Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 6.967
|
čitano: 1.299.779
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
suspendiran
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Ivan(4) kaže...
3dfx kaže...

...

ako je AMD proizvod jeftiniji 10% od ekvivalenta nvidije ili intela, onda onaj tko kupi AMD nema mozga

ako je AMD proizvod jeftiniji 30%+ od ekvivalenta nvidije ili intela, onda onaj tko to kupi ima mozga ...

Objasni. Ako su dva proizvoda ekvivalentna, i jedan je 10% jeftiniji, kupiti taj jeftiniji je glupo jer...

3dfx kaže...

...

(ovo necete nikad vidjet jer AMD nije briga za vas, kao i sve ostale kompanije, vec za generiranje svoje trzisne vrijednosti)

... 

Ovo nećete videti jer bi bilo glupo i dugoročno neodrživo. Manja marža => manji RnD budžet i manji budžet za talente => kompanija uništava svoju sposobnost da razvije sledeću generaciju kompetitivnih proizvoda. Ovo možeš da radiš dok si mlada kompanija koja živi od novca investitora, u suprotnom je jako teško.

Tebi treba crtati kao da si od jucer u hw svijetu, neces ga kupiti jer ima malih milijon problema i to je tako od pamtivijeka, evo nebi vjerovao cak i ovdje valjda 90% problema na forumu je vezano iskljucivo uz AMD komponente, jednostavno nisu dovoljno kompaktibilni s ostatkom sistema, nebi rekao da se vise kvare jednostavno su problematicni, manjak novih i boljih fičera naspram Nvidije i to je tako konstantno.
Driveri su ubi boze naspram Nvidije a o Cuda i ostalim stvarima koje Nvidija podrzava u aplikacijama da ne pricam!
Cijena novih AMD proizvoda s vremenom drasticno padaju sto je dobro za kupce no opet totalna suprotnost Nvidija i Intel proizvoda koji imaju svoju cijenu i toga se drze, polovna cijena Nvidije i Intela niti priblizno ne pada kao AMD proizvodi, smijesno je da jedan Intel cpu recimo i7/i9 nakon 5g da ga mozes prodati 1/3 svoje cijena, Danas kupis 6/12 AMD cpu od 300€ i on sljedece godine ne vrijedi na polovnom trzistu niti pola od toga, meni je tu previe razloga da kupim plavo/zelene cak i kad im je cijena i 30% veca

8 godina
neaktivan
Boris grozni kaže...
Ivan(4) kaže...
3dfx kaže...

...

ako je AMD proizvod jeftiniji 10% od ekvivalenta nvidije ili intela, onda onaj tko kupi AMD nema mozga

ako je AMD proizvod jeftiniji 30%+ od ekvivalenta nvidije ili intela, onda onaj tko to kupi ima mozga ...

Objasni. Ako su dva proizvoda ekvivalentna, i jedan je 10% jeftiniji, kupiti taj jeftiniji je glupo jer...

3dfx kaže...

...

(ovo necete nikad vidjet jer AMD nije briga za vas, kao i sve ostale kompanije, vec za generiranje svoje trzisne vrijednosti)

... 

Ovo nećete videti jer bi bilo glupo i dugoročno neodrživo. Manja marža => manji RnD budžet i manji budžet za talente => kompanija uništava svoju sposobnost da razvije sledeću generaciju kompetitivnih proizvoda. Ovo možeš da radiš dok si mlada kompanija koja živi od novca investitora, u suprotnom je jako teško.

Tebi treba crtati kao da si od jucer u hw svijetu, neces ga kupiti jer ima malih milijon problema i to je tako od pamtivijeka, evo nebi vjerovao cak i ovdje valjda 90% problema na forumu je vezano iskljucivo uz AMD komponente, jednostavno nisu dovoljno kompaktibilni s ostatkom sistema, nebi rekao da se vise kvare jednostavno su problematicni, manjak novih i boljih fičera naspram Nvidije i to je tako konstantno.
Driveri su ubi boze naspram Nvidije a o Cuda i ostalim stvarima koje Nvidija podrzava u aplikacijama da ne pricam!
Cijena novih AMD proizvoda s vremenom drasticno padaju sto je dobro za kupce no opet totalna suprotnost Nvidija i Intel proizvoda koji imaju svoju cijenu i toga se drze, polovna cijena Nvidije i Intela niti priblizno ne pada kao AMD proizvodi, smijesno je da jedan Intel cpu recimo i7/i9 nakon 5g da ga mozes prodati 1/3 svoje cijena, Danas kupis 6/12 AMD cpu od 300€ i on sljedece godine ne vrijedi na polovnom trzistu niti pola od toga, meni je tu previe razloga da kupim plavo/zelene cak i kad im je cijena i 30% veca

To ti se zove Intelova poslovna praksa gdje kvalitetna matična košta kao suho zlato, ali podržava dvije procesorske nadogradnje. Onda ti stare kante kao Haswell i Skylake vrijede više nego što treba. Tu je naravno i marketing koji svoje odradi. 

Drago mi je da ne sakrivaš pristranost prema Intelu i Nvidiji, ali razmišljaš malo sa stajališta prosječnog kupca kojemu je bitno za što manje love dobiti što kvalitetnije.

I osim dječjih bolesti s AMD-om u vidu nove platforme, nisam nikada imao problema s njima (niti su imali ljudi koje poznajem, a imaju AMD). 

Bez uvrede, ali previše generaliziraš.

I want to believe
16 godina
AMD kupuje samo sirotinja i papci. Nvidiju kad kupiš odma hvataš najbolje pičke u kvartu 💪
Moj PC  
9 0 hvala 1
15 godina
@3dfx A vidi svaka roba ima svog kupca,da su 7800xt napravili 200w tdp grafu dao bi i njoj priliku,al nisu pa ako mi nije sjela 7900xt koja je osjetno jaca sto cu se drk. s tim uopce. Ko igra starfield i jos neke igre di je dobar AMD i ne crasha se , vjerujem da je njemu super.. Ja inam previse godina i premalo vremena da bi trosio na drk s undervoltanjem i dui ili kako se vec kaze instalacijama i sličnim pizd. 4070 ce trenutno za moje potrebe bit dobra.RT me ne zanima dlss cu mozda probat jer sam sljep za fps (nekk ja imam gamerski idgfa dell monitor) ,a ako izađe 4070 super s 256 busom,16gb rama , nekim normalnim tdp i bude ispod 1000e ubodem si nju i mir.. Al još jednom svatko kupuje sto njemu pase i odgovara . Meni trenutacno nvidia, a uvjek imo AMD grafe kroz svoj PC vijek..
R33mba#2892
16 godina
Danas je prekomplicirano kada su grafe u pitanju procijeniti kaj je jednostavno bolje uloženo/dobiveno. Meni je to jedino mjerodavno. E dad zašto je teško...jer kriterij može biti raster, RT, kvaliteta upscalinga, TDP.
Osobno sam se zasitio RTa kroz skoro tri godine i zaključio da je u srednjoj kategoriji grafa teško sranje, zanimaju me isključivo rasterization performanse, a tu podrazumijevam i upscaling. Trčati za RTom ne namjeravam. Kvaliiteta divera nvida i amd...kvalitetni su oboje, savršeni baš i ne. Nvidija sa svojim dx 12 cpu overheadom a AMD sa sporim hvatanjem novih upscaling tehnologija.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

...

Lepo sam napisao u svom prethodnom postu, ili su to neki fundamentalno manjkavi proizvodi i tu mi to dodatno skidanje cene od cca 20% (sa 90% cene Nvidie na 70%) ne igra, naprosto ga neću uzeti ni da je džabe, ili su to normalni proizvodi i gledam bang for buck, feature i ostale karakteristike.

Jer 6 meseci od kupnje moje zadovoljstvo kupovinom apsolutno više ne zavisi od toga jesam li platio 20-25% više ili manje, nego da li sam zadovoljan svakodnevnim radom ili ne. Ako u svakodnevnom radu imam probleme, ako me grafa nervira svaki put kad upalim komp, onda nisam zadovoljan komadom hardwarea i je*e mi se da li je bio na akciji kad sam ga kupio, no ako radi kako spada, onda sam zadovoljan; Da li sam ga platio 20% više ili manje tu ne igra previše. Dakle, ako je kolega kupio AMD i danas, kao neko ko koristi tu karticu već određeni period, smatra da mu je to bila pametna odluka, onda naprosto AMD ima ok proizvod i nemojte mi prodavati priču "AMD driveri 'vaki, 'naki, ko kupi AMD zato što je 10% jeftiniji od NV ekvivalenta je brain dead; ja kupio AMD kad je bio još 20% niže, ja legenda, moj AMD komp super", jer to prosto nema smisla. Da je kolega napisao "AMD treba biti 30% jeftiniji od raw perforance NV ekvivalenta jer ima slabije ray tracing performanse, smatram da je DLSS superioran u odnosu na FSR i trenutna generacija im je manje energetski efikasna", to bih mogao da uvažim, ali kolega ništa slično nije uspeo da artikuliše, nego prosto flamea o "no brain" kupcima.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.10.2023 19:00 (Ivan(4)).
16 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Copy/paste komentara AMD sales force:

"Nvidia's arrogance only helps them to increase their profit margins.

The arrogance on 3090 and 4090 pricing didn't do anything bad to them. The price of 4080 neither.

No one thought of not buying an RTX 4070 Ti because of the 4080 12GB fiasco, no one seems to have a problem buying an $800 12GB card, no one seems to have a problem paying for an RTX 4060 when the card is mostly an RTX 3060 with FG at the same price 2 years latter.

People say they buy stability and compatibility from software that just works out of the box and doesn't give them a headache, while AMD is to high risk to buy.

So we dont have any incentive to sell below 10%-15% difference on product launch, since the pricing does not boost our sales what so ever.

It is simple as that."

Moj PC  
8 0 hvala 0
16 godina
Točno to. Kožnati bi trebao dodatno dignuti cijene, i tak kinezi sve pokupuju za ai mašine i ostatak svijeta. Gamerima ne smeta plaćati koliko traži, vrlo jednostavno. Što skuplje to poželjnije. Većina i tak odigra dvije tri igre godišnje 😂
Kaj se AMDa tiče, oni isto žele biti Kožnati.
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.10.2023 9:53 (forumaš).
Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Bio bi im pametan potez.

Puno manji rizik je kad imaju sigurnog kupca.

High end grafe im ionak nisu isplativo područje, čak i Nvidia više ne generira veliki profit na tome, RTX5090 im bude svega do cca. 20% brži za istu cijenu (ili do 10% višu), i s tim budu jedva zadržali istu maržu (ponajviše zbog chiplet arhitekture, inače bi im pala), a kamoli da se AMD ide gurat na to područje koje postoji isključivo zbog ljudi koji su lojalni brandovima pa ne pitaju za cijenu.

Nadam se da je lik u pravu.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.10.2023 12:29 (fer-de-lance).
14 godina

Ja se isto zalažem da Nvidia podupla cijene pa tko hoće baš nek kupuje i dalje. Ha da, simple as that.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Je, pa da i Amd ih poprati sa višim cijenama a mi da sišemo kitu, baš bi to bilo super

Ja bi radije da nitko ništa ne kupuje jedno mjesec dana pa da svi lijepo kupujemo po nekim normalnim cijenama, od grafičkih kartica pa da voća i povrća na placu/marketima

Ovako dok god budale budu davale tolike pare "veselju" nema kraja, pa očekujem samo još gore

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.10.2023 14:51 (Wiz3m4n).
14 godina

Pa tako je. Nek poduplaju cijene samo ladno i kad ljudi prekinu kupovati kao da se ne može bez grafe od 1200 eura živjeti, početi će spuštati cijene. Ovako što bi kad likovi kupuju koliko god da košta. Kao da je hrana ili voda.

4 godine
suspendiran

To kaj kod nas cim predes granicu(Slovenija) minimalac ti je skoro 2x veci od našeg je drugi par rukava Mi smo nebitni

Moj PC  
4 0 hvala 1
22 mjeseca
itomic009 kaže...

Ja se isto zalažem da Nvidia podupla cijene pa tko hoće baš nek kupuje i dalje. Ha da, simple as that.

Slično kao i sa Apple/Sony odanim fanovima, tako i pc gaming ima odane (čitaj zadrte) fanove. Nemam ništa protiv njih btw. Oni su dokaz uspješnog marketinga kompanije. Ovaj video to odlično prikazuje:

tldw: tip je nudio ljudima koji su došli po svoj pre-ordered PS5: keš u vrijednosti PS5 koji su upravo kupili te (tada) high end gaming pc sa 1440p monitorom i periferijom... Jedan čovjek je prihvatio ponudu, ali tek nakon što je uspio sredit rezervni preorder za PS5, a prije njega dvojica odbila ponudu 

Praktički bi dobili besplatno gaming pc u vrijednosti cca 1500-2000$ (tada je 3080ka koja je bila ponuđena, koštala oko 700-800$). E to se zove odanost. 

15 godina
Sorry al glupa ti je usporedba..
Vecina ljudi s razlogom kupe konzolu a ne pc.. to ko da meni koji cekam cx60 dizel, dodes nudit teslu.. Tako i ovo su vjv ljudi kojima je konzola sve i boli ih k... za pc
R33mba#2892
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.10.2023 9:48 (R3nchi).
Moj PC  
1 1 hvala 0
22 mjeseca
R3nchi kaže...
Sorry al glupa ti je usporedba..
Vecina ljudi s razlogom kupibe konzolu a ne pc.. to ko da meni koji cekam cx60 dizel, dodes nudit teslu.. Tako i ovo su vjv ljudi kojima je konzolasve i boli ih k... za pc

Sori ali upravo tvoja analogija je glupa. To je ko da ti dođem platit kešem cx60 dizlo i dam ti teslu. Pa ako si zapeo za cx60, kupiš ga sutra (za 5 mjeseci, 10?), a do tad voziš teslu.

Ali ponovit ću, nemam ništa protiv takve ekipe, osim mišljenja koje nije baš bajno.

Da ti netko ponudi keš za novi pc i ps5...  koliki redikul moraš bit i to odbit?!

6 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Jer 6 meseci od kupnje moje zadovoljstvo kupovinom apsolutno više ne zavisi od toga jesam li platio 20-25% više ili manje, nego da li sam zadovoljan svakodnevnim radom ili ne. Ako u svakodnevnom radu imam probleme, ako me grafa nervira svaki put kad upalim komp, onda nisam zadovoljan komadom hardwarea i je*e mi se da li je bio na akciji kad sam ga kupio, no ako radi kako spada, onda sam zadovoljan; 

ovo je apsolutno tocno.

mene je 7900 XT na kraju ispala oko 370 EUR, pcb, hladnjak, ventovi, termalni padovi i dostava, sto je super cijena za super graficku

i evo sada nakom mjesec dana, vise ne razmisljam kako sam super deal napravio, jer u svakodnevnom radu se desava upravo to sto si napisao, zivciranje neprestano, samo i iskljucivo zbog softverske strane paketa, jer hardver je vise nego odlican

nisu ti problemi nista pretjerano strasni, ali su dovoljni da me zivciraju i tjeraju na razmisljanje da je izvadim, vratim 3070 u svoj, a ovu stavim u djetetov komp

a onda se desi da netko nesto spomene od svakodnevnih vijesti, i samo se nasmijem na svoje "first world probleme" i zaboli me sto mi ne radi zero rpm, sto mi svaki puta pri dizanju windowsa, ne digne custom profil u adrenalinu i sto ne mogu gledati video istovremeno dok igram WoW jer se rusi

godinama si govorim nikad vise AMD proizvod u moju kucu, i onda uvijek naletim na "neku ponudu koja se ne odbija" 

16 godina
Mitohondri kaže...
mene je 7900 XT na kraju ispala oko 370 EUR

Onda si naparavio posao i pol.

17 godina

Ma kakav posao i pol!

Dan kada se riješe radeonke ljudi slave kao svoj drugi rođendan!

AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ja se isto jedva cekam rijesit svog radeona i uzet nekakvog postenog, sa ovim samo problemi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

Bio bi im pametan potez.

Puno manji rizik je kad imaju sigurnog kupca.

High end grafe im ionak nisu isplativo područje, čak i Nvidia više ne generira veliki profit na tome, RTX5090 im bude svega do cca. 20% brži za istu cijenu (ili do 10% višu), i s tim budu jedva zadržali istu maržu (ponajviše zbog chiplet arhitekture, inače bi im pala), a kamoli da se AMD ide gurat na to područje koje postoji isključivo zbog ljudi koji su lojalni brandovima pa ne pitaju za cijenu.

Nadam se da je lik u pravu.

AMD bi se treba održati isključivo nižeg i srednjeg segmenta grafičkih kartica jer je tu najveći profit i broj korisnika. Sjećam se kada je Polaris izašao 2016.  i fantastičnog omjera uloženog dobivenog koji je nudio. Također sav novac koji bi ulupali u nepotreban high end mogu uložiti u razvoj još boljeg APU-a koji bi s vremenom zamjenio niži rang grafičkih kartica.

S druge strane, priče da će u slučaju neuspjeha morati napustiti GPU segment je čista glupost. U razvoju APU-a su miljama ispred svih i imaju sigurne ugovore s proizvođačima konzola i pc handhelda. Nitko nije lud da napusti cijeli jedan segment jer eto, Nvidia vodi i ima bolju prodaju.

I want to believe
17 godina

Ja onda kao da sam sa druge planete, AMD cpu i gpu, upaljen SAM i sve radi ko podmazano, tu i tamo samo koji lošiji driver, pa vratim na starog i to je sve.

Vozim i Fiata i nikad ništa sa njim osim praznog akumulatora, eto čuda da se dese

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Definitivno se AMD treba maknuti od borbe za high end, po najavama za novu generaciju to su i odlučili. Nvidija je nedohvatljiva i nek radi high end i nek ga naplati koliko ju volja, kvaliteta košta i kupci su je spremni platiti
Moj PC  
3 1 hvala 0
4 godine
suspendiran
forumaš kaže...
Definitivno se AMD treba maknuti od borbe za high end, po najavama za novu generaciju to su i odlučili. Nvidija je nedohvatljiva i nek radi high end i nek ga naplati koliko ju volja, kvaliteta košta i kupci su je spremni platiti

Baš to, zapravo nije nikad ni bilo nekakve postene borbe Nvidija je konstantno korak dva ispred, bilo je tu i tamo solidnih serija od AMD-a no sve je to bilo kratkotrajno!
Inace neznam dali sam ikad ista procitao o Nvidiji da imaju ikakavih poslovnih problema i misljenja sam da su oni jedno barem 10g ispred svih, uvijek imaju odgovor, najave i to izbace ljudi kupuju jer znaju da su pouzdani i boli ih briga
Svi ostali proizvodaci konstantno imaju nekakve zastoje u proizvodnji, konstantno se pise o nekakvim problemima oko procesa, razvoja mali milijon problema, naravno kad tako nesto citas odaberes drugi pouzdaniji proizvod o kojem se ne pišu konstantno takve neozbiljne stvari!

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.10.2023 10:10 (Boris grozni).
15 godina
@Inochulum isto koliki i da kampiras pred trgovinom sa bi nesto kupio . I u to vrijeme je ps5 bio NENABAVLJIV (sjeti se il guglaj,) jer su botani scalperi bili sve pokupovali .I jos jednom.. Isto ko sto mene to strujno govno nikad nece zanimati,tako i ove likove PC ne zanima.Jer je to neka sasvim druga dimenzija gejmanja..
R33mba#2892
16 godina
Kant kaže...

Ma kakav posao i pol!

Dan kada se riješe radeonke ljudi slave kao svoj drugi rođendan!

Nek si se rješi govna. Ako se i zajebajemo ova serija im je žestoki fail.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.10.2023 11:46 (dery).
17 godina
Mitohondri kaže...

... sto mi ne radi zero rpm, sto mi svaki puta pri dizanju windowsa, ne digne custom profil u adrenalinu...

Jbt, koliko je teško makar napraviti da toggle koji isključuje zero RPM radi kako treba? Ili makar default ponašanje?! Imao sam situacije da se grafa pregreje jer je na desktopu i dok je na desktopu naprosto odbija da uključi ventilator bez obzira na temperaturu (uključim igru, grafa kao da tek tog trenutka shvati na koliko je stepeni, upali ventilator, ohladi i nastavi da radi normalno).

Pre ove sam imao 6 ATI/AMD grafičkih sa kojima nikad nisam imao problema i ovo je prvi put da stvarno postoji nešto zbog čega nisam zadovoljan.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
16 godina
Boris grozni kaže...
forumaš kaže...

Baš to, zapravo nije nikad ni bilo nekakve postene borbe Nvidija je konstantno korak dva ispred, bilo je tu i tamo solidnih serija od AMD-a no sve je to bilo kratkotrajno!
Inace neznam dali sam ikad ista procitao o Nvidiji da imaju ikakavih poslovnih problema i misljenja sam da su oni jedno barem 10g ispred svih, uvijek imaju odgovor, najave i to izbace ljudi kupuju jer znaju da su pouzdani i boli ih briga
Svi ostali proizvodaci konstantno imaju nekakve zastoje u proizvodnji, konstantno se pise o nekakvim problemima oko procesa, razvoja mali milijon problema, naravno kad tako nesto citas odaberes drugi pouzdaniji proizvod o kojem se ne pišu konstantno takve neozbiljne stvari!

Eto prošla RTX 3XXX serija kad ih je TSMC odkantao pa su se javili Samsungu i štancali na 8 nm.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice