Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.894.060
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
14 godina
neaktivan
Re: Windows 10 - općenito
Envy kaže...
Kukec kaže...

Da li je netko koristio windows 10 media creation tool za uefi instalaciju? Kad preko toga napravim usb, izbacuje mi da nema bootabilnog uređaja. Trenutno imam legacy biose, pa bi htio prebaciti na uefi. 

Nisi baš jasan!Nema veze IEFI / Legacy BIOS sa Bootablnim USB / DVD-om. Ja upravo skidam ISO sa tim Meda Creation alatkom, (po 5-ti put, sada želim da vidim koju verziju će da skine) kasnije ga ili zaprži (moja preporuka) ili sa onim drugom toolom Windows 7 USB DVD Download Tool napravi bootabilni USB. To je druga opcija (skini ISO za drugi računar) a za prvu što kako i što pita (kada je uprade u pitanju) nemamm pojma jer sam u Insider taboru pa tu ne bih niša mijenjao.

Hint: kada bootaš sa USB-a treba u određenom trenutku izvaditi USB jer će ti intalacija ući u Loop petlju, tu je majka svih za*eba + USB-ovi su nekako meni čine nestabilnih (Iskusvo: 10 različitih USB-ova na 100 PC-ova), za sada mi je DVD medij, otac, i mater svih instalacija. Ali to sam već jednom rekao.

Preko windows 10 media creation too napravim USB za instalaciju (bez Windows 7 USB DVD Download Tool) i kada su biosi u legacy modu krene instalacija bez problema. Ali sada želim prebaciti na uefi i kada taj isti usb stavim ne želi krenuti sa instalacijom. Sa vađenjem usb-a sam upoznat. 

16 godina
Kukec kaže...
Envy kaže...
* * *

Preko windows 10 media creation too napravim USB za instalaciju (bez Windows 7 USB DVD Download Tool) i kada su biosi u legacy modu krene instalacija bez problema. Ali sada želim prebaciti na uefi i kada taj isti usb stavim ne želi krenuti sa instalacijom. Sa vađenjem usb-a sam upoznat. 

Ili sam glup ili mi tu nije nešt jasno, ili moram biti na licu mjesta da vidim "gdi je vrag odnio šalu". Prvo mi ovo nije jasno "kada je BIOS u legacy modu, šta ovo možeš mijenjati BIOS-e ili unutar UEFI imaš opciju uključivnja Legacy moda.". Ako je to DA, uključi taj legacy instalraj Windowse pa isključi (nekako mi tako logika kaže) druga da malo ne pročaprkaš po UEFI-u pa vidiš tmao u čemu je problem... ja opet tvrdim da bootabilan USB je bootabilan na sve što je kompatibilno sa njim.. 

Ali si previše jednostavan problem iskomplicirao da, ja kažem - ne znam, barem ovako "odokativnom" metodom. Mada iskreno čekam rasplet događaja - obavezno javi iskustva i šta je tačno tu bio problem. L.p.

14 godina
neaktivan
Envy kaže...
Kukec kaže...
Envy kaže...
* * *

Ili sam glup ili mi tu nije nešt jasno, ili moram biti na licu mjesta da vidim "gdi je vrag odnio šalu". Prvo mi ovo nije jasno "kada je BIOS u legacy modu, šta ovo možeš mijenjati BIOS-e ili unutar UEFI imaš opciju uključivnja Legacy moda.". Ako je to DA, uključi taj legacy instalraj Windowse pa isključi (nekako mi tako logika kaže) druga da malo ne pročaprkaš po UEFI-u pa vidiš tmao u čemu je problem... ja opet tvrdim da bootabilan USB je bootabilan na sve što je kompatibilno sa njim.. 

Ali si previše jednostavan problem iskomplicirao da, ja kažem - ne znam, barem ovako "odokativnom" metodom. Mada iskreno čekam rasplet događaja - obavezno javi iskustva i šta je tačno tu bio problem. L.p.

Ovako je trenutačno složeno u biosima (slika u privitku)  Sad mi htio staviti uefi umjesto legacy, ali kad to učinim ne želi mi prepoznati USB da instaliram windowse. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 13:17 (Kukec).
12 godina
Kako vam rade notifikacije,meni ne dolaze nikako sa facebooka,ukljucene su, a niti mi ne izlistaje sve aplikacije u postavkama za notifikacije,samo tri,fejs ,one drive i outlook :-/

0 0 hvala 0
16 godina
Kukec kaže...
* * *

Ovako je trenutačno složeno u biosima (slika u privitku)  Sad mi htio staviti uefi umjesto legacy, ali kad to učinim ne želi mi prepoznati USB da instaliram windowse. 

Pa pito od jabuka draga moja, pa sprži DVD jedan i instaliraj te Windoze. 

Sad iskustva: nema te mile kombinacije a koju sam naleto, prepoznaje ovaj USB a ovaj neće, ova kanata neće nikako USB da digne a ova hoće sa USB.. Urketko 2 * 2 * 2 moguće kombinacije sam sve vido (gdje svaki od dva USB ili DVD, UEFI ili BIOS, USB tipa X ili USB tipa Y) + moga bih još * 2 naći da sve bude 2^4 tj 16 mogući kombinacija i rekao bih = sve sam ih vidio i isprobao... ali jedna je uvije ali uvijek dobitna: sprži vražiji DVD.

16 godina
neaktivan
Kukec kaže...

Vjerojatno nemaš instalacijski medij pripremljen za UEFI mod.

Probaj ovako ako već nisi Link.

Kad imaš adekvatni medij, opcije na matičnoj trebaju dozvoljavati prepoznavanje i bootanje sa UEFI medija.

Dalje je više-manje jednostavno. tijekom instalacije makneš particiju i pustiš da win10 setup generira Recovery, MSR, System i Primary particije itd.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
14 godina
Windows 10 - općenito

Dal netko koristi Revo Uninstaller?

Kako ste zadovoljni istim, hvala 

2 0 hvala 0
12 godina
Gale92 kaže...

Dal netko koristi Revo Uninstaller?

Kako ste zadovoljni istim, hvala 

Ja ga koristim već godinama i mogu reć da je jedan od najboljih programa te namjene.

Imam Revo Uninstaler Pro i toplo ga preporučijem jer na desetci radi odlično.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
14 godina
Windows 10 - općenito

I kod mene, već nekoliko godina nakon friške instalacije Windowsa obavezno ide i Revo.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
vrinho kaže...

I kod mene, već nekoliko godina nakon friške instalacije Windowsa obavezno ide i Revo.

Koliko košta ....

(te me zanima kolike su česte nadogradnje)

14 godina
vrinho kaže...

Koliko košta ....

12 godina
Gale92 kaže...
vrinho kaže...

Koliko košta ....

http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_buy_purchase_order_main.html

Nadogradnje, pa i ne idem baš za tim al čini mi se da bude 4-5 godišnje

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 14:27 (nicky.sl).
11 godina
protjeran
Kukec kaže...

Možda ti ovo pomogne da skontaš kvaku:

Da bi izvršio uspješnu instalaciju , više je bitnih preduvjeta , od npr pripremljenosti postavki bios-uefi-a pa do ispravnog iso-a i pravilnog načina snimanja iso-a na usb.

Ja za  namjenu o kojoj pričaš koristm mali portabilni programčić , rufus ,  a prilikom korištenja tog alata obrati pažnju da shemu particije i ciljani datotečni sustav

postaviš na : GPT shema za UEFI .  Nakon tako pripremljenog usb-a , i ako si u svom bios-uefi-u dobro postavio postavke, onda ćeš u boot ponudi imati i taj usb.

Obrati pažnji i na to da će se u boot orderu pojaviti dva usb sticka a jedan od njih će imati UEFI prefix i toga trebaš odabrati za instalaciju.

16 godina

kad se pravim alatom od pravog ISOa kreira boot medij, tad boota..

boot medij (ili njegov ISO image) mora imati npr UEFI boot da bi tako bootao. Novi-ispravni (MSovi) imagei imaju.

kad od njega napraviš, možeš bootati..

+ hint, ne dirati boot order (redosljed u BIOSu npr HDD-CD..) nek ostane HDD prvi, postoji QuickBootMenu (npr tipka F9.. neka, piše u manulau MBO-notebooka..) i tad se iz boot menija odabere odgovarjući uređaj. Ovisno kako je BIOS podešen, legacy-uefi, vidljivi su i mediji tj boot.. to je najkonkretniji način, vijdeti.. sve ostalo je na ćoravo.

+ to eliminira potrebu za Envyjevim čupanjem, jer se u rebootu normalno boota s diska..

+ nepotrebno je 'komplicirati' rufusom i sl... MSov OS je na nivou filecopyja, radi, jednako da se diskpartom bootmedij označi kao bootabilan i običan copy nakon tog.

s MSovim toolm, klika se next i radi (a ISO koji se snima, mora biti 'pravi'..).

rufus se koristi npr kad želimo na jedan medij zgurati x-OSeva.. i tad opet za kategoriju juzera kojima je CMD-Terminal hoaxerski matrix..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 15:50 (ihush).
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Uspio sam s rufusom. Ali sada dolazi novi problem

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
ihush kaže...

+ nepotrebno je 'komplicirati' rufusom i sl... MSov OS je na nivou filecopyja, radi, jednako da se diskpartom bootmedij označi kao bootabilan i običan copy nakon tog.

s MSovim toolm, klika se next i radi (a ISO koji se snima, mora biti 'pravi'..).

rufus se koristi npr kad želimo na jedan medij zgurati x-OSeva.. i tad opet za kategoriju juzera kojima je CMD-Terminal hoaxerski matrix..

A znao sam ja naletiti da medij pripremljen ms toolsom nije htio bootati baš na svim kantama, pogotovo na  malo starijim...

Zato mi je rufus nekako pouzdaniji jer imam daleko više mogućnosti kombinatorike da ga prilagodim baš za dotični pc na kojem 

će uslijediti instalacija...    

16 godina
bunkermax kaže...
ihush kaže...

A znao sam ja naletiti da medij pripremljen ms toolsom nije htio bootati baš na svim kantama, pogotovo na  malo starijim...

Zato mi je rufus nekako pouzdaniji jer imam daleko više mogućnosti kombinatorike da ga prilagodim baš za dotični pc na kojem 

će uslijediti instalacija...    

-dvije različite stvari.. jer je konkretan upti UEFI.. tak da odgovor za starije kante.. +radi ili ne radi (kompatibilnost).

pa do tog da se može i s floppyja.. svaki medij može biti boot, kompatibilnost/podrška BIOSa/alat i znanje za to napraviti .. tad se može, tad je rufus kliknext pa ga i ja korsitim, ali on ne radi nošta 'čudotvornog'.. radi ono što OS ispod haube ima. Kreiranje bootmedija je stvar par sekundi i par naredbi + vrijeme za copy fileova.

KISS kaže, više mogućnosti = više problema, savijete dajemo juzerima (ne adminima).. tad je MSov tool čisto dovoljan i poželjan odgovor, a nikad juzer neće od MBR-legacyja dobit UEFI-GPT itd. itd.. jer rufus nije čarobni štapić. To je samo alat, klikabilni GUI, kao winzip..

Win8-10 CMD je moćniji od XP-7.. zapravo diskpart..

(edit: tad je neki tool kao rufus ili hp .. potreban da bi npr iz XPa napravili boot za w7-10.. obrnuto nije potrebno)

sve ovo nije win10 specific.. univerzalno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 16:21 (ihush).
11 godina
protjeran
Kukec kaže...

Uspio sam s rufusom. Ali sada dolazi novi problem

No panic....  To je samo situacija koja spada pod onu da ti i hardver mora biti odgovarajuće pripremljen za ono kaj i kako želiš instalirati.

Jednostavno moraš na tom hdd kreirati novu particijsku tablicu, GPT.   Više je načina kako to učiniti, možeš i iz windows instalacijskog medija ako se snalaziš u terminalu

( neznam napamet komande za to pa guglaj ako se odlučiš za tu varijantu).  No ja bih ti svakako preporučio da to učiniš gui alatom zvanim gparted ( imaš ga skoro u svakom live linuxu )

jer je vrlo pregledan,učinkovit , kvalitetan, i najmanje je u njemu načina da nekaj zezneš...  Znači u gpartedu pobrišeš sve postojeće particije i nakon toga kreiraš novu particijsku tablicu

i onda na tako pripremljen hdd kreneš sa instalacijom windowsa...

14 godina
neaktivan
Imam trenutno 2 particije i ne zelim izgubiti podatke na drugoj. Da li je to moguce ili ne onda?
11 godina
protjeran
Kukec kaže...
Imam trenutno 2 particije i ne zelim izgubiti podatke na drugoj. Da li je to moguce ili ne onda?

Pa prije diskovnih radnji je backup na vanjski medij apsolutno pravilo...

14 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Kukec kaže...

Pa prije diskovnih radnji je backup na vanjski medij apsolutno pravilo...

Nemam trenutno medija na kojeg bih napravio backup.

11 godina
protjeran
Kukec kaže...

Nemam trenutno medija na kojeg bih napravio backup.

Pa onda se nemoj upuštati u radnje bez alata .... 

Čak da ti sve školski odradiš, uvjek je mogući neki bug ili neobjašnjiva greškica koja će ti prilikom instalacije novog os-a 

zbrljati sadašnje stanje hdd-ova i particija...  Ništa nije savršeno, a ponajmanje poludovršeni os-evi koji prerano izlaze na tržište...

Neće windowsi pobjeći, pa fino napravi backup postojećih podataka, a onda laganini u igranje novim particijskim tablicama i sl...

Stickovi i dvd su danas krajnje jeftini, a imaš i free cloud storage pa se možeš i time poslužiti ....

10 godina
protjeran
Windows 10 - općenito

Poz,instalirao sam win 10,clean,proslo je glatko sve.

Instalirao sam Classic start menu ,sad dosta lici na win 7 .

Hvala svima na pomoci

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 18:16 (mackocicko2004).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Evo da bacim i ja svoju crticu o win10.

Ako mogu biti toliko slobodan da kažem da je mi je ovo najiščekivanije govno. Prvi problem mi se pojavio odmah na updateu s win7 prvi boot mi je bio 3 min sto mi je nezamislivo jer je u mašini SSD. Mašina je bila potpuno beskorisna. Sve je trzalo,a  procesi u pozadini su ga ubijali. Nakon toga odlučio sam napraviti cistu instalaciju  i tu su se stvari vec iskristalizirale komp je radio super par mj. i onda opet dođe neki update koji mi totalno unisti komp. Nisam mogao otvoriti ni jednu aplikaciju osim preglednika,  a procesi i aplikacije (koje nisam mogao kako pokrenuti tako i deinstalirati ) su nicali kao gljive poslije kiše. Što čak i nije toliko frustirajuće kao spoznaja da ti nemas apsolutno nikakvu kontrolu nad tim tj. ne znaš što ga guši.

I sad nakon godinu dana ponovno sam na linuxu i skoro sam zaboravio koliko je dobar osjećaj "slobode".  

0 0 hvala 0
12 godina
mackocicko2004 kaže...

Hvala svima na pomoci

Samo ti instaliraj te nepotrebne programćiće pa kad počnu problemi nemoj vikat da desetka ne valja.

10 godina
protjeran
nicky.sl kaže...
mackocicko2004 kaže...

Hvala svima na pomoci

Samo ti instaliraj te nepotrebne programćiće pa kad počnu problemi nemoj vikat da desetka ne valja.

Ne mogu preko noci da se naviknem na novi izgled ! :)

16 godina
Castel kaže...

..

I sad nakon godinu dana ..

a neka krema protiv čukljeva?

16 godina
nicky.sl kaže...

Classic shell - nikakvih problema, ni na 8mici ni 10ki, a svi nepotrebni koji su došli uz W10 - uklonjeni

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 23:02 (brixy).
12 godina
brixy kaže...
nicky.sl kaže...

Classic shell - nikakvih problema, ni na 8mici ni 10ki, a svi nepotrebni koji su došli uz W10 - uklonjeni

Ja smatram da ne triba trpat u sustav nešto što već postoji i koliko vidim po toj slici originalni start meni je i lipši i funkcionalniji (ovo je desetka a ne xp). Ukusi su različiti i o tome neću raspravljat ali trpanje nepotrebnih stvari ne odobravam.

16 godina
Windows 10 - općenito

Baš to, ukusi se razlikuju, nekom je nešto ljepše i funkcionalnije, a to isto drugome nije... meni je većina nepotrebnih stvari (da ne kažem gluposti) došla s win10 (ali to je moje mišljenje i njih sam uklonio ili isključio)...

Moja poanta je bila da taj programčić, koji dotičnom čovjeku očito olakšava život, je potpuno bezazlen

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 23:23 (brixy).

2 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice