociati clanci i o Linuxu (iako i dalje mislim da su Mac useri jednako tako, ako ne i vise zakinuti, s obzirom na "market share") i pokazati siroj populaciji da postoje upotrebljive alternative, a po pitanju kucnih korisnika i bolje.

Rekavsi to, s obzirom da je naglasak clanka gasenje Windowsa 10 i potencijalni prelazak razocaranih Windows korisnika na Linux, Zorin OS, odnosno sve distribucije sa defaultnim Gnome DE, prema mom osobnom misljenju, ali i iskustvu, nisu najbolji savjet.

Predlozio bih vam da kao preporuku za prvo iskustvo sa Linuxom odaberete bilo koju distribuciju sa defaultnim KDE-om ili Cinnamon-om (npr. Kubuntu ili Mint) gdje  sok tranzicije je minimalan.

Sucelje je prepoznatljivo, Dolphin (Windows explorer na KDE-u) je iznimno slican....

Gnome Shell je jednostavno prevelik skok i mogao bi potjerati dobar dio novih potencijalnih korisnika odmah u startu. Cak i ja, koji sam na Linuxu vec 20 godina, nisam se u potpunosti pomirio sa Gnome-om.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

15 0 hvala 9
17 godina

Meni s druge strane KDE nikad nije legao. GNOME mi je super, Cinnamon OK, Pantheon također.

KDe mi je oduvijek bio prenaporan i ništa u njemu mi ne paše, čak štoviše mi je sučelje baš odbojno.

Gledam te!

4 0 hvala 1
16 godina
Re: Kraj Windowsa 10 je prilika za Linux? Zorin OS
Veliki Brat kaže...

Meni s druge strane KDE nikad nije legao. GNOME mi je super, Cinnamon OK, Pantheon također.

KDe mi je oduvijek bio prenaporan i ništa u njemu mi ne paše, čak štoviše mi je sučelje baš odbojno.

Ma ne.

Nisam govorio o preferencijama iskusnih korisnika.

Ti se (sudeci prema tvom odgovoru) vise ne brojis u one koje prvi put pokusavaju nesto drugo osim Windowsa.

Mislim, kako bi se osjecao da tebi (koji si na Gnome-u)  sada preporucim i3 WM i kazem ti da je to "way to go" ako zelis  raditi na Linuxu.

I onda ga probas i shvatis da svo tvoje predznanje je prakticki neupotrebljivo.

Eto, isto to osjecaju Windows korisnici kada ih se baci usred Gnome DE-a.

Doslovno ih preselis na drugu planetu i kazes "ovo je bolje za tebe"

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
10 godina

Moje mišljenje je da svako sučelje na Linuxu zahtjeva neku prilagodbu za win korisnike. Tako da nije bitno je li Plasma, Gnome, Cinnamon, Budgie, Xfce, Mate, Cosmic... Možda je i zabavnije ako je nešto potpuno novo.

Ja sam počeo s KDE Plasmom koja mi je bila ok ali buggy. Kratko nakon toga sam prešao na Gnome koji je bio stabilan i vizualno lijep. Onda sam iz zezancije probao Sway wm i odmah mi je bilo jasno da tako hoću koristiti svoj pc. Probao sam puno tiling window managera i na kraju sam ostao na dwm koji je fantastican.

Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina

Porast popularnosti Linuxa je dvosjekli mač. S jedne strane vodi do bolje podrške i više ulaganja, a s druge strane dugoročno vjerojatno vodi do toga da postane sranje poput novih Windows-a. Čisto statistički gledano, ne znam da li je išta s porastom popularnosti zadržalo originalnu ideju, upotrebljivost i kvalitetu. Sve ide do nekog vrhunca a onda ga preuzme kapitalizam i ono što je jučer bilo sveto postane izopačeno.

Amenoum

0 2 hvala 0
16 godina
pqweasdyxc kaže...

Moje mišljenje je da svako sučelje na Linuxu zahtjeva neku prilagodbu za win korisnike.

To uopce nije upitno. Zato sam i naglasio da prema mom iskustvu, najmanji sok je DE koji najvise, ili barem donekle, podsjewca na Windowse, kako se novi korisnici ne bi osjecalii bas ono potpuno izgubljeno.

PaleRider kaže...

Porast popularnosti Linuxa je dvosjekli mač. S jedne strane vodi do bolje podrške i više ulaganja, a s druge strane dugoročno vjerojatno vodi do toga da postane sranje poput novih Windows-a. Čisto statistički gledano, ne znam da li je išta s porastom popularnosti zadržalo originalnu ideju, upotrebljivost i kvalitetu. Sve ide do nekog vrhunca a onda ga preuzme kapitalizam i ono što je jučer bilo sveto postane izopačeno.

Zato je open source i GPL licenca tu kao "safety switch". 

No s druge strane, zalio sam se na slicnu, ako ne i istu stvar, u jednoj drugoj temi na ovom forumu, gdje su prema mom nahodjenju, vidlive naznake upliva korporacijskog novca u i smjer u kojem se gura FOSS.

Kratkorocno, cini se dobro.

Dugorocno, apsolutno lose za napredak.

10 godina

Po mojem iskustvu, jedan dio korisnika će se upoznati sa Linuxom, malo raditi u nemu, i onda se vratiti na Windowse, bilo 10 ili 11. Nije čak stvar u tome je li Linux bolji od Windowsa, nego je to stvar komfora - većini ljudi je teško usvajati neke nove navike, naći će već razlog zašto im nešto ne odgovara. To je kao novogodišnje odluke, sve padnu u vodu do kraja siječnja, a neke i do kraja dana. 

5 0 hvala 0
16 mjeseci

A kakva je kompatibilnost Linuxa što se drivera tiče, softwarea, igri..?

Onaj tko to koristi, ako nije kompatibilno, mogao bi se naći pred zidom.

Mislim da ipak Linux nije za nekog "ordinary Joe-a"..

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Da nema gluposti s Office datotekama, odavno bih bio na Linuxu. Ovako me posao drži zarobljenim na Windowsima jer mi radi razmjene podataka treba Office i taj softverski paket nažalost nema dostojnu zamjenu na Linuxu jer Microsoft svako malo ubaci neku novu glupost koja narušava kompatibilnost i normalno otvaranje datoteka na bilo kojem Linux programskom paketu (koji može otvarati Office datoteke).

1 0 hvala 1
8 godina

pokraj ovako jeftinog macbook aira, zasto razmisljat o windowsima i linuxu?

ak ces igrat igrice jedino

1 2 hvala 0
16 godina
Thinker kaže...

Da nema gluposti s Office datotekama, odavno bih bio na Linuxu. Ovako me posao drži zarobljenim na Windowsima jer mi radi razmjene podataka treba Office i taj softverski paket nažalost nema dostojnu zamjenu na Linuxu jer Microsoft svako malo ubaci neku novu glupost koja narušava kompatibilnost i normalno otvaranje datoteka na bilo kojem Linux programskom paketu (koji može otvarati Office datoteke).

Sto ti ne bi Office 365 tu mogao uskociti?

Web browser radi jednako bilo gdje.

16 godina

Zorin Core u zadnjoj iteraciji je OK, čak je i vrlo prilagodljiv izgledom, generalno za 90% potreba korinsika koji nisu vezani za M$ poslom/školom je to vrlo prihvatljivo rješenje...

ali, više volim Mint (i ovo pišem s njega), isto ispeglan, ali teže prilagodljiv ali i lakše nadogradiv,a i patchiranje mu je fluidnije od Zorina...

s druge strane, elemental OS mi je teško razočaranje, prijevod na hrvatski je manjkav, performanse su pridavljene (Dellov stariji desktop, i5 8. gen, 8 GB RAMa, SSD), povremeno se zagrcne i daje nelagodni vremenski odmak do nastavka rada...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
3 0 hvala 2
11 godina
registracija kaže...

pokraj ovako jeftinog macbook aira, zasto razmisljat o windowsima i linuxu?

ak ces igrat igrice jedino

Baš čekam da vidim kakve će biti cijene verzije s M5 procesorom.  

syncmaster245b kaže...
Thinker kaže...

Sto ti ne bi Office 365 tu mogao uskociti?

Web browser radi jednako bilo gdje.

Razmišljam da se prebacim na Macbook, tamo mogu vrtitti klasični Office. Razmišljao sam i o Office 365, ali mi je nekako draža offline verzija svega.

17 godina

Na Zorin OS-u sam zadnjih nekoliko godina i nakon kratke prilagodbe dozivio sam apsolutni preporod od Windowsa. Sad mi je glavni OS MacOS, isto miljama bolje od Windowsa i gluposti koje su uveli s Win11

Moj PC  
2 0 hvala 2
14 godina

Pozdrav.

Što sve ne radi na Linux verzijama a radi na Windows 10?

Koliko sam shvatio, ne radi Facebook, neke igre...

I, koliko bih bio siguran sa Windows 10 ako instaliram neki antivirus?

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina
Spiridon kaže...

Pozdrav.

Facebook ne radi? Tko ti je to lagao? 

14 godina
Aldo kaže...
Spiridon kaže...

Pozdrav.

Facebook ne radi? Tko ti je to lagao? 

Zaključio iz nekog konteksta... Jbg...

Radi li Gmail? Firefox, Chrome i ostali browseri?

Nisam ja ništa prčko.
9 godina

Ma rade na Linuxu svi browseri, kako ne bi radili. I sve što ide s njima.

Nemaš neke desktop aplikacije kao Teamse, Whatsapp, Originalni Office i neke igre, ja sam se napatio pokušavajući upogoniti Blizzardov Battlenet, ali bljah DirectD3 je baš ubio na Wineu...

Teamse, Whatsapp i Originalni Office možeš koristiti u browseru.

Preporučam Vivaldi browser kao idejnog nasljednika Opere s jako dobrom podrškom za Linux, te korisnim sidebarom za Whatsapp, Instagram, Messenger, Telegram, ChatGPT.

A LibreOffice i Firefox dobiješ u većini Linux distri odmah predinstalirano.

Sjećam se jedino da sam zbog nedostatka podrške za proprietery Codece morao instalirati FFMPEG il nekaj takvoga, zato da bi mi proradili videi u Facebooku, Instagramu, Whatsappu na browseru. Dok je Youtube je bio ok i bez toga.

Također, ako već nema, staviš open source VLC za video player, i puna šaka brade 

9 godina

Jer šta je Facebook bez Storyja i Reelsa 

Također na Fejsu je nekad odlično radio FBP extension, koji je doslovno kao adblocker, uklanjao sve pi....je iz feeda, pa je Face s njime izgledao kao prije 6-7 godina - vidiš samo postove od frendova i grupa kojih si član, kao npr Ravna Zemlja.

14 godina
EricCartman kaže...

Ma rade na Linuxu svi browseri, kako ne bi radili. I sve što ide s njima.

Nemaš neke desktop aplikacije kao Teamse, Whatsapp, Originalni Office i neke igre, ja sam se napatio pokušavajući upogoniti Blizzardov Battlenet, ali bljah DirectD3 je baš ubio na Wineu...

Teamse, Whatsapp i Originalni Office možeš koristiti u browseru.

Preporučam Vivaldi browser kao idejnog nasljednika Opere s jako dobrom podrškom za Linux, te korisnim sidebarom za Whatsapp, Instagram, Messenger, Telegram, ChatGPT.

A LibreOffice i Firefox dobiješ u većini Linux distri odmah predinstalirano.

Sjećam se jedino da sam zbog nedostatka podrške za proprietery Codece morao instalirati FFMPEG il nekaj takvoga, zato da bi mi proradili videi u Facebooku, Instagramu, Whatsappu na browseru. Dok je Youtube je bio ok i bez toga.

Također, ako već nema, staviš open source VLC za video player, i puna šaka brade 

Kemijao si da ti prorade videi u Facebook-u? Radi li YouTube? A Google Chat?

Nisam ja ništa prčko.
15 godina
Je li ti treba screenshotat šta sve radi?

Rade i egrađani sa čitačem za osobne kartice bez problema, apsolutno svaka web stranica radi bez problema obzirom da koristim chromium based browser (Vivaldi)
14 godina

"Linux distribucija Zorin OS zabilježila je 100.000 preuzimanja u samo dva dana, od čega je velik dio s Windows sustava". 

Znači sa 0.68% na 0.69% usera? 

Moj PC  
2 0 hvala 0
7 godina

Korisnici Facebooka, Windowsa i sličnih aplikacija imaju mentalitet stada,
a to znači , ako stado odluči da se prelazi na Linux , preći će se na Linux.

Ne kažem da je to sada ali jednom kad bude možemo očekivati da cijelo stado pređe.

2 0 hvala 0
16 godina
gpd kaže...

Korisnici Facebooka, Windowsa i sličnih aplikacija imaju mentalitet stada,
a to znači , ako stado odluči da se prelazi na Linux , preći će se na Linux.

Ne kažem da je to sada ali jednom kad bude možemo očekivati da cijelo stado pređe.

-to su jogurtrevolucionari.. jaki dok se anketno lajka, kasnije nestanu..

-tema, zorin i brojke downloada.. onak, vijest!! :)) .. a od tih silnih downloada koliko ih je ekšli pokrenulo instalaciju? 2-3? onak, kad bi jedan posto tih downa rezultirao nekom brojkom recimo da u hr ili zg recimo tisuću korisnika pređe na neku distru kao zorin ili na bilo koju linux.. to bi se čak osjetilo, znalo, tj barem bi imali nekog u krugu prijatelja-poznanika tko je prešao ili barem probao linux.. no tog nema, a kad se brojke razvodne globlano na milijarde tad postanu više statistička greška-slučajnost nego nešto što se koristi.. dok je os, računalo, nešto što juzer koristi, ne nešto o čemu se priča na temi, kao što pričamo o svemircima, razbijanju atoma, politici, svačemu-ničemu.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
Zanimljivo je kako stalno pišeš da Linux useri imaju potrebu govoriti da koriste Linux, ali eto tebe na svakoj Linux temi... :'D
14 godina
Gallu kaže...
Zanimljivo je kako stalno pišeš da Linux useri imaju potrebu govoriti da koriste Linux, ali eto tebe na svakoj Linux temi... :'D

Da, to stvarno ima blisku korelaciju, guranje linuxa drugima pod nos sa strane linuxaša gdje prozivaju windows usere da smo u pećini i da nismo vidli svjetlo dana i da smo stado koje će kad tad prijeći na linux  i moje komentiranje linux tema gdje šaljivo komentiram kolko sad ima linux usera. Ko maslac i kruh. Zanimljivo.. Možda si se trebao u vrtiću igrat više sa puzlama :'D

A ovo " na svakoj Linux temi" misliš napokon dvije nove nakon 10 godina?   

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:29 (Cryogenic).
10 godina

Koji je postotak ljudi na linuxu je samo bitno windows fanboyima 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina
Gallu kaže...

-kao opravdanje.. vidi naslov, .. kauzalnost, uključuje i win-juzere. :)

-i sad detaljnija logika, pravila.. (preskočiti).

-juzer, da bi bio računalni-juzer, već koristi neki os-računalo.. a statistika nam kaže da je to većinom win, kao i letimičan pogled po okolini..

-download zorin-distre, kao vijest, skok na top listi popularnosti, i moguć razlog win-silovanje glupostima.. pa je to tad logično juzer-konvertit..

.. tj logika kaže, da će ako je takav razlog stvaran, juzer skinuti neki os-distru, kao zorin.. i u to se logikom tranzicije ne ubrajaju već postojeći lin-juzeri, jer oni ne prelaze s lin na lin.. ili možda..

-kao što iz tog udjela možemo odbaciti mac juzere koje to sve ne zanima, ne dodiruje.. tj mac juzer nema win razlog, kao gašenje supporta win10.. pa tom statističkom logikom neće sad mac juzer skidati zorin.. dok je najsmješniji dio te statističke jogurt revolucije, da te downloade na toplisti većinom generiraju ekšli linux juzeri, ne konvertiti s win.. odnosno, takav juzer koji želi zamijeniti win os s nekom linux distrom bi samo teoretski bio logičan dio, no nije, tj takvih će možda promil-promila ekšli instalirati bilo koju distru pa i zorin.. i ako to čak i naprave, isti dan se vratiti na win, tj za bilo što više od tog bi zagovornicima linux strane trebalo biti lako pronaći brojčane juzer dokaze, npr 'dva frenda iz razreda su prešli na lin'.. (karikirana rečenica..) .. ima li netko u svojoj blizini juzera koji je to napravio, skinuo zorin i instalirao u ovih mjesec dana? i ako se slučajno nađe poneki, jel ostao duže od dana na linuxu ili je već tjedan na win bilo 10 ili 11.. onak.. nema ih.

-izgled? -zorin je ok, radi.

-kompatibilnost, driveri..? -radi.

-ne radi ms-office, ne radi win-app-igra-soft.. naravno, jer je to win-os-app, za lin treba lin-app.. kao što za dizelaša nije super i obrnuto.. tj oni koji žele da im rade win appsi moraju imati win-os.. tj ne bira se os, njega određuju appsi .. ono što juzer koristi. .. dok za generički ništa kao 'samo surfanje' ni os nije bitan-važan, npr android tablet, radi.. čak poneki tv uređaj itd.. browser je browser kao što je yt-yt.. a što oni traže, kodek, postavke, podatke.. ili problemi s reklamama.. a to je tako.. no to veze s osom nema, nego biz, interes, smeće, itd..

-linux je odlična platforma, mrežni car.. dok je za desktop, prosječnog domaćeg korisnika (ne statistička brojka koja uključuje usa-macjuzere s 30-50%.. kojih tu skoro da nema..) i dalje dominantan ms-win.. kao i navike, paketi appsa koje su navikli imati mada ih većina nikad ni ne pokrene-upali.. važnije su igre, kriterij, pogotovo za gamera koji će rado zdrobiti par tisuća eurića na gaming opremu, gpu, miš, tipkovnica.. čak i podloga, .. to što je na linuxu dosta fossa ga tad ne dira, tj ima đabe crackano i ne koristi.. osim ako baš mora :) ..

-opet, ako do sad već nije, ni neće... a statistika je samo privid, čak vjerojatnije ovih 100.000 dowlnloada generiraju linuxaši.. nešto kao lajkanje, anketna revolucija jogurta.. :) win juzer je možda promil tog skidanja, više greškom-neznanjem.. što je samoobjašnjivo :)) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
Cryogenic kaže...
Gallu kaže...

Da, to stvarno ima blisku korelaciju, guranje linuxa drugima pod nos sa strane linuxaša gdje prozivaju windows usere da smo u pećini i da nismo vidli svjetlo dana i da smo stado koje će kad tad prijeći na linux  i moje komentiranje linux tema gdje šaljivo komentiram kolko sad ima linux usera. Ko maslac i kruh. Zanimljivo.. Možda si se trebao u vrtiću igrat više sa puzlama :'D

Platonova pecina je odlicna poredba po ovoj temi.

13 godina
Windows postoji desetljećima, MacOS također. Oba su se razvijala i prilagođavala jednostavnijem korisničkom sučelju. Linux distribucije budu popularne sada, sutra već druga verzija, prekosutra treća i korisnik koju god izabere ima osjećaj da je pogriješio jer je druga mogla možda biti bolja…

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice