ACCESS iz Query u Table

poruka: 6
|
čitano: 1.863
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
ACCESS iz Query u Tabelu

Zapeo sam u jednom Access fajlu. Napravio sam tabelu u koju se učitavaju određeni podaci. Napravio sam Query koji filtrira podatke koji mi trebaju. 

Sada hoču iz tog Query da se ti podaci upišu (prikažu) u drugoj tabeli. Znam uraditi tako da se ti podaci iz Query prikažu u koloni te druge tabele kao Drop menu, ali meni treba da se prikažu podaci iz svake čelije posebno. 

Nadam se da sam uspio objasniti ono što mi treba...

Znam puno, ali ne i dovoljno...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: ACCESS iz Query u Tabelu

I je li izvodivo ili nije? Pitao sam Google, al' ne nađoh odgovor....

Nije valjda da ne zna niko odgovoriti?

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 20:10 (dachoxl).
13 godina
neaktivan

Nisi mi jasan, je li ti hoćeš da iz jedne tabele rezultate query-a spremiš u drugu tabelu?

13 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Nisi mi jasan, je li ti hoćeš da iz jedne tabele rezultate query-a spremiš u drugu tabelu?

Prije svega hvala na javljanju. Več sam se bio zabrinuo da neču riješiti problem... Radim bazu u MS Access-u koja ce služiti kao el. šihterica za evidenciju godišnjih odmora uposlenika.

Evo ovako. Imam dvije tabele. Prva je "tblgodisnji". U tu tabelu se upisuju svi iskoristeni godisnji odmori po imenu i prezimenu radnika. Pošto će radnici koristiti godišnji odmor iz nekoliko puta u ovu tabelu će se upisati i ti podaci za jednog radnika više puta. Napravio sam Query pod nazivom "qform" koji podatke za jednog radika sabira i svrstava kao jednu cifru. E, takav podatak želim upisati u tabelu pod nazivom "tblradnik". Onda bih iz te tabele  mogao lakse koristiti te podatke... 

Pitanje je dakle kako iz Query prikazati podatke u tabeli, ali da budu prikazani isto kao u Query-u razvrstani posebno za svakog radnika...???

13 godina
neaktivan

Radiš krivo. Pošto je Access relacijska baza podataka koristi relacije među tabelama. Znači imaš tabelu tblRadnici i tabelu tblGodisnji. Veza je jedan : više, jer jedan radnik može da iskoristi godišnji iz više puta. Onda lako manipulišeš godišnji jer imaš id radnika u tabeli odmora.

13 godina
neaktivan

Hvala na sugestiji svakako. Ali meni je isključivo potrebno ovo što sam tražio, jer je Access baza več odavno kreirana i ima propusta dosta, ali šta je tu je....

Još mi samo treba da iz query automatski upišem podatke u tabelu "tblradnik"u koloni kojoj pripadaju. Onda ću moči koristiti podatke iz te tabele da ih prikžem u formi koja je več kreirana na osnovu te tabele... I onda će taj podatak u toj formi da se mijenja, kada onaj ko bude koristio program bude mijenjao ostale podatke iz te forme. Konkretno, kada u toj formi bude promijenjen radnik, promijeniče se i ovaj dio sa ukupnim iskorištenim godišnjim odmorom.... 

Neznam da li sam opet uspio objasniti, ali interesuje me da li je uopšte moguće iz Query u tabelu upisati podatke razvrstane po ID -ovima, odnosno po pripadajucim kolonama?

Dakle da se podatak koji se nalazi u Query-u,  a to je ukupan broj iskoristenih odmora za konkretnog radnika Marka Markovica ispise i u tabeli i bude vezan za Marka Markovica i u toj tabeli.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2013 8:10 (dachoxl).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice