Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 979.241
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Stjepanj kaže...
djorg kaže...
Znaci, imam I5 3350P i graficku Vtx HD3D 7870 Black 2gb, naravno sa 8gb 1333 mhz memorije. Želio bih kupiti još jednu istu graficku jer sam cuo da su odlicne u crossfireu. Sad se bojim jer neznam jel ce moci procesor iskoristit sve iz tih graficka?!

te dvije vtx s jednim hladnjakom bi u cfx doslovno izgorile od vrucine...taj i5 bi u vecini igara gurao to bez problema, no jedna danasnja r9 280x(kojih imas tonu za 1300-1400kn na njusci) je prakticki tu negdje kao 2x7870( koje realno danas ne vrijede vise od 800kn), po meni neisplativo!lp

Slažem se najbolja solucija prodati HD7870 i kupiti R9 280X/HD7970 polovnu/novu pošto želiš veče perfomanse,HD7870 CF je nešto snažniji u večini igara ali takav sustav ima i dosta nedostataka kao što su zagrijavanje,veča potrošnja struje,buka itd...pa je upitna isplativost takvog sustava u večini slučaja.

13 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Neznam baš da je jedna 280x jaka kao ove dvije: http://linustechtips.com/main/topic/58854-vtx3d-7870-black-tahiti-le-single-and-crossfire-review/
U vezi temperatura, jedna mi nije isla preko 55-60C.

0 1 hvala 0
13 godina
protjeran
djorg kaže...
Neznam baš da je jedna 280x jaka kao ove dvije: http://linustechtips.com/main/topic/58854-vtx3d-7870-black-tahiti-le-single-and-crossfire-review/
U vezi temperatura, jedna mi nije isla preko 55-60C.

Je sry, zaboravio sam da je to tahiti le cip, probao sam i mislio na 2x7870!, no svejedno to su uzas kartice za cfx iz gore spomenutih razloga!lp
Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
13 godina

1. taj i5 je slab za dvije takve grafe! naravno ako se igraju multy igre...ako ne bude ok

2. H77 Pro4-M, ne podrzava full CF

3. da goriti ce cijeli komp, i nikako to ne bi savjetovao

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act + www.bug.hr/cijene/
Moj PC  
3 0 hvala 3
14 godina
djorg kaže...
Znaci, imam I5 3350P i graficku Vtx HD3D 7870 Black 2gb, naravno sa 8gb 1333 mhz memorije. Želio bih kupiti još jednu istu graficku jer sam cuo da su odlicne u crossfireu. Sad se bojim jer neznam jel ce moci procesor iskoristit sve iz tih graficka?!

Ako igraš igre na FullHD na max postavkama zar ti nije dosta i ta HD7870 LE ekvalilent današnjoj R9 270X.OC tu HD 7870 LE ipak je to TAHITI čip serije 7xxx koji lagano ide preko 1100MHz+ core pa su perfomanse opasno blizu referentnih HD7970/R9 280.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2014 10:30 (3n3m1).
16 godina
Stjepanj kaže...
djorg kaže...

te dvije vtx s jednim hladnjakom bi u cfx doslovno izgorile od vrucine...taj i5 bi u vecini igara gurao to bez problema, no jedna danasnja r9 280x(kojih imas tonu za 1300-1400kn na njusci)je prakticki tu negdje kao 2x7870( koje realno danas ne vrijede vise od 800kn), po meni neisplativo!lp

Kolega, slažem se u vezi jako lošeg VTX-a i previsokih temperatura ali mi usporedba grafi (7870 CF vs. R9 280X) nikako nije legla (ili jednostavno moram obraniti svoj CF {#}).

Iako možda griješim jer nisam imao R9 280X za direktnu usporedbu, niti imam neko veliko predznanje pa nisam uzeo u obzir neke druge okolnosti ili varijable za usporedbu. Iskustvo mi se temelji samo na onome što sam pročitao (pogledao) o tome kad sam planirao CF. Evo nekih od linkova/reviewa s kojima sam se poslužio pri planiranju CF-a: Link 1, Link 2, Link 3...

Prema tim testovima (ali i osobnom testiranju kad sam isključivao 2. karticu da vidim usporedbu) se može zaključiti da su performanse CF 7870 u igrama gotovo dvostruko veće nego kod single 7870. A po ovom testu, R9 280X je (od oka) za 1/3 bolja u igrama od single 7870. Na taj način gledano, CF 7870 je bliži R9 290 nego R9 280X. Realnije bi bilo 3 x 7870 = 2 x R9 280X

Velike mane CF-a su: nedostatak VRAM-a (bez obzira na broj kartica u cf-u), visoke temperature (posebno zbog velike međusobne blizine kartica u cf-u), osjetno veća potrošnja sustava, matična i napajanje moraju biti kvalitetniji (što je i veće ulaganje u startu)... Dvostruko je veći gubitak uloženog novca prilikom prodaje grafi, itd...

Ali od serije 6xxx, CF već liči na nešto i nema većine bugova kakvi su bili ranije.

Ja sam u ovih godinu dana korištenja primjetio tek 1 problem i to u 1 igri: Titanfall Beta- problem sa teksturama. Kad bih isključio 2. karticu, više nije bilo takvog problema u toj igri. Igram dnevno 1-2 h BF4 MP + druge novije igre (Max. settings sa pristojnim fps-om, osim u Crysisu 3 gdje sam u MP-u morao staviti na medium da bi mi bilo igrivih 20-30 fps-a).

Po tome svemu, moja iskustva su relativno pozitivna. A i odgovaralo mi je tako financijski pošto sam duže vrijeme sastavljao PC i nadograđivao sam komponentu po komponentu planski.

Zaključno bi bilo od mene da je single GPU svakako bolji izbor od CF-a zbog mana koje sam naveo. Ali ne bi trebalo CF odbacivati kao nešto totalno loše. Posebno ako ti planski to trenutno više odgovara.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
13 godina
protjeran
Covjek je pitao za svog i5, nemojmo brkati i stavljati linkove di mocni i7 tjera cfx/sli sisteme na full! Zato sam i napisao da ce imati perfomanse slicne jednoj 7970ghz/280x grafama jer taj i5 ce se ipak pomuciti da nafila prakticki perfomanse 2x7950;)lp
Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
3 0 hvala 3
13 godina
neaktivan
Šta da onda prodam ovu jednu i kupim neku polovnu? Mislim kupiti novi 1080p, 120 ili 144hz monitor, a ova jedna mi je preslaba za to!

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
djorg kaže...
Šta da onda prodam ovu jednu i kupim neku polovnu? Mislim kupiti novi 1080p, 120 ili 144hz monitor, a ova jedna mi je preslaba za to!

Prodaj to i uzmes si nesto tipa r9 280x i super :)

13 godina
neaktivan
Gtx 770 je u rangu sa r9 280 ili 280x? I sad kad sam vec tu da ne muckam okolo, neki tihi hladnjak za procesor, a da nije skup, jer ovaj stock je jako bucan? http://www.futura-it.hr/katalog/komponente/hladnjaciventilatori/hladnjaci-za-procesor/zelos/ mozda ovaj?
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2014 22:12 (djorg).

0 0 hvala 0
13 godina

280x...

zelos je super tih hladnjak za takav proc, go for it ;) metni ga u biosu na silent mod i nečujno!

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act + www.bug.hr/cijene/
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2014 22:37 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 2
17 godina

Stiže mi kroz koji dan R9 280X GPU. E sad dal da ostavim 1055T Phenoma ili piknem FX8320? Iskustva s neta su jako dvojaka (P.S. Phenoma ne mislim više OC-ati jer mi se ne isplati davati 250,300kn za cooler; dakle ostaje na 3.1GHz). Neki vele da u dosta igri "štopa" grafičku, drugi vele da je ok. Neznam. Nije to loš CPU, al je pregažen malo vremenom. Ploča i PSU nisu problem tako da i FX-a mogu dići na koliko ide.

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel. CyberPunk is my thing...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Probaj iz prve ruke to ti je najbolje!

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
A da uzmes cooler i probas i kasnije ako ne valja onda uzmes novi proc a cooler ti ostane za novi proc.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
12 godina
Ionako ce ti tribat novi hladnjak i za FX-a stok mu je smece preglasno.
nista mi se neda
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Pozdrav.

Razmišljam o nabavci nove grafulje i trenutno mi je u oko zapela GTX750. Da li bi se dobro slagala sa ostatkom konfiguracije? Ne igram se često, ali volim da mi se igre izvode glatko i da se ne moram baš puno igrati sa postavkama. Pa sam tako primjetio da mi Bioshock infinite trza na detaljnim segmentima (isto kao i skyrim, eve online). Nije mi od važnosti da odigram svaku igru na maximum - imam svega par igara koje igram, stare godinu, dvije, pa već lagano kašljucaju na high postavkama. Iščekujem GTA 5 za pc, i sve kaj hoću je da se izvodi glatko i da nije baš na low postavkama.
Ovo sam napisao radi potencijalnih prijedloga ukoliko ova ne paše :)

cheers 

Gimme a bag of donuts, and no one gets hurt :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Lovac kaže...

Stiže mi kroz koji dan R9 280X GPU. E sad dal da ostavim 1055T Phenoma ili piknem FX8320? Iskustva s neta su jako dvojaka (P.S. Phenoma ne mislim više OC-ati jer mi se ne isplati davati 250,300kn za cooler; dakle ostaje na 3.1GHz). Neki vele da u dosta igri "štopa" grafičku, drugi vele da je ok. Neznam. Nije to loš CPU, al je pregažen malo vremenom. Ploča i PSU nisu problem tako da i FX-a mogu dići na koliko ide.

Pa kupuj FX ako možeš bez razmišljanja. Ipak je bitno bolji od Phenoma.

17 godina

A da probaš prije kupnje graficke malo overclockirati procesor pa da ti bolje iskoristava graficku karticu. Skini Msi afterburner i sa njim prati zauzece graficke kartice. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
HBomb kaže...

Pozdrav.

Razmišljam o nabavci nove grafulje i trenutno mi je u oko zapela GTX750. Da li bi se dobro slagala sa ostatkom konfiguracije? ...

cheers 

Ta u instaru ti je nekih stotinjak kuna skuplja nego inače.

Slagala bi ti se GTX 750 s ostatkom konfiguracije, baš taman.

Za ist enovce (820 Kn) imaš i Radeona R7 260x koji je ipak nešto jači od GTX 750 i bliži GTX 750 Ti.

Twitter: @191x7
10 godina
neaktivan

Pozdrav

Trenutno imam INTEL  i5 3450  3.10GHz i Amd  7850 2GB. Negdje oko siječnja cu uzet gtx 970 pa me zanima da li će ovaj cpu bottleneck gtx 970. Nadam se da nece previše...

Graficku kupujem zbog Witchera 3, a igram na 1920x1080 rezoluciji.

Za sada mi se u novim igrama gpu koristi uvijek po 99%, dok se cpu koristi mnogo manje i samo u rijetkim situacijama dodze da se sve 4 jezgre u isto vrijeme koriste 70%+ ...

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Agat kaže...

Pozdrav

Trenutno imam INTEL  i5 3450  3.10GHz i Amd  7850 2GB. Negdje oko siječnja cu uzet gtx 970 pa me zanima da li će ovaj cpu bottleneck gtx 970. Nadam se da nece previše...

Graficku kupujem zbog Witchera 3, a igram na 1920x1080 rezoluciji.

Za sada mi se u novim igrama gpu koristi uvijek po 99%, dok se cpu koristi mnogo manje i samo u rijetkim situacijama dodze da se sve 4 jezgre u isto vrijeme koriste 70%+ ...

Nece biti bottleneck.

10 godina
neaktivan

dobar dan drustvo, moze pomoc u vezi nove graficke? htio bih kupiti ovu graficku http://www.edigital.hr/AMD/Sapphire_PCIe_AMD_R7_265_2GB_GDDR5_video_kartica-p74779.html?backurl=clear

i zanima me dali moze moj procesor punom snagom pokrenut tu graficku ako bih igrao cod ghosts na high preformansi? moj procesor je amd phoenom x6 1055T 2.8ghz, maticna mi je Gigabyte ga-790XTA-UD4, imam 4gb rama al dodao bih jos 4gb....lp

0 0 hvala 0
13 godina

može bez problema

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005212124705
Moj PC  
1 1 hvala 1
10 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

može bez problema

ne razumijem se bas puno u te stvari jel mi mozes samo jos reci jel moze fifu 15 i gta 5 kad izade?

15 godina
neaktivan
prozori2 kaže...
FakeDeath kaže...

može bez problema

ne razumijem se bas puno u te stvari jel mi mozes samo jos reci jel moze fifu 15 i gta 5 kad izade?

Može.

12 godina
Slaba je to grafa za ozbiljnije ( citaj na visim detaljima ) igranje i ja bi na taj cpu uzeo hd7950 il njeni rebrand r9 280 i klokni malo proc i moci ces igrat bez problema i na visim detaljima
nista mi se neda
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 19:34 (nicky.sl).
Moj PC  
2 0 hvala 2
13 godina
prozori2 kaže...
FakeDeath kaže...

može bez problema

pa zavisi... koji monitor imaš, koja mu je max rezolucija te koje postavke želiš u igrama

pokrenuti ce bez problema, ali sve ovisi kako i na kojim postavkama...

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005212124705
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 21:36 (FakeDeath).
10 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...
prozori2 kaže...
FakeDeath kaže...

može bez problema

pa zavisi... koji monitor imaš, koja mu je max rezolucija te koje postavke želiš u igrama

pokrenuti ce bez problema, ali sve ovisi kako i na kojim postavkama...

monitor mi ima max rezoluciju 1400x900 i igrao bih na high postavkama

13 godina
neaktivan
prozori2 kaže...

monitor mi ima max rezoluciju 1400x900 i igrao bih na high postavkama

za tu rezu mozes i jeftiniju r7 260x uzeti

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina

Dečki pitanjce.... koju najjaču grafičku mogu staviti u kombinaciji s Intel E8400 procesorom a da očekujem iskorištavanje potencijala?

(svejedno je nvidia ili ati)

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice