Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.890.708
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
12 godina
Windows 10 - općenito

Može bit bezazlen a i nemora pošto zadire u samu srž operativnog sustava pa nikad neznaš šta može poć krivo.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Re: Windows 10 - općenito
Zanima me šta hibernacija radi PCu(desktop). Dal ona RAM prebaci na HDD i ugasi ga skroz ili ostaje nešto raditi?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...
Zanima me šta hibernacija radi PCu(desktop). Dal ona RAM prebaci na HDD i ugasi ga skroz ili ostaje nešto raditi?

Kod hibernacije ide na HDD, standby situaciju "čuva" u RAM-u.

Dakle kod hibernacije PC možeš iskopčat iz struje

Nulla dies sine linea
16 godina

skoro da ga ugasi, (ipak troši nešto ovisno o S stateima tj HWu + podešavanju opcija/BIOS/power..)

-hyber je možda najnepotrebnija stvar ipak pouzdanija od slipa ako nestane struje.. (ili baterija). Oba moda se defaultno gase nakon x minuta.. upravo zato. Pouzdanija samo zbog gubljenja podataka.. a tad je čitava stvar besmislena. Tj ima smisla samo kad se radni PC kao gasi i nastavlja s radom... ako su podaci bitni, čemu rizik.. nastavak rada je stvar sekundi.. (boot time..) praktički jednako kao boot ili hyb.. osim da se stanje (otvorene app) vrate u ono hybernirano.. pa ako je to nekom bitno.. može.

Gamer, kućni.. realno nema potrebu, dok poslovni čisto zbog rizika radije ne..

hyb i slip su rizik zbog HW+drivera.. ako sve radi, može... ali to je kao avion u letu, zaustavljen i treba nastaviti.. bezbroj sitnica koje mogu biti problem + povremeno resetiranje client OSa je recimo poželjno (bezbroj appsa koje brljave s RAMom.. i skuplja se smeće). Novija računala-OSevi upravo imaju defaultno hyber.. praktički se ta računala ne gase.. i nakon par mjeseci se dešavaju neobjašnjivi problemi u radu.. recimo da nestanu resetom. Ali tad je već vrijeme izgubljeno jer 'Štefica' zove majstora, fali neki dokument itd.

ušteda vremena u paljenju? zanemariva

ušteda struje .. ipak troši, ugašen ne troši.

meni KISS kaže bez tog, ali može tko želi (ako ima odgovarajući HW+drivere+PS i nije baksuz).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
protjeran
brixy kaže...

Baš to, ukusi se razlikuju, nekom je nešto ljepše i funkcionalnije, a to isto drugome nije... meni je većina nepotrebnih stvari (da ne kažem gluposti) došla s win10 (ali to je moje mišljenje i njih sam uklonio ili isključio)...

Moja poanta je bila da taj programčić, koji dotičnom čovjeku očito olakšava život, je potpuno bezazlen

Kako da izbacim My Computers precicu na desktop ?Ili kako se vec zove (nisam zapamtio a na poslu XP )  :)

Nema ono desni klik pa send to desktop ?!

Gdje se ulazi u windows update da i to podesim?

P.S. Napravio sam sa MS alatom boot USB i iz prve instalirao na formatiran disk! :)Instalacija ide za mozda 10-15 min.

Sve je proslo bez problema iako sam ubacio graficku i SSD !

Sa SSD sve leti bootuje se za par sec.E,sad dokle ce ne znam  ! hahahah

U device manageru imam samo jedan upitnik,ne znam koji je uredjaj a i ne zanima me !

Samo cini mi se ima problem sa USB 3.0 utorima ,trebalo bi da to brze radi jer imam stick sa 3.0 standardom ?!

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2016 7:11 (mackocicko2004).
12 godina

Ovdje imaš uputstvo sa slikama http://www.sysprobs.com/display-my-computer-recycle-bin-icon-on-windows-10-desktop . A što se tiče upitnika možda je baš vezan uz USB 3.0 protokol, s matičnom si dobio CD s driverima pa ih i instaliraj.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2016 7:11 (nicky.sl).
10 godina
protjeran
nicky.sl kaže...

Ovdje imaš uputstvo sa slikama http://www.sysprobs.com/display-my-computer-recycle-bin-icon-on-windows-10-desktop . A što se tiče upitnika možda je baš vezan uz USB 3.0 protokol, s matičnom si dobio CD s driverima pa ih i instaliraj.

E to je to ,super,da nema slika ne znam  kako bih ! :)

Ima aplikacija uz plocu za online azuriranje drivera,BIOS-a ali je glupa ko k,,c

Recimo pustim da nadje 3-4 drivera ,ona posle svake instalacije drivera restartuje rac.?!

OK,mozda je to ispravno ali pretjera ga !

Cak sam neki dan ubacio novu verziju BIOS-a,mislim kad prije ! :)

Lecice to sve polako na svoje mjesto dok oni malo drivere sloze !

Sto se tice USB 3.0 kad ga prvi put ubacim u komp. on povuce drivere i instalira ih tako da

mislim da je upitnik od necega drugog ?!

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2016 7:19 (mackocicko2004).
12 godina
Windows 10 - općenito

Povuče garant generičke za 2.0 i zbog tog i jest spor.

Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
protjeran
nicky.sl kaže...

Povuče garant generičke za 2.0 i zbog tog i jest spor.

Kokazuje da su 3.0 e sad mozda ima nekih nekompatiblinosti !

16 godina
neaktivan
ihush kaže...
...(boot time..) praktički jednako kao boot ili hyb..

hyb i slip su rizik zbog HW+drivera.. ako sve radi, može... ali to je kao avion u letu, zaustavljen i treba nastaviti.. bezbroj sitnica koje mogu biti problem + povremeno resetiranje client OSa je recimo poželjno (bezbroj appsa koje brljave s RAMom.. i skuplja se smeće)...

Ovo sve stoji, recimo imao sam 3rd party program da mi odmah po bootu regulira vrtnju ventilatora GPU i svaki put nakon sleepa bi se to poremetilo.

Ovo da nema razlike u bootu je sada kad se w10 bootaju strašno brzo, no kod starijih windoza razlika je bila mnogo veća

Nulla dies sine linea
10 godina
protjeran
Windows 10 - općenito
Danas sam testirao stari komp sa i5 750 win 7 64 bit,8 GB ram ddr3 SSD 120 GB i novi i5 6600k,win 10 64 bit,8 GB DDR4 SDD 120 GB !
Ipak novi radi bar jedno 25 % brze kod ucitavanja i sl. :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Windows 10 - općenito

kupio bi si windows 10, u admu, linksu i tak trgovinama se cijena generalno kreće oko 1000 kn za home edition, e sad ja imam 2 pitanja:

1. ako PC koristim za igre, internet, filmovi i te stvari, nagađam da mi je home edition dovoljan, da ne trebam ultimate ili tako nešto?

2. mogu li se naći negdje win 10 za manje novaca, al da je legalno? tipa preko neta, ili tako nešto, čak sam čuo da redvni studenti mogu tražiti serial za windowse na faksu, zna li netko nešto o tome?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Cansee kaže...

kupio bi si windows 10, u admu, linksu i tak trgovinama se cijena generalno kreće oko 1000 kn za home edition, e sad ja imam 2 pitanja:

1. ako PC koristim za igre, internet, filmovi i te stvari, nagađam da mi je home edition dovoljan, da ne trebam ultimate ili tako nešto?

2. mogu li se naći negdje win 10 za manje novaca, al da je legalno? tipa preko neta, ili tako nešto, čak sam čuo da redvni studenti mogu tražiti serial za windowse na faksu, zna li netko nešto o tome?

Mogu bit jeftiniji odnosno besplatni ako nadogradiš postojeće Windovse 7sp1 ili 8.1

10 godina
nicky.sl kaže...
Cansee kaže...

Mogu bit jeftiniji odnosno besplatni ako nadogradiš postojeće Windovse 7sp1 ili 8.1

imam 7, ali nije original

što sa prvim pitanjem, je li dovoljan home?

12 godina
Windows 10 - općenito

Dovoljan je home za igre

Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
protjeran
nicky.sl kaže...

Dovoljan je home za igre

Ima na Kinguin za 19 e OEM proff verzija ako nije lafina neka ?! :)

13 godina
neaktivan
Kukec kaže...

Uspio sam s rufusom. Ali sada dolazi novi problem

Imao sam isti problem kao i dosta korisnika još. Riješio sam ga ovako.

Koristi Media Creation Tool za kreiranje i onda ovako bez brisanja particija i kovertiranja...

http://www.bug.hr/forum/topic/windows/windows-10-opcenito/215879.aspx?page=164&jumpto=4742757&sort=asc&view=flat

Ah, gravity - thou art a heartless bitch.
10 godina
mackocicko2004 kaže...
nicky.sl kaže...

Dovoljan je home za igre

Ima na Kinguin za 19 e OEM proff verzija ako nije lafina neka ?! :)

pa to izgleda super, pro za 19 eura, home za 23, šta tu OEm znači, malo sam proguglao i koliko vidim nema neke razilke između toga i običnih windowsa? 

16 godina
odjavljen

OEM ti ne vrijedi kad promijeniš hardver. Ili ti krepa nešto od hardvera (MBO...)

Retail možeš prenositi. I to nisu "neke" razlike??

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
Cansee kaže...
šta tu OEm znači, malo sam proguglao i koliko vidim nema neke razilke između toga i običnih windowsa? 

Trazilica ne radi...

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
10 godina
protjeran
Windows 10 - općenito
Poz,kako se ono zove alat da se driveri ubace na USB pa da se instaliraju prilikom samo instalacije Win 10 ?
Znam da je to islo sa prethodnim verzijama Windowsa .
nLite ili tako nesto ?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Jel ima ikakav način da si MMB definiram kao pritisak na neke druge dvije tipke(tipa back i RMB)?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Jel ima ikakav način da si MMB definiram kao pritisak na neke druge dvije tipke(tipa back i RMB)?

Koliko znam kroz Windoze nema, no postoje alati

Nulla dies sine linea
16 godina
crazy_luđak kaže...
ihush kaže...
...(boot time..) praktički jednako kao boot ili hyb..

hyb i slip su rizik zbog HW+drivera.. ako sve radi, može... ali to je kao avion u letu, zaustavljen i treba nastaviti.. bezbroj sitnica koje mogu biti problem + povremeno resetiranje client OSa je recimo poželjno (bezbroj appsa koje brljave s RAMom.. i skuplja se smeće)...

Ovo sve stoji, recimo imao sam 3rd party program da mi odmah po bootu regulira vrtnju ventilatora GPU i svaki put nakon sleepa bi se to poremetilo.

Ovo da nema razlike u bootu je sada kad se w10 bootaju strašno brzo, no kod starijih windoza razlika je bila mnogo veća

- razlika boota iz hyber i normal .. je zbog nastavljanja, tj stanja RAMa-appsa, tad se preskače sve što je npr u login triggeru, av.. preskakanje nije brzina, tj normal procedura mora obaviti neke (manje-više) korisne/potrebne stvari. .. pandan je fast boot opcija BIOSa koja preskače HW detect i boot medije.. tako da sam OS nema utjecaj, nije brži jer to može biti samo HW.. ili optimizacija, u ovom slučaju preskakanje procedure.

- normalan HDD w7 boota za 30sec, SSD za 10sec.. w8-10 cca 8sec.. sve zanemarivo.

... nešto sasvim drugo je koliko 'smeća' juzer ima, uz potrebne stvari, npr cloud, skype i sl. što se kod paljenja također učitava, dok u hyberu samo nastavlja.. ali i 'zagađuje' sys.. pa je povremeni reset potreban.. kao što to opisuješ s ventilatorom..

- tak da razlike su male, zanemarive.. više placebo, PR i clean  (+novi HW, kasniji post).

mackocicko2004 kaže...
Danas sam testirao stari komp sa i5 750 win 7 64 bit,8 GB ram ddr3 SSD 120 GB i novi i5 6600k,win 10 64 bit,8 GB DDR4 SDD 120 GB !
Ipak novi radi bar jedno 25 % brze kod ucitavanja i sl. :)

- novo je brže, optimiziranjije.. a sam CPU može biti identičan po performansama (ili brži cache, novi SIMD..), nije isti MBO-chipset/RAM.. možda i SSD.. i to već daje (vjerojatno istu-vidljivu) razliku na bilo kojem OSu. NE treba pripisivati čudnovata svojstva 'normalnim' (objašnjivim) pojavama.. pa ni kad je OS u pitanju.

Sum_of_all_fears kaže...

OEM ti ne vrijedi kad promijeniš hardver. Ili ti krepa nešto od hardvera (MBO...)

Retail možeš prenositi. I to nisu "neke" razlike??

- pa i nisu .. 'samo' 50% razlike u cijeni, + prosječan vijek PCja, izmjene.. danas složen će vjerojatno raditi bez kvara MBO idućih 5-10 godina.. a MS ide na neku drugačiju naplatu (ne jednokratnu). Dali je to dovoljno za platiti više.. prenošenje.. pogotovo za 'Pericu' (kućnog) koji ugl može i povoljnije nabaviti..

OEM/Retali, slično kao Home/Pro.. može biti bitno, ali za većinu ne baš.. stvari se počinju bacati a nove licence (kad zaživi MSov plan o Devicesima i win10..) .. možda je nepotrebno računati na kvar kao razlog kupnje Reataila? zbog cijene.. možda.

11 godina
neaktivan

Može li se i ako da to napravim tj da promjenim sliku na Lock screenu, znam kako se mjenja ona kada kompjutor miruje ali kako promjeniti onu drugu (plavu sliku sa windows logom) ona koja se nalazi tamo di je i bar za upisivanje šifre ili biranje korisnika. 

16 godina

settings/personalizacija/lockscr.. (opet primjer kako se ne smije biti nesnalažljiv... pitanje u temi nije greška ali odgovor može biti za mjesec, nikad, pogrešan.. a pogledom ili googleom se lako pronađe. Vjerojatno je isti odgovor već na sto mjesta..)

11 godina
neaktivan
ihush kaže...

settings/personalizacija/lockscr.. (opet primjer kako se ne smije biti nesnalažljiv... pitanje u temi nije greška ali odgovor može biti za mjesec, nikad, pogrešan.. a pogledom ili googleom se lako pronađe. Vjerojatno je isti odgovor već na sto mjesta..)

gle to znam promjeniti, ali hocu onu drugu promjeniti, tamo ne vidim opcije za to. Onu sliku od windows 10 koja se vidi samo kada se upisuje šifra ili mjenja korisnik. 

16 godina
neaktivan
Markić7 kaže...
ihush kaže...

gle to znam promjeniti, ali hocu onu drugu promjeniti, tamo ne vidim opcije za to. Onu sliku od windows 10 koja se vidi samo kada se upisuje šifra ili mjenja korisnik. 

Znam na što misliš, to nije lock screen nego logon screen.

Evo

Nulla dies sine linea
14 godina
odjavljen
crazy_luđak kaže...
Dex.pwn kaže...

Koliko znam kroz Windoze nema, no postoje alati

Inslirao - http://neatdecisions.com/products/neatmouse/

Ali ne znam kako da postavim da mi MMB bude back + RMB.

Čudan program za korištenje.

@Koristim desktop. Ima miš i tipkovnicu. Stvar je u tome da mi je MMB krepao kad sam mišem lupio od stol(scroll radi), ne znam dal je od toga mogao krepati. Taj program kojeg sam našao u temi koju si mi dao je za laptope.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2016 22:52 (Dex.pwn).
16 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Nemam osobnog iskustva, no možda da probašX-mouse?

Nulla dies sine linea
Moj PC  
1 0 hvala 1
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice