Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 976.311
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Penryn kaže...

Pričaš gluposti, ako XXX kaže da nema bottlenecka s FX8 i R9 380X onda je to tako, nema ga..

U principu da ali citiraj me gdje sam to točno napisao? Ja na 4.3 (ide i preko bez problema ali nemam potrebu) ne vidim nikakav botleneck na 60hz monitoru iako ne tvrdim da ga nema, tj. rezanjem detalja ni jedna mi igra ne trza na 1080p do neke razine neigrivosti ili ugodne igrivosti. Da li bi sa nekim boljim procesorom na određenim postavka u nekoj igri imao 135 fpsa u odnosu n a npr. trenutnih 80 nije mi bitno i stvar iz moje perspektive funkcionira odlično. Ne vidim da će stvar pogoršati ni iduće 2-3 godine. Pet/šest godina za proc od soma kn će biti savim OK. Možda i duže . Tko smatra drugačije široko mu tržište 

edit; da li bi zamjenio svoju R9 380X za RX 480 na trenutnoj platformi? Bez da trepnem.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2016 12:08 (XXX).
17 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

E sad si me doveo u neugodnu situaciju.. jel bottlenecka nema ili ga ti ne vidiš?!?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Pa neznam kako mogu biti jasniji...cijelo vrijeme pričam iz vlastite perspektive. Gdje sam napisao da ga sigurno nema? Napisao sam da meni radi sve ko Bog jer ne igram B4. Jel tak? Pa nisam ja recezent sa neograničenim resursima pa da mogu nešto objektivno tvrditi. Ti jesi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ok znači treba nam netko kompetentniji da provjeri ima li bottlenecka.. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Tu se nebi miješao ali bez obzira na kompetentnost znam kako meni radi stroj i koliko sam ja zadovoljan. Meni je to savim dovoljno 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ljudi moji koliko vi sami sebi skačete u usta da je ovu temu žalosno čitat.

Ajme ljudi puka san ka kokica
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Meni frend s Q6600 3GHz i GTX970 veli da mu sve radi "glatko".. pa tko sam ja sad da ga idem uvjeravat suprotno. 

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina

I ja sam prije imao jake grafe u kombinaciji sa slabim CPU-om i nije mi ni najmanje smetalo dok nisan zna šta je to BN.

Nebitno je to sad jer u ovoj temi u zadnjih preko nekoliko stranica ja sam skužio da mi CPU niti ne triba u kompu.

Ajme ljudi puka san ka kokica
17 godina
odjavljen

Pa ako pogledaš onaj likani test i FX 8370 što je ovakj moj blago kloknuti FX 8320 sa GTX 1080 koja mi to igra ne bi radila glatko na 60hz monitoru? E sad ak vas podsvjesno ždere to što u frapsu nemate 140 fpsa umjesto 80 to je onda jedan savim drugi problem. Ima li BN? Ima. Da li je vidljiv u određenim situacijama. Je. Da li je nevidljiv u određenim situacijama? Je.  Nitko previše pametan nebude stavljao proc od soma kn na grafu od pet soma. Ali kad jednom padne na dva soma koga briga, mene ne 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nicky.sl kaže...

Nebitno je to sad jer u ovoj temi u zadnjih preko nekoliko stranica ja sam skužio da mi CPU niti ne triba u kompu.

Ne, totalno je nebitan za gaming a kamoli nešto drugo.. 

17 godina

Evo jedna poslastica, FX 6300 kao bottleneck za RX 480

Twitter: @191x7
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
191x7 kaže...

Evo jedna poslastica, FX 6300 kao bottleneck za RX 480

ma kakva poslastica, to je čir na želudcu za vlasnike fx 6300

nego, zanimljiv mi je ovaj prvi graf u kojem fx 6300 sa rx480 postiže 30fps-a u ashes i čini se da nemere tjerat jače grafe od toga, no onda opet sa 980ti dostigne i 53 fpsa?

je li to posljedica famoznog overheadinga amd grafi koje su zahtjevnije od nvidie za slabije procesore i nije li to trebalo nestati u dx12?

14 godina

Baš je ista stvar i mene začudila. U DX11 znam da Nvidia šajba AMD što se tiče CPU overheada dobrano, ali da čak i u DX12 to radi? Koji se razvio iz AMD Mantle-a? Strejnđ.

12 godina

Nekontam ja vas dvojicu sto ocekujete da 480 bude jaca od 980ti na koji nacin da bude brza od 980ti , CPU overhead mozes kod amd da vidis ako uporedis dx11 vs dx12 a nikako amd vs nvidia. I intel platforma je itekkako jac od amd i normalno da ce 480 iati koristi od jace platforme da pokaze svoj potencijal

http://hwbot.org/signature/u135800.png
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 13:19 (mirzet1976).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
mirzet1976 kaže...

Nekontam ja vas dvojicu sto ocekujete da 480 bude jaca od 980ti na koji nacin da bude brza od 980ti , CPU overhead mozes kod amd da vidis ako uporedis dx11 vs dx12 a nikako amd vs nvidia

ja pitam jer mi nije jasno

ne mislim da je 980ti slabija od 480 niti išta takvo, nego u razlici i7 i fx-a sa 480 vidljivo je da fx nemere istjerat rx480 na 40 fps-a koliko ju tjera i7

znači fx je preslab za rx480, odnosno za više od 30 fps-a s njom

no, kako onda nije preslab za dati skoro dvostruko više fps-a sa 980ti?

to je bilo pitanje, dakle ako je taj proc preslab za 480, kako nije preslab za 980ti

odnosno, ako je preslab i za jednu i za drugu, a s jačom daje drastično bolje rezultate, onda je cijela ova tema bottlenecka zakurac, jer se očito i na slabijim procovima isplati uzet jaču grafu, bez obzira što je ne koristi do kraja

zanima me baš kako bi se taj fx ponašao s podjednakom nvidiom, koja nije jača od 480, recimo nekom 970-kom ili nadolazećom 1060 u istim uvjetima

jer ako će na amd grafama opet slabiji procesori imati problema s overheadingom, onda taj problem dx12 ne rješava i opet je sranje za amd u nižem segmentu gdje ionako uglavnom ljudi imaju slabije procove

EDIT: i kako misliš da nemereš vidjeti cpu overhead usporedbom nvidije i amd-a, pa svi testovi cpu overhedinga su pokazivani na usporebi nvidije i amd-a na slabijim i jačim procesorima, gdje se vidjelo da slabiji procovi imaju zbog toga problema s amd grafama, a s nvidia grafama istog ranga u istim uvjetima gotovo nikakvih problema

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 13:30 (picajzla0707).
10 godina
odjavljen

Ovu temu je potrebno zatvorit ?

17 DA
8 NE
Battlelog: Glavas_ZG

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Naravno da nema potrebe zatvarat temu, nije bez razloga dogurala do 176. stranice, znači materijala za raspravu itekako ima. Ako pak kome tema smeta jednostavno nek je ne posjećuje, bar je to lako. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
picajzla0707 kaže...
mirzet1976 kaže...

Nekontam ja vas dvojicu sto ocekujete da 480 bude jaca od 980ti na koji nacin da bude brza od 980ti , CPU overhead mozes kod amd da vidis ako uporedis dx11 vs dx12 a nikako amd vs nvidia

ne mislim da je 980ti slabija od 480 niti išta takvo, nego u razlici i7 i fx-a sa 480 vidljivo je da fx nemere istjerat rx480 na 40 fps-a koliko ju tjera i7

to je bilo pitanje, dakle ako je taj proc preslab za 480, kako nije preslab za 980ti

odnosno, ako je preslab i za jednu i za drugu, a s jačom daje drastično bolje rezultate, onda je cijela ova tema bottlenecka zakurac, jer se očito i na slabijim procovima isplati uzet jaču grafu, bez obzira što je ne koristi do kraja

zanima me baš kako bi se taj fx ponašao s podjednakom nvidiom, koja nije jača od 480, recimo nekom 970-kom ili nadolazećom 1060 u istim uvjetima

jer ako će na amd grafama opet slabiji procesori imati problema s overheadingom, onda taj problem dx12 ne rješava i opet je sranje za amd u nižem segmentu gdje ionako uglavnom ljudi imaju slabije procove

EDIT: i kako misliš da nemereš vidjeti cpu overhead usporedbom nvidije i amd-a, pa svi testovi cpu overhedinga su pokazivani na usporebi nvidije i amd-a na slabijim i jačim procesorima, gdje se vidjelo da slabiji procovi imaju zbog toga problema s amd grafama, a s nvidia grafama istog ranga u istim uvjetima gotovo nikakvih problema

Ja sam vise za testiranje kao i ti za 970. znaci trebao je uraditi testa sa fx i 970 na dx11 i dx12 i uporediti sa fx i rx480 pa onda vidjeti kavo je stanje.

http://hwbot.org/signature/u135800.png
17 godina
protjeran
Penryn kaže...

Naravno da nema potrebe zatvarat temu, nije bez razloga dogurala do 176. stranice, znači materijala za raspravu itekako ima. Ako pak kome tema smeta jednostavno nek je ne posjećuje, bar je to lako. 

Onda je molim Vas preimenujte u: i3/i5/sve od AMDa uzrokuje BN

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
17 godina
neaktivan

No dobro, vratimo se nazad na temu.. kako je već picajzla pitao, može li tko objasnit ovo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Penryn kaže...

itekako je potrebno.

176 stranica jedno te isto.. glupost 

17 godina
Penryn kaže...

No dobro, vratimo se nazad na temu.. kako je već picajzla pitao, može li tko objasnit ovo?

Šta ti tu nije jasno?

17 godina
neaktivan
toxic kaže...

Pa glupih postova naravno ima kao i u svakoj drugoj većoj temi.. ili hoćeš reć da CPU bottleneck općenito ne postoji ili da je glupost?

Znači netko ima recimo FX-6300 i kaže "kupio bi GTX1070/RX490, ima li smisla, hoće li sve radit ok?".. šta bi mu rekli?

Tko želi kvalitetno raspravljat nek raspravlja, a kome je ova tema prejednostavna. banalna ili suvišna nek je preskoči..

toxic kaže...

Šta ti tu nije jasno?

Evo picajzla je već pitao:

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 14:59 (Penryn).
11 godina
neaktivan

Ja uvijek kažem da FX nije dovoljan za ništa bolje od 280X odpr. Čak i to ce nailaziti na BN u nekim igrama. Znam to iz vlastitog iskustva, a OC kod AMD bottlenecka gotovo ništa ne pomaže, čak ni na 4.7 ghz, preko 5ghz možda. Ali realno za te pare se ne ocekuje bolje i ne uparuje se sa boljom grafickom. Čak i 970/1060/480/390/290 što je danas midrange zahtijeva bolji cpu, tako da ih se više ne isplati kupovati jer im cijene ostaju iste sve ove godine, a i5ica se može naci jako jeftino danas.

Battlelog: D3lBoy-00
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Penryn kaže...
toxic kaže...

Pa glupih postova naravno ima kao i u svakoj drugoj većoj temi.. ili hoćeš reć da CPU bottleneck općenito ne postoji ili da je glupost?

Znači netko ima recimo FX-6300 i kaže "kupio bi GTX1070/RX490, ima li smisla, hoće li sve radit ok?".. šta bi mu rekli?

Tko želi kvalitetno raspravljat nek raspravlja, a kome je ova tema prejednostavna. banalna ili suvišna nek je preskoči..

toxic kaže...

Šta ti tu nije jasno?

Evo picajzla je već pitao:

Stvar je zapravo jednostavna.

gtx 980ti je prakticki duplo mocnija od rx 480, rx 480 je nesto sitno jaca od r9 390 ako je uopce.

dolazis do igre postocima.

recimo da je i7 kod svake grafe izvuce 95-99% sto znaci da je rx 480 maks 30 fpsa po tome je tu fx izvukao nekih 80% rx 480

ako je i7 izukao 95-99% tj 68 fpsa od 980ti to znaci da je fx 6300 izvukao nekih 70% 980ti

80% rx 480 vs 70% gtx 980ti dobijes ovo što vidiš..

postotke sam vukao iz glave nisam racunao ali otprilike je to to..

15 godina
protjeran

Da je 980 Ti duplo jaca od rx 480, onda bi 480-ka bila nevjerojatno losa i neisplativa kupnja. Realno su GTX 980 Ti i GTX 1070 oko 50% brze od rx 480, ali su isto tolko skuplje sta je podatak koji ne ide u korist 480-ki.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
toxic kaže...

gtx 980ti je prakticki duplo mocnija od rx 480, rx 480 je nesto sitno jaca od r9 390 ako je uopce.

recimo da je i7 kod svake grafe izvuce 95-99% sto znaci da je rx 480 maks 30 fpsa po tome je tu fx izvukao nekih 80% rx 480

ako je i7 izukao 95-99% tj 68 fpsa od 980ti to znaci da je fx 6300 izvukao nekih 70% 980ti

Pa po meni stvar baš i nije jednostavna, tj. nije baš lako iz ovog grafa iščitati što se događa..

Moja teorija: Recimo da je s DX12/async riješen problem CPU overheada, znači jedina stvar zbog koje sad CPU može kočit je računanje fizike i AI-a, a toga u ashesu mislim ima poprilično. GTX980Ti je poprilično jača od RX480, nije nam potreban točniji podatak.

Recimo da bench traje 1 minutu, u tih 1 min će biti trenutaka gdje je manja potreba za CPU računanjem, u tom trenu će i RX480 i GTX980Ti biti na ili blizu 100% usagea i u tom trenu je fps velik, a ima i trenutaka gdje je velika potreba za CPU računanjem i u tim trenucima fps takoreć ovisi o snazi procesora.. 

Znači u slučaju FX-6300 i GTX980Ti fps će biti veći od RX480 samo zato što u CPU NEintenzivnim situacijama GTX980TI uspije držati puno veći fps, pa u konačnici kad se računa average fps on ispadne puno veći, kao na ovom grafu.

Primjer drugi: 

i3-2100 u kombinaciji s GTX960 i GTX980, u ingame benchevima od nekoliko igara razlika u avg fpsu ispada poprilična, ali kad pronađeš situaciju/scenu u igri koja je CPU zahtjevna fps je praktički identičan s obje kartice. 

Ista stvar kad pronađeš CPU zahtjevnu scenu gdje recimo gpu usage pada ispod 99%.. ne mijenjanjem scene ali spuštanjem rezolucije fps ostaje takoreć identičan.

12 godina
D3lBoy kaže...

Ja uvijek kažem da FX nije dovoljan za ništa bolje od 280X odpr. Čak i to ce nailaziti na BN u nekim igrama. Znam to iz vlastitog iskustva, a OC kod AMD bottlenecka gotovo ništa ne pomaže, čak ni na 4.7 ghz, preko 5ghz možda. Ali realno za te pare se ne ocekuje bolje i ne uparuje se sa boljom grafickom. Čak i 970/1060/480/390/290 što je danas midrange zahtijeva bolji cpu, tako da ih se više ne isplati kupovati jer im cijene ostaju iste sve ove godine, a i5ica se može naci jako jeftino danas.

aha, a kako onda na tom testu fx6300 sa 980ti dobiva duplo više fps-a, nego sa rx480, a opet manje nego i7

znači da bottleneck postoji, ali se ipak s jačom grafom dobiju itekako bolji rezultati - što znači da kupovina jače grafe na tom procu ipak nije uzaludna

toxic kaže...

dakle, to tome će jedan fx6300 i iz jedne vege izvuć 70-80% snage, što će opet biti bar trostruko više fps-a nego s ovom gore 280x koji kolega kaže da je max za fx6300

ja sam mislio da bottleneck znači da neki proc ima snage za određenu grafu, npr. sa 480 daje 30 fps-a, ali onda niti s jačom nemere dati bogznašto više od toga

ali to ovdje to nije slučaj i fx daje sa 980ti skoro dvostruko bolji fps 

jedno objašnjenje je da tema bottleneck ne vrijedi kurca jer se dakle uvijek isplati skuplja grafa, i čak i sa slabijim procom vidiš konkretnu korist, ili bi drugo objašnjenje bilo da je nvidia manje zahtjevna za fx od amd-a, čak i u famoznom dx12 ashesu

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 15:50 (picajzla0707).
17 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

aha, a kako onda na tom testu fx6300 sa 980ti dobiva duplo više fps-a, nego sa rx480, a opet manje nego i7

znači da bottleneck postoji, ali se ipak s jačom grafom dobiju itekako bolji rezultati - što znači da kupovina jače grafe na tom procu ipak nije uzaludna

Teško je reć jel uzaludna.. avg fps kod GTX980Ti ispada puno veći zato što GTX980Ti u CPU neintenzivnim situacijama drži dosta veći fps od RX480 pa onda u konačnici i average fps kad sve zbrojiš i podijeliš ispadne puno veći.

Primjer, recimo da imaš Crysis 3(bubnuo bezveze) bench koji traje 1min, od tih 1min oko 50sec se provodi po praznoj mapi gdje je GPU usage cijelo vrijeme 100% i fps je recimo oko 80. Preostalih 10sec tog bencha se provodi u bitci s nekoliko botova koja optereti CPU, GPU usage padne i recimo fps je tada oko 40.

Kad izračunaš avg fps od cijelog bencha dobiješ da je on oko 73fps, i po tome bi svatko rekao odlično, igra radi glatko, nema CPU bottlenecka, a kad zapravo fps pada u CPU intenzivnijim scenama koje se takoreć stalno događaju u Crysisu ili bilokojoj pucačini..

17 godina
picajzla0707 kaže...

dakle, to tome će jedan fx6300 i iz jedne vege izvuć 70-80% snage, što će opet biti bar trostruko više fps-a nego s ovom gore 280x koji kolega kaže da je max za fx6300

ja sam mislio da bottleneck znači da neki proc ima snage za određenu grafu, npr. sa 480 daje 30 fps-a, ali onda niti s jačom nemere dati bogznašto više od toga

ali to ovdje to nije slučaj i fx daje sa 980ti skoro dvostruko bolji fps 

jedno objašnjenje je da tema bottleneck ne vrijedi kurca jer se dakle uvijek isplati skuplja grafa, i čak i sa slabijim procom vidiš konkretnu korist, ili bi drugo objašnjenje bilo da je nvidia manje zahtjevna za fx od amd-a, čak i u famoznom dx12 ashesu

mozda imas malo krivi def. bn-a

gleda se prije svega min fps i oscilacije u igrama. AVG i MAX nikada ali nikada ne gledaj jer su oni materijal za prodavanje magle.

sto ti znaci 60 fpsa avg ako imas nagle padove iz 120 na 30 cim dode do tezih cpu radnji?

i da uvijek bez obzira na sve se isplati uzeti jacu grafu i da nvidia je bolja citaj "laksa" za amd cpu

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 16:11 (toxic).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice