Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 6.671
|
čitano: 1.241.558
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
DukeOs kaže...
dery kaže...
forumaš kaže...

Naravno da nisu, ali ova je jedna od najgorih ikada.

Najgora u povijesti je rtx5080 kad je krenila išle su oko 1800-2000€ za 16gb jao jao jao rtx fail on

Gdje si to gledao , na ebayu? Modeli s vodenim hladenjem ??

Ja sam svoju ubo na samom startu za 1300-400€ , cijene su u razumnim shopovima isle oko 1500€.

Kod nas je asus bio 2000€ onda msi 1800€ ovi bolji modeli ustvari jedini koji vrijede uzeti za takvu grijalicu.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
17 godina
Rasprava o grafičkim karticama
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
ibme74 kaže...

Ne treba ti 16GB za "8K", današnje igre znaju imati problema sa 8GB karticama i na 1080p i to je poanta svega što ti sepokušava objasniti.

Evo ti čisto par primjera.

Ista igra, ista postavke, grafe istih specki jedina razlika je 8GB vs 16GB VRAM-a.

1.) 8GB vs 16GB

2.) 8GB vs 16GB

3.) 8GB vs 16GB

4.) 8GB vs 16GB

I tebi ovo okej za kartice koje košta preko 400€ na dan izlaska?

Znači ovdje ne pričamo o tome da je to budžet kartica na kojoj spuštaš postavke da bi dobio zadovoljavajući FPS nego o tome da imaš zblurane i deformirane teksture znog nedostatka VRAM-a.

Ako netko već i ima 3070/4060ti odnosno grafe sa 8gb to se da riješiti sa spustanjem nekih opcija sa high na medium i nema takvih problema, nema zamučenja niti deformiranih teksture, i te igre izgledaju skoro isto kao na 16gb karticama sa teksturama na high a ostalo manje bitno na medium bez spomenutih problema. Razlika 0.1%. Ne kažem da nisi u pravu, ali netreba dramiti baš toliko što se tiče te razlike u kvaliteti slike jer u par klika riješiš problem sa minornom razlikom ako je i ima. Pričam o vlasnicima koji već imaju 8gb kartice. Cijene novi kartica 8g su svakako za dramatiziranje. A baš da ću radi jedne ili dvije igre sad iskeširati 500-1000 eura više, to neću. U mom slučaju 350 eura vs 650 eura 4060ti 16gb kolko je koštala nova prije 4-6 mjeseci. A 4060ti 8gb 570 eura. Spuštanjem sa high na medium odnosno 1 klik mi je uštedio 350 eura i sve radi kako treba i izgleda odlično. Ko kupuje grafu naravno da će tražit 16gb pogotovo sad kad su cijene dosta pale i razlika minorna.

dery kaže... 

Davno sam mu prvi odgovorio i ukazao na kojem je mjestu perf per $ taj gpu ali zaludu.Mogao je on kupiti radeona dosta jačeg za te novce ali ako funboy kaže da je nešto best buy onda zaslužuje omalovažavanje.

Braniš li takve i ti si onda funboy.

Davno si ti prvi krivo "odgovorio i ukazao", ukazao si na krivo izračunatu "jednađbu". Uspoređivao si ondašnje cijene iz dučana vs kolko sam ja platio, 350 eura. Zašto si tu cifru izbacio iz jednađbe? Držiš se cijene iz dućana i kažeš kako nije isplativo, wow, naravno da nije. Mene ispadne cca 2.5 eura/fps'u, velika razlika između moje i tvoje računice kolega. 4.7 eura vs 2.5 eura po frejmu. Itekako isplativo.  Moram napomenuti da se držim cijena te rabljene kartice prije 4-6 mjeseci jer vidim da tu i tamo neko ima naviku "držanja" moje izreke best buy i za današnje vrijeme, znači niđe veze. 

Čemu spominjanje fenbojizma? Ja sam fanboy jeftinijih a boljih kartica, odnosno best buy kartica, nvidia amd nebitno, samo da daje max za najmanje para. 

Moram također napomenuti.

1. 4060ti 8gb u to vrijeme je bila best buy od cca prvog mjeseca do 5'tog mjeseca. Znači ja sam doslovno prodao 3070 8gb i netko je kupio tu moju karticu, zamisli kupac nije išao na više gb nego mu je bilo čist dosta i 8gb za 300 eura. Jel mogao kupit 3080 10/12gb za 400-450, mogao je, ali nije, best buy mu je 3070 8gb, jel i on zaslužuje omalovažavanje? To je razlika između financijske pismenosti i nepismenosti netko tko zna upravljati novcem neće zanemariti financije samo da bi imao 20+ fps'a više. Nema ništa loše u suprotnom pristupu, ali to jednostavno nije moj stil života i vidim da ni mnogima drugima nije. Hvala Bogu, sto ljudi sto čudi. Neznam šta se vrijeđate na financijsku nepismenost, pa ništa (pre) strašno. Netko ko je financijski pismeniji zaslužuje omalovažavanje? Ooook. Spustim neke manje bitne opcije sa high na medium, sa dlss quality na performance i uštedim 350- 500-1000 eura i to sa samo jednim klikom ajd dva i op 4k 100 + fps, kako je i na videima. 

2. Nađi karticu koja je bila bolja u to vrijeme od te kartice za 350 eura sa 2 god garancije, da troši ispod 160W i da je skoronečujna? Naravno da nemožeš. Znači dobro pročitaj sve navedeno, ne ganja se fps, ganjaju se ostale stavke. Koja bolja kartica zadovoljava sve navedene stavke u to vrijeme? Nijedna. 

Svi ostali pokušaji ubacivanja tuđih riječi što nisam rekao ili izmjenu smisla mojih rečenica shvatit ću kao dijagnoze znamo čega a ne argumente.

Hvala đenja i prijatno, case closed. Next...

Minneyar kaže...

Hrpa ljudi ima patolosku potrebu branit svoje i dizat u nebesa kolko god to bilo ili ne bilo opravdano. Pogledaj prije svega primjer Stjepanja koji je svrsavao na ASUS Prime 5070 Ti za 1300 EUR, da bi na kraju presao na drugi model i onda pljuvao po prvoj koju je uzdizao u nebesa dok je bila kod njega, ili famozni 4060 Ti 8 GB best buy. Moram priznat da mi nikad to nije bilo jasno, nikad nisam imao problema navest dobre i lose strane svega sto posjedujem - neki put kupnja bude super, neki put se zajebes, takav je zivot i ucis dok si ziv...

A kako se naziva tvoja potreba branjenja svoje investicije i dizanje iste u nebesa?  Što se tiče usporedbe grafe od 350 eura i grafe od 1300 eura je baš ono isto . Naravno da je ta kartica u to vrijeme bila best buy.

Što se tiče ovog boldanog "neki put se zajebes" eee tu smo različiti, tu nastupa zrelost. Neko skoči pa kaže hop a netko kaže hop pa skoči, netko mjeri 3x a reže jednom, netko broji do deset pa odluči, a netko odluči pa broji probleme. Zašto bi ja sebi dozvolio da se zajebem, nevezano za kartice, pa kakav je to mentalitet, sad ću bacat pare i pare na greške kroz život, ali eto i učit ću. Zašto bi učio na greškama ako mogu dobro razmisliti? Mentalitet bože me sačuvaj. Naravno da takvima ni nemože biti jasno koji tako kroz život prolaze nepromišljeno. Sam si tako rekao, tvoje "riječi" ne moje. Ima vas dosta nepromšljenih ali ništa loše u tome, ali ne držite prodike promišljenijima. Hvala djenja i prijatno. Case closed.  Next..

Još jedan video koji samo potvrđuje ono o čemu pričam a to je razlika koje nema odnosno razlika od 0.1 %. A nepotrebna ogromna razlika u cijeni kartica, ali ko voli nek izvoli naravno.

Hvala đenja i prijatno, case closed.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 15:31 (Cryogenic).
13 godina

Tko o čemu, a ti o zrelosti nemaš pravo ni zucnuti. Čim netko argumentirano ospori tvoje nebuloze ti kreneš sa debilanom tipa "ti si financijski nerazuman, imaš tipkovnicu od 130e" ili "koliko glup moraš biti da platiš grafičku duplo za iste performanse". 

Stvarno ti nema pomoći, nisi u stanju napisati jedan mizerni post bez da se dodatno zakopaš u košmaru u kojem se nepovratno zaplićeš

14 godina
maks0806 kaže...

Tko o čemu, a ti o zrelosti nemaš pravo ni zucnuti. Čim netko argumentirano ospori tvoje nebuloze ti kreneš sa debilanom tipa "ti si financijski nerazuman, imaš tipkovnicu od 130e" ili "koliko glup moraš biti da platiš grafičku duplo za iste performanse". 

Stvarno ti nema pomoći, nisi u stanju napisati jedan mizerni post bez da se dodatno zakopaš u košmaru u kojem se nepovratno zaplićeš

Kako sam i rekao, prvo: izvrtanje mojih rečenica ću shvatiti kao dijagnozu , drugu rečenicu apsolutno nisam rekao, a drugo: netko ko kupuje tastaturu od 130e nemože biti finacijski pismeniji od mene koji ne vidi vrijednost u tome, nije to ništa loše niti vrijeđanje, tako je kako je, kakav ti meni savjet možeš dati kad ja vidim na šta trošiš pare? Nikakav pametan savjet, kao i da je bolje uzet 3080 radi večeg fps'a, a bez garancije, nuklearka. 100C memorija itd itd. Činjenice sori. Meni nema pomoći? Pa jesam ja dao 139 eura za tastaturu ili preporučio 3080? Naravno da ne.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 16:19 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže... 

Čemu spominjanje fenbojizma? Ja sam fanboy jeftinijih a boljih kartica, odnosno best buy kartica, nvidia amd nebitno, samo da daje max za najmanje para. 

Tada sam svoju rx6800 tuf prodo za 300€ imala još god. garancije. Eto odmah nađoh za tebe ali ti gledaš samo gdje piše nevidija pa si je preletio. Doduše moja je bila u prodaji niti jedan dan otišla odmah jer se to kaže best buy a ne tvoja.

14 godina
dery kaže...
Cryogenic kaže... 

Tada sam svoju rx6800 tuf prodo za 300€ imala još god. garancije. Eto odmah nađoh za tebe ali ti gledaš samo gdje piše nevidija pa si je preletio. Doduše moja je bila u prodaji niti jedan dan otišla odmah jer se to kaže best buy a ne tvoja.

Na kolko W radi i na kakvim temperaturama i kolko je bučna?

1god vs 2 god gare

>60C

>160W 

Cyberpunk

rx6800 4K sve na low vs 4060ti 8gb 4K sve na high dlss performance. 

65 fps vs 127 fps   

Krama stara 5 godina. Case closed.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 17:17 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
dery kaže...
Cryogenic kaže... 

1god vs 2 god gare

>60C

>160W 

Case closed.

Bolja od tvoje u svakom pogledu glede buke hlađenja performansi. Navukao sam je na 120W u bf 2042.Ventovi se nisu ni palili kakav je masivan hladnjak imala.

4 godine
suspendiran
dery kaže...
Cryogenic kaže...
dery kaže...
Cryogenic kaže... 

1god vs 2 god gare

>60C

>160W 

Case closed.

Bolja od tvoje u svakom pogledu glede buke hlađenja performansi. Navukao sam je na 120W u bf 2042.Ventovi se nisu ni palili kakav je masivan hladnjak imala.

Pa u odnosu na ovaj hladnjak kod Rtx 4060ti taj Tuf s tvoje Radeonke nije uopce za usporedbu! Pogledao sam recenzije razlike su doslovno u 20°c u loadu u korist rtixice! Nigdje veze usporedba kartice od 300w i 160w s kudikamo masivnijim hladnjakom

16 godina
Boris grozni kaže...

Pa u odnosu na ovaj hladnjak kod Rtx 4060ti taj Tuf s tvoje Radeonke nije uopce za usporedbu! Pogledao sam recenzije razlike su doslovno u 20°c u loadu u korist rtixice! Nigdje veze usporedba kartice od 300w i 160w s kudikamo masivnijim hladnjakom

Pusti ti recenzije ja sam je ugodio da hladi i troši manje od najslabije rtx. Pasivno je radila na koliko W sam je navukao undervoltom i fresyncom. 1.7kg hladnjak, triple slot , 31cm.

4 godine
suspendiran

Je toliko je dobra bila da si sad na Nvidiji ajde pusti te crvene price s Černobil reaktorima 

Moj PC  
1 2 hvala 1
14 godina
Boris grozni kaže...

Je toliko je dobra bila da si sad na Nvidiji ajde pusti te crvene price s Černobil reaktorima 

Zato je dao extra 350 eura za 4070 super jer mu je rx6800 bila uštimana ko violina ahahaha.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 17:30 (Cryogenic).
4 godine
suspendiran
dery kaže...

Ako si uspio karticu od 300+w navuci na 120w u Battlefieldu onda je pretpostavljam radila na 20% pri rezoluciji prije krista, dakle to je bio teski BN scenario, toliko o ozbiljnosti tvojih testiranja i usporedbi

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 17:24 (Boris grozni).
16 godina

Vidim prodao si grafu, koja bu nova?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Cryogenic kaže...
maks0806 kaže...

Kako sam i rekao, prvo: izvrtanje mojih rečenica ću shvatiti kao dijagnozu , drugu rečenicu apsolutno nisam rekao, a drugo: netko ko kupuje tastaturu od 130e nemože biti finacijski pismeniji od mene koji ne vidi vrijednost u tome, nije to ništa loše niti vrijeđanje, tako je kako je, kakav ti meni savjet možeš dati kad ja vidim na šta trošiš pare? Nikakav pametan savjet, kao i da je bolje uzet 3080 radi večeg fps'a, a bez garancije, nuklearka. 100C memorija itd itd. Činjenice sori. Meni nema pomoći? Pa jesam ja dao 139 eura za tastaturu ili preporučio 3080? Naravno da ne.

130€ za dobru tipkovnicu je bagatela.

16 godina
Boris grozni kaže...

Imao je 2 god znači meni dobra naspram tvojih jer ih mijenjaš ko čarape koiliko si zadovoljan . Tebi je sve bn , nema toga na mid postavkama 1440p 144hz freesync ograničenju stoga gpu čila ali fps brojač zacementiran. Kad dignem sve na max bez ograničenja ide to onda na 200w. Ista stvar sa ovom rtx čila na 100W ali sve šiba.To bi ti trebao znat da to nije bn več niži detalji i ograničenje na 120fps plus dlss4.

STALKER STALKER
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 21:13 (dery).
4 godine
suspendiran

A koliko vidim vi sve gasite i ogranicavate imas 165hz monitor da bi igre zakljucavao na 120?

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Pa zato jer to to SP igra gdje nije bitno jel imas 120 fpsa ili 400 fpsa... 

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
suspendiran

ok dodat cemo na listu i "nije bitno"

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2025 0:27 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
hahhaajaads kaže...

Slažem se da fps nije bitan u SP,ali snižavaš detalje a grafa je na 65%?Ja bi radije igrao na 100fps sa max mogućim detaljima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2025 7:12 (ZGamer).
12 godina
ZGamer kaže...
hahhaajaads kaže...

Slažem se da fps nije bitan u SP,ali snižavaš detalje a grafa je na 65%?Ja bi radije igrao na 100fps sa max mogućim detaljima.

a dobro, moja je krmača koja može povuć i 400w

undervoltao sam je sa 1.075 defoltnih na 875v, temperatura i rpm su se drastično smanjili, a peromanse ostale iste

potrošnju nisam mjerio, ali je vjerojatno dosta niža nego po defoltu

e sad, da bi je dodatno ograničavao da ima manje perfomanse i to na 65% od defolta, pa za koji sam kujac onda uzeo takvu grafu

12 godina
Boris grozni kaže...

ok dodat cemo na listu i "nije bitno"

Glavno da ne moramo dodat na listu "800 fpsa na 60hz monitoru"

11 godina

Umjetno stvoreni BN,Boro jel to možeš procesuirat?ili dobivaš bsod 

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

ajme evo opet sire lazi o svetoj NV...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ZGamer kaže...
hahhaajaads kaže...

Detalji su high dlss quality, ako to sve stavim nativ nikakve razlike ja ne vidim osim što komp čila stoga tako jer želim tišinu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2025 14:33 (dery).
11 godina

Dlss pod obavezno

16 godina
ZGamer kaže...

Dlss pod obavezno

Znaš šta,  dlss4 stavio na balance ili quality nema razlike bar je ja ne vidim a nabijem povečalo mikroskop cvike sve šta postoji.

4 godine
suspendiran
Pa ako nisi na 4k tesko ces i vidjeti razliku, tek s vecim ppi sve dolazi do izrazaja tome i sluzi primarno, dlss4 izgleda stravično koju oštrinu i čistocu detalja daje pogotovo na drvecu koje je iscrtano u daljini, mikrokontrasti top, znaci bez greske, sve toliko fluidno bez ikakvog titranja ili blura, svaki dan gledam u to i nemogu se načuditi koliko smo daleko otisli od klasicnog i usranog AA👌👌👌
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2025 16:39 (Boris grozni).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina

0 0 hvala 0
14 godina

Ovaj blower za čistit prašinu sa računala šta je na videu pod ad spot, uzeo ga sa shein'a za 11 eura, identičan a cijena na videu 33 eura. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice