iPhone postaje pretplata: je li najam uređaja budu

poruka: 37
|
čitano: 6.829
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "iPhone postaje pretplata: je li najam uređaja budu".
16 godina

Ovakve vijesti financijski odgovorni ljudi bi trebali docekat s odusevljenjem jer znaju da im konkurencija u svijetu sve vise zaostaje

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 0 hvala 1
18 godina
moderator

Samo još korak do "You will own nothing, and be happy". Kaže Googe AI za taj izraz:

"You will own nothing, and be happy" is a phrase originating from a 2016 World Economic Forum essay by Danish politician Ida Auken. It describes a hypothetical future where products are rented or accessed via the sharing economy rather than bought and owned.

Kaže da opisuje hipotetsku budućnost. Ta budućnost više nije hipotetska.

30 0 hvala 5
6 godina

Krenulo je sa software-om i postalo standard. Nije bilo adekvatne reakcije. Ovo je bilo samo pitanje vremena...

8 0 hvala 2
4 godine
Re: iPhone postaje pretplata: je li najam uređaja
Mislim ovo se nudi tvrtkama i nama obrtnicima već dulje vrijeme.

Sada i građani mogu uzeti iphone na nekoliko godina i plaćati samo korištenje, a ne cijelu vrijednost

Mjesečna rata jest niža, ali operativni leasing dugoročno košta više zbog kamata i činjenice da na kraju nemate imovinu koju možete prodati.

Prednosti (Zašto privlači korisnike);

Manji mjesečni trošak: Rata je niža nego kod klasičnog kredita ili otplate na 24 rate.
Uvijek novi model: Svakih 12, 24 ili 36 mjeseci stari uređaj jednostavno zamijenite novim.
Bez brige o prodaji: Ne gubite vrijeme na oglasnike i pregovore oko prodaje rabljenog mobitela.
Uključeni paketi: Često uključuje osiguranje od loma ekrana i zamjenske uređaje.

Nedostaci (Skriveni troškovi i zamke)

Trajni najam: Plaćate samo korištenje; uređaj nikada ne prelazi u vaše vlasništvo.
Nema povrata uloga: Na kraju ugovora nemate imovinu koju možete prodati i tako vratiti dio novca.
Strogi uvjeti stanja: Ako vratite oštećen mobitel (ogrebotine, oštećenja), leasing kuća će vam naplatiti penale.
Skuplje na duge staze: Zbog kamata i naknada, dugoročno plaćate više nego da ste uređaj kupili gotovinom.

5 0 hvala 2
13 godina

Na mobilnim spravama su nam sve privatne stvari. I ne, ne privlači me ideja "svake (druge?) godine novi mobitel", to je za klince koji nemaju nit briga nit pameti. K tome, sat i slušalice idu doslovno direktno na kožu tako da mi je ova njihova ideja, čak i kada se isključi financijski moment, privlačna kao najam gaća i grudnjaka. 

Zapravo, usporedba s najmom gaća i grudnjaka posve stoji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2026 9:04 (telefon 2).

17 0 hvala 2
18 godina
Sve je izglednije da će se budućnost dijeliti na konzumente koji neće posjedovati ništa a raditi će kako bi opravdali da postoje, i oni će biti moderni, u trendu i izgledati uspješno... i na ostale koji će inzistirati na posjedovanju, i oni će izgledat skromno, neuspješno, kao da preživljavaju jer stvari koje će posjedovati će biti starije i održavane.
Obje skupine će se gledati ispod oka s mišlju da je ona druga u krivu, a korporacije će zadovoljno trljati ruke

9 0 hvala 2
13 mjeseci

Pa bio je i red, leasing na aute funkcinira posve OK, najam informaticke opreme vec godinama funkionira, pa sto ne bi i telefon. I tak nemas nista od toga da si vlasnik te skalamerije.

Jedno, koja bu cijena, zajeb bi mogao biti da ce u konacnici mali mjesecni racun na kraju biti duplo skuplje od kupnje te skalamerije u vlastitom aranzmanu.

Pa sad. ljudi moji, nemojte smetnuti sa uma da sa svojim novcem glasate (-se . ) svaki dan za potencijalnu buducnost. Kako platite tak bu Vam bile.

2 1 hvala 0
8 godina

tooooo...šišanje i brijanje i onako triba raditi redovito...većina i onako bude pristala...gledaju tih 50E...to je sicha...to samo budale množe sa 24

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
My2Cents kaže...

Pa bio je i red, leasing na aute funkcinira posve OK, najam informaticke opreme vec godinama funkionira, pa sto ne bi i telefon. I tak nemas nista od toga da si vlasnik te skalamerije.

Jedno, koja bu cijena, zajeb bi mogao biti da ce u konacnici mali mjesecni racun na kraju biti duplo skuplje od kupnje te skalamerije u vlastitom aranzmanu.

Pa sad. ljudi moji, nemojte smetnuti sa uma da sa svojim novcem glasate (-se . ) svaki dan za potencijalnu buducnost. Kako platite tak bu Vam bile.

U prijevodu: sve do duplo skuplje je ok?

Nažalost, radi većine mangupa je nama (manjini) lošije tako da nemoj stavljati sve u isti koš.

18 godina

meni se čak ova ideja jako sviđa, na mobitelu imam praktički sve što mi u životu treba, novčanik, osobnu, i sve druge osobne stvari kroz oblak i slične servise. Želim imati trenutačno najbolji uređaj na kojem mi to sve besprijekorno funkcionira. Ne zanima me mobitel kao statusni simbol. Promijenim mobitel svake 2,3 godine...još ni jedan nisam prodao i s tim se zafrkavao.Ili sam ga nekome do ili stoji negdje u ladici. Najviše bi mi odgovaralo da uzmem novi ostavim stari i šibam dalje.

1 4 hvala 0
16 godina
Dobit ce od mene isto sto i do sad. Qrac.
Brkoni

11 0 hvala 1
4 godine

Evo javljam i da ce od mene dobit qrac. Dok mi ne izdahne ovaj koji imam, ako me doceka 'rentanje' telefona vratit cu se na flip fon i bmk

3 1 hvala 0
9 godina
Od mene ni qrac nisu dobili! :)
10 godina

Zanimljivo kako se svi pokusavaju ubaciti na platni spisak na mjesecnoj razini. 

Auto industrija zeli mjesecnu pretplatu za hardware enabled feature u automobilima, znaci stvari koje si vec de facto platio u automobilu koji ti je u posjedu, ali ce ti ih onemoguciti ako ne platis extra.

Sada zele sto s telefonima? Koje ce mi onda usporavati ako ne unaprijedim paket dovoljno brzo. 

Znaci zele da nas obljube muski, i jos da im to platimo ugradbom u placu na mjesecnoj bazi?

Ma evo vam Qraz svima.

Kupim neki Kineski Quing Bang Dong Ching android i nabijem vas na rukohvat. 

2 0 hvala 1
13 godina
Odavno već neke aurokuće ne prodaju nove modele za cache, već samo lizing. Ako dođeš sa kešom, kao da im čupam zub.
Ni od mene neće dobiti ni qrac, a ni ono kad qrac bljucne.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Ges kaže...
Sve je izglednije da će se budućnost dijeliti na konzumente koji neće posjedovati ništa a raditi će kako bi opravdali da postoje, i oni će biti moderni, u trendu i izgledati uspješno... i na ostale koji će inzistirati na posjedovanju, i oni će izgledat skromno, neuspješno, kao da preživljavaju jer stvari koje će posjedovati će biti starije i održavane.
Obje skupine će se gledati ispod oka s mišlju da je ona druga u krivu, a korporacije će zadovoljno trljati ruke

ljudi su opcenito pretjerano opsjednuti stvarima , posjedovanjem ili imanjem na bilo koji od ovih nacina, nema razlike neke izmedju tih grupa.  Tak nebitno na koji nacin nesto imas.  ako ti to pricinjava neko zadovoljstvo potrebu ili sto vec  kupi si ili iznajmi, potpuno nebitno. Ionako vlasnistvo kad su u pitanju takve prolazne gluposti ne znaci nista. Bitnije mi je posjedovati zemlju, nekretninu jer je to daleko bitnije za egzistenciju, iako niti to vise nije kao prije jer mnoge nacije nemaju potrebu za time. Na kraju kad umres, nista ne nosis sa sobom. 

Tako da kao sto sam rekao, nebitno potpuno nacin na koji koristis neku stvar. Ak oce to omoguciti nekome da privremeno ima nesto sto inace nikad ne bi mogao imati i to mu podigne standard, zasto ne.

Ne vidim  razlog da bi i jedna od te dvije grupe trebale gledati porijeko onu drugu (naravno da hoce :) )

21 mjesec
telefon 2 kaže...

K tome, sat i slušalice idu doslovno direktno na kožu tako da mi je ova njihova ideja, čak i kada se isključi financijski moment, privlačna kao najam gaća i grudnjaka. 

Zapravo, usporedba s najmom gaća i grudnjaka posve stoji.

?

18 godina
Jos uvijek je trenutak u kojem se moze bez mobitela sasvim normalno zivjeti.

2 0 hvala 0
21 mjesec
Gebirgs kaže...

Zanimljivo kako se svi pokusavaju ubaciti na platni spisak na mjesecnoj razini. 

Auto industrija zeli mjesecnu pretplatu za hardware enabled feature u automobilima, znaci stvari koje si vec de facto platio u automobilu koji ti je u posjedu, ali ce ti ih onemoguciti ako ne platis extra.

Sada zele sto s telefonima? Koje ce mi onda usporavati ako ne unaprijedim paket dovoljno brzo. 

Znaci zele da nas obljube muski, i jos da im to platimo ugradbom u placu na mjesecnoj bazi?

Ma evo vam Qraz svima.

Kupim neki Kineski Quing Bang Dong Ching android i nabijem vas na rukohvat. 

Znaju li ljudi unaprijed da neke feature neće dobiti ako ne plate pretplatu?

8 godina
Inovator kaže...
Jos uvijek je trenutak u kojem se moze bez mobitela sasvim normalno zivjeti.

u zadnje vrijeme kad me traze broj mobitela. kazem da ne koristim to vise i dam i mail

8 godina

inace pozdravljam ovo. hrpu puta mi se dogodilo da neki gadjet koji sam kupio uspijem kroz par godina prodat tek za 20 30 posto vrijednosti

recimo samsung watch 8 koji imam i koji je 1 god star mogu dobit max 30 posto cijene koje sam platio kad je bio novi. a i tad sam ga kupio na nekoj akciji

toliko forsiraju nove nis drugacije generacije uredjaja da ovima pa i jednu godinu starim cijena ode u racku. pogotovo ne apple proizvodima

imam neke apple slusalice. 200 300 eura nove bile prije par god. mislim da danas ne mogu dobit 20 eur za njih mada su potpuno ispravne. 

0 1 hvala 0
16 godina
registracija kaže...

inace pozdravljam ovo. hrpu puta mi se dogodilo da neki gadjet koji sam kupio uspijem kroz par godina prodat tek za 20 30 posto vrijednosti

recimo samsung watch 8 koji imam i koji je 1 god star mogu dobit max 30 posto cijene koje sam platio kad je bio novi. a i tad sam ga kupio na nekoj akciji

toliko forsiraju nove nis drugacije generacije uredjaja da ovima pa i jednu godinu starim cijena ode u racku. pogotovo ne apple proizvodima

imam neke apple slusalice. 200 300 eura nove bile prije par god. mislim da danas ne mogu dobit 20 eur za njih mada su potpuno ispravne. 

Možda da zadržiš neki kurac duže od godinu dana bi oni manje i proizvodili?

16 godina
Svaka riječ je suvišna...
2 godine
registracija kaže...

inace pozdravljam ovo.

Ti misliš da ćeš u ovim nekim "najmovima" koji se spremaju u budućnosti - ti biti taj koji će profitirati?  

Nije ni čudo da ove korporacije gule ovce kako stignu i zgrću milijarde, doslovno im uspiju prodati svaku debilnu ideju koje se sjete...

15 godina

HT ovo nudi već neko vrijeme. Za sve mobitele u ponudi

Moj PC  
0 0 hvala 1
7 mjeseci
Ja svoje stare mobitele ostavljam u rezervi i onda ih dijem rodbini i prijateljima, kako kome treba dok im crknu njihovi. Zadnji je otišao vivo x90pro plus majci.
Mnogo čovjek moze uštediti ako ne kupuje svakave gadgete i ostale gluposti koje reklamiraju svugdje

1 0 hvala 0
17 godina
SharkZ kaže...
registracija kaže...

inace pozdravljam ovo.

Ti misliš da ćeš u ovim nekim "najmovima" koji se spremaju u budućnosti - ti biti taj koji će profitirati?  

Nije ni čudo da ove korporacije gule ovce kako stignu i zgrću milijarde, doslovno im uspiju prodati svaku debilnu ideju koje se sjete...

A ti misliš da sad profitiraš  kad kupiš uređaj ?
Kupac apsolutno nikad ne profitira osim ako mu  uređaj ne služi za posao kojim zarađuje, sve ostalo je čisti gubitak. 

12 godina
Mene zanima što oni (i HT a i sad Apple) rade sa tim mobitelima koji im se vrate nakon 24 mj.?
To su sigurno još jako uščuvani uređaji i isplatilo bi ih se kupiti, ali nekako sumnjam da se to isplati firmama, pogotovo Apple-u.

0 0 hvala 0
14 godina

Zamisli cijeli zivot skidat s racuna svotu novaca da imas najnovije i najbolje? Jel nije to vrh kapitalizma. Utopija koju smo uspjeli postaviti kao realnost jer moras imat najnovije i najbolje? 

Dogada se ista stvar ko s autom. Ja u svom autu, prema dostupnim podacima sa infotainmenta imam 3200h voznje, 151000km i prosjecna brzina voznje je 61km/h. Ali je nevjerovatna prica po forumima da strujic ili plugin hibrid su zlo. Ne mozes nikud s njima. Dok u realnosti, 95% koristenja su kratke relacije i brzine izmedu 60-70km/h. Ali najnovije i najjace uvijek mora bit u dzepu i pod guzicom.

Zeatoke smo ovce.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 mjeseci
Idealist kaže...

U prijevodu: sve do duplo skuplje je ok?

Nažalost, radi većine mangupa je nama (manjini) lošije tako da nemoj stavljati sve u isti koš.

Ne bi se slozio sa tvojim prevodom onoga sto sam napisao., do kraja tesksta ide jos uvjeta. Novcem glasas i kako odlucis platiti tako bude.  

Veliki benefit ovakve operacije je i recikliranje starih uredjaja jer imas kao tvrtka kontrolu nad onim sto regulator sve vise namece, a toje cirkularna ekonomija kojoj je medju ostalim cilj smanjiti odpad.  

Recikliranje kosta, tu cijenu u nasoj ekonomiji trenutno ne placaju proizvodjaci, nego se za trenutna krnja rjesenja odpada i recikliranja dijele na sve ili onoga koji nije shvatio sto se desava.

Pojam vlasnistva nad objektom treba racionalizirati i dopustiti da je to cesto izdvojeno od koristi ili stete koji donosi nekakav objekt/predmet, u ovom slucaju pametni telefon..

Problem je, kao i inace, sto se nema cista slika o krajnjem cilju nekakve poslovne aktivnost od strane kupca, odnosno sto je krajni cilj poscesto i prvenstveno iskljucivo financijska dobit odredjena od vlasnika tvrtke.

Isto (finacijsk dobit) sama po sebi ima veliku vrijednost u ljudskim glavama, no realno u cjelokupnom fizickom sustavu u kojem postojimo, vrijednost finacijske dobiti kao koncepta ljudske krenijalne alatke je izrazito upitna. 

Suma sumarum, ako nisam uspio pogoditi nacin kako prezentirati razmisljanje, kakvi su ljudi u prosjeku, tak bude bilo, ako to zelis trajno promjenit moras krenuti od ljudi ili se pridruzis ekpi koja iskoristava rupe i propuste u razmiljanju ljudi.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice