AMD Serija 400 (Polaris)

poruka: 9.707
|
čitano: 809.415
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: AMD Serija 400 (Polaris)
olem kaže...
The_Fichek kaže...

Po meni nijedna 390X nije isplativa pored Sapphire Nitro 480 4GB koja nova u dućanu u HR ide od 1985kn. Uostalom ne radi se o nikakvom jedenju, nego je 390X malo/nešto bolja grafa, a puno više troši/kuri.

Druga je stvar, ako loviš neke akcije vani, ali onda bi prije naletio na Sapphire Nitro Fury, nego 390X, a ta Fury se nađe za npr. 2755kn u Alzashopu, što i nije tako daleko od osjetno jače 980Ti koju ti je kolega linkao.

kod mene ovako stvari stoje

R9 Fury NITRO je 40 EUR skuplja od R9 390X (strix i nitro model)

RX480 sam prekrizio jer je najslabija, a i r9 390x mi se uklapa u budzet.

a najjeftiniji 980TI je 135 EUR skuplji od R9 390X, i to mi je van budzeta... zadnje što mi ulazi u budzet je R9 Fury NITRO stim da imam 1080p monitor... početkom sedmice cu sigurno kupiti nesto, a sad sam u totalnoj dilemi

rx 480 si prekrižio jer je najslabija, a gtx980ti ti je van budžeta...baš zato trebaš uzeti rx 480,savršena za tvoju konfu i 1080p gaming na kojemu si ti, i koristit će ti dobrih 3 god., a višak love spremi na stranu jer ćeš nakon tog razdoblja morati mjenjati kompletnu konfu, od monitora do rama

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2016 23:29 (NathanDrek).
12 godina
neaktivan
NathanDrek kaže...

rx 480 si prekrižio jer je najslabija, a gtx980ti ti je van budžeta...baš zato trebaš uzeti rx 480,savršena za 1080p gaming na kojemu si ti i tvoju konfu, i koristit će ti 2-3 god., a višak love spremi na stranu jer ćeš nakon tog razdoblja morati mjenjati kompletnu konfu, od monitora do rama

imam u planu izlaskom novih amd zen procesora mjenjati sve samo grafičku ostaviti... čekao bih ja rx490 ali imam problema sa trenutnom kartom tako da trebam nesto nabaviti... mogao bih ja i prosiriti budzet ali ko ce cekati novu platu krajem iduceg mjeseca

13 godina
neaktivan

Strpi se da padnu cijene 470 kartice kao sto i vecina nas ceka i kupi 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

prijatelji ne treba meni savjet sta je najidelanija situacija vec da rijesim dilemu...

i ja bih najradije kupio 1080 ali trenutno mi budzet nije ok, a bezze mi je kupiti  kartu u rangu 470 i kad promjenim ostale komponente opet kupovati novu kartu.. dupli trosak

molim vas ako mi zelite pomoci zanemartite sve situacije jer sam ja to vec sve presao i doveden sam do konacne odluke, jer ne bih ni kupovao kartu da ne moram, cekao bi bolju situaciju, prakticno sam primoran kupovati novu kartu prije nego sam mislio...

opcije su

R9 Fury Nitro 2 godine garancije

R9 390x Strix 3 godine garancije

R9 390x Nitro 2 godine garancije

RX 480 8GB 3 god. garancije

kartu kupujem za koristenje max 2 godine, trenutni monitor mi je 1080 ali kada budem prelazio na zen ili na intel ako se prvi ne pokaze ok, kupit cu i novi monitor... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

uvijek ti je bolje kupiti jeftiniji mid range nove generacije nego skuplji high end starije generacije...manje ćeš izgubiti na vrijednosti, a razlika u performansama je premala da bi je primjetio...čak ti je i rx470 dosta...ko da bi netko kupio 970 kraj 1060...isto koštaju 2700kn , al em što je 1060 jača, za nju bi za godinu dana dobio 1900 kn a za 970 1200 kn...dupli trošak će ti biti ako platiš 550 eura grafu s kojom nećeš biti zadovoljan do vremena kad ti izađe zen, a i njega ti ne bi preporučio kupiti odmah, za godinu dana od launcha će biti puno jeftiniji, a i cijena i izbor matičnih ploča za njega... 

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 0:11 (NathanDrek).

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
olem kaže...

prijatelji ne treba meni savjet sta je najidelanija situacija vec da rijesim dilemu...

i ja bih najradije kupio 1080 ali trenutno mi budzet nije ok, a bezze mi je kupiti  kartu u rangu 470 i kad promjenim ostale komponente opet kupovati novu kartu.. dupli trosak

molim vas ako mi zelite pomoci zanemartite sve situacije jer sam ja to vec sve presao i doveden sam do konacne odluke, jer ne bih ni kupovao kartu da ne moram, cekao bi bolju situaciju, prakticno sam primoran kupovati novu kartu prije nego sam mislio...

opcije su

kartu kupujem za koristenje max 2 godine, trenutni monitor mi je 1080 ali kada budem prelazio na zen ili na intel ako se prvi ne pokaze ok, kupit cu i novi monitor... 

Onda bez puno mozganja, R9 Fury Nitro, superiorna je u svakom pogledu na sve ostale kartice tu navedene.

Zasto Fury a ne ostale?
HBM
Manje trosi, manje se grije, lako ce se prodati kasnije jer je vrhunski cip i nece otici u zaborav jos 3-4 godine 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 0:16 (chaselol).
17 godina
Ja bih uzeo rx 480 sa 3 god garancije, ako mislis koristiti 2 gos, opet ces ju lakse prodati ako imas jos godinu dana garancije nego bez nje.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
9 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

rx 470 4gb ... 200+ eura jeftinija, idealna za fx8350 i 1080p, najmanji gubitak kod prodaje

0 0 hvala 0
9 godina

rx 470 4gb ... 250 eura jeftinija, idealna za fx8350 i 1080p, najmanji gubitak kod prodaje...

9 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Evo i mog osvrta na sapphire rx 470 nitro nakon što sam je par dana koristio i testirao.

U Witcher 3 sve na ultra osim hairworks fps se drži oko 50+, najčešće oko 55, ali smanjivanjem sjena te foliage visibility range sa ultra na high  vrti na 70 i ponekad padne nešto ispod (tipa 67-69), ali dosta rijetko. Spuštanjem još ponešto detalja, koji po meni gotovo nimalo ne utječu na izgled igre, bez problema se može držati 75-80fpsa. U Crysis 3 sve na very high i fxaa fps se vrti oko 60, a najniže što sam vidio je 53..s time da se radi o samom početku igre, a taj dio mi se ne čini izrazito zahtjevan te bi npr welcome to the jungle sigurno bio teži za grafičku. Od malo nezahtjevnijih igara sam probao Bioshock Infinite, tu nema nikakvih problema i ide preko 120fpsa na najvišim postavkama, a u zatvorenim prostorima i 140-150. Trenutno imam još metro 2033 i last light od igara koje su vrijedne spomena u smislu benchmarka, ali ih nisam detaljnije isprobao.

Što se tiče buke i temperature, tu moram priznati da stvari ipak nisu toliko bajne..ali činjenica je da je to bilo poznato i da je to već spomenuto u recenzijama. Uglavnom, grafička se grije otprilike na 75 stupnjeva u gamingu na defaultnim postavkama ventilatora koji se rijetko kad zavrti preko 1500 okretaja što je meni sasvim ok kad su zvukovi u igri uključeni te mi ne utječe na doživljaj igre. Treba uzeti u obzir da mi je pc ispod stola. Sada sam testirao čak bez zvuka u igri sa postavljenim ventilatorima na 40% što je nekih 1600-1700 okretaja i nije me nešto previše to mučilo, iako naravno ne mogu reći da se ne čuju. Kućište mi je zalman z3+ pa netko tko ima prozracnije i izolirano ce imati sigurno bolje rezultate.

Ali po pitanju ventilatora i grijanja događa mi se jedna čudna stvar. Kad prebacim iz igre na desktop da vidim u gpuz ili npr sapphire trix što se dešava sa temperaturom, grafička se odjednom počme grijati i povećavati okretaje te mi je jednom tako došla do nekih 85 stupnjeva i 2200 okretaja. Čudno je što se to ne događa nikad u igrama.

Dobio sam primjerak sa 87.4% ASIC-a pa sam je probao i malo overklokati kroz sapphire trixx. Dogurao sam je na 1330mhz uz malo povećanje napona i power limita na 50%. Tu mi je počela bacati artefakte pa sam je vratio na default postavke.. To cu jos malo proucit kad budem imao vremena pa cu opet probati.

Uz neki od ovih novih jeftinih freesync ips monitora, koji idu do 75hz, čini idealnu kombinaciju jer nije teško održavati taj framerate uz malo smanivanja detalja. Ja sam uzeo LG 24MP68VQ i oduševljen sam igranjem bez kidanja slike i laga, a freesync izgladi i neke veće padove u fpsu pa nema trzanja. 

Eto za nekog tko kupuje novi 1080p monitor i grafičku nema puno razmišljanja, osim koju verziju uzeti odnosno jel se isplati dati još nešto novca za rx 480. Mislim da se isplati sada kad su počeli dolaziti nereferentni modeli od 4gb po povoljnim cijenama, ali neće se prevariti ni ako uzme rx 470. Zaključak za ovaj model rx 470 je da ga zaobiđu oni kojima je jako bitna tišina pogotovo ako će držati pc na stolu, a ostali sa nešto manjim zahtjevima neće pogriješiti. Ako msi gaming bude približno cijenom mislim da bi bilo bolje uzeti nju jer su očito bolje riješili hlađenje, makar što se tiče samog čipa, a vrm (kod msi se grije preko 90-95c) je teže usporediti jer nitro ima backplate pa utječe na termalne slike.

Ako netko ima još kakvo pitanje ili želi da nešto testiram nek se slobodno javi i eventualno još mogu napisati nešto o monitoru i poslikati ga ako nekog zanima.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 11:31 (roxas).

17 0 hvala 7
9 godina
protjeran
olem kaže...

opcije su

390x po svim testovima bjezi barem 15 posto od rx 480, ako je mala razlika u cijeni idi na nju, nitro bi prekrizio u ovom slucaju jer mislim da se dodatnih 60 eura za nju ne isplati pored 390x. Sta se tice hladnjaka na asusu on je katastrofa em je glasan em se puno vise grije od sapphire nitro modela.

10 godina
odjavljen
olem kaže...

opcije su

Jel nemas nikoga ovdje u HR da ti kod njega stigne ona bjesna Gigabyte 980ti za 3000kn sa Alze pa ti ju posalje.

To je ponuda koja kad istekne uskoro nece biti tako dobrih ponuda jer se rjesavaju tih modela.

8 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Ovi po ducanima nikako da smanje cijene 750ti i 950, pored rx 460 tko bi ih uopče kupio. http://www.futura-it.hr/katalog/komponente/graficke-kartice/ati/11257-00-20g-/

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 11:07 (BOOMboy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Lucidius kaže...

390x po svim testovima bjezi barem 15 posto od rx 480, ako je mala razlika u cijeni idi na nju, nitro bi prekrizio u ovom slucaju jer mislim da se dodatnih 60 eura za nju ne isplati pored 390x. Sta se tice hladnjaka na asusu on je katastrofa em je glasan em se puno vise grije od sapphire nitro modela.

Ovo nije istina pa nemoj ljude krivo informirati.

17 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Prilikom instalacija sam imao manjih problema jer je to uvijek tako ako mijenjaš haedwer na Win 10?  Naime kad sam stavio grafu u komp i upalio dobio sam crni ekran i logo(plavi) od Winsa, jbg. nije mi baš bilo svejedno ufffff ja odma na restart i opet isto ali nakon 2-3min takve vrtnje poruka na desktopu da se traži ažuriranje sustava i onda sve OK prošlo ko podmazano ali malo stresa na samom početku  Hoće li uvijek tako prilikom promjene bilo kojeg hardwera???

Sad sve radi OK i grafa je super.Još malo dojmova nakon igranja i početne euforije

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Smille kaže...

Prilikom instalacija sam imao manjih problema jer je to uvijek tako ako mijenjaš haedwer na Win 10?  Naime kad sam stavio grafu u komp i upalio dobio sam crni ekran i logo(plavi) od Winsa, jbg. nije mi baš bilo svejedno ufffff ja odma na restart i opet isto ali nakon 2-3min takve vrtnje poruka na desktopu da se traži ažuriranje sustava i onda sve OK prošlo ko podmazano ali malo stresa na samom početku  Hoće li uvijek tako prilikom promjene bilo kojeg hardwera???

Sad sve radi OK i grafa je super.Još malo dojmova nakon igranja i početne euforije

Kad sam prešao sa x4 630 na fx 8300 win 8.1 su prepoznali samo 4 jezgre i ni makac više. Sve pokušo, puko i snimio ponovo win 8.1 i to je to.

11 godina
neaktivan
Smille kaže...

Meni je sve ok bilo. Da nisi možda ostavio bio drivere od stare grafe?

17 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Jesam ali radilo se o ATI kartici koju sam imao R9 270 i bili su stavljeni prije cca 7 dana dakle najnoviji, pa mislim da to nebi trebao biti problem.Jer nikad nisam brisao drajvere uvijek samo pregazim jedino ako se stavlja nVidija onda je to jasan postupak.

Nije mi prvi puta tako je bilo i sa 7-icim koju sam imao samo ubodem grafu ili što već mijenjam, ali sad ne premda znam da se Winsi vežu uz MBO pa vjerojatno odatle takav postupak jer sad sve radi super i normalno nema problema.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

olem

Nereferentna 480, npr. Sapphire Nitro ili MSI gaming znaju biti i brze od Sapphire Tri-X 390X, znas to? Pazi sad ovo, Nvidia gtx 1060 je jos cesce brza od 390X, dapace, prosjecno je jednake snage kao 390X kolko ja vidim po testiranim i DX11 i DX12 igrama na Ultra naravno, a trosi 3x manje (da dobro vidis, 3x, 480 trosi nekih 2x manje), sto usput znaci da nebi morao mijenjati te silne šrot ventilatore.

Kako oces, ili budi pametan pa kupi novo i jeftinije, ili kupi staro i u najbolju ruku prosjecno 5% jace od 1060 ili 15% jace od 480. Ne razumijem sta se tu uopce imas misliti, 500 eura je u startu dupli trosak u odnosu na 480, a tebi bi meni se cini najbolje dosla 1060 za pretpostavljam nekih 300 eura. Jednom kada bi se odlucio na prodaju bi je prodao u roku keks, dok bi sa 390X bio u puno vecem gubitku.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 12:11 (The_Fichek).
17 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Ma nikako na stariju verziju grafa baš iz razloga kasnije možebitne prodaje, to je uvijek gubitak ali ovako je manji s novijm hardwerom i nešto iz serije 470/80 ili GTX 1060.Poslušaj preporuke i nećeš mašiti "ceo fudbal"

Razlike od cca 10% nećeš ni osjetiti a 200ojra ti ostane u džepu

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 12:19 (Smille).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
olem kaže...

opcije su

Potpisujem za 390X, možda je starija, ali na FHD-u je zvjerka i čak ćuška Furya u nekim naslovima...

Naravno, ako ti potrošnja nije problem...

Fury ti je zmaj isto i sigurno best buy ispod 3 soma, ali ga kod nas nema za tu cijenu...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 12:23 (DarthMarkus).
11 godina

Ma on je spreman dati 500 eura za 390X, 540 eura za Fury, procitaj gore. Super su to grafe, ali neisplative za te pare.

8 godina
AMD Serija 400 (Polaris)
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 12:44 (BOOMboy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
The_Fichek kaže...

Ma on je spreman dati 500 eura za 390X, 540 eura za Fury, procitaj gore. Super su to grafe, ali neisplative za te pare.

Oooo da, za 540 eurića se već da 1070 piknuti

12 godina
neaktivan

Glavas_ZG kaže...

Jel nemas nikoga ovdje u HR da ti kod njega stigne ona bjesna Gigabyte 980ti za 3000kn sa Alze pa ti ju posalje.

To je ponuda koja kad istekne uskoro nece biti tako dobrih ponuda jer se rjesavaju tih modela.

Nazalost nemam nikog... a da imam mogucnost bez razmisljanja bi uzeo 980ti

The_Fichek kaže...

olem

Nereferentna 480, npr. Sapphire Nitro ili MSI gaming znaju biti i brze od Sapphire Tri-X 390X, znas to? Pazi sad ovo, Nvidia gtx 1060 je jos cesce brza od 390X, dapace, prosjecno je jednake snage kao 390X kolko ja vidim po testiranim i DX11 i DX12 igrama na Ultra naravno, a trosi 3x manje (da dobro vidis, 3x, 480 trosi nekih 2x manje), sto usput znaci da nebi morao mijenjati te silne šrot ventilatore.

Kako oces, ili budi pametan pa kupi novo i jeftinije, ili kupi staro i u najbolju ruku prosjecno 5% jace od 1060 ili 15% jace od 480. Ne razumijem sta se tu uopce imas misliti, 500 eura je u startu dupli trosak u odnosu na 480, a tebi bi meni se cini najbolje dosla 1060 za pretpostavljam nekih 300 eura. Jednom kada bi se odlucio na prodaju bi je prodao u roku keks, dok bi sa 390X bio u puno vecem gubitku.

sad si mi prosirio izbor i na 1060 :D , bar sam bio zaboravio na nju xd

DarthMarkus kaže...

Potpisujem za 390X, možda je starija, ali na FHD-u je zvjerka i čak ćuška Furya u nekim naslovima...

Naravno, ako ti potrošnja nije problem...

Fury ti je zmaj isto i sigurno best buy ispod 3 soma, ali ga kod nas nema za tu cijenu... 

The_Fichek kaže...

Na sve cijene cu imati popust od 15% jer cu plaćati kešom, tako da racunas da 390x ce biti 425 EUR, a isto tako i ostali modeli koje sam naveo...

Hvala svima na komentarima. Kad predjem sve komentare opet sam na pocetku jer misljenja su razlicita... ali u svakom slucaju trenutno imam širu sliku situacije, pa do sutra cu odluciti sta i kako

13 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Htio sam nadodati da ova strixica ima problema sa vrm1 hlađenjem u europi,  svi koji su je kupili su napravili RMA, kartica se pregrijava. Ja osobno imam 390 nije X, ali isti su hladnjaci i stavio sam vodeni blok na nju. I sad su temp super, max 67-8 u sobnoj temp 30... a vrm1 je bio oko 70-80 prvi vrucinama ljetnim, i cijeli blok je vruc na dodir.

Tako da bolji bi izbor bio sapphire 390X ili neka druga marka. Sapphire je gotovo necujna tako da nju preporucam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Evo mala nadopuna u vezi one recenzije sapphire nitro rx 470. Čini se da grafička udara u power limit i da je zbog toga ostajala na 75c na nekih 1500 okretaja jer nije stalno zadržavala stabilan klok. Kad sam povisio power limit za 20% klok je postao stabilan ali je i temperatura malo porasla na nekih 80c ako bi brzinu ventilatora postavio fiksno na 40% (cca 1650 okretaja). Trebalo bi to još malo testirati, a bilo bi dobro i da se javi još netko i potvrdi to ako ima tu grafičku. Jedino je problem utvrditi koliko utječe onaj problem sa prebacivanjem iz igre na desktop jer bi tad uvijek temperatura malo porasla, a teško ju je spustiti na toj brzini ventilatora. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 14:16 (roxas).

0 0 hvala 0
11 godina

olem

Kolko bi te ispala 1060 ili 480? Slobodno navedi par modela koje imaju tamo gdje kupujes.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.8.2016 14:31 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Kupovati 390X ili Fury X pored RX480 i GTX 1060 je stvarno glup potez. Omjer uloženo/dobiveno itekako ide na stranu 480 i 1060

Tomb Raider 2016 DX12 1080p - 1440p

390X  76 - 53

FURYX  75 - 57

RX480  72 - 50

1060  81 - 54

Doom OpenGL 1080p - 1440p

390X  102 - 70

FURYX  111 - 77

RX480  96 - 64

1060  113 - 73

Far Cry Primal 1080p - 1440p

390X  69 - 52

FURYX  77 - 56

RX480  69 - 49

1060  73 - 50

GTA V 1080p - 1440p

390X  85 - 61

FURYX  96 - 74

RX480  85 - 61

1060  91 - 65

Witcher 3 1080p - 1440p

390X  52 - 41

FURYX  63 - 53

RX480  55 - 44

1060  61 - 48

Tom Clancy Division 1080p - 1440p

390X  63 - 46

FURYX  73 - 55

RX480  61 - 43

1060  66 - 45

Evo primjer nekoliko igara, podatke sam izvukao s guru3d stranice. RX480 i GTX1060 su MSI Gaming X, za 390X i Fury X nisam siguran o kojim modelima se točno radi

Moj PC  
2 1 hvala 2
17 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

ok aj sad ubaci 4k reze

Moj PC  
1 1 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice